Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Școala „Avram Iancu” din Zlatna va fi reabilitată și modernizată. Va beneficia de un ascensor, sală de mese și cabinete medicale


Publicat

Școala Gimnazială „Avram Iancu” din Zlatna va fi reabilitată și modernizată printr-o investiție de peste 7,6 milioane de lei. Clădirea va beneficia, printre altele, de sală de mese cu 30 de locuri, de un ascensor pentru 8 persoane și de cabinete pentru medicină generală, logopedie și consiliere. 

Primăria Zlatna a lansat joi, 29 aprilie, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru execuția lucrărilor pentru obiectivul de investiţii „Reabilitare și modernizare Școală Gimnazială Avram Iancu”.

Valoarea totală este estimată la 7.628.452,73 de lei. 

Potrivit caietului de sarcini, proiectul urmărește reabilitarea și modernizarea Școlii Gimnaziale Avram Iancu din Zlatna. Se dorește  astfel asigurarea unor spații adecvate pentru un număr de 500 de elevi cu toate fluxurile și anexele aferente, inclusiv dotarea spațiilor interioare și exterioare.

Clădirea este amplasată în zona centrală a localității, alipită clădirii Primăriei. Zona este închegată din punct de vedere urbanistic. Clădirea școlii este poziționată cu fațada principală paralelă cu limita terenului la strada Valea Morilor, retras față de aceasta cu aproximativ 24 m. Clădirea ocupă aproape tot de la frontul la strada, rămânând liber doar un acces auto și pietonal în partea dreaptă.

 

Proprietatea școlii cuprinde:

 • corp C1 – Clădire școală, regim de înălțime Parter și 2 etaje (P+2E);
 • corp C2 – Clădire Anexă, regim de înălțime Parter (P);
 • curte amenajată în fața școlii (între clădire școală și strada) cu acces pietonal direct din strada Valea Morilor și alee de legătură cu intrarea principală în școală;
 • curtea școlii, situată în spatele clădirii școlii, cu acces auto și pietonal din strada Valea Morilor.

Intervenţiile propuse sunt menite să refuncţionalizeze spațiul de învățământ existent, astfel încât să fie atins standardul impus de normele şi legislaţia în vigoare.

Necesitatea realizării proiectului rezidă din starea de degradare în care se află clădirea școlii și clădirea sălii de sport, care nu se identifică cu standardele actuale. Printre disfuncționalitățile întâlnite la nivelul infrastructurii se numără:

 • grupuri sanitare insuficiente, neadaptate pentru utilizarea de către persoanele cu dizabilități,
 • infrastructura inadecvată pentru utilizarea de către elevii din clasa pregătitoare,
 • nu este asigurat accesul persoanelor cu dizabilități la toate nivelele și în toate spațiile,
 • spațiile pentru depozitarea alimentelor nu sunt adecvate,
 • finisajele exterioare sunt degradate,
 • mobilierul, dotările sunt uzate fizic și moral,
 • infrastructura nu este adaptată la standardele ISU,
 • clădirea care adăpostește sala de sport nu este dimensionată conform standardelor, nu dispune de grup sanitar

Școala se află amplasată pe un teren în suprafață de 5.147 mp, aflat în Piața Unirii, Nr. 1. În fața clădirii se află o mică piațetă, străbătută de Valea Morilor și cu statuia lui Avram Iancu în mijloc. Clădirea a fost construită în două etape:

 • etapa întâi – în anii 62 a fost construit corpul principal al clădirii, având în plan formă de „U”, după un proiect tip de școli
 • etapa a doua – în anii 90 școala a fost extinsă cu două corpuri de clădire la cele două capete, cu ușoare modificări funcționale

Clădirea anexă se află amplasată în curtea școlii, în spatele clădirii școlii. Inițial clădirea era cu acoperiș terasă.

În timp s-a făcut o mică extindere, un depozit cu acces din sas, și s-a executat șarpanta din lemn cu învelitoare din țiglă ceramică.

În vederea reabilitării și modernizării construcțiilor școlii se propun următoarele măsuri structurale de consolidare clădiri existente, dar și de realizare a extinderii:

 • amenajarea a două săli pentru clasa pregătitoare, cu grup sanitar propriu, separat de restul copiilor, amplasate la parter
 • amenajarea a 16 săli de clasă, câte două săli pentru fiecare nivel de școlarizare
 • amenajarea unor laboratoare de fizică/chimie, biologie, calculatoare, CDI
 • amenajarea unei săli de mese pe sistem „catering” cu anexele aferente, cu capacitate de aproximativ 30 de locuri la masă
 • amenajarea unor cabinete pentru medicină generală, logoped și consiliere
 • asigurarea unor spații pentru cadre didactice: 2 săli profesionale, director, secretariat și contabilitate
 • asigurarea spațiilor pentru depozitare (manuale, cărți, arhivă, materiale didactice)
 • spații conexe: centrală termică, spații întreținere
 • refuncționalizarea clădirii anexe (mărirea sălii de sport)
 • realizarea termoizolației clădirilor
 • refacerea instalațiilor interioare
 • reparații capitale la ambele clădiri (înlocuirea finisajelor interioare și exterioare
 • refacerea fațadei, înlocuirea învelitorilor
 • ascensor pentru 8 persoane – cu rolul de a permite accesul persoanelor cu dizabilități la toate nivelurile și în toate spațiile
 • echipamente și dotări noi
 • reparații la împrejmuirea școlii
 • amenajarea incintei școlii

Suprafața construită a celor două clădiri propuse spre reabilitare este de 1.230,05 mp, suprafața totală desfășurată fiind de 3.324,15 mpDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Magistrații din Alba au donat bani pentru construirea unui loc de joacă la o casă de tip familial din Alba Iulia

Publicat

Curtea de Apel Alba Iulia a organizat împreună cu Tribunalul Alba și Judecătoria Alba Iulia o campania umanitară denumită „De Paști dăruiește bucurie”.

În urma campaniei s-a inaugurat un loc de joacă pentru cei 22 de copii instituționalizați de la casa de tip familial „Izvorul Tămăduirii” din Alba Iulia.

De asemenea, o parte din bani au fost donați pentru a susține campania „O casă pentru nouă copii”, pentru a sprijini o familie nevoiașă din municipiu.

Spațiul de joacă a fost amenajat cu un tobogan, panou de cățărare, balansoar, carusel, o trambulină mare și câteva articole sportive (masă de tenis, fileu de badminton, palete, mingi).

Citește și: FOTO VIDEO: O familie cu 9 copii din Alba Iulia are nevoie de un cămin. Strângere de fonduri pentru cumpărarea unei case la țară

Toate au fost realizate și montate de o firmă specializată, în condiții de maximă siguranță.

Colegii de activitate și pensionarii au contribuit cu donații.

O parte din suma strânsă a fost donată și pentru susținerea campaniei de întrajutorare și sprijinire a unei familii nevoiașe din municipiul Alba Iulia, intitulată „O casă pentru nouă copii”.

Campania a fost inițiată de Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia în parteneriat cu Oliviu Gașpar din Alba Iulia.

Sursă foto: Facebook – Curtea de Apel Alba Iulia

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Incendiu pe DN1 la ieșire din Aiud. Motorul unei mașini a luat foc

Publicat

Motorul unei mașini a luat foc, marți, 11 mai, în jurul orei 15.15, pe DN1 la ieșire din Aiud spre Cluj, în zona benzinăriei Rompetrol. 

Potrivit ISU Alba este vorba despre un incendiu care s-a manifestat la compartimentul motor al unui autoturism, cu degajare mare de fum.

Autoturismul se afla în afara părții carosabile.

Incidentul nu s-a soldat cu victime.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Vestea bună a zilei: TOATĂ România este în scenariul VERDE. Am ieșit din al treilea val al pandemiei de COVID

Publicat

România iese din valul al treilea al epidemiei de coronavirus. Toată țara este în scenariul verde epidemiologic, după ce și Capitala și județul Cluj (ultimele două rămase în scenariul galben) au trecut sub pragul de 1,5 cazuri la mie.

Au fost raportate 1.156 noi cazuri de COVID-19, în ultimele 24 de ore, la nivel național, potrivit datelor transmise marți, 11 mai, de Grupul de Comunicare Strategică.

Au fost raportate și 101 de decese.

Numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 6.181. Dintre acestea, 919 sunt internate la ATI.

„S-a scăpat de presiunea din spitale, ceea ce înseamnă că sunt reale datele legate de rata de infectare. De exemplu, la Spitalul Victor Babeș din Timișoara toate secțiile au locuri libere și începem să concepem deschiderea spitalului pentru celelalte specializări.

În primul rând, clinica de Pneumoftiziologie va reintra în rolul ei normal.

Clinica de boli infecțioase va rămâne cu o secție COVID-19 și celelalte secții vor fi deschise pentru pacienții non-COVID-19”, a declarat Virigil Musta pentru DC News.

Întrebat dacă este un semn că începem să scăpăm de COVID-19 și să revenim la normalitatea de dinainte de pandemie, dar și dacă el consideră că ne mai așteaptă un val de infectări, medicul ne-a oferit vești bune.

„Eu sper să nu mai urmeze vreun val, dar aici mi-e foarte greu să spun și cred că tot de noi depinde. Pentru că, deși suntem într-o situație bună, chiar mai bună decât mă așteptam, pentru că această scădere a avut loc rapid, totuși riscul există.

Războiul nu a fost câștigat! Trebuie în continuare să milităm pentru vaccinare, într-un număr cât mai mare și cât mai rapid, ca să nu apară cumva tulpini noi care să facă vaccinarea ineficientă.

Până când vom stabiliza situația pandemică ar trebui în anumite situații, respectate anumite reguli de constrângere și bineînțeles, purtarea măștii, distanțarea fizică și principalele elemente care împiedică răspândirea”, a completat medicul Virigil Musta.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Doi urși reperați pe raza județului Alba. Unde au fost descoperite urmele animalelor

Publicat

Prezența a doi urși pe raza județului Alba a fost semnalată, marți, de coordonatorul tehnic al Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (AJVPS) Alba, Felix Bogdan Dragomir.

Într-o postare pe Facebook, însoțită de mai multe fotografii acesta a precizat faptul că un exemplar de urs a fost semnalat în zona Crăciunel, iar un altul în proximitatea satului Ighiel.

Reamintim că în urma cu aproximativ o lună prezența unui alt exemplar de urs a fost semnalată în proximitatea municipiului Alba Iulia.

CITEȘTE ȘI: FOTO AVERTIZARE: Un URS de talie mare și-a făcut apariția lângă Alba Iulia. Atenționare pentru cei care merg în drumeții

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate