Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Senatorul Alexandru Pereş: Autoritățile centrale, „promotoare ale arbitrariului” în conflictul Kronospan versus protestatari


Publicat

alexandru peresSenatorul de Alba, Alexandru Pereş transmite o declaraţie politică adresată Senatului prin care readuce în atenţie situaţia privind poluarea de la Sebeş şi soluţii care să vină în sprijinul locuitorilor şi investitorilor.

Vă prezentăm integral, opiniile senatorului de Alba:

La aproape un an de zile de la debutul protestelor unei părți a cetățenilor Municipiului Sebeș, cu privire la suspiciunea că nivelul real al valorilor emisiilor poluante de la S.C. Kronospan Sebeș S.A. ar depăși cotele legale admise, cât și a intenției societății de mărire a capacității de producție de la 30.000 la 90.000 de tone de formaldehidă anual fără a fi îndeplinit ”întocmai” toate formalitățile legale necesare, autoritățile centrale încă bâjbâie în necunoscut. Este jenant că Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Ministerul Sănătății şi Ministerul Economiei să nu se fi pus de acord, astfel încât să ofere sebeșenilor un punct de vedere unitar, clar, corect și bine fundamentat, având la bază date certificate legal, cu privire la nivelul real al indicatorilor de poluare de la S.C. Kronospan Sebeș S.A., respectiv eliberarea sau retragerea, după caz, a autorizației de mărire a capacității de producție a formaldehidei. Astfel, s-a ajuns la hilara situație ca în urma protestelor la care au participat mii de cetățeni, cinci dintre aceștia să fie ”selecționați” de către societatea comercială Kronospan pentru a fi acționați în judecată. Voic Daniel Nicolae, Hudrea Cătălin Răzvan, Oneț Cristian, Hațegan Ana şi Căldare Ioan reprezintă ”cinci degete” de la o mână ridicată poate mult prea vehement, prea critic, dar legitim din punct de vedere al dreptului constituțional al fiecăruia de a protesta, de a se exprima liber atunci când consideră că anumite drepturi îi sunt afectate.     

Doamna Oana Bodea, director relaţii publice al societății comerciale Kronospan Sebeş S.A., referitor la acţiunea în instanţă a declarat că, citez: „Kronospan este alături de comunitatea oraşului Sebeş care militează pentru protecţia mediului, dreptul la aer curat şi respectarea legislaţiei. Noi înşine, ca şi companie şi indivizi, suntem parte activă şi participăm concret la acţiuni care au rolul de a susţine comunitatea şi mediul local. Însă toate acuzaţiile care au circulat în mediul public în ultima perioadă depăşesc limitele legale pentru exercitarea dreptului la liberă exprimare, iar efectele se răsfrâng în mod injust asupra imaginii noastre, cu atât mai mult cu cât alegaţiile nu au o bază reală. De aceea am decis să recurgem la această măsură”, am încheiat citatul.

Atât societatea civilă, pe de o parte, cât şi S.C. Kronospan Sebeș S.A., pe de altă parte, se consideră fiecare deţinătorul absolut al adevărului, dar atâta timp cât nu vor deţine împreună acelaşi adevăr, adevărul unei părţi va reprezenta întotdeauna minciună pentru cealaltă parte şi invers.

Poate Guvernul Cioloş se va implica mai mult și va intensifica consultările publice oferind astfel cetăţenilor Municipiului Sebeş certitudinea că executivul este preocupat de prezervarea dreptului acestora la un trai sănătos, iar, în privinţa autorizării dezvoltării capacitaţii de producţie de la Kronospan, consider că, dacă se dorește cu adevărat, s-ar putea realiza o simbioză între mediu-economie şi cetăţean. Din păcate, încă de la debut, relaţia Kronospan-sebeşeni s-a întemeiat pe multe necunoscute, nu neapărat din punct de vedere legislativ sau vid legislativ, cât necunoscute privind veridicitatea indicatorilor de poluare măsuraţi, care în timp s-au transformat în incertitudini, iar aceste incertitudini vor afecta viitorul coabitării Kronospan-sebeşeni.

Ba mai mult, recent, prin Rezoluția Parlamentului European din 14 octombrie 2015, referitoare la un nou acord internațional de la Paris privind schimbările climatice, se ,,solicită reînvigorarea politicii în domeniul climei a Uniunii Europene, care ar contribui la crearea unei dinamici în discuțiile internaționale privind clima și care ar fi compatibilă cu limita superioară a angajamentului UE de a reduce emisiile cu gaze cu efect de seră la 80-95% sub nivelurile din 1990 până în 2050; ia act de obiectivul obligatoriu la nivelul UE de reducere cu 40% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030 comparativ cu nivelurile din 1990; invită statele membre ale UE să ia în considerare angajamentele complementare, plecând de la obiectivul convenit pentru 2030, inclusiv acțiuni în afara UE, pentru a permite planetei să atingă obiectivul de menținere a creșterii temperaturii sub 20C”.

Înainte de a face legi, avem nevoie de informare și consultare publică,de dezbatere publică reală. Altfel, cetățenii vor ajunge să minimizeze importanța legilor sau chiar să le disprețuiască precum făcea celebrul Marchiz de Sade, pe care îl citez: ”Acele legi, fiind alcătuite pentru aplicare universală, sunt într-un conflict perpetuu cu interesul personal, la fel cum interesul personal este mereu în conflict cu interesul general. Bune pentru societate, legile noastre sunt foarte rele pentru indivizii din care e compusă societatea, fiindcă dacă ele chiar ajung să protejeze odată individul, în schimb îl vor stânjeni, necăji, încătuşa pentru trei sferturi din viaţa lui”, am încheiat citatul.

Onorat Senat,

Exemplul politicilor implementate de celelalte state europene, privind conservarea și protejarea mediului înconjurător, ar putea fi urmat și de binomul cetățean-mediu – Kronospan-economie, astfel încât existența comună să conveargă către împăcare și coabitare. Nu cred că cineva își dorește să dea foc Sebeșului, pentru a scrie o epopee mai mare decât Iliada, precum a făcut Împăratul Nero, doar din dorința de a-l eclipsa pe Homer!”

Alexandru Pereş

Senator PNL de AlbaȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Tătaru: Există o transmitere comunitară în toată țara. Nu suntem în situația în care președintele să decreteze starea de urgență

Publicat

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat miercuri la Digi24 că în acest moment există o transmitere comunitară a Covid-19 în toată țara.

Ministrul a evitat să spună dacă se impune carantinarea unor zone cu multe cazuri de infectare cu Covid-19, dar a avertizat că este posibil să se ajungă la ”măsuri complementare”.

”În acest moment nu suntem în situația în care președintele să decreteze starea de urgență. Întrebarea e dacă la 15 iulie ne putem permite noi măsuri de relaxare.

Cred că este timpul să fim luați în serios de alți parteneri de-ai noștri, fie că ei sunt politici sau nu.

Ne confruntăm cu o boală gravă. Dacă nici acum nu credem, avem o problemă”, a mai spus Nelu Tătaru.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

TITULARIZARE 2020: Înscrieri la concurs, de JOI. Model de cerere, lista posturilor disponibile și alte detalii pentru candidați

Publicat

examen

Înscrierile pentru concursul de Titularizare 2020 încep de joi, 9 iulie. Examenul scris va fi organizat în 29 iulie, iar primele rezultate vor fi cunoscute în 4 august.

În acest an, va fi doar proba scrisă, cu respectarea măsurilor igienico-sanitare în vigoare.

Un nou model de cerere pentru înscrieri a fost publicat miercuri, de IȘJ Alba. AICI model de cerere.

Tot miercuri, a fost actualizată lista posturilor vacante/rezervate în Alba. Sunt 115 posturi titularizabile și 728 neocupate în total. Vezi AICI lista posturilor în Alba.

Cererile-tip de înscriere la concursul național de ocupare a posturilor didactice, sesiunea 2020, însoțite de copii de pe documentele solicitate, se înregistrează la secretariatul comisiei județene de organizare şi desfășurare a concursului, în perioada 9-16 iulie.

Vezi TITULARIZARE 2020 în Alba: Centrele de înscriere la examenul din 29 iulie, pe specializări. Calendarul concursului

Înscrierea candidaţilor se face după următorul program:

Joi, 9 iulie 2020 – în intervalul orar 10:00-14:00;

Vineri, 10 iulie 2020 – în intervalul orar 9:00-15:00;

Luni, 13 iulie 2020 – în intervalul orar 9:00-15:00;

Marţi, 14 iulie 2020 – în intervalul orar 9:00-15:00;

Miercuri, 15 iulie 2020 – în intervalul orar 9:00-15:00;

Joi, 16 iulie 2020 – în intervalul orar 9:00-16:00.

Potrivit IȘJ Alba, candidații care au depus dosare de înscriere la concursul național în ultimii 3 ani, depun/transmit pentru înscrierea la concursul național, sesiunea 2020, la centrul de înscriere, cererea-tip însoțită obligatoriu de:

Fişa de înscriere la concurs, asumată prin semnătură;

Copie de pe fila din buletinul de identitate sau cartea de identitate cu numele, prenumele şi domiciliul;

Copii ale avizelor necesare ocupării postului didactic/catedrei (dacă este cazul);

Copii de pe certificatele de naștere şi căsătorie (pentru solicitanţii care şi-au schimbat numele);

Avizul/adeverinţa medical(ă) din care să rezulte ca sunt apt(ă) pentru a preda în învăţământ;

Adeverință/adeverinţe din care să rezulte că nu am fost sancţionat(ă) disciplinar în ultimii 2 ani şcolari încheiaţi şi nici pe parcursul anului școlar în curs cu desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă;

Declaraţie pe proprie răspundere că nu desfăşor activităţi incompatibile cu demnitatea funcţiei didactice, că nu am fost îndepărtat din învăţământ pentru motive disciplinare sau printr-o hotărâre judecătorească definitivă de condamnare penală şi nu mi s-a interzis dreptul de a fi încadrat într-o funcţie didactică printr-o hotărâre judecătorească definitivă de condamnare penală;

Cazier judiciar din care reiese faptul că nu am antecedente penale;

Certificatul/adeverinţa de integritate comportamentală;

Numai pentru titulari/angajați pe perioada viabilității postului adeverinţă eliberată de unitatea de învăţământ din care să rezulte situaţia postului (structura pe ore şi discipline a catedrei, viabilitatea postului/catedrei, nivelul de învăţământ şi regimul de mediu) şi copii ale deciziilor de detaşare din perioada 01.09.2017 – 31.08.2020 (dacă este cazul).

Dacă Certificatul/adeverinţa de integritate comportamentală și Cazierul judiciar nu pot fi prezentate la dosar, din motive obiective, acestea vor fi prezentate, obligatoriu, în original, la unitatea de învățământ/unitățile de învățământ la care cadrul didactic/candidatul a fost repartizat până la încheierea contractului individual de muncă.

Proba scrisă se susține pe baza subiectelor elaborate de Centrul National de Politici şi Evaluare în Educație, în concordanţă cu programele specifice pentru concurs, în specialitatea postului didactic, aprobate prin ordin al ministrului educației şi cercetării.

Vezi și TITULARIZARE 2020: Modele de subiecte și bareme de corectare pentru examen. Detalii pentru candidați

Proba scrisă se evaluează prin note de la 10 la 1, potrivit datelor puse la dispoziția candidaților de către IȘJ Alba.

CALENDAR TITULARIZARE 2020:

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Preoții din Protopopiatul Ortodox Câmpeni au donat sânge. Campanie în colaborare cu Centrul de Transfuzii Sanguine Alba

Publicat

Protopopiatul Ortodox Câmpeni, în colaborare cu Centrul de Transfuzii Sanguine Alba, a organizat o campanie umanitară de donare de sânge.

Cu acest prilej, în incinta Centrului din curtea Spitalului Județean de Urgență Alba, a fost prezent un grup de preoți și credincioși din cuprinsul protopopiatului, răspunzând în acest fel apelului Centrului de Transfuzie Sanguină Alba (aflat sub coordonarea doamnei Director Dr. Ana Savu) de a se alătura celorlalți donatori din cuprinsul Eparhiei.

Această acțiune reprezintă un gest de solidaritate cu cei aflaţi în suferinţă, constituind totodată un ajutor concret acordat unităţilor spitaliceşti ce se confruntă cu situaţii dificile, cauzate de insuficienţa sângelui necesar transfuziilor.

Astfel, în contextul crizei de sânge, este continuat demersul programului „Donează sânge, salvează vieți”, inițiat cu implicarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei.

Sursă: Pr. protopop Andrei Bâlde – Reintregirea.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Orange, amendată de ANCOM pentru un incident cu impact național, care a lăsat o parte dintre clienți fără semnal de voce și date

Publicat

Orange, cel mai mare operator local de comunicații mobile, a fost amendat cu 500.000 de lei de către arbitrul telecom (ANCOM) pentru incidentul de rețea cu impact național din luna ianuarie a acestui an, au declarat pentru HotNews.ro surse apropiate procesului.

Reamintim faptul că în data de 14 ianuarie, o parte dintre clienții Orange din mai multe județe, printre care și Alba, nu au mai putut primi apeluri sau accesa rețeaua de date și voce mobilă pentru mai mult timp. Potrivit surselor HotNews, peste 1,9 milioane de conexiuni de voce și date au fost afectate.

Citește și Probleme pentru Orange. Rețeaua a căzut în Alba și mai multe orașe din țară

Rețeaua mobilă și de date a operatorului de telefonie Orange a întâmpinat probleme de funcționare în mai multe zone din România în 14 ianuarie. Probleme au fost semnalate în Alba, București, Iași, Brașov, Buzău, Cluj, Botoșani și Bacău.

Incidentul care a avut loc în data de 14 ianuarie 2020 în rețeaua Orange a avut un impact la nivel național o parte din clienți fiind în imposibilitatea de a primi apeluri sau de a accesa rețeaua de date și voce mobilă, au precizat pentru HotNews.ro oficialii arbitrului telecom (ANCOM) la 2 zile după acest incident. Orange a transmis autorității o notificare inițială cu privire la acest incident, obligație legală pe care o au toți operatorii de rețele telecom când apar incidente care afectează un număr mai mare de 5.000 de conexiuni, timp de cel puţin 60 de minute.

Incidentul care a avut loc în rețeaua Orange România a fost unul destul de serios, oamenii acuzând pe Facebook probleme de utilizare a serviciilor în mai multe orașe. Compania a anunțat public că întâmpină probleme, iar după ceva timp a anunțat că serviciile au început să funcționeze în parametrii normali, fără prea multe detalii.

„În cadrul incidentului au fost afectate serviciile de telefonie mobilă, SMS și transmisiuni de date mobile. Impactul a fost la nivel național, o parte din clienții Orange fiind în imposibilitatea de a primi apeluri sau de a accesa rețeaua de date și voce mobilă. Conform informațiilor preliminare furnizate de Orange, congestia pe rețeaua de semnalizare a fost rezolvată în 98 de minute, serviciile fiind restabilite complet în aceeași zi”, au declarat oficialii ANCOM.

sursa: hotnews.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate