Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Proiect CONURBANT: Reabilitarea școlilor și eficientizarea sistemelor de iluminat public, primele proiecte de interes comun

Publicat

În data de 7 februarie 2013 a avut loc prima întrunire a grupului de lucru în cadrul Proiectului CONURBANT, finanțat prin Programul Intelligence Energy Europe, grup de lucru care a avut ca scop identificarea și propunerea unor măsuri și acțiuni comune care pot fi incluse în Planul de Acțiune privind Energia Durabilă (PAED) celor patru autorități publice locale, care fac parte din conurbația Alba Iulia, precum și adresarea unei invitații de adeziune la Convenția Primarilor altor patru primării din județ.

La întrunire au participat reprezentanții localităților din conurbația Alba Iulia (Berghin, Ciugud, Ighiu și Sântimbru), care sunt în etapa de elaborare a PAED-ului, cât și primari din patru localități care încă nu sunt semnatare ale Convenției Primarilor, Mihalț, Pianu, Ocna Mureș și Teiuș.

Municipiul Alba Iulia deține rol de oraș tutor în acest proiect, împărtășind partenerilor experiența proprie, în calitate de semnatar al Convenției Primarilor, de elaborare a PAED-ului, sau de implementator de proiecte cu finanțare nerambursabilă, pregnant ancorate în spiritul promovat de inițiativa Comisiei Europene – Convenția Primarilor.

În cadrul primei părți a acestei întruniri au fost prezentate rezultatele Analizei Inventarului de Bază al emisiilor de CO₂ aferente celor 4 localități care sunt semnatare a Convenției Primarilor și au fost identificate proiecte de interes comun, precum: reabilitarea termică a școlilor, grădinițelor, clădirilor municipale, schimbarea sistemelor de încălzire cu centrale termice eficiente pe biomasă și folosirea altor surse de energie regenerabile în școli; modernizarea și eficientizarea sistemelor de iluminat public; alimentarea stațiilor de epurare cu sisteme de producere a energiei electrice din surse regenerabile; împăduriri, parcuri de recreere cu piste de biciclete iluminate cu corpuri alimentate din surse regenerabile, etc.

În cea de a doua parte s-au purtat discuții pe marginea importanței aderării la Convenția Primarilor precum și a avantajelor pe care le aduce cu sine această adeziune. Grupul de lucru se va întruni de cel puțin 3 ori pe durata perioadei proiectului, urmând ca în cadrul celei de a doua întruniri să fie prezentate planurile de acțiune identificate și propuse pentru a fi incluse în PAED, în a treia întrunire urmând să se discute pe marginea rezultatelor, precum și să se verifice posibilitatea implementării unor acțiuni comune.

“Este important ca și alte primării din județ să se alinieze obiectivelor Convenției Primarilor, și să preia exemple de bune practici din experiența noastră și a altor comunități semnatare, pentru a avea o viziune mai clară asupra politicilor energetice, existente sau care sunt discutate la nivel local și european. Sprijin și susțin aceste primării în procesul de aderare la Convenția Primarilor, în primul rând pentru că inițiative mici de acest gen pot reprezenta primii pași către rezultate mari în domeniul energiei verzi. Totodată vreau să le mulțumesc colegilor din administrațiile publice locale care au participat la această întrunire și îi invit să adere cu încredere la Convenția Primarilor, ca mai apoi să putem construi împreună un viitor energetic sigur și durabil”, a declarat Mircea Hava, primarul Municipiului Alba Iulia.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax