Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

Sistemele de lumini suplimentare la autovehicule, interzise. PROIECT legislativ, la Senat

Publicat

lumini tir

Toate mașinile, indiferent de capacitate, ar putea fi obligate să dețină sistemul de lumini standard, fără lumini suplimentare care pot orbi participanții la trafic, potrivit unui proiect de lege aflat la Senat.

Propunerea legislativă pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere în data de 13 noiembrie 2018.

„În ultima perioadă se remarcă faptul că mașinile de mare tonaj care tranzitează țara noastră sau efectuează transport intern și internațional prezintă o serie de modificări la nivelul sistemului de lumini. De multe ori sunt instalate sisteme suplimentare personalizate, nestandardizate, care luminează puternic si intermitent pe timpul noptii.

Aceste lumini nu au nici o funcționalitate în afară de personalizarea respectivului autovehicul de mare tonaj și pot reprezenta un pericol în traficul rutier pe timp de noapte, când conducătorii auto aflați la volanul autoturismelor pot resimți senzații de orbire de moment și pot avea reacții instantanee ce pot conduce la derapajul mașinii de pe carosabil și pierderea controlului asupra acesteia.

În cazuri speciale, sistemele luminoase neautorizate pot declanșa crize de epilepsie fotosensibilă, o afecțiune tot mai frecventă, asociată cu boli metabolice (diabet) sau traumatisme cranio-cerebrale mai vechi”, se precizează în expunerea de motive.

Inițiatorii proiectului legislativ aduc ca argumente cifrele îngrijorătoare care arată că România este pe locul II (după Letonia) în topul celor care au cele mai multe persoane decedate în accidente rutiere. O parte semnificativă din aceste accidente se produc ca urmare a coliziunilor dintre autovehiculele mici și mașinile de mare tonaj, TIR-urile.

Documentul prevede interzicerea deținerii la vedere, montarea și folosirea sistemelor de lumini suplimentare personalizate, nestandardizate care luminează puternic și intermitent pe timpul nopții. 

„În circulația pe drumurile publice se interzice deținerea la vedere, montarea și folosirea mijloacelor speciale de avertizare sonoră și sistemelor de lumini suplimentare personalizate, nestandardizate, care luminează puternic și intermitent pe timpul nopții, pe și în alte autovehicule decât cele prevăzute la art. 32, alin. 2, precum și deținerea, montarea sau folosire pe autovehicule a sistemelor care perturbă buna funcționare a dispozitivelor de supraveghere a traficului”, se precizează în proiect.

De asemenea, proiectul prevede reținerea certificatului de înmatriculare de către poliția rutieră, în cazul în care șoferii folosesc pe autovehicule lumini suplimentare personalizate, nestandardizate.

sursa: senat.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

UPDATE: INCENDIU în localitatea Măhăceni. Pompierii intervin pentru stingerea focului

Publicat

pompieri-isu-incendiu-noaptea_3-e1540839254587

Un incendiu a izbucnit luni seară la o anexă gospodărească din localitatea Măhăceni din comuna Unirea.  UPDATE: Potrivit ISU Alba, incendiul se manifestă pe aproximativ 4 mp la nivelul anexei gospodărești, se intervine în continuare pentru lichidarea acestuia cu o singură autospecială. Potrivit ISU Alba, detașamentul de pompieri Aiud intervine cu două autospeciale pentru stingerea […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

De ce ne doare capul primăvara. Ce este astenia și ce alte boli apar în acest sezon

Publicat

d

Aşteptată cu nerăbdare, primăvara vine cu numeroase probleme de sănătate. Este un anotimp cunoscut pentru asteniile asociate numelui său. Însă pot avea de suferit şi cei care au boli cronice, şi cei ale căror organisme sunt slăbite la ieşirea din iarnă. Astenia de primăvară nu este o boală, ci un cumul de stări fiziologice, normale, […]

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRATIE

PUZ-ul pentru zona de agrement de pe malul Mureșului de la Alba Iulia, la vot în Consiliul Local

Publicat

mures

Consilierii Locali din Alba Iulia vor avea de votat în următoarea ședință de Consiliu Local, documentația pentru introducerea în intravilan a 14.018 metri pătrați, în Partoș pe malul râului Mureș, între podul rutier şi cel de cale ferată. Terenul este necesar pentru amenajarea unei zone de agrement și debarcader. În cadrul proiectului, opt localităţi vor […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Bani sau tichete de masă pe vouchere de vacanţă nefolosite. Proiect legislativ

Publicat

bani lei monede

Pentru voucherele de vacanţă nefolosite, angajaţii ar putea primi în schimb contravaloarea lor în bani sau tichete de masă. Prevederea este menţionată într-o propunere legislativă iniţiată de un deputat ALDE. Iniţiatorul vrea ca firmele să fie obligate să-şi despăgubească în acest fel salariaţii. El aduce ca argument un studiu GfK, potrivit căruia tichetele valorice reprezintă […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate