Actualitate
Se schimbă regulile de construire a blocurilor la Alba Iulia. Număr minim de locuri de parcare pe apartament
Primăria Alba Iulia pregăteşte modificări în regulamentul de amplasare a locuinţelor colective în oraş. Un proiect în acest sens a fost pus în consultare publică până în 26 iunie.
Modificările vizează reglementarea locurilor de parcare aferente apartamentelor, la construirea blocurilor. Pentru imobilele cu mai mult de trei etaje şi peste 20 de apartamente, vor trebui asigurate câte două locuri de parcare pentru fiecare apartament. În aceste cazuri, cel puţin 35% din suprafaţa totală a parcărilor va fi în regim subteran sau în interiorul construcţiei la parter.
Pentru celelalte blocuri, cu până la trei etaje şi parter, va trebui asigurat câte un loc de parcare pe apartament.
De asemenea, pentru toate blocurile noi vor trebui amenajate spaţii de parcare pentru biciclete, utilate cu accesoriile necesare.
“Dată fiind situaţia actuală în municipiul Alba Iulia şi luând exemplul altor oraşe de pe teritoriul României, proiectul vine să soluţioneze parţial problema locurile de parcare din oraş şi să propună, pentru viitor, un sistem de construcţie intelligent al locuinţelor”, se arată în informarea privind consultarea publică.
HCL 92/2006 privind reguli pentru amplasarea locuinţelor colective în Municipiul Alba Iulia prevede în prezent următoarele:
“Pentru construirea locuintelor colective în municipiul Alba Iulia, indiferent de zonele funcţionale şi unităţile teritoriale de referinţă (UTR) prevazute în Planul Urbanistic General, este necesară elaborarea unui Plan Urbanistic de Detaliu şi aprobarea acestuia conform legislatiei în vigoare. Acest PUD va fi însotit de acordul legalizat al vecinilor direcţi dacă pe terenurile acestora sunt construite sau prevăzute prin documentaţii de urbanism locuinţe individuale.
Art.2 La elaborarea acestor documentaţii de urbanism se vor respecta următoarele reguli:
a) procentul de ocupare a terenului va fi maxim 40%;
b) regimul de înălţime va fi cel permis de unitatea teritorială de referinţă în care se construieşte fără ca diferenţa de înălţime să depăşească cu mai mult de doua niveluri clădirile imediat învecinate;
c) se vor prevedea spaţii de parcare pe lotul propriu, astfel: câte un loc de parcare pentru fiecare apartament, iar în situaţia în care se solicită şi alte funcţiuni decât cea de locuit, locurile de parcare aferente acelor funcţiuni, vor fi stabilite conform Regulamentului general de urbanism;
d) se vor prezenta modalităţi de organizare şi rezolvare a circulaţiei carosabile şi pietonale în incinta, precum şi a acceselor pentru intervenţia mijloacelor de stingere a incendiilor;
e) vor fi prevăzute spatii verzi şi plantate de cel putin 2 mp/locuitor; loc de joacă pentru copii în funcţie de dimensiunile locuinţei colective şi punct de colectare a deşeurilor;
f) se va studia posibilitatea racordării la reţelele existente de apă, canalizare, energie electrică si gaze naturale, iar în situaţia în care acestea nu există beneficiarul se va obliga să prelungeasca reţelele existente pe cheltuiala proprie”
Se propune modificarea punctului c), astfel:
“c) se vor prevedea locuri de parcare pe lotul propriu, astfel: câte două locuri de parcare pentru fiecare apartament în cazul ansamblurilor având mai mult de 20 de apartamente şi un regim de înălţime mai mare de P+3; un loc de parcare pentru fiecare apartament în cazul ansamblurilor având sub 20 de apartamente şi un regim de înălţime de maxim P+3, iar în situaţia în care se solicită şi alte funcţiuni decât cea de locuit se vor prezenta distinct parcajele aferente acestora, iar determinarea numărului parcajelor necesare se va face cu respectarea prevederilor Regulamentului general de urbanism”.
De asemenea, se adaugă două puncte noi, astfel:
“g) construcţiile mai mari de P+3 vor avea cel puţin 35% din suprafaţa totală a parcărilor în regim subteran sau în interiorul construcţiei la parter
h) se vor prevedea locuri de parcare pe lotul propriu destinat parcărilor de biciclete, evidenţiat şi utilat cu accesoriile necesare”.
Termenul propus pentru intrarea în vigoare a acestor modificări este 1 ianuarie 2019.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Ionel
joi, 31.05.2018 at 23:45
Care sunt sancțiunile pentru nerespectarea de către constructori a hotărârii și cum sau cine face verificarea?