Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Se schimbă regulile de construire a blocurilor la Alba Iulia. Număr minim de locuri de parcare pe apartament


Publicat

Primăria Alba Iulia pregăteşte modificări în regulamentul de amplasare a locuinţelor colective în oraş. Un proiect în acest sens a fost pus în consultare publică până în 26 iunie.

Modificările vizează reglementarea locurilor de parcare aferente apartamentelor, la construirea blocurilor. Pentru imobilele cu mai mult de trei etaje şi peste 20 de apartamente, vor trebui asigurate câte două locuri de parcare pentru fiecare apartament. În aceste cazuri, cel puţin 35% din suprafaţa totală a parcărilor va fi în regim subteran sau în interiorul construcţiei la parter.

Pentru celelalte blocuri, cu până la trei etaje şi parter, va trebui asigurat câte un loc de parcare pe apartament.

De asemenea, pentru toate blocurile noi vor trebui amenajate spaţii de parcare pentru biciclete, utilate cu accesoriile necesare.

“Dată fiind situaţia actuală în municipiul Alba Iulia şi luând exemplul altor oraşe de pe teritoriul României, proiectul vine să soluţioneze parţial problema locurile de parcare din oraş şi să propună, pentru viitor, un sistem de construcţie intelligent al locuinţelor”, se arată în informarea privind consultarea publică.

HCL 92/2006 privind reguli pentru amplasarea locuinţelor colective în Municipiul Alba Iulia prevede în prezent următoarele:

“Pentru construirea locuintelor colective în municipiul Alba Iulia, indiferent de zonele funcţionale şi unităţile teritoriale de referinţă (UTR) prevazute în Planul Urbanistic General, este necesară elaborarea unui Plan Urbanistic de Detaliu şi aprobarea acestuia conform legislatiei în vigoare. Acest PUD va fi însotit de acordul legalizat al vecinilor direcţi dacă pe terenurile acestora sunt construite sau prevăzute prin documentaţii de urbanism locuinţe individuale.

Art.2 La elaborarea acestor documentaţii de urbanism se vor respecta următoarele reguli:

a) procentul de ocupare a terenului va fi maxim 40%;

b) regimul de înălţime va fi cel permis de unitatea teritorială de referinţă în care se construieşte fără ca diferenţa de înălţime să depăşească cu mai mult de doua niveluri clădirile imediat învecinate;

c) se vor prevedea spaţii de parcare pe lotul propriu, astfel: câte un loc de parcare pentru fiecare apartament, iar în situaţia în care se solicită şi alte funcţiuni decât cea de locuit, locurile de parcare aferente acelor funcţiuni, vor fi stabilite conform Regulamentului general de urbanism;

d) se vor prezenta modalităţi de organizare şi rezolvare a circulaţiei carosabile şi pietonale în incinta, precum şi a acceselor pentru intervenţia mijloacelor de stingere a incendiilor;

e) vor fi prevăzute spatii verzi şi plantate de cel putin 2 mp/locuitor; loc de joacă pentru copii în funcţie de dimensiunile locuinţei colective şi punct de colectare a deşeurilor;

f) se va studia posibilitatea racordării la reţelele existente de apă, canalizare, energie electrică si gaze naturale, iar în situaţia în care acestea nu există beneficiarul se va obliga să prelungeasca reţelele existente pe cheltuiala proprie”

Se propune modificarea punctului c), astfel:

“c) se vor prevedea locuri de parcare pe lotul propriu, astfel: câte două locuri de parcare pentru fiecare apartament în cazul ansamblurilor având mai mult de 20 de apartamente şi un regim de înălţime mai mare de P+3; un loc de parcare pentru fiecare apartament în cazul ansamblurilor având sub 20 de apartamente şi un regim de înălţime de maxim P+3, iar în situaţia în care se solicită şi alte funcţiuni decât cea de locuit se vor prezenta distinct parcajele aferente acestora, iar determinarea numărului parcajelor necesare se va face cu respectarea prevederilor Regulamentului general de urbanism”.

De asemenea, se adaugă două puncte noi, astfel:

g) construcţiile mai mari de P+3 vor avea cel puţin 35% din suprafaţa totală a parcărilor în regim subteran sau în interiorul construcţiei la parter

h) se vor prevedea locuri de parcare pe lotul propriu destinat parcărilor de biciclete, evidenţiat şi utilat cu accesoriile necesare”.

Termenul propus pentru intrarea în vigoare a acestor modificări este 1 ianuarie 2019.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

  1. Ionel

    joi, 31.05.2018 at 23:45

    Care sunt sancțiunile pentru nerespectarea de către constructori a hotărârii și cum sau cine face verificarea?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EDUCAȚIE

LIVE VIDEO: Emoție și bucurie la festivitatea de absolvire a promoției 2021 a Universității ”1 Decembrie 1018” din Alba Iulia

Publicat

Studenții promoției 2021 a Universității ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia au parte de un eveniment mult-așteptat, încărcat de emoție. 

Este vorba despre Festivitatea de Absolvire, prima care a putut fi organizată în format față în față, după perioada dură a pandemiei.

Festivitatea are loc sâmbătă, 19 iunie, de la ora 11, în Piața Cetății din Alba Iulia, în vecinătatea clădirii principale a universității.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Alba: Cod galben de ploi, prelungit până sâmbătă seara. O mare parte din țară, sub cod portocaliu

Publicat

Autoritățile au emis un nou cod galben de ploi și instabilitate atmosferică, valabil și în județul Alba.

Intervalul de valabilitate al avertizării este între 18 iunie, ora 10:00 și 19 iunie, ora 23:00.

Fenomene vizate: ploi însemnate cantitativ, instabilitate atmosferică.

O mare parte din țară este însă sub cod portocaliu, ca urmare a unui ciclon care a intrat în România dinspre Marea Neagră.

Citește și România se confruntă cu un ciclon venit dinspre Marea Neagră. Meteorologii cred că va alimenta furtuni puternice

În intervalul menționat în Muntenia, Moldova, Oltenia și în Dobrogea și în cea mai mare parte a Transilvaniei va ploua însemnat cantitativ și vor fi perioade cu manifestări de instabilitate atmosferică. Aversele vor avea și caracter torențial, pe alocuri vor fi însoțite de descărcări electrice și de intensificări de scurtă durată ale vântului.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 20…30 l/mp și pe arii restrânse 40…50 l/mp.

Notă: Fenomene specifice instabilității atmosferice se vor semnala pe alocuri și în celelalte regiuni.

Vremea se va menține în general instabilă până la începutul săptămânii viitoare.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Se deschide un nou TALCIOC în apropiere de Alba Iulia, la Ighiu. Tarifele și programul de funcționare

Publicat

Talciocul din Alba Iulia va avea concurență. 

Consiliul Local al comunei Ighiu a aprobat înființarea unui târg auto și de mărfuri, denumit popular Talcioc, pe locul fostului târg de animale. 

Primarul din Ighiu, Traian Rusu, a declarat pentru Alba24 că ar fi vrut ca Talciocul să fie funcțional de duminică, 20 iunie.

Acesta a spus însă că din cauza ploii puternice de vineri seară, utilajele primăriei nu au putut însă finaliza amenajarea locului (pietruire), astfel încât deschiderea târgului se amână cel mai probabil pentru duminica viitoare.

Talciocul va funcționa în fiecare duminică între orele 6-15.

Potrivit administrației locale, vor fi aplicate următoarele tarife:

  • 25 de lei pentru autovehiculele expuse la vânzare
  • 20 de lei de comerciant pe zi penru mărfurile aduse în interiprul talciocului
  • 100 de lei de tonetă pe zi.

În primele două duminici, nu se aplică taxe pentru comercianți, potrivit unui document al primăriei.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Activități în aer liber pentru copiii din Alba Iulia, în Cetatea Alba Carolina: Teatru, jocuri interactive și ateliere de artă

Publicat

Copiii din Alba Iulia și nu numai sunt așteptați alături de părinți, prieteni și bunici, sâmbătă, 19 iunie, de la ora 14.00 pe esplanada Catedralei Romano Catolice, pentru câteva ore bune de distracție. 

Mai exact, timp de șase ore, spațiul verde din mijlocul Cetății Alba Carolina se va transforma într-o ”cetate a celor mici”.

Aceștia sunt invitați la o serie de jocuri interactive, special gândite pentru copiii cu vârste cuprinse între 3 și 13 ani.

Cei mici sunt așteptați să se bucure de artă, de joacă, de muzică și culoare, de teatru și bună dispoziție și de activități în aer liber, au transmis organizatorii pentru alba24.ro.

Activitățile vor fi susținute de Fundația OAC prin Teatrul de păpuși OAC, Tudor’s Project, DACO art, Asociația Centrul Iochebed, NOIMA, Creștem frumos, Punctul pe I, OMCUOM Design, cu sprijinul Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba Iulia și a Consiliului Județean Alba, au mai precizat organizatorii.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate