Connect with us
Publicitate

Administrație

Proiectul regionalizării, cu capitala Regiunii Centru la Alba Iulia „nu e bătut în cuie”. Atanasiu: „Trebuie să facem lobby la București”

Publicat

Proiectul USL, în care capitala Regiunii 7 Centru este propusă la Alba Iulia, „nu este bătut în cuie”. Aceasta este declarația liderului PNL Alba, Teodor Atanasiu, care a precizat că varianta regionalizării, așa cum a fost prezentată în această săptămână, se bazează în mare parte pe actualele euro-regiuni, pentru a putea accesa fonduri UE din pachetul 2014-2020. Acesta mai susține că, pentru ca proiectul să fie luat în considerare la modul serios, parlamentarii de Alba vor fi nevoiți să facă lobby cu argumente puternice la București.

„Este un proiect de la care se pornește discuția. A fost propunerea Guvernului. Proiectul de lege va fi supus la vot în Parlament. Așa cum era normal și firesc, lucru ce i-a bucurat pe cetățenii din județul Alba, reședința administrativă, Regiunii 7 Centru era prevăzută la Alba Iulia, datorită faptului că aici și este Agenția de Dezvoltare Regională și proiectul nu a putut porni ca și propunere decât de la actuala stare de fapt. Asta nu înseamnă că dacă proiectul a pornit în faza asta așa va fi bătut în cuie. Noi va trebui să facem lobby-ul necesar cu argumente puternice care să demonstreze că Alba Iulia merită să fie reședința administrativă a Regiunii 7 Centru”, a explicat Teodor Atanasiu.

Acesta nu s-a arătat intimidat de un eventual lobby al altor candidați la titlul de capitală, cum ar fi Brașovul sau Sibiul, și a precizat că USL are argumente puternice pentru ca Alba Iulia să fie desemnată capitala Regiunii Centru, iar că acestea vor fi făcute publice în aproximativ două săptămâni.

„Interesul este comun pentru toți parlamentarii de Alba și sper ca și finalitatea să fie una tot comună. Vrem să tragem cât se poate de mult pentru județul Alba. Credem că este oportunitatea nostră, avem niște instituții importante care funcționează în acest moment în Alba Iulia, sper să valorificăm ceea ce ține de noi. Ar fi fost bine să fim un județ mai puternic economic. Am avut această șansă, dar din păcate s-a ratat, dar regionalizarea vine exact în scopul respectiv”, a explicat Ioan Dîrzu.

Împărțirea pe regiuni ar trebui urgentată, potrivit liderilor USL Alba, pentru a putea accesa fonduri europene pentru proiecte de dezvoltare regională din pachetul 2014-2020, pentru care ar trebui aplicat până la sfârșitul anului.

„În momentul în care se votează bugetul european, în luna mai a acestui an, noi va trebuie automat în 6 luni de zile să ne prezentăm cu planul de dezvoltare regională aprobat ca să ne fie alocate fonduri. Nu o să putem face regiunile administrative decât după ce vom avea Constituția. Dacă asta se va întâmpla în toamnă nu vom apuca să facem regiunile până anul viitor, ceea ce va fi foarte târziu și nu vom apuca să luăm fonduri UE de dezvoltare regională. Numai din acest motiv ar fi un criteriu de bun simț să nu mai modificăm reședințele și structurile actualelor euro-regiuni ca să putem de acum să facem toate demersurile pentru a putea fi prinși în bugetul 2014-2020”, mai susține Atanasiu.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate