Connect with us
Advertisement

Actualitate

Sculpturile „Unire” și „Esența Luptătorului” au fost restaurate în cadrul workshop-ului desfășurat la Muzeul din Sebeș

Publicat

Cea de-a treia ediție a workshop-ului „Restaurarea și conservarea bunurilor culturale confecționate din piatră”, eveniment desfășurat la Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș, în perioada 13-21 iulie 2023, are un bilanț impresionant, având în vedere că două din cele mai importante monumente de for public din Sebeș au fost restaurate și își vor putea regăsi locul binemeritat în peisajul urbanistic al Sebeșului: sculpturile realizate de artiști plastici sebeșeni Doina Lie – „Unire”, datând din 1968, și Aurel Sârbu – „Esența luptătorului”, finalizată în anul 1995.

La finalul workshop-ului „Restaurarea și conservarea bunurilor culturale confecționate din piatră”, vineri, 21 iulie 2023, a avut loc vernisajul expoziției temporare în care au fost prezentate publicului artefactele restaurate în cursul celor șapte zile de activități practice.

Pe lângă cele două lucrări menționate, au fost restaurate și conservate patru piese datând din epoca romană (două râșnițe, un fragment dintr-o friză și un altar votiv), șase din Evul Mediu și perioada premodernă (elemente de ancadrament și o stemă) și trei din epoca modernă (capiteluri de coloane, bolțar de arc).

Toate monumentele au fost tratate împotriva agenților de degradare biologici și, ulterior, curățate. Unele dintre ele au aut nevoie și de reîntregiri, de completări a părților lipsă, de consolidări, precum și de integrarea cromatică a materialelor adăugate.  Aceste intervenții au fost benefice pentru monumentele asupra cărora s-a intervenit, ducând la stoparea degradărilor și  la schimbarea aspectului acestora, ajungând mult mai apropiat de cel inițial.

Ne dorim să-i amintim pe toți cei implicați, participanți, coordonatori și organizatori, și să le mulțumim și pe această cale pentru entuziasmul și profesionalismul de care au dat dovadă, în cadrul activităților pe care le-au desfășurat, și să-i îndemnăm să cultive frumoasele legături de prietenie care s-au înfiripat acum și, mai mult, să revină și la următoarele ediții pe care dorim să le organizăm.

Au participat, în calitate de voluntari: Maria Minerva Jurca, Alexandra-Paula Sicoe, Daniel I. Iancu, Violeta Iancu, Andrei Suciu, Ecaterina Salcu, Paul Daniel Modi, Ovidiu-Dorin Grozav, Claudia Siceanu, Cristian-Tiberiu Suciu, Ioachim Radu Totoianu, Andrei Paul Popa, Alexandru Chirilă, Mihai Crăciun, Marian Tătar, Oana Băbălău, Dragomir Drăgan, Timotei Hetea, Valentin Georgeoi, Anita Pascar și Bogdan Ardelean, coordonați de Sidonia Petronela Olea, expert restaurare bunuri culturale mobile, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, doctorandă la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, lect. univ. dr. Călin Anghel, Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia și Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș și dr. Radu Totoianu, Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș.

Organizatorii workshop-ului au fost: Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș și Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș.

Parteneri: Muzeul Național al Unirii Alba Iulia și Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement