Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Proiect blocat politic la Almașu Mare. Primăria va trebui să returneze banii pentru un proiect, din cauza unor consilieri


Publicat

Primarul comunei Almașu Mare, Aron Zaharie, a anunțat că primăria va fi nevoită să returneze întreaga sumă cheltuită pentru renovarea căminului cultural din satul Cib, aflat aproape de recepție.

Motivul ar fi acela că mai mulți consilieri locali au refuzat, pentru a doua oară, să voteze un proiect de hotărâre pentru aprobarea solicitării de prelungire a scrisorii de garanție pentru investiția finanțată din fonduri nerambursabile prin Grupul de Acțiune Locală Valea Ampoiului – Valea Mureșului de către AFIR.

Investiția ajunge la aproximativ 70.000 de euro, la care se adaugă TVA.

Potrivit primarului, termenul până la care administrația locală poate prelungi scrisoarea de garanție este 23 aprilie.

Postarea primarului

”Azi 24.03. 2021, ora 11,00, a fost convocat Consiliul Local al comunei Almasu Mare, în ședință extraordinară, pe ordinea de zi a fost propus spre aprobare proiectul de hotărâre privind:

Aprobarea solicitării de prelungire a scrisorii de garanție din 23.04.2018 de către Fondul de Garantare privind investiția „Renovare Cămin Cultural satul Cib”, proiect finanțat din fonduri nerambursabile prin GAL Valea Ampoiului-Valea Mureșului de catre AFIR.

Acesta nu a fost votat în ședința din data de 18.03.2021, de către consilieri locali: Beldean Ilie Dan, Doncea Ana Mariana, Codrin Nicolae și Trif Simina, pentru că în susținerea proiectului de hotărâre mai sunt necesare acte (sunt prea puține).

În ședința de azi NU au votat tot acești consilieri că sunt prea multe acte și nu au timp (le-am pus la dispoziție să aleagă ce vor din documente).

Oameni buni, acești consilieri locali vă reprezintă sau își bat joc de voi, mă întreb?

Îi informez pe toți locuitorii comunei, suntem într-o situație unică în România, comuna noastră va trebui să restituie toată suma aprobată înapoi către AFIR.

Mai mult decât atât, consilierii locali care votează împotriva binelui locuitorilor UAT pe care o reprezintă, vor răspunde în fața Legii, inclusiv penal”, a scris primarul pe contul său de Facebook.

În consiliul local se duce o luptă între primarul liberal sprijinit de consilierii PNL și USR și cei ai Pro România, PMP și PSD, care formează majoritatea.

Drept la replică din partea viceprimarului

”În vederea unei corecte informări a publicului, referitor la articolul apărut în data de 25.03.2021, intitulat “Proiect blocat politic la Almașu Mare. Primăria va trebui să returneze banii pentru un proiect, din cauza unor consilieri”, vin cu următoarele precizări, pentru a clarifica cum au decurs lucrurile în realitate:

În data de 18.03.2021, conform dispoziției nr.11/ 15.03.2021, a primarului comunei Almașu Mare, domnul Zaharie Aron, a fost convocat consiliul local, în ședința publica extraordinara, având ca proiecte pe ordinea de zi:

Proiect de hotărâre privind aprobarea solicitării prelungirii valabilității scrisorii de garantare, de la FNGCIMM SA IFN, în vederea garantării obligațiilor de plata a avansului din fonduri nerambursabile, pentru implementarea proiectului privind “renovare cămin cultural din satul Cib” și probleme curente. În acest sens, la materialul de ședință, ne-au fost puse la dispoziție următoarele:

-dispoziția nr.11/ 15.03.2021
-proiectul ordinii de zi
-raportul consilierului superior
-referatul de aprobare al primarului
-hotărârea consiliului local
-procesul verbal de la ședința anterioară din data de 25.02.2021.

Cu ocazia desfășurării ședinței, a fost adoptată hotărârea nr.12/2021, privind ordinea de zi, cu care toți consilierii au fost de acord.

S-a trecut la punctul 1 de pe ordinea de zi și am solicitat sa ni se prezinte scrisoarea de garantare, pentru a vedea ce trebuie votat și a vota în cunoștiinta de cauza, întrucât acest lucru nu era menționat nicăieri, ba mai mult, in raportul consilierului superior, nu era trecut decât titlul proiectului, deci raportul a fost total neclar și incomplet redactat.

Domnul primar a spus ca va prezenta scrisoarea de garantare, lucru ce nu s-a întâmplat în acea ședință.

A fost supus la vot acest proiect de hotărâre, rezultând 3 voturi pentru și 4 ABȚINERI, moment în care domnul primar a plecat din ședință, nu înainte de a ne jigni și a ne face nesimțiți pe cei patru consilieri care ne-am abținut.

Imediat după plecarea din ședință, prin dispoziția nr.13/18.03.2021, domnul primar a convocat o nouă ședință extraordinară a consiliului local, pentru data de 24.03.2021, cu aceleași proiecte pe ordinea de zi, ca și la ședința anterioară.

Ne-a pus la dispoziție aceleași documente, la care s-au mai atașat următoarele: adresa de prelungire, opisul cu documentele de prelungire și ordinele de plată pentru penalități și comisioane, ce sunt datorate pentru prelungirea scrisorii de garantare.

Întrucât scrisoarea de garantare, contractul de finanțare și raportul detaliat, întocmit de consilierul superior, nu au fost prezentate pentru a fi dezbătute în ședința consiliului local, am cerut acest lucru, prin adresa nr. 1088/22.03.2021, înaintată Primăriei Almașu Mare, răspuns pe care nu l-am primit până în prezent.

La data de 24.03.2021, ora 11, cu ocazia ședinței extraordinare, a consiliului local, au participat și cetățeni ai comunei.
După ce s-a votat ordinea de zi de către toți consilierii, domnul primar a pus pe masă, în fața noastră, a consilierilor, un număr de 5 bibliorafturi, cu toate documentația ce face referire la proiectul privind “renovarea căminului cultural din satul Cib”, acțiune urmată de replica “luați-vă de acolo tot ce va trebuie”, afirmând că va desemna o persoană care să ne păzească, să nu cumva să îi luăm vreun document (așa a considerat domnul primar sa răspundă adresei nr. 1088/22.03.2021).

În acel moment ne-a fotografiat, zicând ca va posta fotografia pe rețelele de socializare, pentru a se vedea că ne-a dat răspunsul adresei respective (Deci dacă cineva dorește o informație de la Primăria Almașu Mare, este invitat să-și caute, în arhivă, singur cele solicitate și, bineînțeles, sub pază).

După aceasta, s-a trecut la supunerea la vot al acestui proiect, fiind 4 voturi pentru și 4 abțineri, moment în care domnul primar, împreună cu cei patru consilieri, care au votat pentru, s-au ridicat și au plecat din ședință. Nu este pentru prima oară când se întâmplă acest lucru, să părăsească sala de ședință, cu toate că pe ordinea de zi se mai regăsea și punctul probleme curente.
Cetățenii prezenți i-au solicitat domnului primar să se întoarcă pentru a-și spune problemele, însă acesta a refuzat să o facă.

Atât după ședința din 18 și 24, domnul primar a postat pe pagina sa de Facebook mențiuni cu privire la aceste ședințe, în care ne aduce numeroase jigniri și totodată atingerea demnității, onoarei și reputației, prin distribuirea fotografiei noastre, fără acordul nostru conform art. 72,73,75 din Codul Civil.

La data de 24.03.2021, prin dispoziția nr.14, a primarului comunei, a fost dispusă convocarea ședinței consiliului local, în ședința publica ordinară din 31.03.2021, ora 11, cu aceeași ordine de zi, la care a mai fost adăugat un punct. S-au menținut aceleași materiale pentru punctul dezbătut la ședințele anterioare, fără a fi atașate documente suplimentare.

Mai mult decât atât, așa cum rezultă și din articolul dumneavoastră, termenul până la care administrația locală poate prelungi scrisoarea de garanție este 23 aprilie, deci, cel puțin deocamdată, Primăria NU va trebui să returneze banii pentru un proiect.

În concluzie, considerăm că atât titlul materialului de presă la adresa căruia solicităm publicarea dreptului la replică, cât și informațiile prezentate în cuprinsul acestuia sunt tendențioase, nedocumentate și de natură a induce în eroare cititorii. Vă stăm la dispoziție pentru orice informații pe acest subiect și vă rugăm, ori de câte ori situația o impune, să solicitați și punctul de vedere al “celeilalte părți”, potrivit regulilor/cutumelor deontologice.

Viceprimar Ilie Dan Beldean

UPDATE: Drept la replică din partea consilierilor – ”Primarul din Almașu Mare minte cu nerușinare! Condamnăm atitudinea dictatorială și limbajul neadecvat”

”Primarul din Almașu Mare, domnul Aron Zaharie, confundă primăria cu propria sa moșie. Acesta cere consilierilor locali ai celorlalte partide să voteze în necunoștință de cauză și, dacă se poate, și fără să gândească. Altfel nu ne putem explica cum domnia sa a înțeles ca vreun ales local are în intenție blocarea proiectului reabilitării căminului cultural din satul Cib.

La Almașu Mare au avut loc două ședințe extraordinare de consiliu local în vederea aprobării solicitării de prelungire a valabilității scrisorii de garantare, de la FNGCIMM SA IFN, în vederea garantării obligațiilor de plată a avansului din fonduri nerambursabile, pentru implementarea proiectului privind renovarea căminului cultural din satul Cib.

Documentațiile din proiectul de hotărâre nu au fost însoțite de însăși scrisoarea de garantare, obligatorie pentru acordarea unui vot în cunoștință de cauză, cu corectă și prealabilă informare. Astfel, edilul ar fi vrut ca ceilalți consilieri locali, pe care nu îi va putea manipula niciodată, să voteze proiectul care vizează prelungirea valabilității scrisorii de garantare fără să pună la dispoziția lor tocmai ceea ce era mai important, obiectul proiectului, respectiv scrisoarea de garantare.

La prima ședință, din 18 martie, proiectul a fost respins, cu 3 voturi pentru și 4 ABȚINERI, iar primarul a avut o ieșire nervoasă și i-a făcut ”nesimțiți” pe consilierii care s-au abținut, cu toate că decizia a fost întru totul fundamentată și justificată.

La a doua ședință, din 24 martie, văzând că scrisoarea de garantare lipsește din documentația aferentă proiectului de hotărâre supus la vot, consilierii locali au solicitat-o prin adresă scrisă (solicitarea verbală nefiind luată în calcul), tocmai pentru a nu fi văduvită comunitatea de finanțarea europeană.

Domnul primar Aron Zaharie a arătat că nu a înțeles nimic din ceea ce înseamnă respect și buna colaborare și a pus pe masa consilierilor locali după ce s-a citit ordinea de zi – și ca urmare a solicitării scrise – 5 bibliorafturi, acțiune urmată de replica “luați-vă de acolo tot ce vă trebuie”.

De asemenea, domnia sa a adăugat că va desemna o persoană care să ne păzească, pentru a nu fi luat vreun document. Așa a înțeles primarul să sfideze o adresă de solicitare de informații publice a unor consilieri locali? Se pune, astfel, întrebarea legitimă ce se întâmplă, spre exemplu, dacă un simplu cetățean solicită date de interes public în baza legii? Este invitat să caute în arhivă, sub pază, cele solicitate?

Primarul a prezentat, pe pagina sa de Facebook, o descriere trunchiată a celor întâmplate în ședințele de consiliu local, punându-i în mod injust într-o lumină nefavorabilă pe ceilalți consilieri locali. Neadevărurile prezentate postare sunt asemenea greșelilor gramaticale pe care le-a făcut: multe și rușinoase! Și, dacă tot vrea să desemneze o persoană care să realizeze altceva decât îi este scris în fișa postului (în speță să supravegheze consilierii locali), ar putea să găsească persoana care să-i corecteze postările defăimătoare de pe Facebook, astfel încât măcar de limba română să nu își bată joc!”

Ana Mariana Doncea, consilier local PSD, Ilie Dan Beldean, viceprimar, consilier local PMP, Simina Trif, Codrin Nicolae – consilieri locali Pro RomâniaDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

APIA: Termenul pentru depunerea cererilor de subvenționare a motorinei folosită în agricultură, prelungit până pe 4 mai

Publicat

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează potenţialii beneficiari că primeşte cereri de plată pentru rambursarea ajutorului de stat pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură, aferente trimestrului întâi al acestui an (1 ianuarie – 31 martie).

Având în vedere faptul că ultima zi de depunere al cererilor de plată este 30 aprilie 2021,iar aceasta este zi nelucrătoare, termenul de depunere se prelungește până pe data de 4 mai 2021 inclusiv, în conformitate cu prevederile art.12 din Regulament Delegat UE nr. 640/2014 şi ale Codului de Procedură Civilă: „În cazul în care data limită de depunere a unei cereri de ajutor, a unei cereri de sprijin, a unei cereri de plată sau a altor declarații sau a oricăror documente justificative sau contracte sau data limită pentru modificări aduse cererii unice sau cererii de plată este o zi de sărbătoare legală, o sâmbătă sau o duminică, termenul limită se prelungeşte până în prima zi lucrătoare care urmează.”

Cererile se transmit prin mijloace electronice la Centrele Judeţene ale Agenției de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, respectiv al Municipiului Bucureşti, de către administratorul/reprezentantul legal sau împuternicitul acestuia, însoţite de următoarele documente:

Pentru sectorul vegetal:

a) situația centralizatoare a cantităților de motorină utilizate la lucrări mecanizate, aferente perioadei pentru care solicită acordarea ajutorul de stat prin rambursare, întocmită conform modelului prevăzut în anexa nr.9 (OMADR nr.1727/2015 cu modificările și completările ulterioare);

b) copie a facturilor/bonurilor fiscale de cumpărare a motorinei emise de vânzător pe numele solicitanților;

c) documente care dovedesc cantitatea de ciuperci produsă, după caz;

d) documente justificative dacă au intervenit modificări față de cererea de acord pentru finanțare.

Pentru sectorul zootehnic:

a) situația centralizatoare a cantităților de motorină utilizate pentru sectorul zootehnic, aferentă perioadei pentru care solicită acordarea ajutorul de stat prin rambursare, întocmită conform modelului prevăzut în anexa nr. 9 (OMADR nr.1727/2015 cu modificările și completările ulterioare;

b) copie a facturilor/bonurilor fiscale de cumpărare a motorinei emise de vânzător pe numele solicitanților;

c) situația privind calculul efectivului rulat/efectivului mediu realizat, întocmită de beneficiar și vizată de medicul împuternicit de liberă practică, după caz, întocmită conform modelului prevăzut în anexa nr. 10 ( OMADR nr.1727/2015 cu modificările și completările ulterioare);

d) copie de pe cererea depusă de către apicultori la consiliul local în vederea asigurării acestora de vetre de stupină temporare sau permanente;

e) documente justificative dacă au intervenit modificări față de cererea de acord pentru finanțare.

Pentru sectorul îmbunătățiri funciare:

a) situația centralizatoare a cantităților de motorină utilizate pentru irigații, aferentă perioadei pentru care solicită acordarea ajutorul de stat prin rambursare, întocmită conform modelului prevăzut în anexa nr. 9 ( OMADR nr.1727/2015 cu modificările și completările ulterioare);

b) copie a facturilor/bonurilor fiscale de cumpărare a motorinei emise de vânzător pe numele solicitanților;

c) situația centralizatoare a cantităților de apă pentru irigații, întocmită conform modelului prevăzut în anexa nr. 11 ( OMADR nr.1727/2015 cu modificările și completările ulterioare);

d) copie a facturilor de apă din care să reiasă volumul de apă consumat de către beneficiar/procesul-verbal de confirmare a volumului de apă livrat pentru irigații, întocmit de către orice furnizor de apă de irigații;

e) situația suprafețelor irigate, pe structuri de culturi, aferentă perioadei pentru care se solicită ajutorul de stat;

f) documente justificative dacă au intervenit modificări față de cererea de acord pentru finanțare.

Toate documentele depuse în copie vor fi certificate pentru conformitate cu originalul de către solicitantul sprijinului, însușite prin semnatură și vor purta sintagma „conform cu originalul”.

Potrivit APIA, în conformitate cu HG nr. 409/2021 “Pentru anul 2021, diferenţa dintre nivelul de 1.674,55 lei/1.000 litri al accizei prevăzut la nr. crt.12 din Anexa nr. 1 de la titlul VIII „Accize şi alte taxe speciale” din Codul fiscal aprobat prin Legea nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioare, actualizat conform art. 342 alin. (1) din acelaşi act normativ și rata accizei reduse prevăzută la alin. (21), care este în cuantum unitar de 1,572 lei/litru se acordă ca ajutor de stat sub formă de rambursare”.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

(P) ANUNȚ ANGAJARE: Firmă RECRUTEAZĂ pentru depozitul de logistică din Germania, două persoane

Publicat

Firmă din Germania angajează, fără intermediari, pentru depozitul de logistică din Germania, două persoane.
Limba germană/engleză constituie un avantaj.
Doritorii vor depune CV-urile la adresa de e-mail: info@noegel.ro
Relații la telefon +40 771 379 344.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

JOI și VINERI: Polițiștii locali din Alba Iulia execută trageri în poligonul din Micești. Accesul populației în zonă, interzis

Publicat

Polițiștii locali din Alba Iulia vor executa trageri cu armamentul din dotare, joi și vineri, în Poligonul MApN din Micești. 

Potrivit reprezentanților Primăriei Alba Iulia, în conformitate cu planificarea anuală a ședințelor de tragere, în zilele de 21 și 22 aprilie, între orele 09.00 – 11.00, în Poligonul de tragere din Micești, aflat în proprietatea M.Ap.N., personalul din Direcția Poliția Locală a municipiului Alba Iulia va executa o ședință de tragere cu armamentul din dotare.

Accesul populației, pe durata tragerilor, este interzis, atât pe căile de acces din zona interioară cât și în zona adiacentă poligonului.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: INCENDIU pe DN 1, în zona Sântimbru. Un trailer încărcat cu mașini a luat foc

Publicat

Un trailer care transporta mai multe mașini a luat foc în noaptea de miercuri spre joi, pe drumul național DN 1, în zona localității Sântimbru. 

Potrivit ISU Alba, pe parcursul nopții trecute, Detașamentul de Pompieri Alba Iulia a intervenit pentru lichidarea unui incendiu izbucnit la un trailer auto pe DN 1, pe raza localității Sântimbru.

La ajungerea forțelor de intervenție incendiul se manifesta la două autoturisme de pe trailer, acesta fiind lichidat în limitele găsite.

Pompierii au intervenit cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD B2.

foto: ISU Alba

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate