Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

Sistemele de lumini suplimentare la autovehicule, interzise. PROIECT legislativ, la Senat

Publicat

lumini tir

Toate mașinile, indiferent de capacitate, ar putea fi obligate să dețină sistemul de lumini standard, fără lumini suplimentare care pot orbi participanții la trafic, potrivit unui proiect de lege aflat la Senat.

Propunerea legislativă pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere în data de 13 noiembrie 2018.

„În ultima perioadă se remarcă faptul că mașinile de mare tonaj care tranzitează țara noastră sau efectuează transport intern și internațional prezintă o serie de modificări la nivelul sistemului de lumini. De multe ori sunt instalate sisteme suplimentare personalizate, nestandardizate, care luminează puternic si intermitent pe timpul noptii.

Aceste lumini nu au nici o funcționalitate în afară de personalizarea respectivului autovehicul de mare tonaj și pot reprezenta un pericol în traficul rutier pe timp de noapte, când conducătorii auto aflați la volanul autoturismelor pot resimți senzații de orbire de moment și pot avea reacții instantanee ce pot conduce la derapajul mașinii de pe carosabil și pierderea controlului asupra acesteia.

În cazuri speciale, sistemele luminoase neautorizate pot declanșa crize de epilepsie fotosensibilă, o afecțiune tot mai frecventă, asociată cu boli metabolice (diabet) sau traumatisme cranio-cerebrale mai vechi”, se precizează în expunerea de motive.

Inițiatorii proiectului legislativ aduc ca argumente cifrele îngrijorătoare care arată că România este pe locul II (după Letonia) în topul celor care au cele mai multe persoane decedate în accidente rutiere. O parte semnificativă din aceste accidente se produc ca urmare a coliziunilor dintre autovehiculele mici și mașinile de mare tonaj, TIR-urile.

Documentul prevede interzicerea deținerii la vedere, montarea și folosirea sistemelor de lumini suplimentare personalizate, nestandardizate care luminează puternic și intermitent pe timpul nopții. 

„În circulația pe drumurile publice se interzice deținerea la vedere, montarea și folosirea mijloacelor speciale de avertizare sonoră și sistemelor de lumini suplimentare personalizate, nestandardizate, care luminează puternic și intermitent pe timpul nopții, pe și în alte autovehicule decât cele prevăzute la art. 32, alin. 2, precum și deținerea, montarea sau folosire pe autovehicule a sistemelor care perturbă buna funcționare a dispozitivelor de supraveghere a traficului”, se precizează în proiect.

De asemenea, proiectul prevede reținerea certificatului de înmatriculare de către poliția rutieră, în cazul în care șoferii folosesc pe autovehicule lumini suplimentare personalizate, nestandardizate.

sursa: senat.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Liviu Dragnea a ajuns la Penitenciarul Rahova. La intrarea în închisoare a fost huiduit de mai mulți manifestanți

Publicat

dragnea 2

Liviu Dragnea a fost adus cu o mașină Dacia Duster în urmă cu câteva minute, la Penitenciarul Rahova. Acesta a intrat pe aceiași poartă pe care a fost adus și fostul său coleg de partid, Radu Mazăre.  Lângă intrarea Penitenciarului Rahova s-au aflat mai mulți manifestanți care l-au huiduit pe Liviu Dragnea, ba mai mult […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

ITM Alba: Amendă în valoare de 2.600 de lei și mai multe avertismente, date de inspectori

Publicat

itm alba

Inspectorii ITM Alba au dat amenzi în valoare totală de peste 2.500 de lei în urma controalelor efectuate la agenţi economici, săptămâna trecută. Au depistat mai multe nereguli în activitatea firmelor. În domeniul relaţiilor de muncă au fost controlate 42 de unități, cu 387 de angajați, unde au constatat 72 de deficiențe, pentru care au aplicat […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE: Dragnea s-a PREDAT la Penitenciarul Rahova. Diversiune și cursă nebună prin București cu o mașină ”momeală”

Publicat

s

UPDATE: Liviu Dragnea a intrat pe porțile penitenciarului Rahova, adus de o mașină a poliției, după o diversiune și o cursă nebună prin București, cu ziariștii pe urme. Dragnea va fi încarcerat și își va petrece următorii trei ani și șase luni în închisoare, după ce a fost condamnat definitiv în dosarul angajărilor fictive de […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Deputatul Rădulescu, după condamnarea lui Dragnea: Medicii să dea salariile înapoi, fermierii să dea subvenția la USR

Publicat

Declarații halucinante ale unui lider al partidului de guvernământ. Deputatul PSD, Cătălin Rădulescu, unul dintre vârfurile de lance din Parlament împotriva justiției, a izbucnit luni, după condamnarea definitivă a lui Liviu Dragnea și după pierderea zdrobitoare a alegerilor, spunând că medicii să dea înapoi măririle de salarii și apoi să plece din țară.  „A fost […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate