Eveniment
Seceta în Europa ar putea dura 4 luni. Specialiști: Indicatorii sugerează anomalii tipice evenimentelor ușoare până la severe
Europa și unele părți ale Statelor Unite vor avea parte de o vară sufocantă și uscată în acest an, consideră meteorologii.
În opinia lor, acest lucru reprezintă un risc pentru culturile agricole și va duce la o creștere a cererii de energie pentru răcire, într-un moment în care prețurile materiilor prime sunt deja ridicate.
Specialiștii de la Global Disaster Alert and Coordination System au estimat încă din primăvară o secetă de 4 luni. Indicatorii de secetă sugerează anomalii tipice evenimentelor ușoare până la severe.
Țările vizate sunt Bosnia și Herțegovina, Croația, Ungaria, Moldova, România, Serbia, Slovacia, Ucraina.
De altfel, semnele se văd clar. Temperaturile caniculare și precipitațiile sărace au caracterizat din punctde vedere meteorologic luna iunie, iar trendul va continua se pare și în iulie.
Oamenii de știință de la Copernicus Climate Change Service au declarat că este foarte probabil ca vremea să fie mai caldă și mai uscată în principalele regiuni agricole din Uniunea Europeană, într-un raport publicat recent.
Ei consideră că asta va aduce condiții de secetă pentru fermierii care se luptă deja cu impactul schimbărilor climatice.
Seceta și canicula duce la creșterea consumului de energie
Temperaturile anormal de ridicate ar putea, de asemenea, să alimenteze cererea de energie electrică pentru aer condiționat.
Războiul purtat de Rusia împotriva Ucrainei a dus deja la creșterea prețurilor la gaze în Europa, contribuind la o criză a costului vieții în întreaga regiune.
Oamenii de știință au declarat că există o probabilitate de 70% până la 100% ca temperaturile din nord-estul SUA, din Spania, Franța, Italia și din toată Europa, să fie mult peste medie în perioada iunie-august.
Precipitațiile, sub nivelul normal
În același timp, șansele ca precipitațiile să fie sub nivelul normal pe întinderi din Europa Centrală, Franța, Spania și nord-vestul Statelor Unite sunt de peste 50%, a precizat echipa de la Copernicus.
Modelul lor reunește date de la oameni de știință din Marea Britanie, Franța, Germania, Italia și SUA.
Programul UE utilizează miliarde de măsurători de la sateliți, nave, avioane și stații meteorologice din întreaga lume pentru previziunile sale lunare și sezoniere.
Seceta persistentă a amenințat să pună sub presiune producția de culturi precum grâul și porumbul, la fel cum războiul Rusiei din Ucraina amenință să reducă livrările.
Modelele dezvoltate de Copernicus sunt menite să ajute întreprinderile și guvernele să planifice și, eventual, să atenueze daunele cauzate de vreme.
Foto: Pixabay
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News