Actualitate
PROTEST al medicilor de familie din ALBA, cu banderole albastre. Sunt nemulţumiţi de rezultatul negocierilor pentru noul contract-cadru şi de finanţare
Medicii de familie din judeţul Alba protestează, de miercuri, purtând banderole albastre, nemulţumiţi că solicitările acestora nu au fost luate în considerare în totalitate la negocierile pentru noul contract-cadru cu CNAS. De asemenea, aceştia atrag atenţia asupra finanţărilor necorespunzătoare.
„Nu se ştie deocamdată nimic despre noul contract-cadru, noile norme, când se vor face contractările şi în ce condiţii. De asemenea, nu este finanţare corespunzătoare pentru medicii de familie, în condiţiile în care pentru alte sectoare a fost mărit bugetul. Deocamdată protestăm cu banderole albastre, iar săptămâna viitoare vom vedea ce alte măsuri vor fi luate. Doleanţele medicilor vor fi afişate şi la cabinete, astfel încât pacienţii să cunoască aceste probeme”, a declarat, pentru Alba24, George Haber, reprezentantul Asociaţiei Medicilor de Familie din judeţul Alba.
Haber a precizat că în această perioadă nu vor fi întrerupte serviciile către pacienţi.
Şi reprezentanţii Colegiului Medicilor Alba susţin iniţiativa medicilor de familie.
„Solicitările medicilor de familie au fost aproape în totalitate ignorate în momentul desfășurării negocierilor pentru noul contract cadru, astfel că modificările prevăzute sunt minore în raport cu multitudinea problemelor existente. Medicii de familie nu doresc semnarea acestui nou contract cadru la 1 iulie, iar într-o primă fază își vor exprima nemulțumirea prin purtarea unor banderole albastre. Colegiul Medicilor Alba susține inițiativa medicilor de familie și încurajează medicii din spitale să se alăture acestui demers, sprijinindu-și moral colegii. Sistemul de sănătate actual este nesustenabil, iar dacă nu va fi reformat în punctele esențiale, începând cu medicina primară, colapsul ar putea fi inevitabil”, a transmis președintele Colegiului Medicilor Alba, dr. Ioan Susan.
Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) și Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) a anunţat anterior că, la mai puţin de o lună de termenul de semnare a contractelor pentru 2016-2017 (1 iulie), nu a fost lansată în dezbatere conform Legii 52/2003 o formă îmbunătățită a Contractului – Cadru și a Normelor de aplicare ale acestuia.
“Reamintim că în primăvară am solicitat și a fost acceptată prorogarea Contractului-Cadru până la data de 1 iulie pentru ca Ministerul Sănătății și CNAS să discute cu adevărat problemele sistemului de sănătate și să își asume funcționarea sa optimă.
Aspectele care urmau a fi analizate de CNAS sunt:
– Modificările legate de funcționarea sistemelor informatice, care să depășească blocajele de sistem imputate prin amenzi usturătoare medicilor de familie;
– Eliminarea sancțiunilor impuse medicilor de familie în situațiile în care nu sunt în culpă;
– Reducerea încărcăturii birocratice și creșterea accentului pe calitatea actului medical;
– Creșterea finanțării pentru a putea ține pasul cu creșterea fiscalității și a salariilor personalului angajat, pentru a reduce emigrarea masivă a medicilor de familie și pentru a evita discriminarea. Trebuie să se țină cont că oferim servicii medicale în sistem public, la fel ca și colegii noștri din spitale”, arată SNMF, într-un comunicat.
Reprezentanţii medicilor de familie spun că au solicitat de la CNAS și MS formele actualizate ale celor două acte normative care stau la baza contractării lor (Contractul-Cadru și Normele sale de aplicare), însă au fost ignoraţi.
“În aceste condiții, medicii de familie NU semnează contractele în forma actuală. Colegii noștri din filialele județene ne transmit zilnic nemulțumirile medicilor de familie, iar pacienții noștri, care ne-au susținut demersurile inclusiv prin cele 40 000 de petiții semnate, sunt deja informați despre declanșarea protestelor în perioada imediat următoare”, potrivit sursei citate.
SNMF solicită:
– respectarea Legii Transparenței Decizionale 52/2003 și punerea pe pagina web a MS și CNAS a formei de contract, precum și a celor două acte normative spre dezbatere în următoarele 5 zile lucrătoare
– preluarea discuțiilor de către Ministerul Sănătății, ca instituție care coordonează CNAS
– organizarea unei dezbateri publice reale, conform legii transparenței decizionale în următoarele zile, invitând atât Colegiul Medicilor din România, cât și SNMF, FNPMF, reprezentanții CNAS și ai Ministerului Sănătății, dar și organizațiile pacienților, care trebuie să aibă un cuvânt de spus în actul decizional.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News