Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Se pregătește o taxă de mediu în agricultură. Guvernul vrea impozit pentru produsele care combat dăunătorii

Publicat

teren agricolAutoritățile pregătesc introducerea unei noi taxe în agricultură. Potrivit unei ordonanțe a Ministerului Mediului, fiecare produs folosit pentru a proteja culturile ar putea fi impozitat suplimentar cu 2%. Taxa ar urma să fie plătită de către companiile producătoare de pesticide însă acest lucru va duce la mărirea costurilor pentru fermieri și astfel, cerealele și legumele recoltate ar putea costa mai mult.

Taxa de 2% ce ar urma să fie plătită către stat de companiile de inputuri va duce la mărirea costurilor pentru fermieri. Sumele ce trebuiesc plătite nu sunt deloc mici deoarece aceste produse pentru protecția plantelor sunt deja scumpe și reprezintă, după sămânța bună, o condiție esențială pentru a obține o recoltă cât de cât. Astfel, cele mai mari cheltuieli sunt în ani secetoși cum este și 2015, când dăunătorii sunt cea mai mare problemă, apariția și ”activitatea” lor fiind favorizată de uscăciunea din aer și de vulnerabilitatea culturilor.

Carmen Botez, reprezentantul Asociaţiei Industriei de Protecţia a Plantelor din România a transmis că inițiativa Ministerului Mediului reprezintă o dublă taxare, deoarece substanțele active sunt deja taxate cu 2% din prețul de achiziție când intră în compoziția produselor de protecție a plantelor, a preparatelor, iar într-un final, prețul acesta se va regăsi la fermier. „Va scade competivitatea, pentru că va avea disponibilități financiare mai reduse pentru a investi în tehnologii moderne”, a mai precizat Carmen Botez.

Astfel, producătorii vor fi forţaţi să majoreze preţurile pentru a recupera taxa prevăzută într-o ordonanţă a Ministerului Mediului, aflată acum în dezbatere publică. În final, lanţul scumpirilor se va închide la cumpărători.

Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Producătorilor Agricoli a transmis că toate impozitele și taxele care se adaugă la cheltuieli nu fac decât să mărească prețurile produselor agricole și implicit se vor resimți în galantare.

Suma pe care o plătesc fermierii pentru produsele folosite pentru protecţia plantelor de mucegai sau şoareci este deja prea mare, spun aceştia. În anii cu secetă, cum este acesta, tratamentul culturilor îi costă mult pe agricultorii care au livezi şi solarii cu legume. Ion Cioroianu, vicepreşedinte Asociaţia Fermierilor din România a spus că suma este destul de ridicată, între 1.000-1.500 de lei pe hectar, ceea ce înseamnă între 35 și 50 la sută din costurile totale pe hectar.

Valoarea pieţei de pesticide se ridică, în total, la 318 milioane de euro. Ordonanţa Ministerului Mediului mai prevede o taxă de 80 de lei pentru fiecare tonă de deşeuri produsă în fermă.

sursa: digi24.ro, agrointel.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax