Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Proiect blocat politic la Almașu Mare. Primăria va trebui să returneze banii pentru un proiect, din cauza unor consilieri

Publicat

Primarul comunei Almașu Mare, Aron Zaharie, a anunțat că primăria va fi nevoită să returneze întreaga sumă cheltuită pentru renovarea căminului cultural din satul Cib, aflat aproape de recepție.

Motivul ar fi acela că mai mulți consilieri locali au refuzat, pentru a doua oară, să voteze un proiect de hotărâre pentru aprobarea solicitării de prelungire a scrisorii de garanție pentru investiția finanțată din fonduri nerambursabile prin Grupul de Acțiune Locală Valea Ampoiului – Valea Mureșului de către AFIR.

Investiția ajunge la aproximativ 70.000 de euro, la care se adaugă TVA.

Potrivit primarului, termenul până la care administrația locală poate prelungi scrisoarea de garanție este 23 aprilie.

Postarea primarului

”Azi 24.03. 2021, ora 11,00, a fost convocat Consiliul Local al comunei Almasu Mare, în ședință extraordinară, pe ordinea de zi a fost propus spre aprobare proiectul de hotărâre privind:

Aprobarea solicitării de prelungire a scrisorii de garanție din 23.04.2018 de către Fondul de Garantare privind investiția „Renovare Cămin Cultural satul Cib”, proiect finanțat din fonduri nerambursabile prin GAL Valea Ampoiului-Valea Mureșului de catre AFIR.

Acesta nu a fost votat în ședința din data de 18.03.2021, de către consilieri locali: Beldean Ilie Dan, Doncea Ana Mariana, Codrin Nicolae și Trif Simina, pentru că în susținerea proiectului de hotărâre mai sunt necesare acte (sunt prea puține).

În ședința de azi NU au votat tot acești consilieri că sunt prea multe acte și nu au timp (le-am pus la dispoziție să aleagă ce vor din documente).

Oameni buni, acești consilieri locali vă reprezintă sau își bat joc de voi, mă întreb?

Îi informez pe toți locuitorii comunei, suntem într-o situație unică în România, comuna noastră va trebui să restituie toată suma aprobată înapoi către AFIR.

Mai mult decât atât, consilierii locali care votează împotriva binelui locuitorilor UAT pe care o reprezintă, vor răspunde în fața Legii, inclusiv penal”, a scris primarul pe contul său de Facebook.

În consiliul local se duce o luptă între primarul liberal sprijinit de consilierii PNL și USR și cei ai Pro România, PMP și PSD, care formează majoritatea.

Drept la replică din partea viceprimarului

”În vederea unei corecte informări a publicului, referitor la articolul apărut în data de 25.03.2021, intitulat “Proiect blocat politic la Almașu Mare. Primăria va trebui să returneze banii pentru un proiect, din cauza unor consilieri”, vin cu următoarele precizări, pentru a clarifica cum au decurs lucrurile în realitate:

În data de 18.03.2021, conform dispoziției nr.11/ 15.03.2021, a primarului comunei Almașu Mare, domnul Zaharie Aron, a fost convocat consiliul local, în ședința publica extraordinara, având ca proiecte pe ordinea de zi:

Proiect de hotărâre privind aprobarea solicitării prelungirii valabilității scrisorii de garantare, de la FNGCIMM SA IFN, în vederea garantării obligațiilor de plata a avansului din fonduri nerambursabile, pentru implementarea proiectului privind “renovare cămin cultural din satul Cib” și probleme curente. În acest sens, la materialul de ședință, ne-au fost puse la dispoziție următoarele:

-dispoziția nr.11/ 15.03.2021
-proiectul ordinii de zi
-raportul consilierului superior
-referatul de aprobare al primarului
-hotărârea consiliului local
-procesul verbal de la ședința anterioară din data de 25.02.2021.

Cu ocazia desfășurării ședinței, a fost adoptată hotărârea nr.12/2021, privind ordinea de zi, cu care toți consilierii au fost de acord.

S-a trecut la punctul 1 de pe ordinea de zi și am solicitat sa ni se prezinte scrisoarea de garantare, pentru a vedea ce trebuie votat și a vota în cunoștiinta de cauza, întrucât acest lucru nu era menționat nicăieri, ba mai mult, in raportul consilierului superior, nu era trecut decât titlul proiectului, deci raportul a fost total neclar și incomplet redactat.

Domnul primar a spus ca va prezenta scrisoarea de garantare, lucru ce nu s-a întâmplat în acea ședință.

A fost supus la vot acest proiect de hotărâre, rezultând 3 voturi pentru și 4 ABȚINERI, moment în care domnul primar a plecat din ședință, nu înainte de a ne jigni și a ne face nesimțiți pe cei patru consilieri care ne-am abținut.

Imediat după plecarea din ședință, prin dispoziția nr.13/18.03.2021, domnul primar a convocat o nouă ședință extraordinară a consiliului local, pentru data de 24.03.2021, cu aceleași proiecte pe ordinea de zi, ca și la ședința anterioară.

Ne-a pus la dispoziție aceleași documente, la care s-au mai atașat următoarele: adresa de prelungire, opisul cu documentele de prelungire și ordinele de plată pentru penalități și comisioane, ce sunt datorate pentru prelungirea scrisorii de garantare.

Întrucât scrisoarea de garantare, contractul de finanțare și raportul detaliat, întocmit de consilierul superior, nu au fost prezentate pentru a fi dezbătute în ședința consiliului local, am cerut acest lucru, prin adresa nr. 1088/22.03.2021, înaintată Primăriei Almașu Mare, răspuns pe care nu l-am primit până în prezent.

La data de 24.03.2021, ora 11, cu ocazia ședinței extraordinare, a consiliului local, au participat și cetățeni ai comunei.
După ce s-a votat ordinea de zi de către toți consilierii, domnul primar a pus pe masă, în fața noastră, a consilierilor, un număr de 5 bibliorafturi, cu toate documentația ce face referire la proiectul privind “renovarea căminului cultural din satul Cib”, acțiune urmată de replica “luați-vă de acolo tot ce va trebuie”, afirmând că va desemna o persoană care să ne păzească, să nu cumva să îi luăm vreun document (așa a considerat domnul primar sa răspundă adresei nr. 1088/22.03.2021).

În acel moment ne-a fotografiat, zicând ca va posta fotografia pe rețelele de socializare, pentru a se vedea că ne-a dat răspunsul adresei respective (Deci dacă cineva dorește o informație de la Primăria Almașu Mare, este invitat să-și caute, în arhivă, singur cele solicitate și, bineînțeles, sub pază).

După aceasta, s-a trecut la supunerea la vot al acestui proiect, fiind 4 voturi pentru și 4 abțineri, moment în care domnul primar, împreună cu cei patru consilieri, care au votat pentru, s-au ridicat și au plecat din ședință. Nu este pentru prima oară când se întâmplă acest lucru, să părăsească sala de ședință, cu toate că pe ordinea de zi se mai regăsea și punctul probleme curente.
Cetățenii prezenți i-au solicitat domnului primar să se întoarcă pentru a-și spune problemele, însă acesta a refuzat să o facă.

Atât după ședința din 18 și 24, domnul primar a postat pe pagina sa de Facebook mențiuni cu privire la aceste ședințe, în care ne aduce numeroase jigniri și totodată atingerea demnității, onoarei și reputației, prin distribuirea fotografiei noastre, fără acordul nostru conform art. 72,73,75 din Codul Civil.

La data de 24.03.2021, prin dispoziția nr.14, a primarului comunei, a fost dispusă convocarea ședinței consiliului local, în ședința publica ordinară din 31.03.2021, ora 11, cu aceeași ordine de zi, la care a mai fost adăugat un punct. S-au menținut aceleași materiale pentru punctul dezbătut la ședințele anterioare, fără a fi atașate documente suplimentare.

Mai mult decât atât, așa cum rezultă și din articolul dumneavoastră, termenul până la care administrația locală poate prelungi scrisoarea de garanție este 23 aprilie, deci, cel puțin deocamdată, Primăria NU va trebui să returneze banii pentru un proiect.

În concluzie, considerăm că atât titlul materialului de presă la adresa căruia solicităm publicarea dreptului la replică, cât și informațiile prezentate în cuprinsul acestuia sunt tendențioase, nedocumentate și de natură a induce în eroare cititorii. Vă stăm la dispoziție pentru orice informații pe acest subiect și vă rugăm, ori de câte ori situația o impune, să solicitați și punctul de vedere al “celeilalte părți”, potrivit regulilor/cutumelor deontologice.

Viceprimar Ilie Dan Beldean

UPDATE: Drept la replică din partea consilierilor – ”Primarul din Almașu Mare minte cu nerușinare! Condamnăm atitudinea dictatorială și limbajul neadecvat”

”Primarul din Almașu Mare, domnul Aron Zaharie, confundă primăria cu propria sa moșie. Acesta cere consilierilor locali ai celorlalte partide să voteze în necunoștință de cauză și, dacă se poate, și fără să gândească. Altfel nu ne putem explica cum domnia sa a înțeles ca vreun ales local are în intenție blocarea proiectului reabilitării căminului cultural din satul Cib.

La Almașu Mare au avut loc două ședințe extraordinare de consiliu local în vederea aprobării solicitării de prelungire a valabilității scrisorii de garantare, de la FNGCIMM SA IFN, în vederea garantării obligațiilor de plată a avansului din fonduri nerambursabile, pentru implementarea proiectului privind renovarea căminului cultural din satul Cib.

Documentațiile din proiectul de hotărâre nu au fost însoțite de însăși scrisoarea de garantare, obligatorie pentru acordarea unui vot în cunoștință de cauză, cu corectă și prealabilă informare. Astfel, edilul ar fi vrut ca ceilalți consilieri locali, pe care nu îi va putea manipula niciodată, să voteze proiectul care vizează prelungirea valabilității scrisorii de garantare fără să pună la dispoziția lor tocmai ceea ce era mai important, obiectul proiectului, respectiv scrisoarea de garantare.

La prima ședință, din 18 martie, proiectul a fost respins, cu 3 voturi pentru și 4 ABȚINERI, iar primarul a avut o ieșire nervoasă și i-a făcut ”nesimțiți” pe consilierii care s-au abținut, cu toate că decizia a fost întru totul fundamentată și justificată.

La a doua ședință, din 24 martie, văzând că scrisoarea de garantare lipsește din documentația aferentă proiectului de hotărâre supus la vot, consilierii locali au solicitat-o prin adresă scrisă (solicitarea verbală nefiind luată în calcul), tocmai pentru a nu fi văduvită comunitatea de finanțarea europeană.

Domnul primar Aron Zaharie a arătat că nu a înțeles nimic din ceea ce înseamnă respect și buna colaborare și a pus pe masa consilierilor locali după ce s-a citit ordinea de zi – și ca urmare a solicitării scrise – 5 bibliorafturi, acțiune urmată de replica “luați-vă de acolo tot ce vă trebuie”.

De asemenea, domnia sa a adăugat că va desemna o persoană care să ne păzească, pentru a nu fi luat vreun document. Așa a înțeles primarul să sfideze o adresă de solicitare de informații publice a unor consilieri locali? Se pune, astfel, întrebarea legitimă ce se întâmplă, spre exemplu, dacă un simplu cetățean solicită date de interes public în baza legii? Este invitat să caute în arhivă, sub pază, cele solicitate?

Primarul a prezentat, pe pagina sa de Facebook, o descriere trunchiată a celor întâmplate în ședințele de consiliu local, punându-i în mod injust într-o lumină nefavorabilă pe ceilalți consilieri locali. Neadevărurile prezentate postare sunt asemenea greșelilor gramaticale pe care le-a făcut: multe și rușinoase! Și, dacă tot vrea să desemneze o persoană care să realizeze altceva decât îi este scris în fișa postului (în speță să supravegheze consilierii locali), ar putea să găsească persoana care să-i corecteze postările defăimătoare de pe Facebook, astfel încât măcar de limba română să nu își bată joc!”

Ana Mariana Doncea, consilier local PSD, Ilie Dan Beldean, viceprimar, consilier local PMP, Simina Trif, Codrin Nicolae – consilieri locali Pro România

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax