Connect with us
Publicitate

Economie

Proiect de Ordonanţă de Urgenţă: Amenzi între 5.000 şi 40.000 de lei pentru firmele care nu răspund în termen solicitărilor ANAF

Publicat

Firmele care întârzie să prezinte actelele solicitate de inspectorii ANAF sau care refuză să pună la dispoziţia acestora analizele cu privire la indicatorii economico-financiari pot risca amenzi între 5.000 şi 40.000 de lei. Este vorba despre un proiect de Ordonanţă de Urgenţă iniţiat de Ministerul Finanţelor, care doreşte să modifice regulile controlului fiscal.

Odată cu intrarea în vigoare a aceste Ordonanţe de Urgenţă, amenzile se vor aplica operatorilor economici, indiferent de forma de proprietate, care au legătură cu fundamentarea şi justificarea sumelor acordate de la bugetul general consolidat. Cu alte cuvinte, toate firmele care lucrează cu fonduri publice sau cu fonduri europene.

Actul conţine contravenţiile şi amenzile care se vor aplica în cazul acestora şi vor fi împărţite astfel:

De la 30.000 la 40.000 de lei

– Netransmiterea actelor, documentelor şi înscrisurilor solicitate de ANAF, la termenele şi în structura stabilită.
– Îngrădirea accesului inspectorilor în sediul firmei, în spaţii şi orice alte incinte în care se desfăşoară activitatea.
– Neîndeplinirea măsurilor dispuse de inspecţie, în termenele stabilite, prin actul administrativ financiar.

De la 20.000 lei la 30.000 lei

– Refuzul de a da informaţii şi explicaţii verbale şi/sau în scris, după caz, în legătură cu obiectul controlului.
– Neasigurarea sprijinului şi condiţiilor necesare bunei desfăşurări a inspecţiei economico-financiare şi pentru clarificarea constatărilor

– Directorul economic/contabilul şef/persoanele cu atribuţii în exercitarea controlului managerial al operatorului economic sunt obligaţi să informeze, în scris, Ministerul Finanţelor Publice, în legătură cu efectuarea pe propria răspundere a conducătorului operatorului economic, a unor operaţiuni care nu îndeplinesc condiţiile de legalitate, precum şi cele constatate prin rapoarte anuale de control intern managerial. În caz contrar, se plăteşte amenda de mai sus.

De la 10.000 lei la 20.000 lei

– La solicitarea organelor de inspecţie economico-financiară, conducătorii operatorilor economici controlaţi au obligaţia să prezinte fundamentări, analize, situaţii, raportări şi orice alte informaţii cu privire la indicatorii economico-financiari din bugetele de venituri şi cheltuieli. Neîndeplinirea acestei obligaţii se sancţionează cu amenda de mai sus.

De la 5.000 lei la 10.000 lei

– Neasigurarea spaţiilor de lucru adecvate şi acces logistic corespunzător inspectorilor veniţi în control.
– Neprezentarea la sediul organului de inspecţie economico-financiară.
– La solicitarea organelor de inspecţie economico-financiară, conducătorii operatorilor economici controlaţi au obligaţia să prezinte fundamentări, analize, situaţii, raportări şi orice alte informaţii cu privire la indicatorii economico-financiari din bugetele de venituri şi cheltuieli. Nerespectarea obligaţiei se sancţionează cu amenda de mai sus.

– Conducătorii operatorilor economici au obligaţia să furnizeze informaţiile solicitate de organele de inspecţie economico-financiară pentru efectuarea acţiunilor de documentare, analiză şi urmărire a implementării unor reglementări. Nerespectarea obligaţiei se sancţionează cu amenda de mai sus.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate