Actualitate
România are al şaptelea cel mai mare cost al contribuţiilor de asigurări sociale din Europa, după ce a fost eliminată plafonarea bazei de calcul
România are al şaptelea cel mai mare cost al contribuţiilor de asigurări sociale din 27 de ţări ale Spaţiului Economic European (SEE), în contextul în care plafonarea bazei de calcul a fost eliminată din 1 februarie 2017, afirmă compania de audit şi consultanţă Deloitte România, potrivit News.ro.
Până în 31 ianuarie, contribuţia de asigurări sociale era plafonată la cinci salarii medii pe economie, acest plafon fiind eliminat de la 1 februarie. România se afla pe locul 18 în clasamentul Deloitte, în ianuarie 2017, şi a urcat pe locul 7 după eliminarea plafonului.
Din 2018, România ar putea să revină aproape de mijlocul clasamentului, pe poziţia 11, luând în considerare reducerea ratei cumulate a contribuţiilor de la 39,25% la 35%, prevăzută în programul de guvernare, potrivit Deloitte.
”Totuşi, această măsură de diminuare a ratei procentuale vine la pachet cu o majorare a venitului salarial brut cu 22,75% pentru a menţine valoarea netă a salariului. Dacă nu ar fi luată în calcul această majorare şi ar fi efectuată o analiză comparativă a costurilor asigurărilor sociale plecând de la un venit net, şi nu unul brut crescut artificial, România ar putea ajunge chiar pe podiumul ţărilor cu costurile cele mai ridicate de asigurări sociale”, se arată într-un comunicat al companiei.
În 2018, România ar urma să elimine patru din cele şase categorii de contribuţii de asigurări existente, să le transfere integral la angajat şi să reducă rata cumulată a acestora de la 39,25% la 35%, conform programului de guvernare. Impozitul pe venit ar scădea de la 16% la 10% (0% sub 2.000 lei brut). Costul muncii va fi, în aceste condiţii, de 70% faţă de 75% în prezent. Pentru fiecare 100 lei, sumă primită de angajat, statul va încasa 70 lei în loc de 75 lei, afirmă Deloitte.
Dezechilibrele sistemului de pensii, respectiv diferența mare dintre contribuțiile plătite la fondul de pensii și cele încasate de pensionari sunt cauzate și de plățile importante făcute în sistemul pensiilor speciale, de care beneficiază militarii, funcționarii publici parlamentari, judecătorii, grefierii, procurorii, diplomații, angajații curții de conturi etc.
sursa: digi24.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Conștiința vie.
marți, 18.07.2017 at 13:11
ROMÂNIA TREBUIE SĂ INTERZICĂ PARTIDELE CONSTITUITE PE CRITERII ETNICE (gen U.D.M.R.). ASTFEL DE PARTIDE SUNT O RUŞINE PENTRU DEMOCRAŢIE!