Connect with us
Advertisement

Eveniment

Secvențe din documentarul „Tatăl meu, Lucian Blaga” la „Dilema Veche”. Manuscrise ale poetului ar putea ajunge la Batthyanneum

Publicat

Sâmbătă seara, de la ora 19.00 în holul Bibliotecii Batthyanneum din Alba Iulia a avut loc o avanpremieră a filmului documentar , „Tatăl meu Lucian Blaga”. Aproximativ 60 de oameni au ocupat locurile din hol, dar au stat și în picioare pentru a viziona timp de 40 de minute secvențe din filmul despre viața poetului, de origine din Lancrăm, Lucian Blaga. Este un film realizat prin intermediul aminitirilor fiicei sale, Dorli Blaga, în vârstă de 84 de ani. Prezent la vizionarea secvențelor din film, președintele Consiliului Județean, Ion Dumitrel a spus că săptămâna trecută a vorbit cu fiica poetului și i-a propus ca manuscrisele de la fostul Muzeu al Litearaturii din București, care a fost desfințat, să fie aduse la Alba Iulia. Aceasta a acceptat cu dorința ca aceastea să ajungă la Biblioteca Batthyanneum.

A doua seară a Festivalului „Dilema Veche” a început cu vizionarea secvențelor filmului documentar, „Tatăl meu, Lucian Blaga”. Cei prezenți în holul Bibliotecii Batthyanneum au avut ocazia să itre în atelierul de lucru al filmului, care se află în faza de montaj. Documentarul este realizat la inițiativa Consiliului Județean Alba și cuprinde ultimii 12 ani de viață ai lui Lucian Blaga, prin intermediul amintirilor fiicei sale, Dorli Blaga dar și a altor oameni care au avut legătură cu numele poetului de-a lungul vieții sale.

Este vorba de 30 de ore de material filmat în județul Alba, în locurile pe care acestea le-a colindat, cu oamenii care l-au cunoscut. Secvențele vizionate în stadiul de „work in progress” (în curs de lucru) va avea o durată de 60 de minute. Aproximativ 60 de oameni au avut șansa să arunce un ochi pe „gaura cheii” a filmului ăn regia lui Iulian Manuel Ghervas și Adina Popescu.

Documentarul a început cu citirea unei scrisori deschise către prim-ministrul Victor Ponta, de Dorli Blaga. Aceasta vrea să știe care va fi soarta manuscriselor tatălui ei, acum că Muzeul Literaturii din București a fost desfințat.

În documentar, Dorli Blaga face mici investigații ale trecutului, selectând și comentând documentele și scrisorile din arhiva personală. Regizorii spun că „astfel vom asista, în paralel, la o decodificare a trecutului, printr-un exercițiu de geografie literară, în care oamenii, locurile și descrierile își găsesc corespondențe în viața reală”.

Un moment emoționant, a fost la finalul celor 40 de minute de secvențe, când Dorli Blaga a intrat pe Skype, în legătură directă cu publicul prezent să afle mai multe despre viața lui Lucian Blaga. Aceasta a spus că își dorește ca manuscrisele tatălui ei, de la Muzeul Literaturii să ajungă la Biblioteca Batthyanneum din Alba Iulia. Prezent în sală, președintele CJ Alba, Ion Dumitrel i-a promis că va face tot posibilul că ele să ajungă pe meleagurile natale ale poetului.

Legat de documentar, Dorli  spus că a fost mulțumită de ce s-a filmat în provincie, în județul Alba, și este sigură că „o să finalizăm foarte bine filmul”.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement