Connect with us
Advertisement

Actualitate

Recalcularea pensiei, solicitată de persoanele care obțin venituri după data pensionării. Condiții și categorii de persoane

Publicat

pensie Potrivit legislației aflată în vigoare, recalcularea pensiei poate fi solicitată de persoanele care obțin venituri după data pensionării, astfel încât cuantumul acesteia să fie mărit. Astfel, pensionarii pot să se adreseze în orice moment caselor teritoriale de pensii.

Chiar dacă pensia a fost deja stabilită, conform prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, aceasta poate fi recalculată, în anumite situații.

”Pensionarii pentru limită de vârstă care, după data înscrierii la pensie, realizează stagiu de cotizare, pot solicita recalcularea pensiei, în condițiile legii”, precizează actul normativ.

De asemenea, potrivit Casei Naționale de Pensii Publice, recalcularea poate fi cerută oricând după ieșirea la pensie, dacă persoana în cauză obține venituri pentru care se datorează contribuția de asigurări sociale. Legea nu prevede realizarea unui stagiu minim de cotizare (după pensionare), pentru solicitarea recalculării, acest lucru putând fi făcut după fiecare stagiu.

Cererea de recalculare se obține de la casele teritoriale de pensii, iar după completarea formularului, se depune la aceleași instituții. Totodată, împreună cu cererea de recalculare, mai trebuie depuse un cupon de pensie, o copie a cărții de identitate și actele doveditoare în baza cărora se cere recalcularea.

În urma recalculării pensiei, noul cuantum este acordat începând cu luna următoare celei în care a fost înregistrată cererea.

Potrivit Legii nr. 263/2010, mai multe categorii de persoane pot să cumuleze pensia cu venituri pentru care plata CAS este obigatorie. Astfel de categorii sunt:

– pensionarii pentru limită de vârstă;

– nevăzătorii;

– pensionarii de invaliditate (gradul III) și copiii pensionari de urmaș încadrați în gradul III de invaliditate;

– copiii pensionari de urmaș, până la 16 ani sau, dacă își continuă studiile într-o formă de învățământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora, până la cel mult 26 de ani.

De asemenea, soțul supraviețuitor care beneficiază de pensia de urmaș poate s-o cumuleze cu venituri din activități profesionale pentru care asigurarea este obligatorie, dacă acestea nu depășesc 35% din câștigul salarial mediu brut.

sursa: avocatnet.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement