Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

Șeful CNAS: Spitalele sunt obligate să prezinte pacienților la externare documentul de cheltuieli medicale

Publicat


Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Cristian Buşoi, atenţionează unităţile sanitare că au obligaţia să elibereze pacientului, la externare, documentul de cheltuieli şi sugerează bolnavilor să solicite acest act.

Măsura are de fapt un dublu scop: pe de o parte pacientul știe costul medicamentelor prescrise și serviciilor din timpul internării, iar în plus de aceasta dă posibilitatea verificării dacă pe decontul de cheltuieli medicii nu au prescris și tratamente fictive.

Practica medicației fictive este utilizată în multe spitale, pe fișele pacienților fiind trecute medicamente care ulterior sunt vândute ”la negru” în farmacii. De multe ori pacienții sunt trimiși să cumpere medicamentele prescrise în tratament de la farmacii, în timp ce pe fișa bolnavului  tratamentul este trecut ca fiind provenit din stocurile spitalului.

„Direcţia generală de monitorizare, control şi antifraudă a CNAS a efectuat mai multe controale inopinate la 10 spitale din ţară. În multe situaţii, am constatat că nu există, la foile de observaţie, decontul de cheltuieli care se eliberează pacienţilor la externare”, a spus Buşoi.

Preşedintele CNAS a subliniat că există un ordin al ministrului Sănătăţii, respectiv Ordinul nr. 1100/2005, care prevede introducerea decontului de cheltuieli ce se eliberează pacientului pentru serviciile primite.

În acest context, Cristian Buşoi recomandă tuturor pacienţilor să solicite decontul de cheltuieli atunci când unitatea sanitară „a uitat să le elibereze, din proprie iniţiativă, acest document legal„.

Potrivit unui Ordin al ministrului , unităţile sanitare publice şi cabinetele medicale trebuie să elibereze pacienţilor un decont de cheltuieli, pentru valoarea serviciilor medicale acordate.

În decembrie 2013, medicul Sorin Paveliu, fost membru al Comisiei de sănătate din Camera Deputaţilor, le-a trimis ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, şi preşedintelui CNAS, Cristian Buşoi, o scrisoare deschisă prin care propunea ca spitalele să fie obligate să treacă, în fişa de externare, medicamentele, materialele sanitare şi investigaţiile plătite de pacient, astfel încât acesta să-şi recupereze mai uşor banii.

Presedintele CNAS a recunoscut faptul ca una dintre cele mai grave probleme este aceea ca pacientii internati sunt obligati sa-si cumpere medicamentele, spunand ca spera ca acest lucru sa fie reglementat din 1 aprilie, odata cu intrarea in vigoare a pachetului de servicii medicale si a noului contract-cadru.

Cristian Busoi a mai spus ca alte nereguli constatate la cateva unitati sanitare au vizat eliberarea unor scrisori medicale care nu contin in totalitate datele cerute, cum ar fi motivele prezentarii la medic, diagnosticul, anamneza, examenul clinic, examenele de laborator, tratamentul efectuat si alte informatii referitoare la starea de sanatate a asiguratului si tratamentul recomandat.


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

ORIONIDELE: Fenomen spectaculos pe cerul României. 25 de stele căzătoare pe oră, în medie, în această noapte

Publicat

În noaptea de luni spre marți este maximul curentului de meteori Orionide. Vor putea fi observate circa 20 de stele căzătoare, într-o oră. Curenţii meteorici mai poartă denumirea populară şi de „ploaia de stele căzătoare”. Denumirea are ca sursă de inspiraţie un punct luminos, ca o stea, ce pare că se desprinde de pe bolta […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: Intervenție a pompierilor cu autoscara, în centrul orașului Alba Iulia, după apel la 112

Publicat

Pompierii din Alba Iulia au fost chemați să intervină, luni seara, în centrul orașului, la Blocul 280. Din primele date, o persoană în vârstă nu răspundea la telefon, astfel că salvatorii au intervenit cu o autoscară. La fața locului s-au deplasat și echipaje de ambulanță și descarcerare. Potrivit IPJ Alba, sesizarea a venit în cazul […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Mamele vor putea câștiga bani în concediul de creștere a copilului, ca bone

Publicat

Femeile care se află în concediu de creștere a copilului vor putea câștiga bani din meseria de bonă. Dacă aleg să îngrijească și alt copil, pe lângă al lor, vor putea să-și majoreze veniturile. Proiectul a fost adoptat tacit de Senat. Potrivit proiectului, mamele “care au unul sau doi copii și beneficiază de concediu de […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Cum operează Darkhotel, gruparea care extrage date confidențiale prin wifi, de la victime cazate în hoteluri de lux

Publicat

DarkHotel este o grupare apărută în 2014, deşi se pare că ameninţarea îşi avea rădăcinile cu cel puţin patru ani în urmă, potrivit reprezentanților Centrului Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO), care citează Agerpres. La momentul anunţului, Kaspersky şi Interpol semnează un pact de colaborare la acest caz. Din investigaţia realizată de […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate