Connect with us
Advertisement

Administrație

Proiect inedit în București: Cetățenii vor primi lopeți, plante și 2.500 de lei pentru amenajarea spațiilor din jurul blocurilor

Publicat

Primarul sectorului 6 din București, Ciprian Ciucu, a lansat un proiect inedit în România. Acesta le propune louitorilor să participe la amenajarea spațiilor verzi din jurul blocurilor, iar primăria va pune la dispoziție tot ce este nevoie: de la lopeți la furtune pentru udat, plante, îngrășământ și chiar un voucher de 2.500 de lei pe an. 

Acesta și-a detaliat proiectul pe contul său de Facebook.

”Program pentru revitalizarea grădinilor de bloc cu implicarea cetățenilor.

Știți deja, unul dintre obiectivele mele este ca noi toți, cât mai mulți dintre noi, să ne asumăm spațiul public. Pe scurt, cine își asumă întreținerea grădinii blocului va beneficia de sprijinul masiv și prioritar al Primăriei Sectorului 6.

Am gândit un program, pe care l-am pus în dezbatere publică, adică nu este bătut în cuie, îl putem îmbunătăți timp de o lună până va fi votat.

Cei care se vor înscrie în program vor beneficia de următoarele facilități:

  • Amenajarea peisagistică a grădinii blocului, pe baza unei schițe/proiect individual realizat de către peisagiști;
  • Un voucher de maxim 2.500 lei pe an (în funcție de suprafața de spațiu verde aferentă blocului) pentru plata apei folosită la udatul spațiului verde și un furtun lung;
  • Arbori, arbuști, trandafiri, flori, gazon (materialele dendro-floricole necesare lucrărilor de întreținere spații verzi aferente blocurilor de locuinţe)
  • Arbori: Acer sp., Betula sp., Carpinus sp. Elaeagnus sp.
  • Arbuşti: Forsythia sp., Mahonia sp., Syringa sp.,
  • Gard viu: Ligustrum sp.
  • Acoperitor de sol: Sinapis alba (trifoi pitic) Hedera sp. Vinca sp.
  • Plante floricole: Flori perene, Bulbi narcise, allele, Lavandula sp.
  • Însămânțare gazon.
  • Unelte: Maşina de tuns iarba (voucher), 2 lopeţi, 1 cazma, 3 greble, 10 perechi de mănuşi, 2 foarfece pentru toaletare gard viu, 2 maturi stradale, Saci de plastic
  • Mobilier urban, la cerere: Bănci, Mese, Coșuri pentru gunoi

Asociațiile de proprietare ce se vor înscrie vor beneficia de Ghid de informare şi întreținere al amplasamentului, consultanță punctuală, la cerere la un număr de telefon permanent și de un program de formare de cca. 4 ore.

În schimb, asociațiile de proprietari, vor trebui să își asume (printr-un proces verbal de predare-primire) întreținerea grădinii blocului timp de patru ani. Pe scurt, trebuie să taie iarba, să strângă materialul vegetal rezultat și să sune la ADP să vină să îl ia, să ude gazonul și copacii și mai ales gardul viu și să MENȚINĂ CURĂȚENIA!

Altfel, asociația va trebui să returneze banii investiți. Costul mediu pentru amenajarea unei grădini de dimensiuni medii este undeva la între 35.000 și 40.000 de lei.

Înscrierea se va face on-line (e-mail/aplicație anunțăm din timp) iar cererile vor fi soluționate în funcție de:

blocul nu urmează să fie reabilitat în următorii 3 ani (eliminatoriu);

– acordul asociației de proprietari (tabel nominal cu semnături de la proprietari/locatari 50+1 din totalul apartamentelor) (eliminatoriu);

– ordinea înscrierii;

– se renunţă la gardul metalic dacă peisagistul consideră oportună înlocuirea acestuia cu gard viu sau alte elemente separatorii.

Acum, discuții… Avem o lună de dezbateri în față!” a scris primarul pe contul său de Facebook.

Foto: Arhivă

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement