Connect with us
Advertisement

Actualitate

Proiectul prin care copiii nevaccinaţi ar putea să nu mai fie primiţi la şcoală intră în dezbatere publică, din iulie. Precizări de la Ministerul Sănătăţii

Publicat

vaccinProiectul Ministerului Sănătăţii prin care sunt prevăzute măsuri pentru copiii neimunizaţi va intra în dezbatere publică în iulie, cel mai probabil. Astfel, copiii care nu vor fi vaccinaţi nu vor mai avea voie la grădiniţă sau la şcoală.

„Există o discuţie în acest sens. Este o măsură care este aplicată în foarte multe ţări. Dacă într-o colectivitatea avem 20 de copii din 100 care nu sunt vaccinaţi, o izbucnire epidemică în acea colectivitate este posibilă.

Va fi în dezbatere publică. Dezbaterea va fi atât cu profesioniştii din sănătate, cât şi cu organizaţiile de părinţi, reprezentanţi ai societăţii civile pentru că trebuie să înţelegem cu toţi că nu putem merge înainte decât dacă suntem parteneri”, a afirmat Alexandru Rafila, consilier al ministrului Sănătăţii.

Citeşte şi Carnetul de vaccinări al copiilor are şapte REGULI NOI, privind administrarea vaccinurilor. NOUL CALENDAR, valabil pentru 2015-2016

Este vorba despre legea vaccinării, prin care Ministerul Sănătăţii vrea să îi oblige pe părinţi să îşi vaccineze copiii. Dacă nu vor avea adeverinţă prin care să ateste imunizarea, minorii nu vor putea fi înscrişi în mediul de şcolarizare.

Se au în vedere şi amenzi pentru părinţii care nu au aceste avize care să ateste vaccinarea, dar care îşi duc copiii în comunitate.

„La nivel național cifrele sunt undeva în jur de 88%, mă refer la acoperirea vaccinală pentru principalele vaccinuri incluse în programul național de imunizări. În unele județe și municipiul București valorile sunt îngrijorătoare — undeva la 70%. Cele mai joase valori se înregistrează la vaccinul diftero-tetanos, care se găsește în componența vaccinului hexavalent și vaccinul rubeolo-rujeolă-oreion. În ceea ce privește legea vaccinării, se lucrează și s-au făcut destul de mulți pași în elaborarea unui document care să fie pus în dezbatere publică. Probabil că în cursul acestei veri o să vedeți un astfel de proiect în dezbatere publică. Probabil că în luna iulie”, a afirmat Rafila.

Întrebat dacă viitorul proiect de lege va prevedea sancțiuni în cazul părinților care nu își vaccinează copiii, Alexandru Rafila a spus că „sunt lucruri care se discută în acest moment” și nu știe dacă va fi vorba despre sancțiuni directe. „Cu siguranță ținem cont de faptul că cei care sunt în colectivități trebuie să fie protejați”, a arătat consilierul ministrului.

Potrivit acestuia, în cazul în care există medici care pledează împotriva vaccinării, Colegiul Medicilor din România ar trebui să ia măsuri.

Cât despre posibilitatea în care copiii nevaccinați să nu mai fie primiți în colectivitate, la grădiniță sau la școală, Alexandru Rafila a răspuns: „Există o discuție în acest sens. Este o măsură care este aplicată în multe țări. Sunt multe țări în care accesul este limitat, probabil că o să găsim o formulă, nu trebuie să neglijăm și dreptul la educație al copiilor care nu poate fi în niciun fel negat”.

Președintele SRM a menționat că la Institutul Matei Balș, în ultimele două săptămâni, au existat două cazuri de tetanos la copii care nu fuseseră vaccinați.

Președintele Societății Române de Microbiologie, prof. dr. Alexandru Rafila, a afirmat pe 21 martie că există riscul de izbucnire a unor epidemii, deoarece acoperirea vaccinală a scăzut.

În România, rata de vaccinare împotriva rujeolei, rubeolei şi oreionului a ajuns la 75%, cu 20 de procente mai mică decât nivelul recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Şi rata de vaccinare împotriva difteriei, tetanosului şi tusei convulsive este mult sub nivelul recomandat de specialişti. În România sunt imunizaţi împotriva acestor boli aproximativ 90 la sută dintre copii.

Specialiştii atrag atenţia că numărul mamelor care îşi imunizează copiii este în continuă scădere. Cei mai mulţi dintre părinţi consideră că serurile incluse în schema obligatorie de vaccinare mai mult le dăunează copiilor decât să îi ajute.

Din 1 aprilie 2015, Ministerul Sănătăţii derulează şi finanţează 15 programe naționale cu impact major asupra sănătății publice, iar Casa Naţională de Asigurări de Sănătate susţine alte 14.

Citeşte şi Se reia fertilizarea in vitro decontată de la stat şi vaccinarea copiilor se face exclusiv de către medicii de familie. 29 de programe naţionale finanţate de MS şi CNAS

Vaccinările cuprinse în calendarul național de vaccinare, precum și vaccinarea la grupele la risc vor fi asigurate exclusiv de către medicii de familie. Acestă decizie este justificată de faptul că vaccinarea prin campanie școlară prezintă dezavantaje cauzate de lipsa cabinetelor de medicină școlară, dificultățile în urmărirea antecedentelor vaccinale ale copiilor, existența unor copii neșcolarizați, existența, în cadrul aceleași clase, a copiilor cu ani de naștere diferiți, repetenți, veniți prin transfer din alte unități de învățământ.

surse: realitatea.net, digi24.ro, agerpres.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement