Connect with us
Advertisement

Actualitate

Senatorul Alexandru Pereş: Autoritățile centrale, „promotoare ale arbitrariului” în conflictul Kronospan versus protestatari

Publicat

alexandru peresSenatorul de Alba, Alexandru Pereş transmite o declaraţie politică adresată Senatului prin care readuce în atenţie situaţia privind poluarea de la Sebeş şi soluţii care să vină în sprijinul locuitorilor şi investitorilor.

Vă prezentăm integral, opiniile senatorului de Alba:

La aproape un an de zile de la debutul protestelor unei părți a cetățenilor Municipiului Sebeș, cu privire la suspiciunea că nivelul real al valorilor emisiilor poluante de la S.C. Kronospan Sebeș S.A. ar depăși cotele legale admise, cât și a intenției societății de mărire a capacității de producție de la 30.000 la 90.000 de tone de formaldehidă anual fără a fi îndeplinit ”întocmai” toate formalitățile legale necesare, autoritățile centrale încă bâjbâie în necunoscut. Este jenant că Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Ministerul Sănătății şi Ministerul Economiei să nu se fi pus de acord, astfel încât să ofere sebeșenilor un punct de vedere unitar, clar, corect și bine fundamentat, având la bază date certificate legal, cu privire la nivelul real al indicatorilor de poluare de la S.C. Kronospan Sebeș S.A., respectiv eliberarea sau retragerea, după caz, a autorizației de mărire a capacității de producție a formaldehidei. Astfel, s-a ajuns la hilara situație ca în urma protestelor la care au participat mii de cetățeni, cinci dintre aceștia să fie ”selecționați” de către societatea comercială Kronospan pentru a fi acționați în judecată. Voic Daniel Nicolae, Hudrea Cătălin Răzvan, Oneț Cristian, Hațegan Ana şi Căldare Ioan reprezintă ”cinci degete” de la o mână ridicată poate mult prea vehement, prea critic, dar legitim din punct de vedere al dreptului constituțional al fiecăruia de a protesta, de a se exprima liber atunci când consideră că anumite drepturi îi sunt afectate.     

Doamna Oana Bodea, director relaţii publice al societății comerciale Kronospan Sebeş S.A., referitor la acţiunea în instanţă a declarat că, citez: „Kronospan este alături de comunitatea oraşului Sebeş care militează pentru protecţia mediului, dreptul la aer curat şi respectarea legislaţiei. Noi înşine, ca şi companie şi indivizi, suntem parte activă şi participăm concret la acţiuni care au rolul de a susţine comunitatea şi mediul local. Însă toate acuzaţiile care au circulat în mediul public în ultima perioadă depăşesc limitele legale pentru exercitarea dreptului la liberă exprimare, iar efectele se răsfrâng în mod injust asupra imaginii noastre, cu atât mai mult cu cât alegaţiile nu au o bază reală. De aceea am decis să recurgem la această măsură”, am încheiat citatul.

Atât societatea civilă, pe de o parte, cât şi S.C. Kronospan Sebeș S.A., pe de altă parte, se consideră fiecare deţinătorul absolut al adevărului, dar atâta timp cât nu vor deţine împreună acelaşi adevăr, adevărul unei părţi va reprezenta întotdeauna minciună pentru cealaltă parte şi invers.

Poate Guvernul Cioloş se va implica mai mult și va intensifica consultările publice oferind astfel cetăţenilor Municipiului Sebeş certitudinea că executivul este preocupat de prezervarea dreptului acestora la un trai sănătos, iar, în privinţa autorizării dezvoltării capacitaţii de producţie de la Kronospan, consider că, dacă se dorește cu adevărat, s-ar putea realiza o simbioză între mediu-economie şi cetăţean. Din păcate, încă de la debut, relaţia Kronospan-sebeşeni s-a întemeiat pe multe necunoscute, nu neapărat din punct de vedere legislativ sau vid legislativ, cât necunoscute privind veridicitatea indicatorilor de poluare măsuraţi, care în timp s-au transformat în incertitudini, iar aceste incertitudini vor afecta viitorul coabitării Kronospan-sebeşeni.

Ba mai mult, recent, prin Rezoluția Parlamentului European din 14 octombrie 2015, referitoare la un nou acord internațional de la Paris privind schimbările climatice, se ,,solicită reînvigorarea politicii în domeniul climei a Uniunii Europene, care ar contribui la crearea unei dinamici în discuțiile internaționale privind clima și care ar fi compatibilă cu limita superioară a angajamentului UE de a reduce emisiile cu gaze cu efect de seră la 80-95% sub nivelurile din 1990 până în 2050; ia act de obiectivul obligatoriu la nivelul UE de reducere cu 40% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030 comparativ cu nivelurile din 1990; invită statele membre ale UE să ia în considerare angajamentele complementare, plecând de la obiectivul convenit pentru 2030, inclusiv acțiuni în afara UE, pentru a permite planetei să atingă obiectivul de menținere a creșterii temperaturii sub 20C”.

Înainte de a face legi, avem nevoie de informare și consultare publică,de dezbatere publică reală. Altfel, cetățenii vor ajunge să minimizeze importanța legilor sau chiar să le disprețuiască precum făcea celebrul Marchiz de Sade, pe care îl citez: ”Acele legi, fiind alcătuite pentru aplicare universală, sunt într-un conflict perpetuu cu interesul personal, la fel cum interesul personal este mereu în conflict cu interesul general. Bune pentru societate, legile noastre sunt foarte rele pentru indivizii din care e compusă societatea, fiindcă dacă ele chiar ajung să protejeze odată individul, în schimb îl vor stânjeni, necăji, încătuşa pentru trei sferturi din viaţa lui”, am încheiat citatul.

Onorat Senat,

Exemplul politicilor implementate de celelalte state europene, privind conservarea și protejarea mediului înconjurător, ar putea fi urmat și de binomul cetățean-mediu – Kronospan-economie, astfel încât existența comună să conveargă către împăcare și coabitare. Nu cred că cineva își dorește să dea foc Sebeșului, pentru a scrie o epopee mai mare decât Iliada, precum a făcut Împăratul Nero, doar din dorința de a-l eclipsa pe Homer!”

Alexandru Pereş

Senator PNL de Alba

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement