Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

România, cea mai mare rată de decese provocate de fulgere din Europa. Zona expusă la fenomene extreme cuprinde si județul Alba


Publicat

fulger

Suntem în plin sezon al furtunilor de vară, cu multe descărcări electrice, cantități mari de precipitații, vânt puternic și fulgere. România are cea mai mare rată de decese produse se trăsnete din Europa.

Bogdan Antonescu, specialist în fenomene meteo extreme, a explicat la DIGI 24,  cum stau, de fapt, lucrurile şi de ce ţara noastră are cea mai mare mortalitate din Europa.

Expertul a tras un semnal de alarmă, precizând că, în plin sezon al furtunilor violente, cu multe descărcări electrice, oamenii nu ştiu ce să facă în astfel de situaţii, lucru care duce la înregistrarea a cât mai multor tragedii.

Bogdan Antonescu explică cum se pe larg cum se produc aceste fenomene: ”Legat de furtuni, și mai precis de apariția norilor, pentru că particulele de nori se formează pe anumite particule de aerosoli din atmosferă, iar poluarea contribuie la concentrației de aerosoli și atunci crește concentrația de particule.

Cumva există o influență între aerosoli, poluare, să spunem, și apariția norilor.

Este un lucru destul de studiat în prezent, în special din punct de vedere al schimbărilor climatice, sau mai bine zis bilanțul radioactiv al Pământului, toate legăturile acestea dintre poluare, aerosoli, nori și bilanțul radioactiv, deci cantitatea de radiații pe care o primim de la soare sunt foarte importante.

Regiunea de sud-vest a României, cea mai expusă

Noi am studiat o bază de date a mortalității produse de trăsnete. Între 1999 și 2015 am avut cam 40 de victime pe an.

Numărul acesta a scăzut, și în prezent cred că sunt undeva la 20 de persoane care mor în fiecare an din cauza trăsnetelor.

Regiunea de sud-vest a României e cea mai expusă la aceste fenomene. De ce? Pentru că acolo avem o concentrație mare de trăsnete.

Acolo se produc multe furtuni care produc descărcări electrice. Și atunci, combinația dintre descărcări electrice, cu o proporție mare a populației în mediul rural, duce la apariția unui exces în mortalitate.

E cea mai mare mortalitate cauzată de trăsnete. Când am făcut studiul nu am realizat acest lucru, dar apoi, comparând cu alte țări din Europa, am realizat că avem practic cea mai mare mortalitate.

Legat de fulgere, trăsnete. Ni se pare că nu ni se întâmplă nouă, pentru că sunt punctuale, nu ne lovesc, dar sunt periculoase și publicul larg nu știe ce să facă. Este un fenomen periculos, este a doua cauză de mortalitate, după inundații.

Cele mai periculoase sunt descărcările electrice între nori și suprafața pământului. Sunt de două feluri – trăsnete pozitive și trăsnete negative.

Cele pozitive au o energie mai mare transportată de la nori către pământ.

De aceea, ele nu numai că produc victime, dar pot să inițieze și incendii de pădure. Sunt destul de rare.

O furtună are cam 10% astfel de descărcări electrice. Marea majoritate sunt trăsnete negative și se produc în orice furtună.

Cum se produc trăsnetele

Bogdan Antonescu: Noi nu știm foarte bine cum se produc. Comunitatea științifică are o mulțime de teorii.

La ora actuală, cel mai răspândit mecanism, cel mai des folosit în comunitate, este că există o interacțiune între cristalele de gheață care există în interiorul norului, pentru că avem cristale mai mari, cum ar fi grindina, și cristale mai mici de gheață.

Grindina fiind mai grea, se ciocnește mai des cu cristalele mai mici de gheață. Grindina grea cade la baza furtunii, iar cristalele mici urcă la vârful norului.

Interacțiunile dintre cristalele mari și cristalele mici de gheață le încarcă cu sarcini diferite. Și atunci, cristalele mici urcă sus în furtună și au sarcină pozitivă, iar cristalele mai mari care ajung la baza furtunii, cum ar fi grindina, se încarcă cu sarcină negativă.

În general, trăsnetele se produc din zona joasă, cea cu sarcini negative.

Furtuni violente și decese în județul Alba, în ultimii 10 ani

Furtunile din ce în ce mai violente care se manifestă în ultima perioadă readuc în atenţie riscul major pe care îl reprezintă aceste fenomene meteorologice pentru viaţa celor care desfăşoară activităţi în aer liber.

Chiar dacă unii dintre noi suntem obişnuiţi cu momente capricioase ale vremii, fie pentru că petrecem mult timp pe terenurile agricole ori ne relaxăm pur şi simplu în natură, ar trebui să ştim să ne protejăm de episoadele în care instabilitatea atmosferică este la maximum.

În ultimii ani în judeţul Alba mai multe persoane au decedat din cauza acestui fenomen, în timp ce se aflau pe păşune cu animalele.

Fulgerele au ajuns să lovească chiar și în orașe. Două astfel de fenomene au avut loc în Alba Iulia în mijlocul orașului. În urmă cu câțiva ani un fulger a lovit un stâlp de la Poarta a doua a Cetății Alba Carolina.

În iulie 2017 un fulger a lovit chiar în mijlocul orașului, la Alba Iulia. Fenomenul a fost filmat de mai multi localnici.

Dar cele mai multe cazuri tragice au fost înregistrate în zonele rurale, mai ales pe pășuni.

O femeie de 61 de ani din comuna Arieşeni şi-a pierdut viaţa, în luna iunie, în timpul unei furtuni. Aceasta a murit lovită de fulger pe o păşune din zona Vârtop, în timp ce se afla cu vitele la păscut.

În luna iulie, un băiat de 12 ani din Henig, comuna Berghin a avut aceeaşi soartă, fiind lovit de fulger în timp ce se întorcea cu animalele de la păşune.

În urmă cu trei ani un fulger a lovit șura unei case din localitatea Tărtăria și a provocat un incendiu.

Cele mai periculoase locuri în timpul furtunilor

Pentru că este sezonul de vară, este şi perioada în care majoritatea preferă să petreacă mult timp în aer liber, fie pentru că sunt pasionaţi de anumite sporturi – golf, fotbal, fie că ieşirile la munte, cu cortul, la picnic sau la plajă ori pe malul apei, la pescuit, le oferă momente de relaxare sau distracţie.

Vremea în această perioadă este instabilă, iar iubitorii de drumeţii care optează pentru o excursie pe Transalpina sau în Apuseni trebuie să aibă grijă să nu fie surprinşi de o furtună cu descărcări electrice.

Cei care aleg să meargă la pescuit în zona râului Mureş sau la bălţile private din judeţul Alba trebuie să fie şi mai atenţi pe timp de furtună. Un studiu al National Weather Service arată că pe primul loc în clasamentul celor mai riscante activităţi desfăşurate în aer liber este… pescuitul.

Alergatul sau înotul sunt sporturi preferate de mulţi dintre noi, dar acestea devin periculoase în timpul furtunilor. Un alt dezavantaj al acestor activităţi în aer liber este şi imposibilitatea de a te adăposti într-un loc sigur.

Reprezentanţii NWS au precizat că fulgerul poate lovi de la 16 kilometri,  iar cea mai bună locaţie în care puteţi fi protejaţi de furtună este o clădire cu patru pereţi şi un acoperiş sau o maşină.

Important: Ce trebuie să știți ca să vă protejați de trăsnete

Pentru a ne proteja, cea mai sigură soluție este să ne adăpostim când auzim tunetul, pentru că asta înseamnă că furtuna este aproape.

Este foarte important să știm că nu este bine să ne adăpostim sub copaci. Nu trebuie să stăm în câmp deschis, pentru că astfel am fi cea mai înaltă structură din zona respectivă.

De asemenea, să nu ne adăpostim sub copaci, în special dacă sunt copaci izolați. Ăsta e un lucru care ar trebui să îl știe toată lumea.

În Statele Unite mai este o recomandare – dacă suntem într-un grup, ar trebui să ne separăm, fiecare să-și caute adăpost separat, pentru că reduce riscul ca cineva să fie lovit de trăsnet și să îi afecteze apoi și pe cei din jur.

În România sunt studii care arată clar unde avem cele mai multe descărcări electrice. Este vorba de sud-vestul țării, și tot acolo se înregistrează cele mai multe victime în urma trăsnetelor.

Acolo este vorba despre o populație care 40% trăiește în mediul rural și cumva sunt mai expuși acestui fenomen.

Cele mai afectate sunt persoanele de sex masculin cu vârste cuprinse între 10 și 39 de ani.

Explicația noastră a fost că sunt doritori să-și asume anumite riscuri, pe care o persoană mai rațională nu și le asumă.

surse: digi24.ro,Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

 1. Gheorghe

  duminică, 06.06.2021 at 06:15

  Se vede că unde vrei să faci un comentariu NU se poate,de aceea îl facem aici.
  Nu are acest stat și acest CNA nici o rușine.
  Pt ,,domnul” minist…er Câțu cerem decență (că vorba vine violăm viața privată a ,,cetățeanului”,Dar pt prostime-cetățenii de rând ai acestei minunate țării când dăm pe posturi același lucru (care acuma CNA îl cere),OARE NU ESTE VIOLAREA INTUMITĂTI PRIVATE??
  GUNOIIIII💩

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

FOTO VIDEO: Premierul Cîțu așteptat ca un star rock la Alba Iulia. A fost ”asaltat” de doamne și domnișoare pentru poze

Publicat

Stilul nonconformist pe care premierul României, Florin Cîțu îl adoptă pare că are succes, în special în rândul tinerilor.

De asemenea și faptul că este un fan declarat al celor de la Metalica și Foo Fighters aduce un mare plus de imagine în rândul adolescenților și nu numai, iar asta s-a văzut și la vizita pe care a avut-o joi, 17 iunie la Alba Iulia. 

În jurul orei 15.30, pe Bulevardul Transilvaniei din Alba Iulia, lângă punctul de vaccinare anti COVID era zarvă mare. Forțele de ordine mișunau peste tot, din loc în loc câte un cetățean cu o cască în ureche stătea cu o cafea în mână, iar politicieni din alianța de guvernare începeau să apară în zonă.

Camerele de filmat și apartele foto erau pregătite pentru momentul când premierul Cîțu va ajunge în punctul de vaccinare, după ce în timpul conferinței de presă nu a știut care sunt investițiile prin PNRR pentru județul Alba.

Vezi și VIDEO: Premierul Florin Cîțu nu a putut numi nici un proiect concret, finanțat în Alba prin PNRR. S-a încurcat în explicații

Toată lumea căuta un petic de umbră, dar premierul se lăsa așteptat. În toată zarva respectivă se distingeau două tinere, care sub un chioșc de ziare, păreau că așteaptă pe cineva.

După încă 20 de minute de așteptare a apărut și ministrul Cîțu, îmbrăcat casual, în teneși, blugi, o cămașă neagră și un sacou, însoțit de restul politicienilor, aranjați la patru ace.

Nici nu a ajuns bine că a și fost oprit de două femei pe care le-a salutat și a stat câteva momente de vorbă, la fel și cu o altă femeie care se întorcea cu un copil de la grădiniță.

Între timp cele două adolescente îl filmau pe premier cu telefoanele mobile.

După alte câteva minute bune de plimbat printre oficialități e anunțat că două fete vor să facă o poză cu el. Timide, cele două fete îi dau aparatul lor roz Polaroid unui bărbat și se așează la stânga și dreapta primului ministru.

După câteva poze trase, Cîțu discută timp de câteva momente cu cele două fete iar apoi pleacă spre mașini. Între timp cele două tinere, pleacă fericite cu pozele în mână.

Înainte să intre înapoi în mașină, premierul a mai fost oprit de o femeie care timp de aproape un minut a avut o discuție cu acesta, iar chiar înainte să intre în mașină a fost oprit de o altă femeie pentru un selfie.

De asemenea, fostul primar al municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, a făcut o serie de declarații pentru reporterul alba24.ro, declarații în care a criticat în termeni duri actuala administrație și pe actualul primar.

Declarațiile europarlamentarului Mircea Hava pot fi vizualizate aici: VIDEO EXCLUSIV: Mircea Hava critică în termeni extrem de duri administrația municipiului Alba Iulia: Lipsă crasă de competență

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Președintele PNL Alba, Mircea Hava revine asupra susținerii lui Ludovic Orban la șefia partidului: „Mi s-au luat vorbele”

Publicat

Europarlamentarul Mircea Hava, președintele organizației PNL Alba revine asupra declarațiilor făcute în urmă cu mai bine de o lună în care anunța că îl va susține pe Ludovic Orban pentru șefia partidului.

Acesta a explicat, în cadrul unui interviu acordat pentru Alba24, că o decizie o va lua doar după ce se va întâlni cu primarii. Mircea Hava l-a însoțit joi pe premierul Florin Cîțu, în cadrul vizitei efectuate în județul Alba. 

Reporter Alba24: Am văzut că acum îl susțineți pe domnul Cîțu în lupta pentru PNL …

Mircea Hava: Nu este nici o luptă. Eu nu mă duc la bătălii. Am o singură luptă. Vreau un partid care să rămână și să mai guverneze România încă cel puțin patru ani de zile. Mă gândesc la opt ani de zile. Sunt aproape 80 de miliarde de euro care intră în România. Nu vă gândiți numai la PNRR-ul acesta care deja la mulți le-a aburit mințile și nu mai văd cele 47 de miliarde care vin pe cadrul financiar multianual, care trebuie să apară, pentru asta trebuie scrise programele. Asta mă pasionează și asta mă face să vin și acasă foarte des. Domnul Cîțu se ocupă de lucrurile acestea și face lucrurile acestea. Eu încă nu m-am declarat. Eu nu sunt dintre cei care sar primii, poate îmi găsesc un loc în față.

Reporter Alba24: Prima dată l-ați susținut pe domnul Orban. De ce acum schimbarea?

Mircea Hava: Nu. Au fost niște chestiuni care au fost făcute și care mi s-au luat vorbele, pentru că se poate face lucrul acesta. În momentul în care eu mă întâlnesc cu tine și spun susțin pe cutare, da. Dar asta, după ce mă voi întâlni cu primarii, cum ne-am întâlnit astăzi și cu oamenii cu care am construit. 30 de ani să știți că nu am fost de capul meu, am fost de capul lor. Să nu credeți în toate poveștile acestea că suntem dezbinați. Este o mare prostie. Suntem împreună și vom construi împreună. Și ceea ce trebuie.

În urmă cu mai bine de o lună, Mircea Hava a precizat, în cadrul unui interviu acordat redacției PSnews.ro, că îl va susține pe Ludovic Orban la șefia partidului dacă acesta va candida.

„Cei care mă cunosc știu că sunt un om care nu prea schimbă caii în timpul mersului. Niciodată nu aș fi putut să facem ceea ce s-a făcut la Alba dacă nu eram o echipă în care aveam lider, aveam oameni, fiecare știa culoarul pe care se duce. Eu am făcut campanie la primele alegeri ale lui Ludovic. Vă dați seama că nu pot să fac lucrul acesta acum, să mă întorc, pentru ce? Că îmi spune cineva ceva? O să văd cine va candida. Poate Ludovic spune că nu vrea. Dacă el dorește, mergem în continuare. Echipa se clădește, echipa se întărește”, a spus atunci președintele PNL Alba.

În finalul interviului, Mircea Hava a precizat că îl va susține pe Ludovic Orban pentru un nou mandat.

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

VIDEO: Premierul Florin Cîțu nu a putut numi nici un proiect concret, finanțat în Alba prin PNRR. S-a încurcat în explicații

Publicat

Premierul Florin Cîțu, aflat joi la Alba Iulia, nu a putut numi în mod concret nici o investiție finanțată în județul Alba prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Întrebat de reporterul Alba24, în timpul conferinței de presă desfășurate la un hotel din Cetatea Alba Carolina, acesta s-a încurcat în explicații. 

„Județul Alba … și aici, iarăși, ne concentrăm doar pe un … o componentă a proiectelor. Prin județul Alba trec mai multe. Pe partea de infrastructură feroviară vom avea în județul Alba.

Dar trebuie să ne gândim că și spitale, și sunt mai multe lucruri care vor fi la nivel național și toate județele vor avea acest lucru” a spus Cîțu.

”Toate UAT-urile din județul Alba vor avea acces la Fondul de Dezvoltare, care a fi în PNRR și are 2 miliarde de euro. Toate UAT-urile din județ au acces. Eu zic să ne uităm la investiții, nu doar la PNRR. România se dezvoltă prin PNRR, prin fonduri europene și bani de la buget. Toate acestea sunt legate.

Unele investiții intră în PNRR pentru că sunt mature și au o componentă verde și digitală și se pliază pe aceste caracteristici. Altele pot merge prin fonduri europene, infrastructură mare, de exemplu, va merge în PNRR și ce nu se poate în PNRR va merge în fonduri europene.

Iar pentru comune, care nu merg nici pe PNRR și nici pe fonduri europene, de la buget” a spus Cîțu.

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

VIDEO EXCLUSIV: Mircea Hava critică în termeni extrem de duri administrația municipiului Alba Iulia: Lipsă crasă de competență

Publicat

Fostul primar al municipiului Alba Iulia, Mircea Hava a criticat în termeni extrem de duri actuala conducere a orașului, inclusiv pe actualul primar Gabriel Pleșa. ”Lipsă crasă de competență” a fost una dintre expresiile folosite de Mircea Hava pentru descrie actuala administrație. 

Mai mult de atât, actualul europarlamentar a invocat și habarnismul în ceea ce înseamnă actuala conducere. De asemenea nu a uitat nici de plecarea din PNL a lui Gabriel Pleșa și că acesta a fost viceprimar în ultimul său mandat de primar, și a precizat că îl deranjează pentru că nu și-a dat seama ce a ”crescut în primărie timp de șase ani”.

Declarațiile fostului primar Hava au fost făcute la întrebările reporterului alba24.ro, în timpul vizitei premierului Cîțu de joi, 17 iunie, la Alba Iulia.

Problema gunoaielor – ”Lipsă crasă de competență”

Întrebat de reporterul alba24.ro cum vede actuala conducere și organizare a municipiului Alba Iulia, Mircea Hava a adus o serie de critici dure. De asemenea nu a trecut cu vederea nici problema gunoaielor care a afectat municipiul în ultima lună și care încă își face simțită prezența.

„Dacă nu mi-ar păsa nu aș mai veni acasă, dar îmi pasă foarte mult și mă gândesc ce să fac. Mă deranjează extraordinar de mult.

Mă deranjează pentru că nu mi-am dat seama ce am crescut acolo în primărie 6 ani.

Nu poți să vii să te lauzi cu ce ți-au lăsat alții, să faci poze și să dai filmulețe când astăzi, trebuia să se lucreze pe străzi. (n.r. se referă la video-urile postate de reprezentații primăriei, clipuri care prezintă cum vor arăta principalele străzi din Alba Iulia după ce vor fi modernizate, dar momentan proiectul stagnează).

Vezi și VIDEO: Plimbare virtuală pe șapte străzi din Alba Iulia. Cum va fi reorganizat traficul în centrul municipiului

La problema gunoaielor nu trebuie să găsim vinovați. Problema gunoaielor este datorită unei lipse crase de competență și datorită faptului că nu știi ce să faci”, a precizat Mircea Hava.

”Existau soluții”

Întrebat de reporterul alba24.ro cum ar fi manageriat problema gunoaielor, acesta a declarat scurt că: ”existau soluții”.

”Așa cum le-am manageriat și pe celelalte, pentru că totul este o legătură între oameni, nu relații, o legătură corectă între oameni.

Gunoaiele se puteau depozita undeva, se puteau face lucrurile… Nu aș fi stopat investiția cu acele gropi, pentru că nu erau gropile ascunse…acolo se depozita selectiv.

Lucrurile trebuie să te gândești din timp să le faci, nu să tot vorbești”.

Mai mult de atât, întrebat de reporterul alba24.ro, dacă crede că în Alba Iulia va funcționa colectarea selectivă, fostul primar Mircea Hava a mai declarat: ”Țin minte când am început, acum 20, 30 de ani, când toată lumea spunea că nu o să fie nimic, că toată lumea arunca peste tot.

Uite că oamenii s-au obișnuit foarte repede să fie curat și bine, așa va fi și aici. Nu va merge sută la sută, nicăieri în lume, dar va merge bine, depinde de noi ca și cu vaccinarea”, a mai precizat acesta.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate