Connect with us
Publicitate

Administrație

Realitatea din spatele bugetării participative la Alba Iulia: Proiectele implementate, abandonate sau încă la stadiul de idee

Publicat

Două milioane de lei au fost puși la bătaie, în ultimii doi ani, de primăria Alba Iulia, pentru bugetare participativă. Mai exact proiecte care să fie propuse de cetățeni, votate de cetățeni și implementate în oraș. 

Cinci proiecte au fost declarate câștigătoare în urma bugetării participative din 2020 și șase la ediția din 2021. Însă, doar o parte dintre cele din 2020 au fost implementate, iar cele din 2021, sunt fie la stadiul de licitații sau discuții. 

Mai exact, la o privire mai atentă, în doi ani, doar proiectele care au fost mai ușor de implementat au devenit realitate. Restul, sunt fie în stadiul de achiziții publice, fie se lucrează la caietul de sarcini, sau chiar încă sunt la nivel de discuții pe baza proiectului.  

Dacă la ediția din 2020, proiectele câștigătoare au aparținut unor cetățeni din oraș, cea din 2021, a stat la umbra unei coincidențe.

Mai exact, mare parte dintre proiectele câștigătoare, au aparținut unor persoane care fac parte din USR Alba, sunt susținători declarați ai partidului, sau apropiați ai primarului Gabriel Pleșa și viceprimarului Emil Popescu.

CITEȘTE ȘI: Coincidență administrativă ciudată. Bugetarea participativă de la Alba Iulia, câștigată în cea mai mare parte de ”prietenii” USR

Ce s-a întâmplat cu proiectele bugetării participative din 2020

În urma votului din 2020, au ieșit câștigătoare următoarele proiecte: ”Centrul de inovare al orașului”, ”Pauza de joacă”, Echipa de rugby a orașului”, ”Marcare trecere de pietoni și montare limitatoare de viteză” și ”Aer mai curat la Alba Iulia”.

Echipa de rugby a orașului, un proiect inițiat de cercetătorul Marius Rotar, este unul dintre cele mai vizibile proiecte din 2020. Echipa joacă în prima ligă de rubgy a României și dispută meciuri acasă și în deplasare.

Potrivit reprezentaților primăriei, s-a încheiat un contract de finanțare cu inițiatorul proiectului și s-au realizat acțiuni în școli și licee find prezenți un număr de peste 300 de copii. Una dintre acțiuni a fost de 1 iunie, cu o prezență de peste 100 copii.

O mare parte din acești copii au început antrenamentele pe terenul Liceului Militar, Unirea 2, terenul din Oarda, cu rezultate bune, dezvoltând aptitudini motrice și deprinderi tehnico-tactice în jocul de rugby.

CITEȘTE ȘI: Propuneri ale cetățenilor care s-au transformat în proiecte la Alba Iulia. Pe ce idei s-au dus banii din bugetarea participativă

Marcare trecere de pietoni și montare limitatoare de viteză, un alt proiect vizibil prin oraș, prin care s-au montat mai multe limitatoare de viteză.

Pauza de joacă în curtea școlii Școlii Gimnaziale ”Vasile Goldiș” a fost amenajat un spațiu de joacă, colorat, pentru elevi. ecepția s-a făcut în 20 octombrie, lucrarea finalizându-se în 30 de zile de la data la care s-a dat ordinul de începere al lucrărilor.

”Aer mai curat la Alba Iulia”, un proiect prin care se dorea aducerea și montarea în Alba Iulia a unui stand verde care să purifice aerul.

Deși în primă instanță, reprezentații primăriei au spus că valoarea unui asemenea stand este prea mare, aceștia au precizat că au găsit un înlocuitor, dar între timp, au renunțat la implementarea proiectului, din cauza faptului că și alternativa era prea scumpă.

”Inițiatorul acestui proiect a considerat că proiectul nu ar mai trebui implementat în condițiile în care prețul este triplu față de cât estimase el pentru un astfel de stand iar beneficiile ar fi vizibile asupra mediului înconjurător doar dacă se implementează cel puțin 3 astfel de standuri verzi (adică încă de 2 ori valoarea triplată a bugetului inițial).

La momentul depunerii ideii de proiect, în 2020, costul aproximativ pentru un astfel de stand verde era între 25000-30000 euro”, au transmis reprezentații primăriei pentru alba24.ro.

Centrul de inovare al orașului, un nume pompos, pentru probabil cel mai tărăganat și amânat proiect din bugetarea participativă din 2020. În teorie, proiectul propus de un elev din Alba Iulia, avea ca scop amanajarea unui hub și dotarea cu echipamente IT, pentru pasionații de tehnologie din oraș.

Inițial, spațiul propus, era caponiera din spatele Bibliotecii Batthyaneum, un spațiu de altfel folosit de mai multe ONG-uri, asociații și chiar la un moment dat de ceea ce s-a vrut a fi o tentativă de inițiere a unui ”cartier creativ”.

În luna august a anului 2021, fostul consilier al primarului, Bogdan Dogar, declara că se lucrează la o formă prin care spațiul să fie amenajat conform proiectului.

Între timp, după doi ani, spațiul a fost schimbat și abia a fost lansată achiziția publică. Mai exact, potrivit primăriei, ”s-a ajuns la concluzia ca locația centrului de inovare să fie asigurată la Centrul de Informare Turistică din Cetatea Alba Carolina, unde activitățile propuse pot fi acomodate din punct de vedere al infrastructurii”, au precizat reprezentații primăriei.

Potrivit celor mai recente date, procedura de achiziție a fost lansată, achiziție în care primăria cumpără mobilier și echipament IT, pentru ceea ce pare a fi un spațiu de întâlnire între reprezentații unor unități școlare și posibili oameni de afaceri din municipiu.

Bugetarea participativă 2021

În 2021, șase proiecte au fost declarate câștigătoare, după ce au fost exprimate 17.970 de voturi pentru 24 de proiecte propuse în total. Trei dintre proiectele câștigătoare, consumă aproape tot bugetul de un milion de lei.

Primul proiect care a văzut ”lumina” achiziției publice a fost cel câștigat de Dan Iordăchescu, membru USR, proiect intitulat ”Unirea nu moare”, cu un buget propus de 75.824 lei.

Este vorba despre un proiect prin care se dorea finanțarea și buna desfășurare a meciurilor de fotbal, din 27 august 2021 până pe 28 mai 2022, un total de 28 de meciuri, 14 acasă și 14 în deplasare.

Achiziția publică a fost lansată în data de 9 mai. Întrebați de reporterul alba24.ro, pentru ce se face achiziția în condițiile în care sezonul respectiv s-a terminat, reprezentații primăriei au răspuns: ”Achiziția a fost lansată pentru meciurile care încă nu se desfășuraseră la momentul respectiv, iar acum sunt în curs de clarificare unele nelămuriri juridice.”. 

Al doilea proiect pentru care s-a lansat achiziția publică este „Fanfara Tineretului Albaiulian”, proiect depus de către Petru Adam, cu bugetul propus de 250.000 lei.

Primăria a lansat o achiziție publică, iar potrivit viceprimarului Emil Popescu, în urma achiziției publice, a fost depusă o singură ofertă, care momentan se află în evaluare.

Unul dintre cele mai controversate proiecte din cadrul bugetării participative a fost APVLVM PARC, parc tematic interactiv despre tradiții, obiceiuri și meșteșuguri antice”, proiect depus de către Constantin Lucian Pralea, în domeniul Turism, cu bugetul propus de 431.400 lei.

Lucian Pralea, un apropiat al primarului Pleșa, a câștigat proiectul cu cel mai mare buget propus: 431.400 de lei. Un proiect controversat de către istoricii din oraș, despre puteți citi pe larg pe link-ul de mai jos.

CITEȘTE ȘI: Alba Iulia: Controverse în jurul unui proiect depus pentru bugetare participativă. Ar fi fost ”inspirat” de unul deja existent

Proiectul în sine a produs mai multe discuții în interiorul primăriei, dar și în cadrul comisiei de evaluare.

Acum, potrivit primăriei, încă se lucrează la finalizarea caietului de sarcini pentru achiziția publică de materiale. Atelierele se vor desfășura de către primăria Alba Iulia, prin Muzeul Principia, cu implicarea unor voluntari, au mai precizat reprezentații primăriei.

Întrebați de reporterul alba24.ro, dacă în cadrul atelierelor va exista activitate comercială, mai exact, dacă se vor realiza suveniruri care apoi să fie puse la vânzare, reprezentații primăriei au precizat că: ”Nu se vor percepe taxe!”.

„Amenajare spațiu de joacă pentru câini în Cetatea Alba Carolina”, proiect depus de către consilierul local, din partea USR, Ionuț Horșa, în domeniul Amenajare spații publice, cu un buget de 250.000 lei.

Momentan, primăria, este la stadiul de localizare a zonei în care să fie amenajat spațiul. O zonă vehiculată este în Șanțurile de Nord, ale Cetății Alba Carolina, în partea inferioară.

Benzi pentru biciclete, un proiect în valoare de 50.000 de lei, propus de Dorin Fleșeriu. Mai exact se dorește trasarea unor benzi destinate special bicicletelor, pe strazile, Varesse, Nazareth Illit și pe Valea Popii, unde se va trasa cu marcaj rutier o bandă destinată bicicletelor.

Un ultim proiect, din cadrul bugetării participative 2021, este Amenajare spațiu verde – zona Arnsberg” un proiect cu bugetul propus de 192.775, care cel mai probabil va fi demarat în toamna anului 2022, potrivit reprezentaților primăriei.

O nouă ediție de bugetare participativă va fi lansată la Alba Iulia

În dezbatere publică, până în data de 14 iunie 2022 a fost în consultare publică regulamentul pentru noua ediție de bugetare participativă, 2022.

Printre regulile introduse în regulament se află ”să nu fie contrare sau incompatibile cu planuri sau proiecte ale municipalităţii aflate în derulare”. De asemenea, cei care sunt angajați ai primăriei, sau consilieri locali, nu mai pot participa cu proiecte.

Vezi AICI regulamentul complet al bugetării participative.

În linii mari, de la 1 septembrie 2022, ar urma perioada în care cetățenii ar putea depune proiecte pentru ca mai apoi să treacă prin comisiile de evaluare și în final să meargă la vot, către cetățeni.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate