Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

PROIECT ȘOCANT: Parcări de patru ori mai scumpe la Alba Iulia decât la Sibiu. 4 lei/oră, în Cetatea Alba Carolina


Publicat

Primăria Alba Iulia pregăteşte condiţiile de aplicare a sistemului de parcări cu plată în oraş. A pus în consultare publică regulamentul prin care sunt stabilite tarifele, zonele de tarifare, amenzile şi condiţiile de utilizare a spaţiului public pentru staţionarea autovehiculelor. În cel mai inteligent oraș din țară, cei care vor să „consulte” și să-și dea cu părerea privind noile tarife sunt așteptați la camera opt, în Primărie, cu un dosar cu șină așa cum o făceau și înainte ca Alba Iulia să fie Smart City, pentru că se pare că administrația locală nu poate comunica prin e-mail sau alte mijloace moderne. 

Sunt propuse trei zone tarifare, cu program diferenţiat. În Cetatea Alba Carolina, de exemplu, locurile de parcare vor fi cu taxă non-stop, şi în zilele lucrătoare şi în weekend. În ceea ce priveşte amenzile, dacă veţi “uita” să plătiţi parcarea, sancţiunile propuse sunt în valoare de 500 până la 1.000 lei.

Plata parcărilor va fi cu tichete răzuibile, prin SMS sau prin intermediul telefoniei mobile. Primăria va definitiva şi aceste aspecte.

Tot la capitolul noutăţi, proprietarii de maşini hibride sau electrice vor putea beneficia de abonament de parcare cu reducere de până la 75% în orice zonă din oraş şi cu posibilitate de staţionare pe timp nelimitat.

Prețul propus pentru Zona 0 din Alba Iulia, respectiv în Cetatea Alba Carolina, este de patru ori mai mare decât cel din Sibiu (4 lei/oră față de 1 leu/oră).

Reamintim că recent în municipiul Alba Iulia au fost marcate şi numerotate locuri de parcare pe marginea principalelor artere, locaţii care, până acum erau gratis pentru staţionarea maşinilor.

Acum a fost finalizat proiectul de hotărâre privind aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a parcărilor publice cu plată din municipiul Alba Iulia.

Etapa de consultare a populației se desfășoară în perioada 2 iulie –1 august 2018, iar cetăţenii pot transmite observații și sugestii, în scris, la sediul Primăriei municipiului Alba Iulia de pe str. Calea Moților, nr.5A, Camera 8 – Registratura Primăriei.

Reprezentanţii administraţiei locale spun că, “ţinând seama de nevoia stringentă de organizare, modernizare și eficientizare a sistemului de parcare publică cu plată în municipiul Alba Iulia, venită ca urmare a numeroaselor solicitări primite de la cetățeni pentru decongestionarea și fluidizarea traficului în zonele aglomerate ale municipiului, dar și pentru creșterea spre maxim a gradului de încasare în cazul plăților pentru locuri de parcare platită, este necesară organizarea și implementarea sistemului de plată prin tichete răzuibile și SMS, interconectat cu un sistem informatic în municipiul Alba Iulia”, ce este implementat în prezent în 35 de orașe ale României, printre care Cluj – Napoca, Oradea, Timișoara, Tărgu Mureș, Brașov, Arad.

Astfel, consideră că se impune identificarea locațiilor pentru înființarea de locuri de parcări publice cu plată.

Potrivit documentului “REGULAMENT de organizare şi funcţionare a sistemului de administrare a parcărilor publice cu plată din Municipiul Alba Iulia”, pus în dezbatere publică, sistemul de taxare se aplică în municipiul Alba Iulia în perimetre stabilite prin hotărâri ale Consiliului Local Alba Iulia.

Prezentul regulament are ca scop “asigurarea desfăşurării fluente şi în siguranţă a circulaţiei pe drumurile publice, asigurarea parcării autovehiculelor în condiţii de siguranţă și decente, descongestionarea drumurilor publice din zona centrală şi a drumurilor publice cu trafic intens și prin aceasta conducând la reducerea poluării în interiorul orașului, stabilirea unor modalități diverse de plată a taxelor de parcare, facilitarea accesului la obiectivele de interes public și protejarea pietonilor prin asigurarea unor condiţii prielnice de circulaţie pe trotuare, măsurile acționând împreună spre implementarea conceptului oraș pentru oameni”.

Din parcările existente, o parte au fost amenajate ca parcări cu plată, iar o altă parte urmează să fie amenajate în conformitate cu prevederile prezentului regulament, cu avizul poliţiei rutiere.

Regulamentul se aplică pe sectoare ale domeniului public, semnalizate prin marcaje rutiere și indicatoare P cu plată. Serviciul ADPP va aviza destinația fiecărui parcaj în parte (autovehicule sau autoturisme), precum și propunerea de noi locuri de parcare care vor intra în administrarea sa.

ZONELE TARIFARE şi TARIFE

Se instituie trei zone tarifare: Zona tarifară 0 (roșie), Zona tarifară 1 (albastră), Zona tarifară 2 (galbenă).

Zona 0 (roșie) – taxare între orele 00.00 şi 24.00 (non-stop în parcările din interiorul Cetății)

– intrarea pe lângă Hotel Cetate (inclusiv parcare de autocare)

– intrarea pe la Casa de Cultură (inclusiv parcare de autocare)

– intrare pe la Ryma (inclusiv parcare de autocare)

– intrare Caroline (dinspre str. Apulum)

– parcarea de la Hotel Cetate

– parcarea de lângă Casa de Cultură

– parcarea de sub biserica „Mihai Viteazul” (zona cimitirului)

TARIFE PROPUSE

Autoturisme:

 • 30 de minute – nu este diponibil
 • O oră – 4 lei
 • Două ore – 8 lei
 • O zi – 35 lei

Autocare:

 • O oră – 20 lei
 • Două ore – 40 lei
 • O zi- 100 lei

Zona 1 (albastră) – taxare 8.00 – 20.00 (luni-vineri), 8.00-16.00 şi sâmbătă și duminică

CENTRU

– zona Tribunal: Piața Iuliu Maniu + parcare Tribunal + Frederic Mistral + strada Primăverii (Hotel Parc – Spice Gym) + parcare Taxe și Impozite

– zona Primărie – parcare Strada Vasile Alecsandri (Casa Armatei), parcare în fața Băncii Transilvaniei și magazinului Unirea

– strada Teilor

– strada Trandafirilor

– strafa Avram Iancu

– parcare Electrica, ambele părți

– strada Regina Maria

– Piața Alessandria

– parcare străzile Traian – Basarabiei

– strada București (Consiliul Județean)

– strada Ion I.C. Brătianu

– parcare Primărie (cu excepţia celei rezervate pentru instituţie)

– parcare AJOFM (Șomaj)

– strada Lucian Blaga

– strada Mihai Viteazul

– strada Nicolae Titulescu

– strada Decebal

– Piața Consiliului Europei

– strada Doinei

CETATE

– strada Aurel Vlaicu

– Bd. 1 Decembrie

– strada Vasile Goldis

– strada Cloșca

– Bd Transilvaniei

– Bd Revoluţiei

– strada Toporaşilor (de la sens giratoriu – intersecția cu strada Ghioceilor)

– Calea Moţilor (vizavi de OMV)

– strada Septimius Severus

– parcarea din faţa Stadionului

– strada Mușețelului

– strada Gheorghe Pop de Băsești

– strada Crișan

– strada 9 Mai

TARIFE PROPUSE

Autoturisme:

 • 30 de minute – 1 leu
 • O oră – 2 lei
 • Două ore – 4 lei
 • O zi – 25 lei

Zona 2 (galbenă) – taxare 8.00 – 18.00 (luni-vineri), liber sâmbătă și duminică

CENTRU

– strada Simion Bărnuțiu

– strada Primăverii (între intersecțiile Trandafirilor și Simion Bărnuțiu)

– strada George Coșbuc

– strada Călărașilor

– strada Vasile Alecsandri (zona Cimitir evreiesc)

– parcare Gară

– Bulevardul Ferdinand

– strada Munteniei (între intersecțiile Traian și Bd Ferdinand)

– strada Dobrogei

– strada Moldovei (între intersecțiile Iașilor și Bd Ferdinand)

– strada Iașilor

– strada Plevnei

– strada Crișanei

– strada Olteniei

– parcare zona Restaurant Chinezesc

CETATE

– strada Timotei Cipariu

– Bulevardul Republicii

TARIFE PROPUSE

Autoturisme:

 • 30 de minute – 0,50 lei
 • O oră – 1 leu
 • Două ore – 2 lei
 • O zi – 15 lei

Parcările de reședință rămân garantate de luni până vineri, între orele 16:00 – 8:00 și integral sâmbătă și duminică.

TARIFE ABONAMENTE

Abonament GENERAL / lună

 • persoane fizice – 100 lei
 • persoane juridice – 200 lei

Abonament TRANSMISIBIL / lună

 • persoane fizice – 150 lei
 • persoane juridice – 300 lei

ÎNCHIRIERE (persoană juridică)

Zona 0 (roșie)

 • O lună – 350 lei

Zona 1 (albastră)

 • O lună – 300 lei

Zona 2 (galbenă)

 • O lună – 250 lei

parcare, alba iulia, centru

Taxarea staționării prin tichete răzuibile

În parcările în care nu sunt amplasate automate de parcare (parcometre), tichetele răzuibile se procură anticipat de la chioşcurile de difuzare a presei sau de la unele magazine din zona parcărilor.

În parcările în care sunt amplasate automate de parcare (parcometre), tichetele de parcare se procură anticipat de la aceste parcometre automate care funcţionează pe bază de monede/card bancar şi se afişează pe bordul maşinii la loc vizibil în aşa fel încât să se vadă toate înscrisurile de pe acestea.

În parcările în care sunt amplasate automate de parcare (parcometre), utilizatorii parcării care opresc/staţionează/parchează vor avea instrumentele de plată necesare pentru a procura tichete pentru perioada de parcare dorită.

În parcările în care sunt amplasate automate de parcare (parcometre), în cazul în care acestea nu funcţionează, se va contacta Serviciul ADPP pentru sesizarea situației. Numărul de telefon al Dispeceratului va fi afișat pe automatul de parcare.

Sistemul de taxare la automatele de parcare amplasate în parcările cu plată din municipiul Alba Iulia se bazează pe principiul autotaxării.

Tichetul de parcare emis de automatul de parcare (parcometru) va conține minim următoarele informații: logo-ul Municipiului Alba Iulia, data parcării, ora de început și sfârșit a parcării.

Taxarea staţionării prin intermediul telefoniei mobile

Utilizatorii sistemului de parcare au posibilitatea de a plăti staţionarea, în afară de modalitatea prin abonamente şi parcometre şi prin intermediul telefoniei mobile.

Plata staţionării prin intermediul telefoniei mobile: detaliile vor fi decise ulterior stabilirii operatorului care va implementa plata prin intermediul telefoniei mobile, în urma procedurii de achiziție publică.

Taxare pe baza de SMS: necesită contracte de decontare cu operatorii de telefonie mobilă.

Alte tipuri de comunicare și taxare ce sunt în prezent în dezvoltare: funcţionarea taxării prin intermediul telefoniei mobile

Taxarea staţionării prin intermediul contractelor de închiriere și rezervare

În zona de aplicare a sistemului de taxare se poate asigura închirierea unor locuri de staționare sau parcare de către: instituţiile bancare, agenţii economici (inclusiv unitățile hoteliere), asociații si fundații. Închirierile în cadrul parcărilor nu pot depăși 25% din spațiul de parcare din locația respectivă. Unităţilor hoteliere li se pot aloca un număr de locuri de parcare reprezentând max. 20% din numărul camerelor.

În perimetrul de aplicare a sistemului de taxare se pot atribui, prin Hotărâri ale Consiliului Local, locuri de parcare rezervate pentru instituții, la o distanţă mai mică de 30 m de acestea, care vor fi atribuite spre folosinţă gratuit, pe durata programului de parcare cu plată prin încheierea unui contract, pentru un număr de max. 3 locuri de parcare/instituție.

Taxarea staţionării în parcările cu acces controlat

În perimetrul parcărilor cu acces controlat, plata se efectuează la casele automate, la sfârșitul perioadei de staționare. Utilizatorul parcării are obligația părăsirii incintei în maxim 10 minute minute de la efectuarea plății.

ABONAMENTE

Abonamentele se eliberează de Serviciul ADPP din cadrul Primăriei Municipiului Alba Iulia. Plata unui abonament de parcare nu reprezintă o garanţie a unui loc, responsabilitatea de a găsi un loc de parcare revenindu-i deţinătorului vehiculului iar negăsirea unui loc liber nu poate constitui o scuză pentru ocuparea unui loc nemarcat pentru parcare sau a unui loc interzis.

Abonamentele eliberate asigură dreptul de staţionare pe perioada înscrisă pe acestea (care este de minim 1 lună și maxim 12 luni), mai puţin în parcările cu accesul controlat. Preţul abonamentelor se aprobă de Consiliul Local al Municipiului Alba Iulia.

Vor fi emise următoarele tipuri de abonamente:

Abonament “GENERAL”: se eliberează pe perioada înscrisă pe acesta, persoanelor juridice sau persoanelor fizice şi conferă drept de staţionare pe timp nelimitat în orice zonă tarifară, cu excepţia parcărilor special amenajate, cu acces controlat. Abonamentul se inscripţionează cu numărul de înmatriculare al vehiculului, cu perioada de valabilitate şi este netransmisibil.

Abonament “TRANSMISIBIL”: se eliberează pe perioada înscrisă pe acesta, persoanelor juridice sau persoanelor fizice şi conferă drept de staţionare pe timp nelimitat în orice zonă tarifară, cu excepţia parcărilor special amenajate, cu acces controlat. Abonamentul se inscripționează cu perioada de valabilitate, nu se inscripționează cu numărul de înmatriculare al vehiculului şi este transmisibil.

Abonament ,,Vehicul cu propulsie electrică”: se eliberează pe perioada înscrisă pe acesta, persoanelor juridice sau persoanelor fizice care deţin în proprietate un autovehicul cu propulsie electrică. Abonamentul oferă discount de 50% – mașină hibrid, respectiv 75% – mașină electrică, în orice zonă tarifară şi conferă drept de staţionare pe timp nelimitat în orice zonă tarifară. Abonamentul se inscripţionează cu numărul de înmatriculare al vehiculului, cu perioada de valabilitate şi este netransmisibil.

Eliberarea tuturor tipurilor de abonamente se face condiţionat de prezentarea inspecţiei tehnice periodice la zi a autovehiculului și prezentarea dovezii achitării la zi a tuturor obligaţiilor către administrația locală și operator.

Abonamentul de orice tip nu asigură deținătorului rezervarea unui loc de staționare în zona pentru care a fost emis, excepție făcând abonamentele pentru parcarea publică de reședință, în cazul cărora se aplică Regulamentul de organizare şi funcţionare a parcărilor publice de reşedinţă aflate pe raza municipiului Alba Iulia.

Beneficiază de gratuitate pentru ocuparea locurilor din parcările cu plată, autovehiculele aflate în misiune, inscripționate sau neinscripționate, aparţinând Salvării, Poliţiei, Serviciului Român de Informaţii, Ministerului Apărării Naţionale, Jandarmerie, Pompieri, corpurilor diplomatice. În cazul controlului, conducătorul va prezenta legitimația și ordinul de serviciu pentru misiune.

Este interzisă ocuparea locurilor de staționare din zona de aplicare a sistemului de taxare cu diverse obiecte sau inscripții.

Prevederile prezentului regulament se aplică și autovehiculelor destinate aprovizionării, transportului de mărfuri, cu condiția obținerii avizului de liberă trecere în zonele cu restricție de tonaj, eliberat de Primăria Municipiului Alba Iulia.

Taximetrele sunt exceptate de la plata taxei de staționare numai în limitele stațiilor taxi aprobate prin hotărâri ale consiliului local.

Reguli:

Parcarea autovehiculului în locurile de parcare aprobate și semnalizate este regulamentară cu îndeplinirea cumulativ a următoarelor condiții de către conducătorul auto:

– achită contravaloarea timpului de parcare

– ocupă un loc de parcare regulamentar

– poziționează autovehiculul potrivit indicațiilor conținute de indicatorul P cu plată, în limitele marcajului rutier care delimitează zona de parcare.

– la parcare, afișează pe bord, în interiorul autovehiculului, vizibil din exterior, tichetul validat protrivit instrucțiunilor înscrise pe el sau abonamentul de parcare/rezervare

– nu depășește timpul de parcare la care are dreptul potrivit termenului de valabilitate al tichetului ori abonamentului sau a indicației parcometrului

– oprirea/staţionarea/parcarea autovehiculelor în parcările publice cu plată este permisă numai cu achiziționarea de tichete eliberate de parcometrele automate de parcare, abonamente, autorizaţii şi legitimaţii de parcare eliberate de Serviciul ADPP şi afişate la loc vizibil în interiorul autovehiculului în aşa fel ca toate datele înscrise pe acestea să fie vizibile, sau utilizând sistemul de plată a taxei de parcare cu telefonul mobil prin trimiterea unui SMS sau folosirea unor aplicații, în condițiile respectării cuantumului taxelor de parcare aferente zonei, intervalului orar și duratei.

Se interzice parcarea tuturor mijloacelor de transport, în parcările special amenajate, dacă nu se încadrează în spaţiile de parcare delimitate de marcajele rutiere. Utilizatorii parcărilor publice trebuie să respecte regulile de circulaţie şi semnificaţia diferitelor tipuri de mijloace de semnalizare: indicatoarele; marcajele; semnalele, indicaţiile şi dispoziţiile inspectorilor din cadrul Serviciului ADPP.

În localitate, autovehiculele oprite/staţionate/parcate pe partea carosabilă trebuie aşezate cât mai aproape de marginea din dreapta a sensului de mers, paralel cu trotuarul sau cu axul drumului, pe un singur rând, dacă printr-un mijloc de semnalizare nu se dispune altfel.

Pe drumurile cu sens unic, oprirea/staţionarea/parcarea voluntară a autovehiculelor este permisă şi pe partea stângă, dacă rămâne liberă cel puţin o bandă de circulaţie (dacă prin semnalizarea rutieră nu este menționat altfel).

Sumele încasate din taxe şi amenzi pentru parcare vor fi utilizate cu prioritate pentru modernizarea parcărilor existente şi înfiinţarea de noi locuri de parcare subterane, la sol şi supraterane, implementarea de sisteme de gestiune si fluidizare a traficului, construire piste și parcări de biciclete.

Pentru identificarea posesorilor de autoturisme Serviciul ADPP va face solicitare către Serviciul Public Local Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor din cadrul Instituţiei Prefectului – Judeţul Alba sau către Poliţia Rutieră Alba, sau către orice alte organe ale autorităților publice centrale sau locale.

Serviciul ADPP nu răspunde de securitatea vehiculelor şi a bunurilor aflate în acestea, în zona de acţiune a parcărilor publice.

În caz de producere de eventuale daune, furturi, incendii la vehicule în zonele de parcare publică, Serviciul ADPP nu răspunde juridic.

AMENZI

Constituie contravenţii şi se sancţionează următoarele fapte cu:

staționarea fără abonament, respectiv fără a achita contravaloarea parcării, se sancţionează cu amendă de la 500 până la 1.000 lei

depășirea timpului de staționare conferit în situația taxării parcării se sancţionează cu amendă de la 100 până la 300 lei

staționarea cu abonamente neconforme cu zona staționării, cu abonamente expirate, utilizarea de abonamente eliberate pentru alte vehicule, se sancţionează cu amendă de la 500 până la 1.000 lei

staționarea fără afișarea abonamentului, respectiv cu abonamente astfel expuse încât nu permit descifrarea elementelor de identificare se sancţionează cu amendă de la 100 până la 300 lei

staţionarea necorespunzătoare, respectiv într-un mod prin care se ocupă 2 locuri de parcare, acolo unde locurile de parcare sunt marcate, se sancţionează cu amendă de la 300 până la 500 lei

blocarea accesului în parcare sau ocuparea unor locuri rezervate se sancţionează cu amendă de la 300 până la 500 lei

Sancţiunile contravenţionale stabilite în prezentul Regulament se pot aplica contravenienţilor, persoane fizice sau juridice.

Constatarea şi sancţionarea contravenţiilor se face de către agenţii constatatori din cadrul Serviciul Public Poliţia Locală a Municipiului Alba Iulia.

Vezi integral: Regulament_parcare_strazi_Mun.Alba_IuliaDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

11 Comentarii

11 Comments

 1. ...

  marți, 03.07.2018 at 18:13

  Nu stiu ce vedeti voi socant in asta. In Londra platesti taxa ca sa circuli cu masina in centru. Singurul lucru socant de aici e ca românul nu se mai stie deplasa decat cu masina.

  • Max

   miercuri, 04.07.2018 at 00:23

   Mai lasati-ma cu Londra, Viena si alte capitale! Acolo oamenii castiga de 10 ori mai mult decat in Alba, transportul public e mult mai dezvoltat, au piste de biciclete pe zeci de km si parcarile sunt amenajate nu sunt niste dungi de vopsea pe asfalt. Aici astia vor sa ne ia 30 de milioane pe an pe parcare si voi dati exemple turistice. Da, cand trebuie sa platesti o ora doua ca turist e ok, nu-i problema. Dar cand ai de plata ZILNIC parcare si acasa si la serviciu ce faci ? Va vad eu pe astia cu Viena, Londa etc peste cateva luni cand o sa injurati ca platiti parcare la orice colt de strada.

   • ...

    miercuri, 04.07.2018 at 10:03

    Care e problema cu transportul local? Nu mai cautati pretexte inutile ca va faceti de ras. Tocmai de asta am comparat cu Londra. Daca in ditai metropola lumea circula cu transportul in comun, intr-un oras de dimensiunea Albei e un moft folosirea masinii.

    • Mihai

     miercuri, 04.07.2018 at 10:23

     Bun domnule, dar unde lasi masina parcata acasa la bloc cand nu mergi cu ea dacamnu sunt locuri de parcare decat astea cu taxe mari? Sau vrei sa ne vindem toti masinile? Nu intelegi ca stam la bloc si doar 25% putem lua locuri de parcare rezidentiale ca nu sunt pentru toti. Ce facem restul?

     • ...

      miercuri, 04.07.2018 at 12:58

      La ultimele licitatii au ramas locuri nerezervate pentru parcarile rezidentiale. Daca nu cunoasteti situatia, informati-va inainte. Fiecare vrea sa aibe masina sub geam. Alta „traditie” tampita. De ce nu intelege lumea ca astfel de hotarari se pot schimba, perfectiona? De exemplu, lumea a cerut parcare libera intre 8-16 pentru orice masina si asa s-a hotarat in consiliu. Stati sa vedem cu va iesi proiectul din consiliu. Aceeasi frenezie a fost si cu ridicatul masinilor. A venit sfarsitul lumii? Nu!

  • Milu

   joi, 05.07.2018 at 10:41

   Esti *****! Muta-te la Londra! Una este o metropola si alta este Alba Iulia, chiar nu faci diferenta? Aici platesti la preturi mari si faptul ca existi. Acolo ai beneficii, aici ai numai obligatii, in rest esti privit ca un raufacator. Si da, sunt situatii in care ai nevoie sa te deplasezi cu masina. Eu am avut o situatie in care mi-am dus copilul foarte bolnav, in stare critica – ulterior a fost internat – la spital cu masina proprie dar nu mi-au permis sa intru cu masina in curtea spitalului si nici nu aveam unde parca? Intreb: este normala o astfel de atitudine? Vorbim de institutiile publice care ne sfideaza si ne taxeaza, dar nu ne ofera nimic in schimb. Si da, se poate circula si cu bicicleta la o adica, dar nu avem piste.

 2. marco

  marți, 03.07.2018 at 19:28

  Nu exista hoti mai mari ca Priaria Alba Iulia.
  Ne merita soarta!
  Cetatenii au votat conducerea Priariei deci sa taca din gura si sa inghita si tarifele astea…pe langa toate celelalte…
  Sa nu uitam de parcarea moderna de la Unirea…care e mereu goala….cu tarife ffff mici si accesibile…..

 3. dorinteodor

  marți, 03.07.2018 at 22:29

  cam imprudenti astia….pai la viitoarele alegeri vor cistiga cei care vor desfiinta aceste aberatii si vor promite parcari gratuite pentru toti….

 4. Mihai

  miercuri, 04.07.2018 at 06:51

  Vor bani la primarie pentru salariile grase
  Altfel nu se explica axeste decizii avand in vedere ca in alba iulia sunt 25000 masini si doar 8000 locuri de parcare
  Practic, este un santaj, o discriminare, sunt persoane care au obtinut loc de parcare cu 120 lei/an iar ceilalti pentru care nu mai sunt locuri in parcarile de resedinta trebuie sa plateasca aceste taxe uriase
  Unii dau 120 lei pe an iar altii 120 sau mai mult pe luna
  Toti platimmla buget aceleasi taxe, primaria trebuie sa ne asigure drepturi egale

 5. Aprod

  miercuri, 04.07.2018 at 08:31

  Asta este consecinta cresterii salariilor din primarie care acum probabil nu mai pot fi sustinute si se cauta toate posibilitatile de taxare ale populatiei. A se vedea si alte masuri „benefice” precum ideile crete ale unora care „gandesc mult si apasat” precum eliminarea gainilor, suprataxarea locurilor de parcare rezidentiale si altele. Dar asa o sa ii coste si din partea noastra… pt ca, nu-i asa, nu mai este mult pana cand iar vor cere votul…Dar probabil ca pe cei care gireaza aceste masuri, nu-i intereseaza.

 6. mirciulica

  miercuri, 04.07.2018 at 11:41

  astea nu au regim de parcare REZIDENTIALA cum sunt cele din Cetate. Sunt trecute la parcari PUBLICE, fara sa ai posibilitatea ca locatar platitor de taxe si impozite sa ai undeva in apropierea locuintei o parcare. ar trebui taxate firmele care au cel putin 4 masini. in zona florariei ikebana sau la ulpia traiana sunt societati care inchiriaza masini. cate locuri de parcare au construit?

  daca ar fi sa platesti, intr-o luna ai da minim 600 lei / masina

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EDUCAȚIE

Profesoară din Alba, pe scena Galei SuperTeach: „Am vrut să devin o învățătoare care să vadă supereroul în fiecare elev”

Publicat

Ana Scutelnicu, profesoară la Școala Primară Geomal și la Școala Gimnazială Stremț, a urcat recent pe scena Galei SuperTeach, unde a povestit cum a fost experiența la clasă după absolvirea cursurilor de Mentalitate Deschisă în Educație.

La Gala SuperTeach au urcat pe scenă rând pe rând parte din profesorii absolvenți ai cursului de Mentalitate Deschisă în Educație, facilitatori de Mentalitate Deschisă în Educație, elevi, autorități, fondatorii SuperTeach și antreprenori implicați în evoluția școlii românești. Toți pentru același obiectiv: transformarea educației din România. Toți cu același deziderat: „Teachers First”.

„Am vrut să devin învățătoare, dar o învățătoare altfel decât cea pe care am avut-o eu. O învățătoare care să vadă supereroul în fiecare elev, să caute potențialul în fiecare dintre ei. SuperTeach a fost cel care m-a dus pe mine un pas mai departe. (…)

Mentalitatea nu se schimbă peste noapte, dar mentalitatea deschisă a devenit un mod de viață pentru mine și este fantastic pentru că e aplicabilă în toate domeniile în care interacționez cu ceilalți. (…)

Învăț de la elevii mei. Nu, nu sunt o învățătoare perfectă. Învăț, dar învățăm împreună. Eu să fiu învățătoarea lor, ei să fie elevii mei și este fantastic. Energia pe care o simt în fiecare zi cu mentalitatea deschisă îmi dă putere să merg mai departe. Cea mai importantă lecție pe care eu am învățat-o la SuperTeach este aceea că schimbarea este un îndemn la acțiune, este un verb. Nu cade din cer, nu este o ploaie, ci ea se află în mâinile noastre și este și o datorie. O datorie față de generațiile care urmează”, a spus Ana Scutelnicu.

* de la minutul 1:41:00. 

Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

Sergiu Pașca, tânărul cercetător din Alba, finanțare pentru o cercetare revoluționară a creierului uman cu ajutorul tehnologiei

Publicat

sergiu

Cercetătorul român, originar din Aiud, Sergiu Pașca, beneficiază de susținerea Institutului de Neuroștiințe Wu Tsai într-un program denumit „Big Ideas”. 

Grație finanțării, Sergiu Pașca, alături de o echipă complexă de savanți, are posibilitatea să ducă la un alt nivel cercetările asupra creierului uman pe care le derulează.

Potrivit neuroscience.stanford.edu, două grupuri de cercetători de la Stanford abordează aceste probleme de lungă durată.

Citește și: Articol în The New York Times despre Sergiu Pașca, tânărul savant din Aiud. Pune lumea medicală în fața unei descoperiri geniale

Ca parte a programului Big Ideas in Neuroscience al Institutului de Neuroștiințe Wu Tsai, ele creează noi tehnologii și conexiuni între discipline care au potențialul de a transforma radical acest domeniu.

Citește și: Sergiu Pașca, tânărul savant de renume mondial din județul Alba a mai obținut un premiu internațional pentru cercetare

Institutul de Neuroștiințe Wu Tsai finanțează cu un total de peste 5,5 milioane de dolari aceste eforturi ale cercetătorilor.

Sergiu Pașca este unul dintre cei care beneficiază de finanțare pentru cercetare.

Programul condus de Sergiu Pașca

Programul Stanford Brain Organogenesis, condus de Sergiu Pasca și Karl Deisseroth, își propune să creeze și să împărtășească o nouă platformă tehnologică pentru a permite oamenilor de știință să studieze în mod direct dezvoltarea creierului uman.

„Modelele animale au fost de mare ajutor, dar în cele din urmă trebuie să fim de acord că avem nevoie de modele mai bune ale creierului uman pentru a transpune descoperirile fundamentale, pacienților noștri din clinică”, a spus Pașca.

 

„Din fericire, apelul pentru idei mari a venit chiar când un set de tehnologii puternice erau în curs de dezvoltare în campus, care ar putea face acest lucru posibil pentru prima dată”.

Echipa lui Sergiu Pașca a dezvoltat o abordare specială pentru a transforma celulele pielii pacienților și a voluntarilor sănătoși în agregate celulare care seamănă cu anumite regiuni ale creierului.

În 2017, laboratorul său a arătat că aceste culturi 3D, cunoscute și sub numele de organoizi, ar putea fi cultivate împreună pentru a forma circuite miniaturale și funcționale ale creierului uman – pe care Pasca le-a numit asembloizi.

„Ne-am dat seama că această serie de progrese tehnologice ne-ar permite să accesăm aspecte inaccesibile anterior, ale dezvoltării creierului uman și, în cele din urmă, să creăm un nou domeniu al neuroștiinței umane la nivel molecular”, a spus Pașca.

Vezi și: Sergiu Pașca și soția sa, Anca – descoperire de importanță mondială într-un proiect comun de cercetare, legat de copii

De exemplu, echipa lui Pașca a folosit recent această platformă pentru a crea modele de lucru ale circuitelor creierului uman implicate în tulburări motorii, cum ar fi ALS, combinând sferoizi ai țesutului cortical, spinal și muscular și permițându-le să formeze în mod natural conexiuni funcționale.

Grupul are acum capacitatea de a modela o varietate de circuite neuronale implicate în schizofrenie, dependență și alte tulburări, prin combinarea de sferoizi care imită peste o duzină de regiuni diferite ale creierului.

Institutul de Neuroștiințe Wu Tsai este dedicat înțelegerii modului în care funcționează creierul atât când este sănătos, cât și în boală.

Comunitatea de cercetare combină mai multe discipline, inclusiv neuroștiințe, medicină, inginerie, psihologie și educație.  ab24 Descoperirile care decurg din aceste colaborări vor transforma înțelegerea creierului uman, vor oferi tratamente noi pentru tulburările creierului și vor promova sănătatea creierului pe tot parcursul vieții.

Cine este Sergiu Pașca

Sergiu Pașca este profesor de psihiatrie și științe comportamentale la Universitatea Stanford și director al Stanford Neurosciences Institute Stem Cell Core.

El se concentrează în primul rând pe dezvoltarea de noi abordări pentru studierea dezvoltării creierului uman și pentru descoperirea mecanismelor tulburărilor neuropsihiatrice.

Sergiu Pașca s-a născut şi a crescut în Aiud, remarcându-se încă din anii şcolii generale şi ai liceului. A obţinut mai multe premii în timpul şcolii, atât la olimpiadele şi competiţiile judeţene, cât şi la cele naţionale.

În 2001, a fost şef de promoţie al Colegiului Naţional „Titu Maiorescu”, cu media generală 10 în cei patru ani de studiu. Apoi a beneficiat de admiterea onorifică (media 10) la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu”, Cluj-Napoca.

Are titlul de doctor în cercetare, iar în anul 2012, această instituţie de învăţământ i-a conferit premiul pentru cea mai bună cercetare postdoctorală.

A primit şi premiul pentru „Cel mai bun student român din străinătate” din partea „Ligii studenţilor români din străinătate”, dar și distincția de Cetăţean de onoare al municipiului Aiud.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

ACCIDENT pe raza localității Tărtăria: O persoană a fost rănită după ce un automobil s-a răsturnat

Publicat

politie, IPJ, masina politie, girofar, politie ziua

O persoană a fost rănită ușor marți seara, în jurul orei 19.00, pe raza localității Tărtăria, într-un accident rutier. 

Potrivit reprezentaților IPJ Alba, pe DN 7, un autoturism s-a răsturnat în afara carosabilului. În urma răstrunării, o persoană a fost rănită ușor.

 

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

DSP Alba cumpără reactivi de laborator și consumabile pentru determinarea anticorpilor anti SARS-COV-2

Publicat

Direcția de Sănătate Publică Alba cumpără reactivi de laborator și consumabile în valoare de peste 880.000 de lei, pentru a putea determina anticorpii anti SARS-COV-2. 

DSP Alba a lansat marți, 22 iunie, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru furnizarea de reactivi de laborator și consumabile medicale necesare pentru analizatorul automat de imunologie cu chimiluminiscenta pentru determinarea anticorpilor anti SARS-COV-2 (IgG și IgM), model MAGLUMI 800.

Valoarea totală estimată este de 885.050 de lei, fără TVA.

Potrivit caietului de sarcini, Laboratorul de Diagnostic și Investigare în Sănătate Publică efectuează în momentul de față determinarea SARS-COV-2 în exsudatul nazal și faringian prin metoda RT-PCR și se dorește o diversificare a activității în acest domeniu și cu determinarea anticorpilor anti SARS-COV-2 din serul persoanelor care au trecut prin infecția cu acest virus și a persoanelor care au fost vaccinate cu vaccinul anti SARS-COV-2.

În urma achiziției unui Analizator automat de imunologie cu chimiluminiscenta pentru determinarea anticorpilor anti SARS-COV-2 (IgM și IgG), model MAGLUMI 800 este necesar asigurarea kit-urilor și consumabilelor aferente funcționării aparatului.

Astfel, vor fi achizitionați reactivi și consumabile medicale necesari utilizării/funcționării analizatorului automat de imunologie cu chimiluminiscenta pentru determinarea anticorpilor anti SARS-COV-2 (IgG și IgM), model MAGLUMI 800, pe o perioadă de 12 luni.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate