Actualitate
Șeful CNAS: Spitalele sunt obligate să prezinte pacienților la externare documentul de cheltuieli medicale
Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Cristian Buşoi, atenţionează unităţile sanitare că au obligaţia să elibereze pacientului, la externare, documentul de cheltuieli şi sugerează bolnavilor să solicite acest act.
Măsura are de fapt un dublu scop: pe de o parte pacientul știe costul medicamentelor prescrise și serviciilor din timpul internării, iar în plus de aceasta dă posibilitatea verificării dacă pe decontul de cheltuieli medicii nu au prescris și tratamente fictive.
Practica medicației fictive este utilizată în multe spitale, pe fișele pacienților fiind trecute medicamente care ulterior sunt vândute ”la negru” în farmacii. De multe ori pacienții sunt trimiși să cumpere medicamentele prescrise în tratament de la farmacii, în timp ce pe fișa bolnavului tratamentul este trecut ca fiind provenit din stocurile spitalului.
„Direcţia generală de monitorizare, control şi antifraudă a CNAS a efectuat mai multe controale inopinate la 10 spitale din ţară. În multe situaţii, am constatat că nu există, la foile de observaţie, decontul de cheltuieli care se eliberează pacienţilor la externare”, a spus Buşoi.
Preşedintele CNAS a subliniat că există un ordin al ministrului Sănătăţii, respectiv Ordinul nr. 1100/2005, care prevede introducerea decontului de cheltuieli ce se eliberează pacientului pentru serviciile primite.
În acest context, Cristian Buşoi recomandă tuturor pacienţilor să solicite decontul de cheltuieli atunci când unitatea sanitară „a uitat să le elibereze, din proprie iniţiativă, acest document legal„.
Potrivit unui Ordin al ministrului , unităţile sanitare publice şi cabinetele medicale trebuie să elibereze pacienţilor un decont de cheltuieli, pentru valoarea serviciilor medicale acordate.
În decembrie 2013, medicul Sorin Paveliu, fost membru al Comisiei de sănătate din Camera Deputaţilor, le-a trimis ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, şi preşedintelui CNAS, Cristian Buşoi, o scrisoare deschisă prin care propunea ca spitalele să fie obligate să treacă, în fişa de externare, medicamentele, materialele sanitare şi investigaţiile plătite de pacient, astfel încât acesta să-şi recupereze mai uşor banii.
Presedintele CNAS a recunoscut faptul ca una dintre cele mai grave probleme este aceea ca pacientii internati sunt obligati sa-si cumpere medicamentele, spunand ca spera ca acest lucru sa fie reglementat din 1 aprilie, odata cu intrarea in vigoare a pachetului de servicii medicale si a noului contract-cadru.
Cristian Busoi a mai spus ca alte nereguli constatate la cateva unitati sanitare au vizat eliberarea unor scrisori medicale care nu contin in totalitate datele cerute, cum ar fi motivele prezentarii la medic, diagnosticul, anamneza, examenul clinic, examenele de laborator, tratamentul efectuat si alte informatii referitoare la starea de sanatate a asiguratului si tratamentul recomandat.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News