Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Realitatea din spatele bugetării participative la Alba Iulia: Proiectele implementate, abandonate sau încă la stadiul de idee

Publicat

Două milioane de lei au fost puși la bătaie, în ultimii doi ani, de primăria Alba Iulia, pentru bugetare participativă. Mai exact proiecte care să fie propuse de cetățeni, votate de cetățeni și implementate în oraș. 

Cinci proiecte au fost declarate câștigătoare în urma bugetării participative din 2020 și șase la ediția din 2021. Însă, doar o parte dintre cele din 2020 au fost implementate, iar cele din 2021, sunt fie la stadiul de licitații sau discuții. 

Mai exact, la o privire mai atentă, în doi ani, doar proiectele care au fost mai ușor de implementat au devenit realitate. Restul, sunt fie în stadiul de achiziții publice, fie se lucrează la caietul de sarcini, sau chiar încă sunt la nivel de discuții pe baza proiectului.  

Dacă la ediția din 2020, proiectele câștigătoare au aparținut unor cetățeni din oraș, cea din 2021, a stat la umbra unei coincidențe.

Mai exact, mare parte dintre proiectele câștigătoare, au aparținut unor persoane care fac parte din USR Alba, sunt susținători declarați ai partidului, sau apropiați ai primarului Gabriel Pleșa și viceprimarului Emil Popescu.

CITEȘTE ȘI: Coincidență administrativă ciudată. Bugetarea participativă de la Alba Iulia, câștigată în cea mai mare parte de ”prietenii” USR

Ce s-a întâmplat cu proiectele bugetării participative din 2020

În urma votului din 2020, au ieșit câștigătoare următoarele proiecte: ”Centrul de inovare al orașului”, ”Pauza de joacă”, Echipa de rugby a orașului”, ”Marcare trecere de pietoni și montare limitatoare de viteză” și ”Aer mai curat la Alba Iulia”.

Echipa de rugby a orașului, un proiect inițiat de cercetătorul Marius Rotar, este unul dintre cele mai vizibile proiecte din 2020. Echipa joacă în prima ligă de rubgy a României și dispută meciuri acasă și în deplasare.

Potrivit reprezentaților primăriei, s-a încheiat un contract de finanțare cu inițiatorul proiectului și s-au realizat acțiuni în școli și licee find prezenți un număr de peste 300 de copii. Una dintre acțiuni a fost de 1 iunie, cu o prezență de peste 100 copii.

O mare parte din acești copii au început antrenamentele pe terenul Liceului Militar, Unirea 2, terenul din Oarda, cu rezultate bune, dezvoltând aptitudini motrice și deprinderi tehnico-tactice în jocul de rugby.

CITEȘTE ȘI: Propuneri ale cetățenilor care s-au transformat în proiecte la Alba Iulia. Pe ce idei s-au dus banii din bugetarea participativă

Marcare trecere de pietoni și montare limitatoare de viteză, un alt proiect vizibil prin oraș, prin care s-au montat mai multe limitatoare de viteză.

Pauza de joacă în curtea școlii Școlii Gimnaziale ”Vasile Goldiș” a fost amenajat un spațiu de joacă, colorat, pentru elevi. ecepția s-a făcut în 20 octombrie, lucrarea finalizându-se în 30 de zile de la data la care s-a dat ordinul de începere al lucrărilor.

”Aer mai curat la Alba Iulia”, un proiect prin care se dorea aducerea și montarea în Alba Iulia a unui stand verde care să purifice aerul.

Deși în primă instanță, reprezentații primăriei au spus că valoarea unui asemenea stand este prea mare, aceștia au precizat că au găsit un înlocuitor, dar între timp, au renunțat la implementarea proiectului, din cauza faptului că și alternativa era prea scumpă.

”Inițiatorul acestui proiect a considerat că proiectul nu ar mai trebui implementat în condițiile în care prețul este triplu față de cât estimase el pentru un astfel de stand iar beneficiile ar fi vizibile asupra mediului înconjurător doar dacă se implementează cel puțin 3 astfel de standuri verzi (adică încă de 2 ori valoarea triplată a bugetului inițial).

La momentul depunerii ideii de proiect, în 2020, costul aproximativ pentru un astfel de stand verde era între 25000-30000 euro”, au transmis reprezentații primăriei pentru alba24.ro.

Centrul de inovare al orașului, un nume pompos, pentru probabil cel mai tărăganat și amânat proiect din bugetarea participativă din 2020. În teorie, proiectul propus de un elev din Alba Iulia, avea ca scop amanajarea unui hub și dotarea cu echipamente IT, pentru pasionații de tehnologie din oraș.

Inițial, spațiul propus, era caponiera din spatele Bibliotecii Batthyaneum, un spațiu de altfel folosit de mai multe ONG-uri, asociații și chiar la un moment dat de ceea ce s-a vrut a fi o tentativă de inițiere a unui ”cartier creativ”.

În luna august a anului 2021, fostul consilier al primarului, Bogdan Dogar, declara că se lucrează la o formă prin care spațiul să fie amenajat conform proiectului.

Între timp, după doi ani, spațiul a fost schimbat și abia a fost lansată achiziția publică. Mai exact, potrivit primăriei, ”s-a ajuns la concluzia ca locația centrului de inovare să fie asigurată la Centrul de Informare Turistică din Cetatea Alba Carolina, unde activitățile propuse pot fi acomodate din punct de vedere al infrastructurii”, au precizat reprezentații primăriei.

Potrivit celor mai recente date, procedura de achiziție a fost lansată, achiziție în care primăria cumpără mobilier și echipament IT, pentru ceea ce pare a fi un spațiu de întâlnire între reprezentații unor unități școlare și posibili oameni de afaceri din municipiu.

Bugetarea participativă 2021

În 2021, șase proiecte au fost declarate câștigătoare, după ce au fost exprimate 17.970 de voturi pentru 24 de proiecte propuse în total. Trei dintre proiectele câștigătoare, consumă aproape tot bugetul de un milion de lei.

Primul proiect care a văzut ”lumina” achiziției publice a fost cel câștigat de Dan Iordăchescu, membru USR, proiect intitulat ”Unirea nu moare”, cu un buget propus de 75.824 lei.

Este vorba despre un proiect prin care se dorea finanțarea și buna desfășurare a meciurilor de fotbal, din 27 august 2021 până pe 28 mai 2022, un total de 28 de meciuri, 14 acasă și 14 în deplasare.

Achiziția publică a fost lansată în data de 9 mai. Întrebați de reporterul alba24.ro, pentru ce se face achiziția în condițiile în care sezonul respectiv s-a terminat, reprezentații primăriei au răspuns: ”Achiziția a fost lansată pentru meciurile care încă nu se desfășuraseră la momentul respectiv, iar acum sunt în curs de clarificare unele nelămuriri juridice.”. 

Al doilea proiect pentru care s-a lansat achiziția publică este „Fanfara Tineretului Albaiulian”, proiect depus de către Petru Adam, cu bugetul propus de 250.000 lei.

Primăria a lansat o achiziție publică, iar potrivit viceprimarului Emil Popescu, în urma achiziției publice, a fost depusă o singură ofertă, care momentan se află în evaluare.

Unul dintre cele mai controversate proiecte din cadrul bugetării participative a fost APVLVM PARC, parc tematic interactiv despre tradiții, obiceiuri și meșteșuguri antice”, proiect depus de către Constantin Lucian Pralea, în domeniul Turism, cu bugetul propus de 431.400 lei.

Lucian Pralea, un apropiat al primarului Pleșa, a câștigat proiectul cu cel mai mare buget propus: 431.400 de lei. Un proiect controversat de către istoricii din oraș, despre puteți citi pe larg pe link-ul de mai jos.

CITEȘTE ȘI: Alba Iulia: Controverse în jurul unui proiect depus pentru bugetare participativă. Ar fi fost ”inspirat” de unul deja existent

Proiectul în sine a produs mai multe discuții în interiorul primăriei, dar și în cadrul comisiei de evaluare.

Acum, potrivit primăriei, încă se lucrează la finalizarea caietului de sarcini pentru achiziția publică de materiale. Atelierele se vor desfășura de către primăria Alba Iulia, prin Muzeul Principia, cu implicarea unor voluntari, au mai precizat reprezentații primăriei.

Întrebați de reporterul alba24.ro, dacă în cadrul atelierelor va exista activitate comercială, mai exact, dacă se vor realiza suveniruri care apoi să fie puse la vânzare, reprezentații primăriei au precizat că: ”Nu se vor percepe taxe!”.

„Amenajare spațiu de joacă pentru câini în Cetatea Alba Carolina”, proiect depus de către consilierul local, din partea USR, Ionuț Horșa, în domeniul Amenajare spații publice, cu un buget de 250.000 lei.

Momentan, primăria, este la stadiul de localizare a zonei în care să fie amenajat spațiul. O zonă vehiculată este în Șanțurile de Nord, ale Cetății Alba Carolina, în partea inferioară.

Benzi pentru biciclete, un proiect în valoare de 50.000 de lei, propus de Dorin Fleșeriu. Mai exact se dorește trasarea unor benzi destinate special bicicletelor, pe strazile, Varesse, Nazareth Illit și pe Valea Popii, unde se va trasa cu marcaj rutier o bandă destinată bicicletelor.

Un ultim proiect, din cadrul bugetării participative 2021, este Amenajare spațiu verde – zona Arnsberg” un proiect cu bugetul propus de 192.775, care cel mai probabil va fi demarat în toamna anului 2022, potrivit reprezentaților primăriei.

O nouă ediție de bugetare participativă va fi lansată la Alba Iulia

În dezbatere publică, până în data de 14 iunie 2022 a fost în consultare publică regulamentul pentru noua ediție de bugetare participativă, 2022.

Printre regulile introduse în regulament se află ”să nu fie contrare sau incompatibile cu planuri sau proiecte ale municipalităţii aflate în derulare”. De asemenea, cei care sunt angajați ai primăriei, sau consilieri locali, nu mai pot participa cu proiecte.

Vezi AICI regulamentul complet al bugetării participative.

În linii mari, de la 1 septembrie 2022, ar urma perioada în care cetățenii ar putea depune proiecte pentru ca mai apoi să treacă prin comisiile de evaluare și în final să meargă la vot, către cetățeni.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

ECONOMIE

Analist economic: Rata la un credit de 250.000 de lei, luat pe 30 de ani, se va dubla. ”Ne așteaptă o primăvară foarte scumpă”

Publicat

Ratele vor crește foarte mult în perioada următoare, spune analistul financiar Adrian Negrescu. Acesta a comentat, într-un interviu pentru Europa Liberă, creșterea ROBOR, majorarea dobânzii cheie de către BNR și creșterea inflației. 

De asemenea, a oferit și un exemplu legat de modul în care vor crește ratele. 

”Majorarea dobânzii cheie cu un punct procentual va duce la o creștere a indicelui ROBOR cu unul până la două puncte procentuale și a IRCC-ului, probabil din toamnă, cu un asemenea nivel.

Ne așteptăm la un ROBOR de 7-8% e luna viitoare și la un IRCC de peste 5% undeva în luna octombrie.

Asta va însemna că, de exemplu, rata la un credit imobiliar de 250.000 de lei luat pe 30 de ani va ajunge undeva la 2.600 de lei, în condițiile în care anul trecut rata era de 1.350-1.400 de lei.

Putem vorbi de o dublare a ratelor în viitor. Acum, pentru același credit, rata este deja de 2.200 de lei, deci cu aproape 1.000 de lei mai mare față de anul trecut.

Ne așteaptă, din păcate, o primăvară a anului 2023 extrem de scumpă, mai scumpă decât cea din din acest an pentru că prin compensarea facturilor la energie și gaze nu am făcut altceva decât să ascundem gunoiul sub preș” a spus acesta pentru Europa Liberă.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Secțiile de Neonatologie și Ginecologie de la Spitalul din Alba Iulia vor fi modernizate și dotate. Lucrările propuse

Publicat

Secțiile de Neonatologie și Obstetrică Ginecologie de la Spitalul Județean de Urgență din Alba Iulia vor fi modernizate și dotate. Reprezentanții unității medicale au lansat marți o licitație pentru servicii de proiectare. 

Spitalul Județean de Urgență din Alba Iulia a lansat marți, 5 iulie, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru servicii de proiectare – elaborare proiect tehnic + detalii de execuție pentru proiectul „Modernizare și dotare Secția Neonatologie și Secția Obstetrică Ginecologie”.

Valoarea totală a serviciilor este estimată la 136.592,44 de lei, fără TVA.

Potrivit memoriului tehnic, secțiile propuse pentru modernizare și dotare se află la etajul 2 din corpurile A – B. Cele două secții sunt, în cea mai mare parte, din punct de vedere al finisajelor interioare și al instalațiilor, la nivelul de la darea în folosință a spitalului, în anul 1973.

Până în acest moment, secțiile respective au beneficiat doar de reparații locale curente, astfel încât spațiile actuale nu se ridică la nivelul corespunzător de calitate și siguranță din punct de vedere sanitar, respectiv de asigurarea circuitelor funcționale în cadrul secțiilor.

Se impune astfel refacerea integrală a finisajelor și instalațiilor acestora, pentru creșterea gradului de confort al pacienților, reducerea costurilor în exploatare a spitalului cât și pentru încadrarea unității spitalicești în normele tehnice actuale din punct de vedere sanitar.

Potrivit documentației, se propun următoarele:

  • realizarea de spații în conformitate cu noile cerințe din punct de vedere sanitar și medical, în vederea asigurării unui circuit sanitar corespunzător între funcțiunile secției medicale
  • înlocuirea integrală a instalațiilor interioare (sanitare, termice, electrice, fluide medicale, etc.)
  • realizarea de sisteme noi de instalații pentru semnalizare, detecție și stingere incendiu
  • lucrări de înlocuire integrală a tâmplăriei interioare, respectiv uși metalice medicale pentru spațiile medicale și tâmplărie din aluminiu cu panel pentru spațiile anexe (grupuri sanitare comune, depozite, deșeuri, s.a.)
  • refacerea integrală a finisajelor interioare cu materiale corespunzătoare din punct de vedere sanitar și medical, respectiv zugrăveli sanitare antimicrobiene la pereți și tavane, faianță la pereți (băi și grupuri sanitare), gresie și covor PVC pentru spațiile sanitare, la pardoseli

Din punct de vedere al instalațiilor, se impune:

  • înlocuirea completă a instalațiilor interioare (electrice, sanitare, termice, fluide medicale)
  • realizarea instalațiilor de ventilare / climatizare
  • realizarea de instalații noi de detecție, semnalizare și stingere incendiu
  • realizarea de instalații de semnalizare și apelare asistente

Din punct de vedere constructiv:

Pentru asigurarea unor circuite funcționale corespunzătoare se impune realizarea locală a unor recompartimentări interioare nestructurale, respectiv realizarea unor goluri nou propuse în elementele structurale (diafragme din beton armat monolit), care se vor rigidiza prin realizarea unor cămăsuieli din beton armat monolit.

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

(P) ANUNȚ PUBLIC privind decizia etapei de încadrare SC BOSCH AUTOMOTIVE SRL, Blaj

Publicat

SC BOSCH AUTOMOTIVE SRL, Blaj, titular al proiectului ”Montare Sisteme de Panouri Fotovoltaice”, anunță publicul interesat asupra luării deciziei etapei de încadrare de către APM Alba, în cadrul procedurii de evaluare a impactului asupra mediului, pentru proiectul, ”Montare Sisteme de Panouri Fotovoltaice”  propus a fi amplasat pe acoperisul cladirii BljP 110, str.Aurel Vlaicu, nr.2, Blaj.

Proiectul deciziei de încadrare și motivele care o fundamentează pot fi consultate la sediul autorității competente pentru protecția mediului Alba, din Alba Iulia str. Lalelelor nr. 7B, în zilele de luni – joi, între orele 09.00 – 14.00 si vineri intre orele 09.00 – 13.00, precum și la următoarea adresă de internet apmab.anpm.ro.

Publicul interesat poate înainta comentarii/observații la proiectul deciziei de încadrare în termen de 10 zile de la data publicării anunțului pe pagina de internet a autorității competente pentru protecția mediului.

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

FOTO: A început amenajarea unui skate park la Aiud. Spații de agrement cu dotări de ultimă oră și WIFI

Publicat

Municipiul Aiud va avea un skate park, grație unui proiect european obținut de primărie, în valoare de 6,8 milioane de lei. 

”Iubitorii de skate ne-au solicitat în repetate rânduri amenajarea unui Skate Park la Aiud, cu piste și rampe specifice, iar noi ne bucurăm să le comunicăm faptul că pe strada Avram Iancu (zona fostului cartodrom) se pregătește peretele de rezistență a pistei de skateboard, iar în paralel, au fost comandate elementele care țin de amenajarea skate parkului” au transmis reprezentanții primăriei.

Proiectul este finanțat din fonduri europene, iar în cadrul acestuia vor fi amenajate două zone de agrement în municipiul Aiud – pe str. Avram Iancu și pe str. Ecaterina Varga.

Suprafața zonelor verzi din municipiul Aiud va crește cu 1,3 hectare, mai spun reprezentanții primăriei.

Vor fi create spații publice de agrement și recreere dotate într-o manieră modernă, eco-eficientă și protectivă, accesibilă publicului larg și celui cu dizabilități diverse, cu următoarele categorii de mobilier urban: suporți pentru biciclete, cișmele de apă potabilă, ecran de proiecție, zona de labirint, pistă pentru role, patinoar, scenă, pistă skate, pistă bicicliști, loc de joacă pentru copii, sistem artezian, bănci, WIFI etc.

Proiectul este finanțat prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020 și are o valoare totală de 6.870.194,26 lei.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax