Administrație
Show-ul care a revoltat istoricii din Alba Iulia: ”Intrarea lui Mihai Viteazul în Cetate”. Ce spun organizatorii și primarul
Două reprezentații cu ”intrarea domnitorului Mihai Viteazul în Cetatea Alba Carolina” au iscat o serie de controverse din partea istoricilor din Alba, dar și aprecieri pe pagina de Facebook a companiei care realizează spectacolul.
Dacă, pe de o parte, istoricii din Alba contestă momentul atât din punct de vedere al adevărului istoric, cât și din punctul de vedere al recuzitei folosite, al scenariului și al prestației, coordonatorului proiectului, Lucian Pralea, îi contrazice.
Acesta susține că momentul a avut parte de laude din partea celor care au văzut reprezentația în Cetatea Alba Carolina, dar și în postările de pe Facebook.
De asemenea, primarul Gabriel Pleșa a făcut o serie de precizări pentru alba24.ro, referitor la implicarea primăriei în proiect.
Am stat de vorbă cu Lucian Pralea, cel care a inițiat reprezentația desfășurată în Cetatea Alba Carolina. Potrivit acestuia, momentul nu este un spectacol de reenactment istoric, cum a fost catalogat, ci un ”spectacol cu temă istorică”.
Cele două reprezentații din weekendul trecut au fost pro-bono, mai spune acesta. Mai exact, voluntarii au vrut să prezinte momentul și să vada reacția publicului.
În linii mari, Lucian Pralea a spus că el deține o societate comercială și că din spectacolul respectiv ar vrea să scoată profit. Mai exact, acesta ar vrea ca Primăria Alba Iulia să achiziționeze spectacolul și, dacă acest lucru se va întâmpla, reprezentațiile să fie ținute zilnic în Cetatea Alba Carolina.
”Activitate cât mai lungă, încasări cât mai bune”, a precizat Pralea.
Istoricii din Alba au contestat reprezentația din punct de vedere istoric, însă Lucian Pralea a spus că în spatele momentului său se află ”patru istorici, cu doctorate în istorie”, însă nu a vrut să precizeze cine sunt aceștia.
Din punctul de vedere al acestuia, momentul a fost un succes, Lucian Pralea bazându-se când afirmă acest lucru pe comentariile primite pe pagina de Facebook a companiei pe care o deține.
Poziția primarului Gabriel Pleșa
Gabriel Pleșa, primarul Municipiului Alba Iulia, a declarat pentru alba24.ro că primăria nu este implicată în nici un fel în organizarea spectacolului. Mai exact, nu este o comandă a instituției și nu există nici o achiziție directă pentru momentul respectiv.
Mai pe scurt, Primăria nu a plătit pentru cele două momente din weekend.
Singura interacțiune între companie și primărie, potrivit primarului Pleșa, este aceea că instituția a aprobat cererea pentru desfășurarea reprezentației prin Cetatea Alba Carolina.
Ce spun istoricii din Alba Iulia despre moment
Spectacolul a stârnit comentariile istoricilor de la Muzeul Național al Unirii.
Istoricul Liviu Zgârciu a spus că melodia folosită este marșul otoman Ceddin Deden, care, în varianta cu versuri, preamărește națiunea turcă și vitejia armatelor ei.
CITEȘTE ȘI: Marș otoman naționalist, folosit la spectacolul ”intrării lui Mihai Viteazul” în Alba Iulia. Controverse aprinse cu istoricii
Fosta directoare a bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia, Doina Hendre Biro, a fost admonestată de administratorii contului ”Visit Alba Iulia”, pentru un comentariu, ce ulterior a fost șters.
A rămas însă postat răspunsul. De remarcat că Doina Hendre Biro este unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați intelectuali din Alba, cu un doctorat obținut la Sorbona și cu o activitate științifică remarcabilă.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Akam
marți, 10.08.2021 at 11:49
Avand in vedere ca dl. Pralea a sters absolut toate comentariile negative de pe pagina de facebook, ne duce cu gandul la lipsa de onestitate a acestei intiative. E clara lipsa documentarii si lipsa de seriozitate in punerea in scena a acestui spectacol. Daca e doar ”spectacol” si nu reenactment, asta nu il exonereaza pe onor patronul cosmeliei de obligatia de a avea un produs bine documentat si articulat. Una cu alta, trebuie sa realizeze ca nu merge si asa sau ca multi vad, dar putini pricep. Nu suntem prosti si nici indiferenti.
P.S. Nu sunt unul dintre istoricii vizati de atacurile. Sunt reenactor si stiu cum trebuie sa se faca asa ceva si cu ce costuri.