Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

Șeful CNAS: Spitalele sunt obligate să prezinte pacienților la externare documentul de cheltuieli medicale

Publicat


Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Cristian Buşoi, atenţionează unităţile sanitare că au obligaţia să elibereze pacientului, la externare, documentul de cheltuieli şi sugerează bolnavilor să solicite acest act.

Măsura are de fapt un dublu scop: pe de o parte pacientul știe costul medicamentelor prescrise și serviciilor din timpul internării, iar în plus de aceasta dă posibilitatea verificării dacă pe decontul de cheltuieli medicii nu au prescris și tratamente fictive.

Practica medicației fictive este utilizată în multe spitale, pe fișele pacienților fiind trecute medicamente care ulterior sunt vândute ”la negru” în farmacii. De multe ori pacienții sunt trimiși să cumpere medicamentele prescrise în tratament de la farmacii, în timp ce pe fișa bolnavului  tratamentul este trecut ca fiind provenit din stocurile spitalului.

„Direcţia generală de monitorizare, control şi antifraudă a CNAS a efectuat mai multe controale inopinate la 10 spitale din ţară. În multe situaţii, am constatat că nu există, la foile de observaţie, decontul de cheltuieli care se eliberează pacienţilor la externare”, a spus Buşoi.

Preşedintele CNAS a subliniat că există un ordin al ministrului Sănătăţii, respectiv Ordinul nr. 1100/2005, care prevede introducerea decontului de cheltuieli ce se eliberează pacientului pentru serviciile primite.

În acest context, Cristian Buşoi recomandă tuturor pacienţilor să solicite decontul de cheltuieli atunci când unitatea sanitară „a uitat să le elibereze, din proprie iniţiativă, acest document legal„.

Potrivit unui Ordin al ministrului , unităţile sanitare publice şi cabinetele medicale trebuie să elibereze pacienţilor un decont de cheltuieli, pentru valoarea serviciilor medicale acordate.

În decembrie 2013, medicul Sorin Paveliu, fost membru al Comisiei de sănătate din Camera Deputaţilor, le-a trimis ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, şi preşedintelui CNAS, Cristian Buşoi, o scrisoare deschisă prin care propunea ca spitalele să fie obligate să treacă, în fişa de externare, medicamentele, materialele sanitare şi investigaţiile plătite de pacient, astfel încât acesta să-şi recupereze mai uşor banii.

Presedintele CNAS a recunoscut faptul ca una dintre cele mai grave probleme este aceea ca pacientii internati sunt obligati sa-si cumpere medicamentele, spunand ca spera ca acest lucru sa fie reglementat din 1 aprilie, odata cu intrarea in vigoare a pachetului de servicii medicale si a noului contract-cadru.

Cristian Busoi a mai spus ca alte nereguli constatate la cateva unitati sanitare au vizat eliberarea unor scrisori medicale care nu contin in totalitate datele cerute, cum ar fi motivele prezentarii la medic, diagnosticul, anamneza, examenul clinic, examenele de laborator, tratamentul efectuat si alte informatii referitoare la starea de sanatate a asiguratului si tratamentul recomandat.


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ECONOMIE

TOP județe după datoria publică înregistrată la finalul anului 2019. Pe ce loc se află Alba

Publicat

Județul Alba se află la mijlocul clasamentului în topul pe țară după datoria publică înregistrată la finalul anului 2019. Datoria publică totală a României a însumat peste 366,4 miliarde lei, la finalul lunii noiembrie 2019. Mai exact, fiecare cetățean este dator cu 18.770 lei. Bineînțeles, în această valoare intră și datoria locală, adică împrumuturile făcute […]

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRATIE

Câți kilometri de drumuri de pământ sau pietruite mai sunt în județul Alba, la începutul anului 2020

Publicat

Niciun km de drum județean din Alba nu este în stare foarte bună, la ora actuală, potrivit situației prezentate de Consiliul Județean (CJ) pentru ședința din 23 ianuarie. Doar drumuri în stare bună sunt, adică 726 km (83,3%). Mai sunt încă 186 km de drumuri pietruite și alți 31 km de drumuri de pământ. Reţeaua […]

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRATIE

FOTO: Cum va arăta noua creșă ce va fi construită la Alba Iulia. Spații de joacă amenajate pe acoperiș

Publicat

La Alba Iulia, în zona cartierului Orhideelor, se pregătește construirea unei creșe cu spații moderne, multifuncționale și atractive pentru copii. Proiectul a ajuns la faza studiului de fezabilitate. Locația vizată este în zona cartierului Orhideelor, pe Strada Lalelelor, nr. 97 A, lângă Unitatea Militară 01684. Clădirea va fi construită pe o parcelă de 2.065 de […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VREMEA în Transilvania și la munte până în 3 februarie. Se încălzește câteva zile, apoi din nou frig. Prognoza pe două săptămâni

Publicat

Vremea se încălzește de miercuri, iar din 30 ianuarie se va răci din nou. Vor mai fi câteva ninsori și ploi, dar slabe și doar local. Administrația Națională de Meteorologie transmite prognoza de vreme până în 3 februarie, în regiuni din țară. În Transilvania, în primele zile de prognoză valorile maxime de temperatură vor fi […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate