Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Proiectul ENESCOM, la final: Mai multe comunităţi din Alba au fost informate privind economisirea consumului de energie

Publicat

YouTube video

Proiectul ENESCOM „Rețeaua Europeană a Centrelor de Informare în Scopul Promovării Sustenabilității Energiei și a Reducerii de Co2 în Comunitățile Locale” a ajuns la final. Inițiat de către Comunitatea Montană Unione Valle del Samoggia din Italia și s-a derulat în perioada iunie 2010-noiembrie 2012, proiectul a avut un buget total de 1.825.877 euro, din care suna alocată ADR Centru a fost de 131.610 euro. ENESCOM și-a propus să crească rolul comunităților locale din mai multe țări din Europa, printre care se află și România, în contextul efectelor schimbărilor climatice.

Unul dintre instrumentele pe care Comisia Europeană le-a creat în sprijinul dezvoltării de politici în domeniul energiei, pentru autoritățile locale, este Convenția Primarilor. Acesta reprezintă un angajament al orașelor și localităților semene, prin care sprijină atingerea obiectivelor politicii energetice a Uniunii Europene în termeni de reducere a emisiilor CO2 prin măsuri de promovare a eficienței energetice, precum și prin producerea și utilizarea de energie curată. Aderarea la această convenție implică semnarea la Bruxelles a unei adeziuni prin care consiliul local, prin primarul localității, se angajează să depășească obiectivele stabilite de UE pentru anul 2020 prin reducerea emisiilor de CO2 cu cel puțin 20%, să prezinte un plan de acțiune în domeniul energiei durabile care să descrie modul în care vor fi atinse obiectivele de reducere a emisiilor de CO2 până în 2020. De asemenea vor avea de prezentat un raport de implementare a planului de acțiune cel puțin o dată la doi ani după elaborarea acestuia, pentru evaluare, verificare și monitorizare.

Prin intermediul ENESCOM a fost sprijinite să adere la Convenția Primarilor şapte localități din Regiunea Centru: Cugir, Râșnov, Târgu Mureș, Săcel, Sfântu Gheorghe, Făgăraș și Zlatna. Acestora li s-au alăturat opt orașe și comune: Alba Iulia, Aiud, Avrig, Brașov, Sighișoara, Sântimbru, Berghin și Ighiu.

Din totalul localităților care au aderat în prima etapă, jumătate sunt din județul Alba.

”Prin rezultatele pe care le-am obținut la proiectele din această zonă și la ENESCOM, am primit o propunere a direcției de energiei din cadrul Comisiei Europene să devenim un colaborator al lor, coordonator teritorial al Convenției Primarilor”, a declarat, directorul general ADR Centru, Simion Crețu.

Tot în cadrul proiectului au fost înființate, în luna septembrie, două birouri de informare pe tema energiei durabile, la Alba Iulia și Sfântul Gheorghe, care au organizat mai multe evenimente cu caracter informativ și educativ pentru cetățeni, elevi, administrația locală.

În cadrul proiectului s-au organizat laboratoare domestice pentru cetățeni unde publicul larg a obținut informații despre metode prin care pot economisi la consumul de energie în locuințe, au fost distribuite chestionare prin care cei prezenți și-au testat cunoștințele în domeniul eficienței energetice și impactului schimbărilor climatice. A fost conceput un modul didactic pentru clasele V-VIII pe tema energiei durabile care a fost predat experimental în 6 școli din regiune, au fost organizate patru evenimente de promovare a conceptului energie durabilă, cu ocazia „Școala Altfel” la Grupul Școlar de Chimie Industrială din Ocna Mureș, în cadrul Zilelor orașelor Covasna și Cugir, și au ocazia Târgului de Energie Regenerabile ALEA 2012.

De asemenea au fost organizate trei seminarii pentru autoritățile locale din Regiunea în cadrul cărora a fost prezentate tehnologii și inovații în iluminatul public și transportul urban care pot duce la reducerea consumului de energie, au fost prezentate bune practici ale altor autorități locale în implementarea Planurilor de Acțiune pentru Energie Durabilă.

Un număr de aproximativ 600 de persoane au beneficiat în mod direct de informații și consiliere de pe tema energiei durabile, ca urmare a acțiunilor realizate prin ENESCOM.

Proiectul „European Network of information centres promoting Energy Sustainability and Co2 reduction amoung local COMmunities” fost finanțat prin programul Intelligent Energy-Europe, iar bugetul total este de 1.825.877 euro din care suma alocată ADR Centru 131.610 euro. Țările care au beneficiat de acest proiect au fost Croația, Republica Cehă, Franța, Grecia, Ungaria, Italia, Malta, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania și Marea Britanie.

YouTube video

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax