Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Protest anulat: Sindicaliştii OJ Poşta Alba au transmis că salariaţilor le-a fost teamă să iasă în stradă. 28 de oameni rămân fără serviciu

Publicat

În această dimineaţă, un grup de maximumum 50 de persoane, angajaţi ai Poştei Române Alba, reprezentanţi de sindicat, aveau autorizaţie pentru desfăşurarea unui protest în faţa sediului Prefecturii, similar cu cele anunţate în toată ţara, din cauza deciziei conducerii companiei de a concedia personal şi a diminua numărul de tichete de masă. Acţiunea de la Alba Iulia s-a „transformat” însă într-o delegaţie de trei sindicalişti care au transmis nemulţumirile oamenilor, prefectului.

Protestul anunţat pentru joi dimineaţa la Alba Iulia a poştaşilor din judeţ nu s-a mai desfăşurat la ora 8.00 şi nici ulterior. Jandarmii au fost prezenţi la datorie, însă obiectul asigurării pazei nu a mai fost realizat. O delegaţie de trei sindicalişti au explicat prefectului că oamenilor le-a fost teamă să iasă în stradă.

Potrivit reprezentanţilor Prefecturii, sindicaliştii au renunţat în ultimul moment la manifestaţie, preferând să aibă o întâlnire cu prefectul Gheorghe Feneşer, căruia i-au explicat şi motivul pentru care nu au mai ieşit să protesteze, deşi aveau toate aprobările necesare. „Pichetarea nu a mai avut loc, pentru că oamenilor le-a fost teamă să mai iasă în stradă şi să-şi exprime nemulţumirile faţă de ceea ce se întâmplă în Poşta Română. În 12 februarie, a avut loc un miting de protest la Bucureşti, în urma căruia participanţii la manifestaţie au început să fie anchetaţi şi asta pentru că, în opinia directorului general al Poştei Române, angajaţii nu trebuie să manifesteze. La o întâlnire cu celelalte sindicate, pe care am avut-o recent, ni s-a spus să purtăm cagule, ca să nu fim recunoscuţi de administraţie, dar noi nu suntem infractori, ne asumăm nemulţumirile pe care le avem faţă de această reorganizare, care afectează viaţa poştaşilor şi calitatea serviciilor poştale”, au declarat reprezentanţii sindicaliştilor.

Aceştia i-au semnalat prefectului judeţului Alba faptul că Oficiul Poştal din Teiuş va fi desfiinţat în termen de 2 săptămâni. În acest sens, angajaţii au primit deja notificarea în care se arată că, din 15 martie, activitatea oficiului va fi transferată la Alba Iulia. „28 de persoane vor rămâne de la jumătatea lunii martie fără loc de muncă, încălcându-se astfel acordul de parteneriat încheiat între sindicate şi patronate, conform căruia s-a stabilit că, până în 30 iunie 2013, nu vor fi făcute disponibilizări şi nici nu vor exista modificări la nivelul salariilor. Credem că lucrătorii din Poşta Română fac obiectul unor experimente, pentru că un poştaş cu vechime are un salariu de circa 1000 lei şi, în consecinţă, nu vedem ce economii se fac în urma disponibilizărilor. Aveam deja probleme în Alba, din cauza faptului că eram nevoiţi, pentru a asigura serviciile poştale în zona Unirea, să facem naveta din Alba Iulia, cu costuri mai mari decât salariul unui începător de exemplu, iar din 15 martie situaţia va fi şi mai gravă. Din păcate, se loveşte tot în cei mici, cei care lucrează cu geanta”, au precizat reprezentanţii sindicaliştilor.

Sindicatul Poşta Română Alba va depune, până luni, 4 martie, un memoriu în atenţia prefectului Gheorghe Feneşer, în vederea transmiterii la Bucureşti a problemelor cu care se confruntă. „În judeţul Alba, atâta timp cât sunt eu prefect, nimeni nu va trebui să poarte cagule, pentru că dreptul de a protesta public a fost câştigat după 1989. E un drept al tuturor cetăţenilor, pentru care eu garantez, iar în ceea ce priveşte revendicările sindicaliştilor din Alba, aşa cum le-am promis, voi interveni la conducerea Poştei Române, dar şi la ministerul de resort, în vederea reanalizării situaţiei la oficiile poştale din judeţul nostru, unde se preconizează reorganizări şi restructurări”, a declarat Gheorghe Feneşer, prefectul judeţului Alba.

Precizăm că, miercuri, liderul Sindicatului Liber Poşta Română, Matei Brătianu, a declarat, pentru Mediafax, că poştaşii organizează joi proteste în toată ţara, în care participanţii vor purta cagule, referitor la acţiunile de „intimidare şi prigoană de după mitingul din 12 februarie” din Bucureşti.

„După miting, au început o campanie de prigonire şi acţiuni de intimidare în unele judeţe. Au fost chemaţi la Comisia de abateri disciplinare chiar şi cei care atunci se aflau în concediu sau aveau liber”, a spus Brătianu.

Sindicaliştii au amintit că, în 7 ianuarie, conducerea companiei a solicitat sindicatului acordul pentru modificarea unor articole din contractul colectiv de muncă, în sensul diminuării unor drepturi de personal, iar două zile mai târziu a transmis la SLPR o adresă prin care solicita sindicatului analiza pentru diminuarea numărului de tichete de masă şi îl informa despre intenţia de a concedia în cursul anului 2013 un număr de 1.800 de angajaţi din mediul urban.

„În data de 14 ianuarie 2013, managementul companiei informează sindicatul despre intenţia acesteia de a desfiinţa peste 1.300 de ghişee poştale din mediul rural, cu efect concedierea a încă 1.000 de angajaţi din rural. La reuniunea de lucru organizată la finalul lunii ianuarie 2013, cu participarea şefilor oficiilor judeţene de poştă, conducerea companiei şi-a anunţat intenţia de restructurare a reţelei poştale în sensul reducerii cu aproape 50 la sută a numărului de subunităţi poştale de pe teritoriul ţări”, precizează SLPR.

Sindicaliştii solicită conducerii CNPR renunţarea imediată la „acţiunile de tip bolşevic”. SLPR estimau că la protestele de joi vor participa, la nivelul întregii ţări, aproximativ 5.000 de membri de sindicat, lucrători ai Companiei Naţionale Poşta Română.

Precizăm că Ministerul pentru Societatea Informaţională, care deţine 75% din capitalul social al Poştei Române, a publicat luni anunţul de privatizare, prin care va fi vândută o participaţie de 51% la companie. Ofertele pentru privatizarea Poştei Române vor fi deschise la 11 aprilie, investitorii interesaţi urmând să facă dovada că dispun de resurse financiare pentru un aport de capital în numerar de minim 150 milioane de euro.

Compania ungară de stat Magyar Posta a anunţat miercuri că este interesată de Poşta Română şi va decide în privinţa unei posibile investiţii în funcţie de oportunităţile şi condiţiile privatizării.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. alin

    joi, 28.02.2013 at 15:25

    dezbina si stapanesc !… sa -i arda in focul gheenei!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax