Connect with us
Advertisement

Economie

România, pe locul I în Europa, cu cea mai mare scădere a producției agricole. În Alba, 15.000 de hectare de porumb distruse în totalitate

Publicat

România a înregistrat în acest an cea mai mare scădere a producției agricole din Europa. Asta ne arată un raport al Comisiei Europene, care a realizat chiar și un clasament al țărilor din UE privind modul în care seceta i-a afectat cei mai importanți producători europeni. Deși condițiile meteorologice din 2012 nu au fost propice dezvoltării culturilor în întreaga Europa, în România producția a scăzut cu aproape 36 de procente, față de numai 2,2% media UE.

Direct responsabilă de această situație este lipsa sistemelor de irigații din țara noastră, ce a lăsat agricultura în voia sorții și mai precis a vremii potrivnice, în  acest an, fermierilor.

Alba: Pierderi de aproximativ 30%, la toate culturile însămânțate în acest an. 15.000 de hectare de porumb, distruse în totalitate

Potrivit reprezentanților Direcției Agricole Alba, cele mai afectate culturi din județul nostru sunt cele de porumb iar cifrele ne arată că nu mai puțin de 15.000 de hectare  au fost distruse în totalitate în timp ce aproape 28.000 de hectare înregistrează pierderi de aproximativ 30%.

Mai mult, din cele 299.000 de hectare de culturi agricole însămânțate, și vorbim aici inclusiv de pășuni și fânețe, aproximativ 284.000 de hectare sunt afectate în procent de 30%.

Pierderi similare se anunță și la grâu, orzoaică, ovăz, fasole boabe, plante medicinale, rapiță, soia, floarea soarelui, sfeclă de zahăr, cartofi sau tutun. Cu alte cuvinte, aproape toate culturile din acest an au fost compromise din cauza secetei din această vară.

Conform Comisiei Europene, în rândul celor mai importanţi producători europeni, România va avea cel mai puternic declin, de 35,8%, aproape dublu faţă de Ungaria şi Spania, următoarele clasate şi de 11 ori peste Polonia.

Există însă şi un efect important. România vine după un an agricol 2011 foarte bun, în care producţia internă de cereale a crescut cu un sfert, la 20,7 milioane tone. Iar, dacă anul trecut a fost pe locurile fruntaşe, anul acesta va fi la coada clasamentului.

În comparaţie cu România, seceta a avut efecte mult mai reduse în alte state europene. Iar în câteva dintre acestea nu a produs niciun efect. Raportul Comisiei Europene arată că ţări precum Franţa, Italia şi Germania vor înregistra anul acesta creşteri ale productiei, cuprinse între patru şi nouă procente.

Sursa: Realitatea.net

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement