Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Scandal intern în Primăria Alba Iulia: Șefa Direcției Cheltuieli, Teofila Țîr, va fi pusă pe liber. Ce spune primarul Pleșa

Publicat

Conducerea Primăriei Alba Iulia intenționează să pună pe liber unul dintre cei mai vechi oameni din administrația locală din Alba, directorul executiv al Direcției de Cheltuieli, Teofila Țîr, potrivit unor surse Alba24. 

Direcția Cheltuieli (condusă de Teofila Țîr) și Direcția de Impozite și Taxe Locale ar urma să formeze împreună o mega – structură nouă în primărie, pentru conducerea căreia se vehiculează numele lui Ștefan Anghel Bogin, fost director adjunct al Direcției de Finanțe Publice Alba, acum mulți ani. 

Bogin a fost reținut acum câțiva ani de DNA și ulterior recuperat ca angajat al primăriei. 

Potrivit surselor Alba24, Bogin ar urma să fie instalat în fruntea unei mega-direcții care ar urma să fie compusă din actualele direcții de cheltuieli și taxe și impozite.

Primarul Gabriel Pleșa recunoaște posibilitatea comasării celor două direcții și spune că ideea a apărut în urma unui audit intern realizat de firma KPMG.

”Deoarece comasarea acestor două entități este una dintre indicațiile rezultate din auditul celor de la KPMG, luăm în calcul și un asemenea scenariu, dar pe termen mediu sau lung, nu în acest moment. Cu siguranță în 2023 nu se va întâmpla acest lucru” a spus Pleșa.

Legat de aducerea în fruntea noii structuri a lui Anghel Bogin, acesta a spus că postul va fi scos la concurs.

”Infirm în totalitate existența unui astfel de scenariu, deci este exclusă această posibilitate. Dacă se va întâmpla unificarea două structuri (Direcția de venituri și Direcția de cheltuieli), postul va fi scos la concurs, conform legislației în vigoare” a spus primarul Gabriel Pleșa.

Cazul directoarei Teofila Țîr

Teofila Țîr este cel mai vechi angajat din Primăria Alba Iulia. Aceasta a împlinit vârsta de pensionare în 2021, dar a cerut să rămână angajată, lucru pe care legea i-l permite.

A rămas în fruntea Direcției Cheltuieli pe baza unei solicitări depuse la primărie, document care trebuie reînnoit anual. În anul următor, primăria condusă de Gabriel Pleșa, i-a aprobat din nou rămânerea pe post.

Între timp, ea și-a suspendat pensia, pentru a nu cumula cele două venituri, deși putea, potrivit legii să nu o facă, în condițiile în care legea nu-i interzicea să le încaseze pe amândouă. Sursele Alba24 au precizat că ar fi renunțat la încasarea pensiei pentru a evita discuțiile interne din primărie.

Solicitare cu repetiție: prima dată aprobată, a doua oară nu

Luna aceasta, Teofila Țîr a depus o nouă solicitare pentru a rămâne pe postul din primărie, care i-a fost aprobată, iar primarul Gabriel Pleșa ar fi emis chiar și o dispoziție în acest sens.

Teofila Țîr ar fi putut rămâne în funcție până anul viitor în luna mai, însă ea împlinește vârsta de 65 de ani abia în octombrie, așa că a fost convinsă să ceară anularea dispoziției, pentru a face o nouă solicitare, care să acopere perioada până în octombrie anul viitor, când împlinește 65 de ani.

Între timp însă, Gabriel Pleșa s-ar fi răzgândit și a refuzat să îi mai prelungească contractul. Pe scurt, i l-a prelungit până anul viitor în mai, dar apoi s-a răzgândit.

Astfel, Teofila Țîr va pleca din primărie în data de 23 mai. Surse apropiate acesteia au declarat pentru Alba24 că va ataca decizia în instanță.

Teofila Țîr este una dintre cele mai vechi angajate din primărie, fiind considerată o profesionistă. Ea face parte din vechea gardă a oamenilor de încredere ai fostului primar Mircea Hava.

Totuși, ea a lucrat mai bine de doi ani și cu Gabriel Pleșa. Se pare însă că aceasta nu mai este dorită de viceprimarul Emil Popescu și că acesta ar vrea promovarea lui Anghel Bogin, care este în prezent auditor în cadrul instituției (potrivit celei mai recente declarații de avere depuse).

Ce spune primarul Gariel Pleșa despre schimbarea șefei de la Direcția de Cheltuieli

Gabriel Pleșa a oferit o explicație legată de situația de la Direcția de Cheluieli. El spune că i-a prelungit contractul acesteia a treia oară, după care a revocat dispoziția chiar la solicitarea Teofilei Țîr.

Imediat după aceea, și-ar fi dat seama că legea nu-i mai permitea să îi prelungească acesteia raportul de serviciu cu primăria, adică tocmai acțiunea pe care o făcuse anterior.

”Până în acest moment, nu am emis dispoziția de încetare a raportului de muncă. Doamna Țîr a beneficiat deja de două prelungiri, de câte un an, ale contractului de muncă și, într-adevăr, am emis o nouă dispoziție de prelungire, pentru al 3-lea an, dar la cererea doamnei Țîr, dispoziția a fost revocată.

Aceasta m-a anunțat printr-o adresă că și-a suspendat pensia pe care o încasa din primăvara anului 2021.

La recomandarea celor de la Resurse Umane și în urma discuțiilor cu juriștii și avocații din primărie, am constatat că raportul de serviciu nu mai poate fi prelungit, deoarece în primăvara anului 2021 doamna Țîr a optat pentru primirea pensiei.

Menționez că până recent nu cunoșteam acest lucru, fiindcă nu am fost informat nici de către doamna Țîr, nici de către Casa de Pensii Alba.

În consecință, am răspuns în termen de 30 de zile solicitării de prelungire a raportului de serviciu și în termen de 5 zile voi emite dispoziția de încetare a acestuia” a spus Gabriel Pleșa.

Primarul mai spune că dacă Teofila Țîr va contesta în instanță decizia de a nu i se mai prelungi contractul de muncă și va câștiga (există mai multe decizii ale instanțelor pe acastă speță, favorabile angajatului – n.red.), ea va fi reangajată.

”Am toată considerația pentru profesionalismul doamnei Teofila Țîr, dar nu putem încălca legea. Cu siguranță, dânsa poate contesta în instanță dispoziția, iar dacă instanța îi va da dreptate, îi vom face un nou contract de muncă. Deocamdată, șefa serviciului va fi numită interimar pe post” a spus Gabriel Pleșa.

La eventuala reangajare pe baza unei decizii a instanței, primăria ar trebui să îi plătească acesteia și lunile nelucrate efectiv.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

9 Comentarii

9 Comentarii

  1. rusine

    miercuri, 17.05.2023 at 09:38

    Cum ramane cu sloganul userist „fara penali in functii publice”? A fost doar „nutret” pentru cretini sau pentru focile care ieseau in strada?

  2. Pamfil

    miercuri, 17.05.2023 at 10:19

    daca pe pingelica l-au asomat in ziua de Craciun, pentru subminarea puterii de stat si bla bla bla ce trebuie facut cu miile de „fonctionari” si „specialisti” bugetari din vina carora orasele Romaniei s-au transformat in niste bidon-ville-uri cu favele orientale ori din vina carora avutia statului a ajuns in mainile unor hoti care pozeaza in oameni de afaceri? Aud?

    Mai rasar multe blocuri intre case ori „garsoniere la orizontala” inghesuite pe ogoarele patriei? Pe cand o sa se faca autostrazi cu 8 benzi in Micesti ca sa poata veni toti bizonii cu rablele lor poluante inapoi in oras dupa scobitori si ace de cusut ca acolo n-au de unde sa cumpere?

  3. pilu

    miercuri, 17.05.2023 at 11:25

    Hai să fim serioşi, chiar nu poate Primăria fără acea doamnă ? De ce trebuie manţinută în funcţie ? Se pare că aceşti veşnici şi după pensie au fost puşi de cine trebuie şi încă nu i-au găsit înlocuitor. Vezi Camera de Comerţ, unde Orzea e pe pensie de vreo trei ani şi încă domneşte, că băieţii n-au înlocuitor pe măsură.

  4. Ilie

    miercuri, 17.05.2023 at 12:25

    Mai saturati-va!

  5. Plugaru

    miercuri, 17.05.2023 at 12:36

    Cata nesimtire si tupeu si foame continua de cascaval !
    Femeia aceasta si-a angajat prin „concurs” o gramada de ramuri, cregi si ramurele pe mosia publica a primarei, o parte semnificativa a arborelui ei genealogic isi presteaza competentele dobandite meriocratic in folosul comunitatii albaiuliene, respectandu-se principiile constitutinale de echitate, egalitate, transparenta si meritocratie pentru toti cetatenii natiunii ! Aplauze la scena deschisa pentru profesionalismul ei !
    Ghicitoare: ….a se gasi toate aceste ramuri, crengi si ramurele in marele arbore al primariei ?! Dar cu migala sa se faca, caci sunt sensibili si gingasi, ca florile de colt!

  6. facsimil

    miercuri, 17.05.2023 at 13:16

    trebuie desființate toate instituțiile astea de doi bani.
    incompetența colcăie și ei muncesc din greu să achiziționeze servicii artistice.
    domnule pleșa, fă curat în ogradă. angajează prin concurs oameni tineri. nu putem înainta că societate cu dinozauri comuniști. vechi sau noi.

  7. Petru

    miercuri, 17.05.2023 at 13:45

    Nu-i rău dacă au început să se certe între ei. Nu le mai ajunge ,ciolanul” !!!

  8. Imi

    miercuri, 17.05.2023 at 15:32

    fără penali!!!!! de ăști trebuie cât mai mulți bravo d-lor mai găsiți și la Aiud școliți gata!

  9. Codru

    joi, 18.05.2023 at 20:08

    de ce nu publicati comentariile

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax