Actualitate
Salariile angajaţilor de la APIA, majorate cu 60 la sută. Personalul va fi reevaluat şi instituţia va fi reorganizată
Salariile angajaților Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA), aflată în subordinea Ministerului Agriculturii, vor fi majorate consistent în acest an, potrivit unei ordonanțe de urgență publicate în Monitorul Oficial în data de 11 decembrie 2014.
Potrivit actului normativ, adoptat în 3 decembrie anul trecut, salariile din APIA vor fi aduse la nivelul a 85% din salariile angajaților Ministerului Fondurilor Europene.
Astfel, prin noua ordonanță de urgență, angajații APIA vor beneficia, în medie, de o majorare salarială de 60%, potrivit declarației făcute de ministrul Agriculturii, Daniel Constantin pentru HotNews.
Acesta a precizat că banii în plus provin din economiile făcute de minister de la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), aflată de asemenea în subordinea Ministerului Agriculturii. AFIR gestionează Programul Național pentru Dezvoltare Rurală și poate asigura un plus salarial angajaților săi din axa de asistență tehnică a PNDR.
Ministerul umple cheltuieli bugetare pentru salarii din fonduri europene la AFIR, având astfel spațiu să crească salariile la APIA, fiind cele mai mari creșteri salariale din sectorul bugetar.
La Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură volumul de muncă este foarte mare și, în ciuda faptului că funcționarii sunt responsabili cu gestionarea a miliarde de euro anual, salariile din instituție au rămas neschimbate în ultimii ani. Mai mult, și la APIA s-au tăiat salariile în 2008, și au fost şi reduceri de personal, proces în care s-au restructurat 10 la sută din posturi.
Creșterile salariale de la APIA au venit după ce, pe parcursul anului trecut, au existat mai multe anchete în care angajați ai instituției, inclusiv membri din conducerea centrală, au ajuns după gratii.
Cel mai cunoscut caz este cel al fostului director general al APIA, Dorel Gheorghe Benu, care a fost arestat preventiv la începutul verii anului trecut, fiind apoi cercetat sub control judiciar într-un amplu dosar privind acordarea ilegală de subvenţii agricole.
Creșterea cu 60% a tuturor salariilor din cadrul APIA va fi urmată în perioada următoare de o reorganizare a instituției, potrivit ministrului Daniel Constantin. Acesta a arătat că nu funcționarii vor fi supuși unui proces de reevaluare și că nu se vor face suplimentări de personal pentru gestionarea noilor fonduri europene.
Despre Agenţia pentru Finantarea Investiţiilor Rurale, Daniel Constantin a declarat că, deși în 2015, volumul și numărul proiectelor ce vor fi depuse de fermieri se anunță unul mare, accesarea fondurilor europene din PNDR 2014-2020 va fi simplificată, cu o birocrație redusă. Mulțumită procesului de reorganizare deja realizat în cadrul AFIR, nici aici nu va fi nevoie de noi angajări.
Reamintim că anul trecut a fost demarată de către DNA Bucureşti o anchetă privind fapte de corupţie grave cu fonduri europene, cu ramificaţii şi în Alba. Au fost zeci de percheziţii şi audieri, dar şi reţineri şi arestări preventive.
Două dintre acţiuni au avut loc la sediul Oficiului Judeţean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (OJFIR) Alba şi cel al Centrului Regional pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale Centru din Alba Iulia (aflat în subordinea Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale înfiinţată în acest an de Ministerul Agriculturii, prin reorganizarea APDRP). Restul au fost organizate la sediile unor societăți comerciale – printre care şi centrul de fitness Zen Gym Alba Iulia și domiciliile unor persoane fizice.
Au ajuns la audieri, la sediul DNA Alba Iulia, aproximativ 20 de persoane, printre care Marian Ionescu, director general adjunct al Centrului Regional pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale 7 Alba Iulia şi fostul director al OJDRP (actualul OJFIR) Alba, Florian Farcaş.
Acesta a fost reţinut pentru 24 de ore de procurorii DNA, sub acuzaţiile de luare de mită, complicitate la înţelăciune şi confict de interese, precum şi complicitate la folosirea unor declaraţii false pentru obţinerea unor fonduri europene.
Citeşte şi Fostul director al OJPDRP Alba locuieşte în vilă construită pe fonduri europene. Precizări de la procurorii DNA
Ancheta DNA vizează infracțiuni de corupţie, conexe ori asimilate acestora și infracţiuni îndreptate împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, comise în perioada 2011 – 2014.
Citeşte şi VIDEO: 12 PERCHEZIȚII DNA în Alba, într-un dosar de corupție cu fonduri europene. Directorul adjunct al CRFIR 7 Centru audiat
În acelaşi dosar este cercetat şi un fermier din Alba pentru că a declarat, în mod fals, că oile deţinute în propriile exploataţii sunt născute recent, urmărind să obţină un punctaj mai mare pentru proiectul cu care a aplicat la finanţare europeană.
Citeşte şi DOSARUL din ALBA de corupţie cu fonduri europene: Fermier cercetat de DNA pentru că a declarat fals că oile pe care le deţinea erau născute recent, pentru a primi bani UE
În 17 decembrie, au urmat alte percheziţii şi audieri la Alba Iulia, iar surse judiciare au confirmat că este vorba despre un dosar disjuns din cauza de corupţie cu fonduri europene. A fost interogat managerul centrului de fitness Zen Gym din Alba Iulia, Dragoş Ionuţ Feisan, iar în aceeaşi zi a fost reţinut de procurorii DNA şi pe numele său a fost dispusă punerea în mișcare a acțiunii penale. Pe 18 decembrie, Tribunalul a admis cererea de arest preventiv. Acuzaţiile DNA Bucureşti în cazul lui Feisan sunt de constituire de grup infracțional organizat, conflict de interese, dare de mită, trafic de influență, înșelăciune, complicitate la evaziune fiscală şi la spălare de bani, folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei şi schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor obţinute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, precum şi complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată.
surse: hotnews.ro, agroromania.manager.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News