Actualitate
Protestul medicilor de familie din Alba. Haber: Noul contract-cadru poate duce la falimentarea cabinetelor de familie
În urma noului contract-cadru aprobat de Guvern săptămâna trecută, prin care s-a hotărât ca serviciile medicale să fie decontate începând cu 1 iulie, medicii de familie susțin că nu vor încheia contracte cu CNAS, pe motiv că oficialii Guvernului nu au respectat perioada de transparență decizională conform legii și nu s-au consultat cu reprezentanții acestora.
Potrivit președintelui Asociaţiei Medicilor de Familie din Alba, George Haber, medicii solicită, printre altele, o finanțare corespunzătoare care să permită funcționarea cabinetelor și creșterea valorii punctului per capita și per servicii.
„La 1 aprilie s-a prorogat vechiul contract cadru, s-a prelungit prin act adițional funcționalitatea acestuia până la 1 iulie. Acum câteva zile a apărut noul contract cadru și niște norme. Acestea au apărut fără a se respecta perioada de transparență decizională conform legii, în care puteau fi rediscutate anumite lucruri cu care medicii de familie nu sunt mulțumiți. Ne așteaptă o perioadă în care va trebui să decidem: semnăm sau nu semnăm aceste contracte în forma actuală în care ele au fost transmise?”, a declarat marți, într-o conferință de presă organizată la sediul Colegiului Medicilor Alba, președintele Asociaţiei Medicilor de Familie din Alba, doctorul George Haber.
Potrivit acestuia, tot ce s-a publicat a fost publicat fără a se ține cont de propunerile Societății Naționale de Medicină a Familiei și fără a se ține cont de ceea ce s-a explicat că nu e funcțional în asistența medicală primară și care „aduce deprecieri cabinetului de medicină de familie chiar până la premisa falimentării acestor cabinete”.
Haber a ținut să sublinieze faptul că venitul cabinetelor medicilor de familie nu sunt veniturile medicilor de familie.
„S-au făcut niște calcule, estimative, în funcție de numărul de persoane înscrise pe lista unui medic de familie, de la cei cu 1.800 de asigurați pe lista unui medic de familie, care este cifra <optimă> pentru încheierea unui contract, și cu acestea coborând pentru medicii care au 1.000-1.400 de persoane înscrise, în actualele condiții în care finanțarea nu s-a schimbat și corelând cu salarizarea în sistemul bugetar, aduc prejudicii financiare semnificative”, a mai spus reprezentantul medicilor de familie din judeţul Alba.
Potrivit lui Haber, medicii de familie solicită o finanțare corespunzătoare care să permită funcționarea cabinetelor și creșterea valorii punctului per capita și per servicii.
„S-ar putea din nou, după informațiile mele, în ședința de Guvern de miercuri, să se prelungească încă cu o lună actul adițional pentru contractul adițional făcut de la 1 aprilie până în 30 iunie, și deabia de la 1 august, din nou după discuții privind normele de aplicare a contractului cadru, să se realizeze contractările”, a spus președintele Asociaţiei Medicilor de Familie din Alba.
Haber a mai transmis că medicii sunt puși în situații și ipostaze jenante din cauza sistemului informatic care nu funcționează tot timpul.
„Am fost dimineață la cabinet și de la ora 9.00 – 11.00 nu a funcționat. Situații și ipostaze jenante pentru noi, pacienții îi ținem afară în sala de așteptare, până pornește sistemul, unele poate sunt urgențe care trebuiesc rezolvate. Sunt multe lucruri care nu funcționează în sistem.
Nu e normal ca eu să trimit un pacient care vine o dată la un an sau poate la doi ani să-și facă investigații de rigoare să fie programat peste două luni sau să plătească aceste investigații. Suntem acuzați din cauza afluenței foarte mari la serviciile de urgență. În momentul în care eu îi dau pacientului meu un bilet de trimitere și îi spune că la o specialitate oarecare va fi programat peste o lună sau două, acela ori merge la urgență, unde gratuit i se fac investigații, ecografii și consultații de specialitate sau merge în sistemul privat. Nu toată lumea poate suporta cheltuielile acestea”, a mai transmis Haber.
Doctorul Haber a declarat că, în condițiile actuale, Societatea Națională de Medicină de Familie a decis să nu se semneze contractele. Potrivit acestuia, în județul Alba sunt 209 medici de familie în relație contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate.
„În județul Alba sunt 209 medici de familie în relație contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate. Unii sunt sunt cabinete medicale individuale, altele sunt asociate, iar după apariția noului Cod fiscal, mulți s-au transformat din cabinete medicale individuale în SRL-uri. Nu putem să ne permitem ca populația, indiferent de unde, să rămână fără asistență medicală”, a mai declarat George Haber.
Președintele Asociaţiei Medicilor de Familie din Alba a mai transmis că s-a inițiat în această perioadă, până în 30 iunie, ca o manifestare a protestului medicilor, folosirea de banderole albastre în cabinete.
„În felul acesta încercăm să explicăm pacienților protestul. S-au afișat la cabinete afișe în care am explicat motivația solicitărilor noastre. În acest moment nu vă putem spune decât că demersul nostru continuă. Știm că e greu, știm că bugetul este așa cum este, dar trebuie să se găsească posibilități pentru o finanțare corespunzătoare ca să nu dispară medicina primară”, a mai spus Haber.
Vezi PROTEST al medicilor de familie din ALBA, cu banderole albastre. Sunt nemulţumiţi de rezultatul negocierilor pentru noul contract-cadru şi de finanţare
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
cititor
marți, 21.06.2016 at 16:25
Sa nu le plingem totusi de mila, caci e deplasat.