Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Românii care lucrează în străinătate pot primi alocații europene pentru copii de până la 160 de euro. Care este procedura


Publicat

Foarte mulți români care lucrează în străinătate nu cunosc faptul că au dreptul să primească alocații europene pentru copii. Sumele pe care statele UE le acordă părinților sunt de până la 160 de euro. Suma acordată diferă de la stat la stat și se stabilesc în funcție de legislația acestora.

Procedura este simplă: trebuie să depună un formular la Agenția Națională pentru Prestații Sociale. Alocația europeană este între 100 și 160 de euro.

Alocatiile „europene” reprezinta o formă de prestatii familiale care au ca scop asigurarea securitatii sociale pentru salariatii si lucrătorii independenti si membrii familiilor acestora, care au resedinta într-un stat membru al Uniunii Europene și desfăsoară o activitate salariala sau independentă în unul dintre aceste state.

Aceste „alocatii” se acorda pentru copiii avuti în ingrijire, ca și alocatiile care se acorda România.

Diferenta consta în faptul ca, urmare a desfăsurării unei activitati salariale sau independente pe teritoriul unui alt stat membru UE, aceasta alocatie poate avea un cuantum mai mare (in majoritatea cazurilor). Acest cuantum depinde de legislatia statului respectiv.

De aceste alocatii pot beneficia copiii ai caror parinti lucreaza legal pe teritoriul Uniunii Europene.

Astfel, părinţii care au dreptul de a primi această alocaţie ca urmare a activităţii desfăşurate în afara României, pe teritoriul Uniunii Europene, pot beneficia de alocaţie pentru copiii lor, în cuantumul stabilit de legislaţia ţării în care lucrează, indiferent dacă aceştia au sau nu copiii împreună cu ei.

Alocație copii în UE: Ce acte sunt necesare

Pentru obţinerea “alocaţiei europene” trebuie să vă adresaţi instituţiei competente cu plata prestaţiilor familiale din România (AJPS) şi din statul în care lucrătorul migrant îşi desfăşoară activitatea.

Aceste instituţii sunt organizate diferit de la un stat la altul. În Italia, de exemplu, trebuie să mergeţi la Institutului Naţional de Protecţie Socială (INPS).

În România, instituţia responsabilă cu plata prestaţiilor familiale  este Agenţia Naţională pentru Prestaţii Sociale, care la nivel local este reprezentată de Agenţiile Judeţene pentru Prestaţii Sociale. 

Procedura se demarează prin depunerea formularului E411 completat în partea A la instituțiile abilitate cu plata prestatiilor familiale din România sau din ţara în care lucrătorul migrant îşi desfăşoară activitatea.

Formularul pentru obținerea alocației europene se poate descărca de AICI: Formular E411

Model de completare  formular pentru obținerea alocației europene AICI: model completare formular E411

Plata “alocaţiei europene” va fi efectuata dupa completarea integrală a formularului E411 și depunerea acestuia la instituția responsabilă din statul UE competent cu plata “alocatiei”.

Alocația europeană pentru copii: Formularul E411

Procedura constă in completarea formularului E411, în dublu exemplar, reprezentând cererea de informatii privind dreptul la prestatii familiale în statul de resedinta al membrilor familiei si depunerea acestuia la institutia abilitată.

Urmatorul pas este stabilirea statului competent care va acorda alocatia, in functie de natura activitatii desfasurate de catre parinti pe teritoriul Romaniei si/sau al statului respectiv. Indiferent care este statul competent, procedura de obtinere a „alocatiei” este aceeasi: completarea formularului E411.

Alocația europeană pentru copii: Cui vă adresaţi în România

Pentru obtinerea „alocatiei europene” trebuie sa va adresati institutiei competente cu plata prestatiilor familiale din Romania (AJPS) si/sau din statul in care lucratorul migrant isi desfasoara activitatea. Aceste institutii se numesc diferit de la un stat la altul (de exemplu, in Italia acestea se numesc institute de securitatea sociala).

În Romania, institutia responsabilă cu plata prestatiilor familiale este Agentia Nationala pentru Prestatii Sociale care la nivel local este reprezentată de Agentiile Judetene pentru Prestatii Sociale.

Astfel, formularul va fi depus la AJPS-ul de care copiii lucrătorului migrant aparțin ca domiciliu.

Important! Plata alocației europene se poate face și retroactiv

Alocația se poate acorda și retroactiv, perioada pentru care poate fi solicitată anterior putând fi între 1 an și 3 ani (depinde dacă este vorba de prima solicitare sau de reluarea dreptului)

Alocație europeană pentru copii. Precizările Comisiei Europene

În UE, ţara care răspunde de drepturile dvs. de securitate socială, inclusiv de prestaţiile familiale (alocaţii pentru copii, alocaţii de creştere a copilului, etc.), se stabileşte în funcţie de statutul dumneavoastră profesional şi de locul de reşedinţă – nu de cetăţenia pe care o aveţi.

Legislaţia naţională stabileşte condiţiile în care părinţii primesc prestaţii familiale.

Părinţii au dreptul la prestaţii dintr-o anumită ţară din UE:

 • -dacă lucrează acolo
 • -dacă primesc o pensie de stat de la sistemul de securitate socială din ţara respectivă (de exemplu, pensie pentru limită de vârstă, pensie de invaliditate sau pensie de urmaş)
 • -sau dacă pur şi simplu locuiesc în ţara respectivă.

Prestaţiile familiale variază mult de la o ţară la alta.

Toată familia locuieşte într-o singură ţară

Dacă vă stabiliţi cu întreaga familie în altă ţară din UE şi sunteţi afiliat doar la sistemul său de securitate socială, veţi fi supus regimului de prestaţii familiale din ţara gazdă.

Însă, dacă sunteţi detaşat în străinătate pe termen scurt (mai puţin de 2 ani) şi rămâneţi asigurat în sistemul de securitate socială din ţara de origine, prestaţiile familiale vă vor fi plătite în continuare de ţara de origine.

Membrii familiei locuiesc în altă ţară

Dacă unii membri ai familiei dumneavoastră nu locuiesc în ţara în care sunteţi asigurat, aţi putea avea dreptul la prestaţii familiale din mai multe ţări.

În astfel de cazuri, autorităţile naţionale din ţările implicate vor analiza situaţia ambilor părinţi şi vor decide ce ţară poartă responsabilitatea principală pentru plata prestaţiilor. Decizia se va lua în conformitate cu „ regulile de prioritate”.

Regulile de prioritate

În general, ţara care poartă responsabilitatea principală pentru plata prestaţiilor este ţara în care aveţi drepturi la prestaţii sociale în baza faptului că lucraţi sau desfăşuraţi activităţi independente pe teritoriul său (dumneavoastră sau soţul/soţia).

Dacă beneficiaţi de astfel de drepturi în două ţări, responsabilitatea de a plăti îi revine ţării în care locuiesc copiii şi în care lucrează unul dintre părinţi.

Dacă niciunul dintre dvs. nu lucrează în ţara în care locuiesc copiii, veţi primi prestaţii din ţara în care nivelul acestora este cel mai ridicat.

Dacă aveţi dreptul la pensie în două ţări, responsabilitatea de a plăti îi revine ţării în care locuiesc copiii şi care plăteşte una dintre pensiile respective.

Dacă niciunul dintre dvs. nu primeşte pensie în ţara în care locuiesc copiii, veţi primi prestaţii din ţara în care aţi fost asigurat sau în care aţi locuit mai mult.

Dacă dreptul dumneavoastră la prestaţii familiale se bazează pe rezidenţa în două ţări, responsabilitatea de a plăti îi revine ţării în care locuiesc copiii.

Suplimente

Dacă prestaţiile primite de la ţara care deţine responsabilitatea principală au o valoare mai mică decât cele pe care le-ar fi acordat ţara cu responsabilitate secundară, ţara cu responsabilitate secundară va plăti un supliment egal cu diferenţa dintre valorile celor două prestaţii.

Astfel, vi se va plăti maximul de prestaţii cuvenite.

Alocația europeană: Părinţi divorţaţi

Dacă aţi divorţat şi fostul partener primeşte prestaţii familiale, dar nu le utilizează pentru întreţinerea copilului, contactaţi autorităţile competente în domeniul prestaţiilor familiale din ţara în care locuieşte copilul şi solicitaţi ca plata beneficiilor să fie redirecţionată către dumneavoastră, în calitate de părinte care se ocupă de fapt de întreţinerea familiei.

Alocația Europeană: Unde se depune cererea

Cererea poate fi depusă în orice ţară din UE în care dumneavoastră sau celălalt părinte aveţi dreptul la prestaţii.

Autorităţile din ţara în care depuneţi cererea o vor transmite şi celorlalte ţări responsabile de cazul dumneavoastră.

Dacă depuneţi cererea la timp într-una dintre ţări, se va considera că aceasta a fost depusă la timp în toate celelalte ţări din UE în care aveţi dreptul la prestaţii familiale.

Dacă autorităţile din țara în care aţi depus iniţial cererea nu au trimis la timp dosarele către omologii lor, ţările respective nu pot invoca acest motiv pentru a vă respinge cererea.

Contactaţi autorităţile naţionale pentru a afla care este termenul limită până la care puteţi solicita prestaţii familiale. Nerespectarea acestuia poate duce la pierderea dreptului la prestaţii.

Autorităţile naţionale au obligaţia de a coopera şi de a-şi comunica toate informaţiile necesare pentru tratarea cererii. Pentru a evita dificultăţile legate de limbă, administraţiile naţionale utilizează formulare standard pentru a face schimb de informaţii.

Prestaţiile familiale diferă foarte mult de la o ţară la alta

Statele membre îşi stabilesc propriile norme cu privire la drepturile la prestaţii şi servicii.

Toate statele membre oferă o formă sau alta de prestaţii familiale, dar valoarea acestora şi condiţiile de acordare variază mult.

Dacă unele ţări furnizează plăţi periodice, altele acordă mai degrabă scutiri de la plata impozitelor.

Pentru a evita eventualele neînţelegeri care ar putea avea un impact semnificativ asupra veniturilor dumneavoastră, informaţi-vă cu privire la sistemul de securitate socială din ţara gazdă.

UPDATE: Precizări de la AJPIS Alba

1.    Românii care lucrează legal în străinătate au dreptul la prestații familiale pentru copiii lor, în conformitate cu legislația tării respective.

2.    Condițiile de eligibilitate, precum și cuantumurile ce pot fi încasate pentru astfel de prestații/alocații/indemnizații sunt diferite de la țară la țară (de exemplu, SPANIA a renunțat in anul 2020 la aceste alocații, iar în ITALIA se acordă numai părinților cu venituri sub un anumit prag anual).

3.    În cazul cetăţenilor români care desfășoară activități profesionale într-un alt stat membru al UE/SEE/Elveția, indiferent de locul de reședință al membrilor de familiei, cererile (însoțite de documentele solicitate de legislația specifică țării de activitate a părintelui) de depun la instituţia competentă din acel stat membru.

Lista instituțiilor competente unde se poate depune cererea de acordare a beneficiilor familiale, din fiecare stat membru UE, poate fi regăsită pe pagina web a ANPIS: https://www.mmanpis.ro/lucratori-migranti/institutii-din-alte-state-ue/

4.    Formularul E411 este unul din documentele care se completează numai de către instituțiile competente și circulă între statele membre și are rolul de a stabili statul membru cu competență primară sau secundară, conform regulilor de coordonare stabilite de Regulamentul (CE) nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială.    

Începând cu data de  01 ianuarie 2021, acest schimb de informații între instituțiile competente din statele membre se face și electronic prin intermediul sistemului EESSI (Electronic Exchange of Social Security Information), urmând ca de la 1 ianuarie 2022, să se realizeze exclusiv pe cale digitală.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

BLAJ

Dotări pentru noua creșă din Blaj, amenajată în locul unei foste grădinițe. Mobilier, materiale didactice și echipamente

Publicat

Primăria Blaj cumpără dotări de peste 540.000 de lei pentru noua creșă de pe strada Eroilor din municipiu. Reamintim faptul că fosta grădiniță de pe strada Eroilor din Blaj este în prezent transformată în creșă, prin lucrări de extindere, reabilitare și dotare. Creșa va începe să funcționeze în luna mai 2022 și va găzdui 80 de copii cu vârste cuprinse între 0 și 3 ani.

Primăria Blaj a lansat vineri, 17 septembrie, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), o licitație pentru achiziția de dotări pentru obiectivul de investiție „Extindere și dotare creșă la nivelul municipiului Blaj”.

Valoarea totală estimată este de 541.886,65 lei, fără TVA.

Potrivit caietului de sarcini, obiectivul general al proiectului îl reprezintă schimbarea destinației unei clădiri din grădiniță în creșă prin lucrări de extindere, reabilitare și dotarea adecvată necesităților învățământului anteprescolar în vederea creșterii accesului, calității și atractivității educației pentru copiii din cadrul municipiului Blaj.

Licitația are ca obiect achiziționarea dotărilor (mobilier, jaluzele, echipamente IT, electronice, electrocasnice și active necorporale, materiale didactice, echipamente pentru bucătărie, echipamente izolator, plastice și lenjerie) pentru a dota creșa modernizată din cadrul proiectului.

Obiectivul specific la care contribuie furnizarea produselor:

 • Schimbarea destinației unei clădiri din grădiniță în creșă și dotarea corespunzătoare a acesteia ce constă în creșterea numărului de dotari achiziționate de la 0 dotări/echipamente la 125 dotări/echipamente în termen de 25 de luni de la semnarea contractului de finanțare.
 • Extinderea creșei de la o suprafață desfășurată existentă de 1.083,00 mp la o suprafață desfășurată propusă de 1.587,74 mp în termen de 25 de luni de la semnarea contractului de finanțare.
 • Adaptarea corespunzătoare a clădirii în care va funcționa creșa în vederea asigurării accesibilității și mobilității persoanelor cu dizabilități în cadrul creșei prin realizare rampă de acces, montare bare de sprijin, achiziționarea unui număr de 10 plăcuțe Braille în termen de 25 de luni de la semnarea contractului de finanțare.
Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

ALBA: Toate paturile ATI pentru pacienți COVID sunt ocupate. Care este situația din județ

Publicat

Toate paturile ATI pentru pacienți COVID sunt ocupate în județul Alba, potrivit datelor transmise de Direcția de Sănătate Publică, pentru Alba24.ro.

Luni au fost transferați 9 pacienți de la spitalul județean, la spitalul din Aiud, iar marți vor fi transportați alți cinci pacienți.

La spitalul din Aiud sunt 14 paturi ATI și de terapie acută. La spitalul din Blaj sunt două paturi de terapie intermediară, iar la spitalul județean, alte două.

Potrivit directorului DSP Alba, Alexandru Sinea, în caz de nevoie, poate fi suplimentată capacitatea la spitalul din Aiud. Acolo sunt detașați doi medici anesteziști, de la alte spitale din județ.

De asemenea, la unitatea din Aiud vor fi asigurate gărzi de către toți medicii anesteziști operaționali din județ, prin rotație.

Numărul persoanelor spitalizate din cauza COVID-19 în spitalele din Alba a crescut de peste 7 ori faţă de acum aproape două săptămâni.

Vezi și ALBA: Numărul pacienților COVID internați în spitale, de șapte ori mai mare față de acum 2 săptămâni

Dacă în 8 septembrie erau internaţi în Alba 19 bolnavi de COVID-19, dintre care 2 la ATI, luni, 20 septembrie, la 138, din care 18 la ATI.

În condițiile în care cazurile se înmulțesc de la o zi la alta, începe să fie resimțită din nou criza de personal la nivelul unităților sanitare din județ și din țară.

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Pontaj pe cartelă din toamna asta, la Primăria Alba Iulia. Angajații instituției nu vor mai putea întârzia sau lipsi la serviciu

Publicat

De la 1 noiembrie Primăria Alba Iulia va renunța la condica de prezență pentru angajați. Verificarea programului de lucru al acestora se va face cu ajutorul unui sistem de pontaj electronic cu cartele, ce va începe să fie testat de la începutul lunii octombrie. 

Primăria Alba Iulia a cumpărat luni, 20 septembrie, mai multe componente necesare implementării unui sistem pentru pontaj electronic al angajaților instituției. Este vorba despre abonamente lunare pentru o aplicație de pontaj și două kit-uri de pontaj electronic, compuse dintr-un mini PC și un cititor de cartele RFID. 

Reprezentanții instituției au precizat pentru Alba24.ro că în jurul datei de 1 octombrie va începe testarea sistemului și încărcarea bazei de date, iar din 1 noiembrie se va renunța la condica de prezență.

Valorea componentelor este de 3.100 de lei. Achiziția a fost făcută prin cumpărare directă pe platforma Sistemului Electronic de Achiziții Publice (SEAP), ofertantul fiind Electronista SRL din Alba Iulia.

În viitorul apropiat, angajații Primăriei Alba Iulia vor mai avea acces în clădirea instituției doar pe baza unui card de pontaj. Mai exact, fiecare angajat va primi un card pe care îl va scana dimineața când ajunge la muncă, în momentul în care iese în pauză și automat când i se va termina programul de lucru și va părăsi clădirea.

Potrivit descrierii publicate pe SEAP, fiecare abonament lunar oferă posibilitatea introducerii unui număr de până la 200 angajați/utilizatori/responsabili. Acest abonament include suportul tehnic pentru aplicație, telefonic, pe email sau prin intermediul chat-ului din aplicație.

KIT-ul de pontaj electronic va cuprinde:

 • mini PC X8S, Quad-Core 1.84 GHz, 2 GB Full HD 1080P Windows 10 + Android 4.4
 • cititor cartele RFID

Reamintim faptul că în 15 februarie, Primăria a lansat o licitație publică pentru achiziția a 1 .000 de carduri și a unei imprimante pentru carduri, iar pentru aceastea a alocat un buget de 12.000 de lei.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

ALBA: Numărul pacienților COVID internați în spitale, de șapte ori mai mare față de acum 2 săptămâni

Publicat

pat spital

Numărul persoanelor spitalizate din cauza COVID-19 în spitalele din Alba a crescut de peste 7 ori faţă de acum aproape două săptămâni.

Dacă în 8 septembrie erau internaţi în Alba 19 bolnavi de COVID-19, dintre care 2 la ATI, luni, 20 septembrie, numărul acestora a ajuns, potrivit directorului executiv al DSP, Alexandru Sinea, la 138, din care 18 la ATI.

Vezi și GRAFIC: Evoluția numărului de pacienți internați la ATI, în ultimele 14 zile. Doar 19 paturi libere mai există la nivel național

Acesta a precizat că sunt ocupate toate paturile ATI şi pentru terapie acută, respectiv 14 la Aiud şi câte două la Blaj şi Alba Iulia.

Alexandru Sinea a precizat că, în caz de nevoie, ar putea fi suplimentat numărul paturilor de la ATI, pentru a asigura astfel tuturor pacienţilor acces la serviciile de sănătate necesare, dar că principala problemă este cea cauzată de numărul insuficient de medici ATI.

Luni, în Alba erau internaţi în total 138 de bolnavi de COVID-19:

 • 34 la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia (Secţia Infecţioase)
 • 17 la Spitalul Municipal Blaj
 • 14 la Spitalul Orăşenesc Cugir
 • 13 la Spitalul Orăşenesc Abrud
 • 12 la spitalul din Câmpeni
 • 12 la Spitalul TBC Aiud
 • 10 la Spitalul Municipal Aiud
 • 8 la Spitalul Municipal Sebeş.

Acestora li se adaugă cele 18 persoane spitalizate la ATI în Aiud, Alba Iulia şi Blaj, a adăugat directorul executiv al DSP Alba.

Citește și ALBA: 32 de cazuri COVID confirmate în ultimele 24 de ore. Localitățile de unde provin persoanele infectate. Situația pe județ

Datele au fost transmise luni, de către Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Alba, la solicitarea Agerpres.

De la începutul pandemiei, în martie anul trecut, în Alba au fost depistate cu COVID-19 22.150 de persoane, după efectuarea a 255.822 de teste. Au fost declarate vindecate 20.717 persoane, iar 682 au decedat.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate