Actualitate
Proiectul Ro-Net: 30 de localități din Alba vor beneficia de acoperire cu internet în bandă largă, până în noiembrie
În județul Alba, locuitorii din 30 de localități rurale, majoritatea aflate zone greu accesibile, vor avea acces mai ușor la informațiile disponibile în mediul online prin rețeaua de internet de mare viteză Ro-Net, până în luna noiembrie a acestui an.
Proiectul în valoare de peste 85,5 milioane de euro, finanțat cu fonduri UE, va acoperi, la nivel național, un număr de 783 de localități. Până în prezent, rețeaua a fost finalizată în 200 de localități rurale din așa numitele „zone albe”’ – lipsite de comunicații, iar în alte 220 de localități gradul de implementare a rețelei este avansat, a anunțat vineri Ministerul Comunicatiilor.
Potrivit țintei asumate prin proiect, până în noiembrie 2016 un număr 783 de localități din zone greu accesibile vor beneficia de acoperire cu internet în bandă largă.
În Alba, proiectul vizează 30 de localități. Acestea sunt: Albac, Fața, Dealu Lămășoi, Cionești, Bărăști, Bubești, Dealu Bajului, Cobleș, Fața Cristesei, Tătârlaua, Ocoale, Gârda Seacă, Ghețari, Munună, Hopârta, Turdaș, Horea, Mogoș, Costești, Poiana Vadului, Vale în Jos, Mescreac, Rimetea, Colțești, Tonea, Pleși, Băcăinți, Sohodol, Ciugudu de Jos și Dumbrava.
Ro-Net este un proiect major în valoare de peste 377,8 milioane lei (TVA inclus) – peste 85,5 milioane euro – finanțat prin fonduri structurale europene, prin care se va crea o rețea de internet în banda largă în 783 de localități rurale din zone dezavantajate din țară, unde nu a existat până acum un interes comercial de introducere a comunicațiilor electronice.
„Elevii și profesorii vor avea acces mai ușor la informație; producătorii locali și mesteșugarii vor putea utiliza Internetul pentru afacerea lor și pot intra chiar în sistemul național de licitații publice cu produsele lor; autoritățile locale pot comunica mai rapid cu omologii lor și pot cere susținere pentru dezvoltarea utilităților din zonă; iar persoanele în vârstă vor putea ține legatura prin intermediul Internetului cu cei dragi aflați departe. Astfel, întreaga comunitate beneficiază în urma disponibilității accesului la Internet. Cu alte cuvinte, chiar dacă unii se vor întreba poate de ce am adus Internet în sate unde, de exemplu, nu există o rețea de canalizare bine pusă la punct, răspunsul este că, dacă ai Internet și îl folosești inteligent pentru comunitate, poți să dezvolți și utilitățile din zonă”, a declarat Secretarul de stat MCSI Horațiu Anghelescu.
Pentru crearea acestei rețele s-a făcut o licitație în 2014, procedura câștigată de un consorțiu condus de către Telekom Communications și Telekom Mobile (fostele Romtelecom și Cosmote), având ca terț susținător pe Huawei Technologies, iar subcontractori pe Nextgen Communications, Avitech Co și Business Service Consult Internațional.
Rețeaua Ro-Net ar fi trebuit finalizată în 2015, dar Comisia Europeană a aprobat fazarea acestui proiect
Proiectul în valoare totală de 85,5 milioane de euro, din care 57,1 milioane euro reprezintă fonduri UE nerambursabile, a fost demarat pe finanțarea europeană 2007-2013 și ar fi trebuit să fie finalizat la sfârșitul anului 2015. Implementarea a întârziat însă. Ministerul Comunicatiilor, condus la acea vreme de Sorin Grindeanu (PSD), cât și grupul de firme Telekom și-au adus reciproc acuzații, principala problemă fiind volumul uriaș de avize care trebuiau obținute pentru lucrări de la autoritățile locale.
Cu toate acestea, Ministerul condus de Sorin Grindeanu a solicitat Comisiei Europene fazarea acestui proiect, iar la finalul lunii mai din acest an, sub noul ministru al Comunicațiilor, Marius Bostan, Executivul European a decis modificarea acestui proiect și, astfel, împărtirea sa în două etape.
Valoarea totală aprobată pentru prima etapă a proiectului este de 18,8 milioane de euro, din care 12,5 milioane euro reprezintă co-finanțarea prin Fondul european de dezvoltare regională, bani decontați din exercițiul financiar 2007-2013.
A doua etapă a proiectului are o valoare totală de 66,7 milioane euro, din care 44,5 milioane euro reprezintă fonduri UE nerambursabile, bani care, datorită întârzierilor, vor fi decontați de Comisia Europeană din exercițiul financiar 2014-2020, conform informațiilor transmise HotNews.ro de către Ministerul Comunicațiilor.
Complexitatea proiectului Ro-NET, conform datelor transmise de MCSI si Telekom:
– Un volum impresionant de documente a fost depus pentru proiectul tehnic și în faza de obținere a autorizațiilor de construire – peste 350.000 de pagini;
– În medie, 11 avize diferite sunt solicitate de către fiecare autoritate locală sau centrală pentru obținerea unei singure autorizații de construire;
– 500 de autorizații de construire obținute până în prezent
– 8.800 de avize dintr-un total necesar de aproximativ 9.300 au fost obținute;
– Peste 4.500 km de fibră optică vor fi montați până la finalul proiectului Ro-NET, din care jumătate pe infrastructura deja existentă, iar cealaltă jumătate pe o infrastructură nouă (aproximativ 50.000 de noi stâlpi vor fi amplasați în cadrul proiectului);
– Peste 1.500 de specialiști au fost implicați în etapa de construcție efectivă din cele 200 de localități, care a durat aproximativ două luni, restul intervalului de timp fiind alocat procedurilor birocratice.
Ce beneficii ar trebui să aducă rețeaua Ro-Net
Potrivit proiectului, rețeaua Ro-Net va acoperi 783 din cele 2268 de localități identificate ca „zone albe”. Acest lucru va contribui la reducerea decalajului digital dintre zonele urbane și zonele rurale aducând internetul în bandă largă mai aproape de 130 000 de gospodării cu 400 000 de locuitori, 8 500 de intreprinderi și 2 800 de instituții publice.
Proiectul Ro-Net nu presupune și conectarea la internet a celor aproape 400.000 de locuitori din aceste zone. Obiectivul acestei rețele este bineînteles în final conectarea clientilor finali, însă conectarea acestora nu se va face neaparat de Telekom România, ci se face de către orice operator din România care închiriază capacitate peste această rețea.
După ce va finaliza rețeaua, Telekom o va opera pentru 18 ani, conform contractului de concesiune câștigat cu statul, dar conectarea la internet a clientilor finali o poate face orice operator care închiriază capacitate în această rețea.
Prin implementarea proiectului RO-NET, România beneficiază de fonduri nerambursabile în cotă de 82,7% din valoarea totală a investiției acordate de CE, pentru implementarea retețelor de comunicații electronice Next Generation Network. Până acum s-au decontat de la CE aproximativ 22% din valoarea totală, iar stadiul fizic de realizare este de peste 25%, rezultat care s-a atins în mai puțin de două luni de zile. Ministerul Comunicatiilor și pentru Societatea Informațională, condus de Marius Bostan, a reușit deblocarea aproape în totalitate a procesului de avizare din partea CNADNR și parțial din partea distribuitorilor de energie electrică.
sursa: hotnews.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News