Actualitate
Românii consideră că merită salarii mai mari cu 1.000 de lei faţă de cele pe care le primesc în prezent
Angajații români consideră că merită salarii cu 1.000 de lei mai mari faţă de cele pe care le au în prezent. În opinia lor, salariul mediu ar trebui să pornească de la minimum 2.844 de lei. Sunt concluziile unui studiu realizat de o platformă de recrutare online.
„Așteptările salariale ale angajaților români au crescut în ultimul an, în contextul evoluției economice favorabile care a dus la creșterea consumului și, implicit, a nivelului de trai. Astfel, dacă anul trecut un român ar fi acceptat să se angajeze pe un salariu mediu de 2.550 de lei, acum așteptările pornesc de la minimum 2.844 de lei. Mai mult, participanții la studiu consideră că ar merita salarii cu 40% mai mari decât cele pe care le obțin pentru joburile curente. În medie, diferența dintre salariul curent și cel considerat just la nivelul pieței este mai mare de 1.000 de lei”, potrivit studiului.
Cel mai ridicat nivel al aşteptărilor privind salariul net îl au candidații la posturi de management (4.547 lei lunar), cei din construcţii (4.071 lei lunar), urmaţi de cei din IT Software (4.028 lei lunar).
În cazul băncilor, salariul considerat just de căre angajați este în medie de 3.601 lei, iar în asigurări de 3.831 lei lunar.
Când vine vorba de salariile curente, nivelul real este mai mic: management (3.497 lei), construcţii (3.133 lei), import-export (2.734 lei).
Firmele de construcții întâmpină pretenții salariale dintre cele mai mari din partea candidaților la joburi, în România, susține site-ul de recrutare eJobs, autorul studiului online.
În sectorul IT Software salariul curent ar fi în medie de 2.734 lei pe lună.
Cele mai mari discrepanțe între așteptările salariale și remunerațiile primite sunt la candidații din rândul tinerilor sub 24 de ani. Aceștia câștigă în medie cam 1.500 de lei net pe lună, dar au pretenția să obțină cu 50% mai mult, adică 2.261 de lei.
La polul opus, decalajele cele mai mici între salariile curente și cele considerate juste se înregistrează în rândul respondenților cu vârsta între 35 și 45 de ani, aceștia considerând că ar trebui să câștige cu 33% mai mult decât în prezent.
surse: agerpres.ro, startupcafe.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News