Eveniment
Răsturnare de situaţie: Omul de afaceri Ilie Carabulea nu mai poate părăsi Penitenciarul Aiud. DNA a formulat recurs la decizia instanţei
În cazul omului de afaceri sibian Ilie Carabulea, după decizia Judecătoriei Aiud de săptămâna trecută, de a-l elibera din arest pentru bună purtare, intervenţia DNA a oprit executarea acesteia. Instituţia a atacat hotărârea instanţei, după ce procurorul nu a formulat recurs. Astfel, Carabulea va rămâne, cel puţin deocamdată, în închisoare, unde are de executat o pedeapsă de 1 an şi 6 luni, pentru dare de mită şi cumpărare de influenţă, în dosarul fostului procuror-şef sibian Florin Apostu.
Ilie Carabulea a formulat, prin intermediul apărătorului său, Mihai Baco, cerere de liberare condiționată. Magistrații Judecătoriei Aiud au admis cererea avocatului, după ce au apreciat că omul de afaceri are peste 60 de ani, a efectuat deja o treime din pedeapsă, iar pe perioada detenției a a avut un comportament bun, dând semne de reabilitare. Decizia instanței a putut fi atacată în instanţă până, luni, 10 septembrie, însă procurorul nu a formulat recurs. Carabulea ar fi urmat să părăsească, marţi, penitenciarul.
Decizia a fost atacată însă de DNA, astfel că sibianul va rămâne încă în închisoare, până la o decizie definitivă a instanţei.
Ilie Carabulea a fost condamnat la 1 an și 6 luni de închisoare în dosarul fostului prim-procuror la Judecătoria Sibiu, Florin Apostu. Asociat şi administrator al societăţilor comerciale din cadrul “Atlassib Holding” Sibiu, dar şi al Băncii Carpatica şi al unor afaceri hoteliere şi în domeniul agriculturii – Carabulea a fost judecat pentru dare de mită şi cumpărare de influenţă, alături de Sebastian Dumitru Cârstea – pe atunci director la Liceul “Carol I” din Sibiu şi Mihaela Izabela Cârstea, acuzaţi de fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals, complicitate la infracţiunea de dare de mită şi de Nicolae Boţa, acuzat de dare de mită.
Ilie Carabulea este unul dintre cei mai bogaţi oameni din Sibiu, cu o avere estimată la peste 200 de milioane de euro.
Inculpaţii din dosarul lui Florin Apostu au fost trimişi în judecată de DNA, în decembrie 2010, instanţa care a preluat cazul fiind Curtea de Apel Alba Iulia. Potrivit rechizitoriului, în septembrie 2010, Apostu a primit de la Carabulea contravaloarea unei revizii auto (4.000 lei), cu scopul de a-l ajuta în cazul unui recurs şi dând de înţeles că avea influenţă asupra procurorului general al României. De asemenea, potrivit aceleiaşi surse, în intervalul 2006 – 2010, Florin Apostu a folosit două maşini Audi A8 şi VW Passat, achiziţionate în leasing prin SC Atlassib Leasing IFN SA Sibiu şi SC Intermedia SRL Sibiu (din holdingul controlat de Ilie Carabulea). Cele două societăţi comerciale au achitat, pentru Florin Apostu, TVA aferentă acestora şi contravaloarea avansului auto, în condiţiile în care, la nivelul anului 2010, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sibiu a avut în instrumentare un număr de 196 de dosare penale referitoare la activitatea firmelor lui Carabulea. În aceste dosare, Apostu a dat soluţii şi a verificat soluţiile date de procurorii subordonaţi.
Sursa foto: finantistii.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News