Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Sisteme de alimentare cu apă și canalizare menajeră, în comuna Almașu Mare. A fost solicitată emiterea acordurilor de mediu

Publicat

Sisteme de alimentare cu apă și canalizare menajeră, în comuna Almașu Mare. Localitățile Almașu Mare și Nădăștia ar putea beneficia în curând de rețele de alimentare cu apă potabilă și de canalizare menajeră. Cele două investiții sunt estimate la peste 25,8 milioane de lei. 

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Alba a anunțat recent depunerea solicitării de emitere a acordurilor de mediu pentru proiectele „Înființare sistem de alimentare cu apă în comuna Almașu Mare” și „Înființare sistem de canalizare menajeră în comuna Almașu Mare”.

Alimentare cu apă și canalizare menajeră, în Almașu Mare

La ora actuală în comuna Almașu Mare nu există un sistem funcțional de alimentare cu apă și nici rețea de canalizare menajeră.

Prin proiectarea și constructia unui sistem de canalizare menajeră și o stație de epurare, comuna Almașu Mare se va conforma normelor europene pentru protecția apelor și a mediului, asigurând un cadru adecvat, din punctul de vedere al normelor de igienă și sănătae, pentru dezvoltarea economică a localităților sale și cresterea nivelului de trai al populației.

Gospodăriile individuale și pensiunile turistice și agroturistice din zonă utilizează fose septice improvizate, de tip latrină uscată, respectiv bazine betonate vidanjabile. Dacă în cazul gospodăriilor, deversarea apelor uzate menajere conduce la poluarea directă și indirectă a cursurilor de apă din zonă, în cazul pensiunilor recent construite, vidanjarea bazinelor de retenție conduce la costuri de transport prohibitive, cea mai apropiată stație de epurare în funcțiune și care are abilitatea tehnică de a prelua aceste debite suplimentare este în orașul Zlatna, situat la cca. 20 km E de Almașu Mare, pe DJ 705.

Rețea de canalizare menajeră în comuna Almașu Mare

Potrivit documentației, construcția rețelei de canalizare și a stației de epurare se va face în paralel cu cea a sistemului de alimentare cu apă, care face obiectul unui al doilea proiect de investiții derulat de comuna Almașu Mare și care va deservi, de asemenea, localitățile Almasu Mare și Nădăștia.

Lungimea totală a reţelei de canalizare gravitaționale va fi de 9.590 m. Pe toată lungimea reţelei de canalizare s-au prevăzut 311 cămine de vizitare.

Pentru dirijarea apelor uzate menajere în zonele unde nu a fost posibil transportul gravitațional, este necesară amplasarea a trei staţii de pompare ape uzate pe reţeaua de canalizare menajeră.

Pentru tratarea apelor uzate provenite din zona proiectului, înainte de deversarea în emisar, râul Aries, este propusă execuţia unei staţii de epurare, pe malul stâng al acestuia. Stația de epurare a fost proiectată pentru un număr maxim de 1.200 locuitori.

Valoarea investiției este estimată la 17.129.855,54 de lei, cu TVA.

Rețea de alimentare cu apă în comuna Almașu Mare

Având în vedere că zona Almașu Mare este cunoscută drept una cu exploatări miniere pentru metale auroargentifere încă de pe vremea romanilor, contaminarea surselor de apă este extinsă și drept urmare apa din fântâni nu este potabilă în localitățile Almașu Mare și Nădăștia. În aceste condiții, construcția unor captări din izvoare neafectate de deșeurile miniere, tratarea și distribuția apei pentru locuitorii acestor localități este imperios necesară.

În acest scop, s-a întocmit un studiu hidrogeologic pentru izvore din zone în care formațiunile eruptive purtătoare de minmeralizații metalice lipsesc, subasmentul fiind dezvoltat din formațiuni sedimentare cretacice și paleogene. Apa captată prin drenuri de suprafață va fi tratată și stocată într-un rezervor și distribuită gravitațional sau prin pompare, dupa caz, populației din cele două localități.

Potrivit documentației, rețeaua de distribuţie a apei va avea o lungime totală de 9.200 m.

Se propune înființarea unui sistem de alimentare cu apă compus:

  • două fronturi de captare a apei din izvoare
  • conducte de aducțiune
  • stație de pompare apă brută pentru transportul apei captate la gospodăria de apă
  • gospodărie de apă prevăzută cu rezervor metalic de 200 mc
  • stație de clorinare cu hipoclorit de sodiu
  • stație de repompare a apei pentru o porțiune din rețeaua de distribuție ce nu poate fi alimentată gravitațional,
  • două rețele de distribuție a apei, una alimentată gravitațional din rezervor și una alimentată prin pompare directă
  • branșamente individuale la rețeaua de distribuție a apei.

Valoarea investiției este estimată la 8.693.997,07 lei, cu TVA.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate