Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Sfânta Parascheva 2023: Totul despre pelerinaj, viața ei și importanța sărbătorii. Idei de mesaje și SMS-uri de ziua Sfintei

Publicat

Sfânta Parascheva 2023 este sărbătorită de credincioșii ortocși din România în data de 14 octombrie. A devenit o tradiție ca un număr foarte mare de pelerini să se închine la moaștele acesteia. 

Anul acesta, aproximativ 350.000 de persoane sunt așteptate la pelerinajul religios de la Iaşi, moaştele Sf. Cuvioase Parascheva urmând a fi scoase, sâmbătă dimineaţă, din incinta Catedralei Mitropolitane.

Estimarea aparține autorităților. Acestea mai spun că perioada de afluenţă maximă a pelerinilor va fi 13-14 octombrie.

Atunci se estimează că vor fi permanent în culoarul de acces către raclă 50.000-60.000 de persoane, ceea ce va genera un şir de oameni de peste trei kilometri lungime şi un timp de aşteptare cuprins între 16 şi 20 de ore.

Sfânta Parascheva 2023: Când începe slujba

În 14 octombrie va fi oficiată slujba Sfintei Liturghii, începând cu ora 9.30, pe un podium amplasat pe Pietonalul Ştefan cel Mare, în dreptul Altarului Catedralei Mitropolitane.

Slujba va putea fi urmărită şi de la distanţă, pe câteva ecrane de mari dimensiuni amplasate de Primăria Municipiului Iaşi în mai multe locuri.

Pelerinaj la Sfânta Parascheva: cine a fost aceasta

Sfânta Parascheva, cunoscută și sub numele de Sfânta Parascheva de la Iași, este una dintre cele mai venerate sfinte în ortodoxie.

Ea a trăit în secolul al XI-lea și este considerată un exemplu de sfințenie și viață creștină. Deși viața ei este învăluită în legendă și tradiție, se crede că Sfânta Parascheva s-a născut în secolul al XI-lea în orașul Epivat, care se află în prezent în Grecia.

Ea a trăit o viață de sfințenie și a fost cunoscută pentru rugăciunea sa, ascultarea evangheliei și ajutorul acordat celor săraci și suferinzi.

Sfânta Parascheva a devenit cunoscută pentru minunile atribuite ei în timpul vieții și după moartea sa.

Sfânta Parascheva 2023: Povestea moaștelor

După moartea ei, moaștele sale au fost păstrate în diferite locuri, inclusiv în orașul Iași, din România. Acolo, în Iași, ea este sărbătorită în fiecare an în ziua de 14 octombrie.

  • În 1641, moaştele acesteia au fost dăruite domnului Moldovei, Vasile Lupu, drept recunoştinţă pentru achitarea datoriilor Patriarhiei către turci.
  • În acelaşi an, moaştele au ajuns la Iaşi, fiind aşezate cu cinste în biserica Sfinţii Trei Ierarhi, aflată în prezent sub patronaj UNESCO, care a fost gândită pentru a deveni chivot al Sfintei Parascheva. Acolo au stat până în decembrie 1888, când au scăpat ca prin minune dintr-un incendiu, fiind transferate mai târziu în noua Catedrală Mitropolitană din Iaşi, unde se află şi în prezent.
  • Generalizarea cultului Cuvioasei Parascheva a fost hotărâtă în 1955 de membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Tot atunci a fost stabilită şi data de sărbătorire a Sfintei Parascheva – 14 octombrie.

Mii de pelerini se adună la moaștele ei pentru a-i aduce cinstire și a cere ajutor sau vindecare în diverse probleme.

Sfânta Parascheva este considerată ocrotitoarea Moldovei și a altor regiuni din România, iar moaștele ei au fost un important obiect de pelerinaj și adorare pentru ortodocșii români.

Ce nume se sărbătoresc de Sfânta Parascheva

Peste 43.000 de români îşi sărbătoresc onomastica pe 14 octombrie, la sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva.

Cel mai întâlnit prenume feminin este Paraschiva, peste 35.000.

Sfânta Parascheva este venerată în special în țările ortodoxe, și în ziua ei, care este 14 octombrie, se serbează numele care îi sunt asemănătoare sau derivate.

Unele dintre numele care se sărbătoresc în această zi în cinstea Sfintei Parascheva includ:

Sfânta Parascheva 2023 – Prenume feminine:

  • Paraschiva
  • Parascheva
  • Paraschiv
  • Parascovia
  • Paraskieva
  • Chiva
  • Chivuţa
  • Pachiţa
  • Parasca
  • Parascheva
  • Paraschieva;
  • Paraschiva
  • Paraschiţa 77
  • Vuţa 47.

Sfânta Parascheva 2023 – Prenumele masculine:

  • Chivu
  • Chivuţă
  • Paraschiv
  • Paraschivu

Aceste nume sunt des sărbătorite în ziua Sfintei Parascheva ca parte a tradiției ortodoxe și a cultului sfintelor în Biserică.

Sărbătoarea numelui (onomastica) este un obicei important în multe țări ortodoxe, iar persoanele care poartă aceste nume sărbătoresc în această zi și primesc felicitări și urări din partea prietenilor și familiei.

Mesaje de WhatsApp și SMS-uri de Sfânta Parascheva 2023, pe care le poți trimite celor dragi:

De ziua numelui, le puteți trimite celor dragi mesaje de Sfânta Parascheva. Mai jos, câteva idei:

„Sărbătoarea Sfintei Parascheva să aducă lumina, credința și binecuvântarea în casa ta! La mulți ani celor care își serbează numele în această zi!”

„În ziua Sfintei Parascheva, să ai parte de bucurie, sănătate și izbânzi în toate! La mulți ani și nume fericite!”

„Cu ocazia Sfintei Parascheva, îți doresc credință puternică, speranță nesfârșită și iubire pură. La mulți ani!”

„Sărbătoarea numelui este momentul potrivit să mulțumim pentru tot ce avem. Sfânta Parascheva să-ți aducă binecuvântare și mulțumire!”

„În ziua Sfintei Parascheva, te îndemn să fii un exemplu de bunătate și iubire, așa cum ea a fost. Sărbătoare fericită!”

„Sărbătoarea Sfintei Parascheva să aducă în viața ta pace, liniște și armonie. La mulți ani și multe bucurii!”

„În ziua Sfintei Parascheva, să primești toate binecuvântările divine și să fii ocrotit de dragostea ei. La mulți ani!”

„Sărbătoarea numelui este momentul perfect să-ți aduci aminte de adevărurile sfinte și să te simți binecuvântat. La mulți ani și nume fericite!”

„Sfânta Parascheva să vegheze asupra ta, să-ți lumineze calea și să-ți aducă tot binele din lume. Sărbătoare fericită!”

„În ziua Sfintei Parascheva, să privești cu încredere în viitor și să știi că vei fi binecuvântat. La mulți ani și nume pline de bucurie!”

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax