Economie
Programul ”Noua Casă” continuă și în 2024. Buget, noutăți și condiții – GHID pentru beneficiari. Anunțul Ministerului Finanțelor
Programul ”Noua Casă” continuă și în 2024. Ministerul Finanțelor a anunțat că plafonul garanțiilor va fi în sumă totală de 1 miliard de lei. Proiectul privind alocarea bugetului a fost pus în consultare publică.
Din acest an, vor putea fi incluși și alți finanțatori în cadrul programului.
Ministerul Finanțelor a elaborat actul normativ necesar alocării, pentru anul 2024, a unui plafon de garanții de 1 miliard de lei, pentru continuarea în condiții optime a programului „Noua Casă”.
Programul a contribuit nemijlocit la stabilizarea și la maturizarea pieței imobiliare, precum și a pieței creditelor ipotecare, precizează ministerul.
„Principalul argument pentru care programul continuă și în 2024 este efectul generat: o mână de ajutor celor care își doresc să-și clădească propriul cămin, să-și scrie propria poveste.
Prin alocarea pentru anul 2024 a unui nou plafon al garanţiilor în valoare de 1 miliard lei transmitem un mesaj de continuitate, susținere și consolidare a angajamentului privind bunăstarea oamenilor. Noua Casă a dus la creșterea accesului la proprietate pentru familiile cu venituri medii, facilitând stabilitatea locativă și îmbunătățind calitatea vieții pentru mulți români.
Sigur că sunt importante și beneficiile conexe, cum sunt atragerea de investiții private în sectorul imobiliar și îmbunătățirea aspectului și a calității zonelor urbane”, a transmis ministrul Marcel Boloș.
Programul Noua Casă 2024. Beneficiari. Condiții
Programul nu are limită de vârstă. Poate fi accesat fie singur, fie împreună cu partenerul de viață, dacă ambii îndeplinesc criteriile de eligibilitate ale Programului.
Condiții:
- nu deține în proprietate exclusivă sau împreună cu soțul/soția nicio locuință, indiferent de modul în care a fost dobândită
- deține în proprietate cel mult o locuință, cu o suprafață utilă mai mică de 50 mp, dar care nu a fost achiziționată prin programul Prima Casă.
În acest sens este necesară o declarație pe propria răspundere.
- avans minim obligatoriu pentru locuință
- o sumă ce va fi blocată într-un depozit colateral, constituit ca garanție pentru acordarea creditului, blocat până la rambursarea integrală a creditului şi nepurtător de dobândă. Suma va reprezenta echivalentul a 3 rate de dobândă.
Dacă unul dintre soți este sau a fost beneficiar al Programului, cu consultanță din partea băncii, există posibilitatea de a accesa creditul Noua Casă doar soțul care îndeplineşte condiția legată de accesarea unei singure locuințe în cadrul Programului. Acesta va avea calitatea de împrumutat, celălalt având doar calitatea de garant/ coplatitor.
Garantul, persoana fizică, soț/soție al/a beneficiarului, este parte semnatară a contractului de garantare, are calitatea de co/proprietar al locuinței achiziționate în cadrul Programului, îşi asumă toate obligațiile şi beneficiază de aceleaşi drepturi ca şi beneficiarul.
Beneficiarii Programului vor trebui să îndeplinească în plus şi condițiile de eligibilitate cerute de banca cu care au decis să lucreze.
Ce se poate cumpăra
Programul Noua Casă diferențiază locuințele în funcție de preț în contextul cerințelor legate de categoria locuinței, avansul minim obligatoriu şi procentul maxim de garantare astfel:
- cu un preț de maxim 70.000 euro – majoritatea locuințelor achiziționate prin Program, noi, vechi sau consolidate.
Pentru acestea avansul minim obligatoriu este de 5% iar procentul maxim de garantare de 50%.
- cu un preț cuprins între 70.001 euro – 140.000euro – locuințe NOI, inclusiv cele construite prin programele ANL, pentru care documentele de recepție la terminarea lucrărilor de construcții s-au semnat cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat.
Pentru acestea avansul minim obligatoriu este de 15% iar procentul maxim de garantare de 60%.
Programul permite şi achiziționarea unor proprietăți cu valori ce depăşesc 70.000 / 140.000 euro cu condiția achitării diferenței din surse proprii.
Dacă imobilul nu este finalizat,
- creditul Noua Casă poate fi utilizat optând pentru o Promisiune unilateral de creditare, emisă de bancă, completată de o promisiune de garantare emisă de FNGCIMM. Valabilitatea maximă a promisiunilor de creditare/garantare este de 18 luni.
Programul Noua Casă 2024. Valoarea creditului
Noua Casă 2024 se acordă în lei, pentru achiziția unei singure locuințe.
Valoarea maximă a creditului este de:
- 66.500 euro – pentru locuințe al căror preț este de maxim 70.000 euro; avansul solicitat este de 5%
- 119.000 euro – pentru locuințe al căror preț este de maxim 140.000 euro; avansul solicitat este de 15%.
Programul Noua Casă 2024. Dobânda
Dobânda este variabilă, calculată în funcție de Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC)
- la care se adaugă o marjă fixă de circa 2%.
Durata creditului: maxim 30 de ani
Programul Noua Casă 2024. Garanții. Asigurări
Garanțiile constau în:
- ipoteca de rang I în favoarea băncii şi a Statului Român asupra imobilului achiziționat prin credit
- ipotecă mobiliară asupra soldurilor creditoare ale tuturor conturilor deschise la banca finanțatoare
- depozit colateral constituit în favoarea băncii şi valabil pe întreaga durată a finanțării, reprezentând contravaloarea primelor 3 rate de dobândă
Asigurările sunt
- Asigurarea obligatorie a locuinţelor (PAD)
- Asigurarea facultativă a imobilului
- cesionate în favoarea Statului, reprezentat de Ministerul Finanțelor Publice şi a băncii, pe toată perioada de creditare.
Vezi integral: GHID Noua Casa 2024
Programul ”Noua Casă” până acum
Programul ”Prima casă/Noua casă” a fost implementat din 2009, într-un context în care fluxurile specific tranzacţiilor pe piaţa imobiliară erau blocate. Persoanele fizice se confruntau cu dificultăţi în accesarea unui credit de investiţii imobiliare destinat achiziţionării/construirii unei locuinţe. Problemele erau cauzate în principal de lipsa garanţiilor solicitate de instituţiile de credit, arată ministerul.
Programul ”Prima casă” a devenit programul ”Noua casă”, din 2020.
Garanţiile pentru creditele destinate achiziţiei de locuinţe în cadrul Programului se acordă începând cu anul 2013 numai în lei, de către finanţatorii care au optat pentru împărțirea riscurilor şi pierderilor între stat și finanţator, proporţional cu procentul de garantare.
De la lansarea Programului în anul 2009 până la finele lunii noiembrie 2023, au fost acordate 333.030 garanţii și promisiuni de garantare, în valoare totală de 31,5 miliarde lei.
De la începutul anului 2023 şi până la finele lunii noiembrie 2023 au fost acordate 2.077 lei garanţii în valoare totală de 271,34 mil. lei și 83 promisiuni de garantare, în valoare totală de 0,12 mld. lei.
Evoluția pieței imobiliare
Ministerul notează că un alt argument în susținerea asigurării continuității Programului ”Noua Casă” îl constituie și iminenta creștere a prețului de achiziție a locuințelor noi a căror valoare se încadrează în limita a 120.000 euro, de la 1 ianuarie 2024, având în vedere creșterea TVA-ului de la 5% la 9% pentru acest segment de locuințe.
Potrivit sursei citate, perioada 2024-2025 va aduce probabil dobânzi mai scăzute, dar la pachet cu prețuri mai mari ale locuințelor.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News