Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Reacția ministrului Petre Daea când a aflat că larva gândacului de bălegar a fost acceptată ca aliment, de Comisia Europeană

Publicat

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a reacționat la vestea că larva gândacului de bălegar a fost introdusă recent, de Comisia Europeană, pe lista alimentelor acceptate pentru utilizarea în bucătărie. Daea spune că „aprobare nu înseamnă şi mâncare”.

”Lăsaţi-le în aprobări, dar nu le puneţi în mâncare, nu le puneţi în farfurie, pentru că noi ştim ce producem, noi ştim ce mâncăm, noi ştim ce ne foloseşte nouă.

Din acest punct de vedere eu nu îmi fac nicio grijă, aprobare nu înseamnă şi mâncare, pentru că noi ştim să producem în România şi avem har Domnului unde, cu cine şi ce să facem (…). Lăsaţi insectele în insectar”, a spus Daea, întrebat despre aprobarea noului aliment.

Comisia Europeană a aprobat recent noul aliment, respectiv Larva gândacului de bălegar (Alphitobius diaperinus), după ce Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) a adăugat acest tip de insectă pe lista celor potrivite pentru comercializare şi consum uman, potrivit Agerpres.

Insectele acceptate în UE ca aliment

Larva gândacului de bălegar este a patra insectă reglementată ca aliment în Uniunea Europeană. Potrivit Organizaţiei Consumatorilor şi Utilizatorilor (OCU), este sigură în condițiile de utilizare propuse.

Alte insecte aprobate pentru utilizare ca aliment: viermele de făină (Tenebrio molitor), lăcusta migratoare (Locusta migratoria) și greierul domestic (Acheta domesticus). Acestea pot fi utilizate în formă congelată, uscată sau pudră.

Larva gândacului de bălegar poate fi consumată sub formă de pudră, întreagă sau ca ingredient pentru alte preparate. Poate fi adăugată ca ingredient în diverse produse alimentare: batoane de cereale, paste, analogi de carne și produse de panificație (pâine și chifle multicereale, biscuiți și grisine), sosuri sau pizza.

Comercializarea larvei gândacului de bălegar în Uniunea Europeană a fost autorizată în luna ianuarie 2023, potrivit adevarul.ro.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Petru

    vineri, 20.01.2023 at 19:07

    Bălegarul nu e bun în agricultură, dar larvele din el sunt comestibile. Am impresia că cei din Comisia Europeană ne țin de proști!
    Ei consumă alimente BIO-BIO,iar noi BIO-CHIMICALE.
    Adevărul este că tot ei sunt deștepți , iar noi suntem proști pentru că punem botul.
    Să ne ajute Dumnezeu !!!

  2. Petre

    luni, 23.01.2023 at 22:52

    Suntem proști,șpăgari și jigodii cât cuprinde…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax