Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Marș otoman naționalist, folosit la spectacolul ”intrării lui Mihai Viteazul” în Alba Iulia. Controverse aprinse cu istoricii

Publicat

Un ”spectacol” de reenactment, desfășurat în weekend la Alba Iulia, naște controverse aprinse. 

Este vorba despre așa-zisa intrare a lui Mihai Viteazul în Alba Iulia, pusă în operă de o trupă de amatori a unei asociații care se pare că ar dori să facă asta în mod regulat printr-un contract cu Primăria Alba Iulia.

De fapt, organizatorul ”Visit Alba Iulia” a anunțat pe contul de Facebook că ”sperăm ca de săptămâna viitoare reprezentațiile noastre să devină obișnuință”.

Întrebați de Alba24.ro, reprezentanții primăriei nu au confirmat deocamdată semnarea vreunui contract cu asociația respectivă, dar au promis că vor reveni cu informații.

Comentariile istoricilor

Momentul de reenactment a stârnit comentariile istoricilor de la Muzeul Național al Unirii.

Istoricul Liviu Zgârciu a spus că melodia folosită este marșul otoman Ceddin Deden, care, în varianta cu versuri, preamărește națiunea turcă și vitejia armatelor ei.

Postarea lui Liviu Zgârciu:

”Toate bune și frumoase cu intrarea lui Mihai Viteazul în Alba Iulia. Dar nu mă pot abține să nu remarc frumusețea de marș militar.

Că e otoman, nu e nicio problemă, că iar zice lumea că sunt cârcotaș.

Marșul are și versuri, postez aici și traducerea lor, poate data viitoare, vrednicii oșteni ai lui Mihai le vor cânta și ei:

[Uită-te la] strămoșii tăi, bunicul tău, descendenții tăi, tatăl tău

Națiunea turcă a fost întotdeauna curajoasă.

Armatele tale, de multe ori, au fost renumite în întreaga lume. (2x)

Națiune turcă, [O] națiune turcă!

Iubește-ți naționalitatea [cu] cu pasiune,

Copleșiți dușmanii patriei voastre, cei blestemați vor avea gust de umilință” a postat pe contul său, istoricul Liviu Zgârciu.

YouTube video

Alaiul lui Mihai Viteazul, războinic și pe Facebook

Fosta directoare a bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia, Doina Hendre Biro, a fost admonestată de administratorii contului ”Visit Alba Iulia”, pentru un comentariu care a fost șters.

A rămas însă postat răspunsul față de aceasta. De remarcat că Doina Hendre Biro este unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați intelectuali din Alba, cu un doctorat obținut la Sorbona și cu o activitate știițifică remarcabilă.

Istoricul Tudor Roșu i-a luat apărarea, într-o postare pe contul său:

”Istoric, restaurator, bibliotecar, profesor, cu doctorat la Sorbona și distincții irepetabile cel puțin în peisajul cultural local, după o carieră de peste 40 de ani, doamna Biro este trimisă la colț de obraznicul ăsta care ne murdărește și imaginea orașului și pe cea a lui Mihai Viteazul cu „spectacolul” lui de prost gust.

Omul are treabă și cu bugetarii, și cu terasele și cu muzeele. Apoi își șterge mârlănește urmele” a scris Roșu.

”Ciocate, pantaloni second hand…”

Istoricii au criticat nu doar marșul turcesc utilizat ci tot momentul de reenactment:

”Ciocate, pantaloni de la second hand, o cuirasă de 100 de lei și deja ai un echipament complet pentru a da viața lui Mihai Viteazul.

Bașca vii și cu un discurs tembel de genul: Frați creștini, România este liberă.

Apoi închei apoteotic cu un marș otoman de preaslăvire a națiunii turce și deja ai ingredientele unui cocktail cultural manelizat. Oare ce ne mai așteaptă?”

Este pentru a doua oară când „trupa” lui Mihai Viteazul defilează prin Alba Iulia.

Prima reprezentanție a fost de asemenea discutabilă și l-a făcut pe primarul Pleșa să spună că ”momentul cu intrarea lui Mihai Viteazu în Alba Iulia trebuie studiat și verificat, pentru a corespunde atât din punct de vedere istoric, dar și din punct de vedere al calității actului artistic”.

Detalii aici VIDEO: Intrarea lui ”Mihai Viteazul” în Alba Iulia. Cum arată o repetiție pentru un spectacol de reenactment, propus primărieiDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

ACTUALITATE

Reguli pentru ieșirea din țară a părinților cu copii. Atenționare a Poliției de Frontieră: 500 de minori au fost opriți la graniță

Publicat

Având în vedere că a început vacanţa de vară, iar în această perioadă mulţi copii călătoresc în afara graniţelor ţării, Poliţia de Frontieră Română reamintește condiţiile privind călătoria cetăţenilor români minori în străinătate.

De la începutul vacanței școlare, polițiștii de frontieră au fost nevoiţi să întrerupă călătoria a peste 500 cetățeni români minori, ca urmare a faptului că părinţii/însoțitorii nu dețineau documentele necesare pentru a călători în afara ţării împreună cu minorul în condiții legale, ceea ce reprezintă aproximativ o treime din totalul celor aflați în această situație de la începutul anului și până în prezent (aproximativ 1600 cetățeni români minori).

Vezi și: Concediu în Grecia 2022. Prețuri la mâncare și combustibil, informații despre drum și ponturi pentru o vacanță reușită

Conform Legii 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate, cetăţenii români minori pot ieşi din ţară în baza unui document de călătorie valabil – paşaport sau carte de identitate (minorii peste 14 ani) – numai dacă sunt însoţiţi de o persoană fizică majoră şi cu acordul părinţilor.

Astfel, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, poliţiştii de frontieră vor permite ieşirea din ţară a cetăţenilor români minori în următoarele cazuri:

a) în situaţia în care călătoresc în străinătate însoţiţi de ambii părinţi;

b) în situaţia în care călătoresc împreună cu unul dintre părinţi, numai dacă părintele însoţitor prezintă o declaraţie a celuilalt părintesau, după caz, face dovada decesului celuilalt părinte;

În cazul părinţilor divorţaţi care exercită în comun autoritatea părintească, părintele însoţitor trebuie să prezinte acordul autentificat al celuilalt părinte cu privire la ieşirea din ţară.

c) în situaţia în care sunt însoţiţi de o altă persoană fizică majoră numai dacă persoana însoţitoare prezintă o declaraţie:

  • a ambilor părinţi,
  • a părintelui căruia minorul i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă,
  • a părintelui supravieţuitor ori a reprezentantului său legal.

Însoţitorii minorilor, alţii decât părinţii, trebuie să prezinte la controlul de frontieră şi certificatul de cazier judiciar.

Poate avea calitatea de însoţitor şi o persoană anume desemnată din cadrul unei societăţi comerciale autorizate să desfăşoare activităţi de transport internaţional de persoane, în condiţiile legii.

Acordul părintelui/părinţilor/reprezentantului legal pentru efectuarea călătoriei în străinătate de către un minor este materializat într-o declaraţie notarială care are forma și conținutul stabilite de lege, modelele fiind postate pe site-ul instituţiei https://www.politiadefrontiera.ro/ro/main/pg-continutul-si-forma-declaratiei-168.html.

Menţionăm că, valabilitatea declarației date de către părinte/părinți/reprezentantul legal pentru ieșirea din România a unui cetățean român minor poate fi de maximum 3 ani, iar din conţinutul ei se elimină obligativitatea menționării scopului deplasării și a rutei, precum  și condiția indicării exprese a statului/statelor de destinație.

De asemenea, în cazul minorilor, cetăţeni români cu domiciliul/reședința în străinătate, care se deplasează însoţiţi în statul în care au domiciliul/reședința, nu mai este necesară prezentarea declarației părinților/tutorilor la ieşirea din România.

Dovada domiciliului sau reşedinţei în străinătate a minorului se face cu documente în acest sens, după caz: paşaportul minorului, permisul de rezidenţă, adeverinţe care atestă rezidenţa etc.

De la începutul acestui am, polițiștii de frontieră au întrerupt călătoria a aproximativ 1.600 cetățeni români minori ca urmare a faptului că părinţii/însoțitorii nu dețineau documentele necesare pentru a călători împreună cu minorul în condiții legale.

Însă aceste situații sunt constatate tot mai des o dată cu finalizarea cursurilor și începerea vacanțelor de vară. Astfel, începând cu 10.06.2022, polițiștii de frontieră nu au permis ieșirea din țară a peste 500 cetățeni români minori ( aproximativ o treime din totalul de la începutul anului), aflați într-una din situațiile de mai jos:

  • nu posedau documente de călătorie valabile;
  • părintele însoţitor nu avea acordul celuilalt părinte prin procura notarială;
  • însoţitorii minorilor, alţii decât părinţii, nu au prezentat cazierul judiciar.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Avertizare COD PORTOCALIU de ploi în județul Alba, până duminică seara. Se vor semnala intensificări ale vântului și grindină

Publicat

ISU Alba a transmis duminică o avertizare de cod portocaliu de furtună, valabil până la ora 23.

Astfel, în data de 3 iulie, ora 12:00 până la ora 23:00 se vor semnala precipitatii torențiale care vor ajunge izolat la 50-60 de litri pe metrul pătrat, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină.

Este vizat centrul și nord-vestul județului Alba.

De luni până miercuri, județul Alba va înfrunta un val de căldură.

Vezi și: Județul Alba va fi lovit de un val de căldură, la începutul săptămânii. Nopți toride și zile de foc

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Județul Alba va fi lovit de un val de căldură, la începutul săptămânii. Nopți toride și zile de foc

Publicat

Autoritățile au emis un cod portocaliu și unul galben de caniculă, în mai multe zone din țară. Județul Alba se află din acest punct de vedere sub cod galben (deocamdată) și sub amenințarea unui val de căldură care va genera un disconfort termic ridicat în zilele de 3, 4 și 5 iulie

În intervalul menționat valul de căldură se va menține în toate regiunile, iar disconfortul termic va fi ridicat în zonele de câmpie și de podiș, unde indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

În general temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 și 36 de grade, iar cele minime între 17 și 20 de grade.

Noaptea va fi foarte cald. În zilele de luni (4 iulie) și marți (05 iulie), în zonele joase din vestul și nord-vestul țării valul de căldură se va intensifica, iar temperaturile (diurne și nocturne) se vor apropia de recordurile absolute ale perioadei.

După-amiaza se vor înregistra frecvent valori de 36…38 de grade, iar noaptea nu vor coborî în general sub 18…22 de grade și prin urmare disconfortul termic va fi accentuat.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Accident la Sebeș: Femeie lovită de un autoturism în timp ce încerca să treacă strada printr-un loc nepermis

Publicat

O femeie a fost rănită într-un accident produs la Sebeș. Se pare că aceasta a încercat să traverseze strada printr-un loc nepermis, fără să se asigure, moment în care a fost surprinsă și accidentată de un autoturism condus de un bărbat în vârstă de 70 de ani. 

În urma accidentului, femeia a suferit leziuni corporale și a fost transportată la spital.

Atât conducătorul auto cât și victima accidentului au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.

Sursă: IPJ Alba

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax