Administrație
Propuneri ale cetățenilor care s-au transformat în proiecte la Alba Iulia. Pe ce idei s-au dus banii din bugetarea participativă
În 2020, la Alba Iulia a fost pornit în premieră proiectul de bugetare participativă, inițiatvă în cadrul căreia cetățenii au depus mai multe proiecte, pentru a fi votate de restul locuitorilor.
Primăria a pus la bătaie 1.000.000 de lei pentru implementarea proiectelor. În urma votului dat de locuitorii orașului, cinci idei au fost transformate în proiecte, iar o parte dintre ele au fost deja implementate.
Mai exact, în urma votului din 2020, au ieșit câștigătoare următoarele proiecte: ”Centrul de inovare al orașului”, ”Pauza de joacă”, Echipa de rugby a orașului”, ”Marcare trecere de pietoni și montare limitatoare de viteză” și ”Aer mai curat la Alba Iulia”.
La mai bine de un an de la câștigarea, proiectelor, patru dintre acestea au fost implementate sau se află în stadii avansate de implementare. Pentru unul dintre ele bugetul este prea mic și se caută soluții alternative.
Poate cel mai vizibil proiect este cel al echipei de rugby, ”CSU Rugby Alba Iulia”, proiect inițiat de cercetătorul Marius Rotar. Echipa de rugby este activă, dispută meciuri acasă, dar și în deplasare și a reînviat sportul cu balonul oval la Alba Iulia.
Pauza de joacă – în curtea Școlii Gimnaziale ”Vasile Goldiș” din Alba Iulia va fi amenajat un centru de activități în aer liber numit ”Pauza de joacă”. Primăria a început procedura de atribuire a contractului de lucrări pentru acest obiectiv de investiții.
CITEȘTE ȘI: Centru de activități în aer liber pentru copii la Școala”Vasile Goldiș” din Alba Iulia. A fost începută procedura de achiziție
Marcare trecere de pietoni și limitatoare de viteză: în diferite zone ale orașului, indicate de cel care a scris proiectul au fost montate câteva limitatoare de viteză și ridcate mai multe treceri de pietoni. Urmează să mai fie montate câteva bumpere.
Aer mai curat la Alba Iulia: este vorba despre un proiect prin se dorește amplasarea de standuri verzi pentru purificarea aerului. Însă, se pare că un astfel de stand, așa cum a indicat cel care a scris proiectul, costă între 50.000 și 75.000 de euro, iar bugetul proiectului este de 30.000 euro.
Reprezentații primăriei au găsit o alternativă, un stand verde care costă 25.000 de euro, dar care ar fi inferior calitativ față de cel indicat de inițiatorul proiectului.
Centrul de inovare al orașului: este vorba despre un proiect în care se dorește modernizarea caponierei din spatele Bibliotecii Batthyaneum. Prin modernziare se vrea dotarea caponierei cu mobilier, corpuri de iluminat și echipamente IT, iar apoi locația va fi folosită ca HUB pentru cei pasionați de domeniul informaticii.
O nouă etapă de bugetare participativă
De curând, Primăria Alba Iulia a inițiat o nouă ediție de bugetare participativă, unde cetățenii pot propune proiecte, iar locuitorii să le voteze.
Bugetul este similar cu cel din 2020: 1.000.000 de lei.
Cum poți să propui un proiect
Proiectele pot fi depuse fie de persoane fizice (cetățeni au orașului) fie de persoane juridice (asociații, fundații, ONG-uri).
Propunerile vor fi încărcate pe platforma primăriei bugetareparticipativă.apulum.ro și, după ce vor fi analizate, vor fi publicate pentru a fi votate de restul cetățenilor.
În ce domenii se poate propune un proiect
- Amenajare de spații publice
- Oraș digital
- Spații verzi
- Educație și cultură
- Alei, trotuare. zone pietonale
- Mobilitate, accesibilitate, siguranța circulației
- Sport, sănătate
- Turism
- Social
- Mediu
Calendarul bugetării participative
Depunerea proiectelor: 1 – 30 septembrie 2021
Analiza și evaluarea proiectelor: 1 – 31 octombrie 2021
Etapa de vot a proiectelor de către cetățeni: 1 noiembrie – 14 decembrie 2021
Afișarea proiectelor câștigătoare: 15 decembrie 2021.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News