Eveniment
Raport al IPP: Parlamentarii de Alba, la jumătate de mandat. Vezi cât au fost de eficienţi
Activitatea deputaţilor şi senatorilor din Parlamentul României, la jumătate de mandat, a fost atent monitorizată de Institutul pentru Politici Publice (IPP). Raportul efectuat de institut reprezintă o oglindă pentru toţi politicienii care se pregătesc să candideze pentru un nou mandat, aşa că am dorit şi noi să aflăm cum se prezintă politicienii din Alba, din această perspectivă.
Din datele prezentate de IPP se arată că, în ceea ce priveşte prestaţia principalelor partide parlamentare, PDL, partidul aflat la guvernare „este cel mai disciplinat, înregistrând cea mai mare rată de prezenţă la vot în ambele Camere, dar şi cea mai mare loialitate la vot. La polul opus se află PNL care, în ciuda aşteptărilor, funcţionează sub capacitate. Adevăratul rol de partid de Opoziţie îi revine PSD, care se foloseşte de toate mecanismele parlamentare la dispoziţie pentru a performa în acest sens”. Aceasta este o apreciere a activităţii la nivel naţional a partidelor politice.
În ceea ce priveşte prestaţia şi implicarea parlamentarilor de Alba în activitatea legislativă, acestea au fost analizate de IPP, la fel ca şi pentru ceilalţi aleşi la nivel naţional, în funcţie de iniţiativele legislative depuse, de mandatul, prezenţa la vot în Camera Deputaţilor şi în Senatul României, procentul de eficienţă sau loialitatea faţă de partid. Înainte de a prezenta individual activitatea fiecărui parlamentar de Alba în parte, trebuie să precizăm că, potrivit aceluiaşi raport, judeţul se situează pe locul II, cu un procent de 81,2%, una dintre cele mai bune prezenţe la voturile finale din plen, în intervalul investigat, decembrie 2008 – decembrie 2010.
Senatorul PDL Alexandru Pereş, vicepreşedinte al Senatului, se află pe poziţia a IV-a în topul parlamentarilor cu cele mai multe propuneri legislative, respectiv cele mai multe devenite legi. În perioada de doi ani de mandat, mai precis decembrie 2008 – decembrie 2010, acesta a avut nu mai puţin de 58 de iniţiative depuse, dintre care 7 devenite legi. Vorbim aşadar de un procent de 12,1 % de eficienţă. Alexandru Pereş a avut, potrivit IPP, 80,7% prezenţă la zi în Parlament şi o loialitate de 96,2%. În ceea ce priveşte prezenţa sa voturile finale din plenul Senatului, acesta a numărat 1.337 de voturi finale, a fost prezent de 1.081 de ori, având un procent de prezenţă de 80,90%. Din numărul total de zile de vot de 127, Alexandru Pereş a avut, în aceeaşi perioadă investigată, 114 zile.
Tot din partea Partidului Democrat Liberal Alba, Nicolae Dobra a avut 46 de iniţiative legislative în perioada menţionată, mai puţine decât colegul său de Senat, trei dintre acestea devenite legi şi un procent de 6,5% de eficienţă. Nicolae Dobra se situează pe locul 8, din 9, ca procent de eficienţă. În intervalul decembrie 2008 – decembrie 2010, senatorul de Alba a avut o prezenţă în Parlament de 81,4%, un indice de loialitate de 96,2% şi 53 de iniţiative şi este aşadar mai bine poziţionat, din acest punct de vedere, decât Alexandru Pereş. La voturile finale din plenul Senatului, Nicolae Dobra a avut 1.337 de voturi finale, 1.090 de prezenţe, întrunind un procent de 81,50% şi 120 de zile de vot.
O analiză a prezenţei la voturile finale din plenul Camerei Deputaţilor în perioada decembrie 2008 – decembrie 2010 ne arată că deputatul de Alba din partea PNL, Teodor Atanasiu a avut 1.098 de astfel de voturi, 667 de prezenţe şi 43 de zile de vot în plen, dintr-un total de 46. Procentul de prezenţă întrunit de acesta, în perioada de referinţă pentru Camera Deputaţilor este de 60,70%. Deasemenea, Teodor Atanasiu a avut o prezenţă la zi în Camera Deputaţilor de 56,6%, un procent de loialitate de 96,1% şi o singură iniţiativă legislativă.
Deputatul PSD Alba, Radu Coclici are o loialitate de 99,2%, potrivit IPP şi o prezenţă la zi în Camera Deputaţilor de 84,2%. Pe perioada investigată, acesta a a avut nu mai puţin de 28 de iniţiative legislative şi se află în prezent la al doilea mandat ca deputat. În topul prezenţelor la voturile finale din plenul Camerei Deputaţilor, Radu Coclici se situează cu 1.098 de voturi finale, 873 de prezenţe, respectiv un procent de 79,40% şi 43 de zile de vot în plen.
Deputatul de Alba, Clement Negruţ, menţionat în raportul IPP, fără grup, a avut în perioada investigată 896 de prezenţe la voturile finale din plenul Camerei Deputaţilor şi 1.089 de voturi finale. Procentul de prezenţă a deputatului este de 81,50% şi a întrunit 42 de zile de vot în plen. Acesta are un indice de loialitate de 97,8%, o prezenţă la zi în Camera Deputaţilor de 80,0% şi 24 de iniţiative legislative.
Deputatul Corneliu Olar
Politicianul Corneliu Olar, membru al PDL Alba a avut 69 de iniţiative legislative şi o loialitate faţă de partid de 99,5%. Acesta se bucură de o prezenţă la zi, în Camera Deputaţilor, de 74,0% şi a fost prezent la voturile finale din plenul Camerei de 774 de ori. Procentul de prezenţă al deputatului PDL calculat de IPP este de 70,40%, iar în aceeaşi perioadă a avut 1.098 de voturi finale.
Deputatul de Alba, Călin Potor apare în evidenţele IPP, în perioada investigată, ca membru al PDL Alba. Reamintim că acesta apare pe lista deputaţilor care au migrat în perioada decembrie 2008 – decembrie 2010, de la Partidul Democrat Liberal la statutul de politician independent, pentru ca mai apoi să se alăture echipei PNL Alba. Potrivit raportului elaborat de IPP, acesta a întrunit un număr de 1.098 de voturi finale în plenul Camerei Deputaţilor, a avut 864 de prezenţe (un procent de 78,60%) şi 38 de zile de vot în plen. Deputatul are un procent de prezenţă la zi în Camera Deputaţilor de 75,0%, un indice de loialitate de 77,5% şi 26 de iniţiative legislative.
Raportul elaborat de Institutul pentru Politici Publice ne arată că judeţul Alba se află pe locul 11, după Sibiu, în ceea ce priveşte media de prezenţă la vot în Camera Deputaţilor pe judeţe, în intervalul decembrie 2008 – decembrie 2010. Deasemenea, reamintim că Alba s-a clasat pe locul 2, în topul judeţelor cu cea mai bună prezenţă la voturile finale din plen. Explicaţia oferită de IPP, în realizarea acestei ierarhii este că Alba s-a plasat pe primele poziţii datorită numărului relativ mare de senatori PDL.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News