Connect with us
Advertisement

Eveniment

Marș otoman naționalist, folosit la spectacolul ”intrării lui Mihai Viteazul” în Alba Iulia. Controverse aprinse cu istoricii

Publicat

Un ”spectacol” de reenactment, desfășurat în weekend la Alba Iulia, naște controverse aprinse. 

Este vorba despre așa-zisa intrare a lui Mihai Viteazul în Alba Iulia, pusă în operă de o trupă de amatori a unei asociații care se pare că ar dori să facă asta în mod regulat printr-un contract cu Primăria Alba Iulia.

De fapt, organizatorul ”Visit Alba Iulia” a anunțat pe contul de Facebook că ”sperăm ca de săptămâna viitoare reprezentațiile noastre să devină obișnuință”.

Întrebați de Alba24.ro, reprezentanții primăriei nu au confirmat deocamdată semnarea vreunui contract cu asociația respectivă, dar au promis că vor reveni cu informații.

Comentariile istoricilor

Momentul de reenactment a stârnit comentariile istoricilor de la Muzeul Național al Unirii.

Istoricul Liviu Zgârciu a spus că melodia folosită este marșul otoman Ceddin Deden, care, în varianta cu versuri, preamărește națiunea turcă și vitejia armatelor ei.

Postarea lui Liviu Zgârciu:

”Toate bune și frumoase cu intrarea lui Mihai Viteazul în Alba Iulia. Dar nu mă pot abține să nu remarc frumusețea de marș militar.

Că e otoman, nu e nicio problemă, că iar zice lumea că sunt cârcotaș.

Marșul are și versuri, postez aici și traducerea lor, poate data viitoare, vrednicii oșteni ai lui Mihai le vor cânta și ei:

[Uită-te la] strămoșii tăi, bunicul tău, descendenții tăi, tatăl tău

Națiunea turcă a fost întotdeauna curajoasă.

Armatele tale, de multe ori, au fost renumite în întreaga lume. (2x)

Națiune turcă, [O] națiune turcă!

Iubește-ți naționalitatea [cu] cu pasiune,

Copleșiți dușmanii patriei voastre, cei blestemați vor avea gust de umilință” a postat pe contul său, istoricul Liviu Zgârciu.

YouTube video

Alaiul lui Mihai Viteazul, războinic și pe Facebook

Fosta directoare a bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia, Doina Hendre Biro, a fost admonestată de administratorii contului ”Visit Alba Iulia”, pentru un comentariu care a fost șters.

A rămas însă postat răspunsul față de aceasta. De remarcat că Doina Hendre Biro este unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați intelectuali din Alba, cu un doctorat obținut la Sorbona și cu o activitate știițifică remarcabilă.

Istoricul Tudor Roșu i-a luat apărarea, într-o postare pe contul său:

”Istoric, restaurator, bibliotecar, profesor, cu doctorat la Sorbona și distincții irepetabile cel puțin în peisajul cultural local, după o carieră de peste 40 de ani, doamna Biro este trimisă la colț de obraznicul ăsta care ne murdărește și imaginea orașului și pe cea a lui Mihai Viteazul cu „spectacolul” lui de prost gust.

Omul are treabă și cu bugetarii, și cu terasele și cu muzeele. Apoi își șterge mârlănește urmele” a scris Roșu.

”Ciocate, pantaloni second hand…”

Istoricii au criticat nu doar marșul turcesc utilizat ci tot momentul de reenactment:

”Ciocate, pantaloni de la second hand, o cuirasă de 100 de lei și deja ai un echipament complet pentru a da viața lui Mihai Viteazul.

Bașca vii și cu un discurs tembel de genul: Frați creștini, România este liberă.

Apoi închei apoteotic cu un marș otoman de preaslăvire a națiunii turce și deja ai ingredientele unui cocktail cultural manelizat. Oare ce ne mai așteaptă?”

Este pentru a doua oară când „trupa” lui Mihai Viteazul defilează prin Alba Iulia.

Prima reprezentanție a fost de asemenea discutabilă și l-a făcut pe primarul Pleșa să spună că ”momentul cu intrarea lui Mihai Viteazu în Alba Iulia trebuie studiat și verificat, pentru a corespunde atât din punct de vedere istoric, dar și din punct de vedere al calității actului artistic”.

Detalii aici VIDEO: Intrarea lui ”Mihai Viteazul” în Alba Iulia. Cum arată o repetiție pentru un spectacol de reenactment, propus primăriei

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement