Eveniment
Programul de restructurare la Poşta Română, finalizat în septembrie. Majoritatea angajaţilor disponibilizaţi din Alba vor fi din mediul urban
Datele finale privind numărul angajaţilor de la Oficiul Judeţean de Poştă (OJP) Alba care ar urma să fie disponibilizaţi vor fi cunoscute în septembrie, când, potrivit conducerii locale, se va finaliza programul de restructurare. Majoritatea celor care vor pleca din sistemul de poştă din judeţ vor fi din mediul urban, dar vor primi salarii compensatorii potrivit contractului colectiv de muncă.
În Alba, Poşta Română are la ora actuală 600 de angajaţi, din care 60% activează în mediul urban şi 40% în localităţile din mediul rural. Disponibilizările vor viza cu precădere personalul din oraşe, având în vedere că în celelalte localităţi este mai greu de implementat distribuţia pensiilor prin carduri bancare, spre exemplu. Directorul OJP Alba, Ioan Florea, susţine că, în urma reducerilor de personal, nu va fi afectată distribuţia presei scrise în judeţ şi a celorlalte servicii pe care le oferă Poşta Română. De asemenea, precizează că sunt multe cazuri de angajaţi care sunt aproape de vârsta pensionării. Aceştia probabil ar prefera să intre mai repede în pensie, având în vedere că vor primi şi plăţi compensatorii. În Alba Iulia, serviciile Poştei sunt asigurate de 100 de factori poştali.
Precizăm că în ultima perioadă, conducerea Companiei Naţionale Poşta Română a purtat discuţii cu reprezentanţii salariaţilor din mai multe zone, privind numărul persoanelor care urmează să fie disponibilizate. Potrivit ultimelor informaţii, aceştia ar fi, în total, la nivel naţional, în număr de aproximativ 3.200, faţă de 3.600, cât s-a anunţat iniţial pentru luna iunie.
Oamenii care vor rămâne fără loc de muncă vor beneficia de salarii compensatorii în funcţie de vechime, până la 24 de salarii, respectiv 30, pentru cei care au vechime mai mare.
Potrivit unui comunicat remis presei centrale de reprezentanţii companiei de stat, la sfârşitul lunii mai, se convenise ca numărul salariaţilor care vor fi concediaţi colectiv să fie de 3.650, pe baza negocierilor cu sindicatele şi a datelor privind personalul excedentar existent. Aplicarea unui acord în acest sens ar restabili echilibrul între volumul de prestatii poştale şi numărul de angajaţi ai companiei, asigurând, astfel, premisele creşterii competitivităţii Poştei Române pe piaţa serviciilor poştale, liberalizată începând cu luna ianuarie 2013, potrivit aceleiaşi surse.
Reamintim că Guvernul a prelungit termenul până la care potenţialii investitori pot achiziţiona caietul de sarcini pentru privatizarea Poştei Române, după ce, la data limită iniţială, 28 mai, nicio companie nu a făcut acest demers. Procedura a fost prelungită până la 30 iunie 2014.
La sfârşitul lunii mai, datoriile totale ale Poştei ajungeau la 650 milioane de lei.
Poşta Română coordonează cea mai mare reţea naţională de distribuţie, cu peste 7.500.000 de adrese de corespondenţă şi mai mult de 19 milioane de clienţi. Are opt centre de sortare la nivel naţional, mai mult de 5.500 de unităţi poştale şi o flotă de aproximativ 800 de vehicule. CNPR are aproximativ 31.000 de angajaţi şi a înregistrat o cifră de afaceri netă de 1,206 miliarde lei în anul 2012.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News