Actualitate
Sistemele de lumini suplimentare la autovehicule, interzise. PROIECT legislativ, la Senat
Toate mașinile, indiferent de capacitate, ar putea fi obligate să dețină sistemul de lumini standard, fără lumini suplimentare care pot orbi participanții la trafic, potrivit unui proiect de lege aflat la Senat.
Propunerea legislativă pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere în data de 13 noiembrie 2018.
„În ultima perioadă se remarcă faptul că mașinile de mare tonaj care tranzitează țara noastră sau efectuează transport intern și internațional prezintă o serie de modificări la nivelul sistemului de lumini. De multe ori sunt instalate sisteme suplimentare personalizate, nestandardizate, care luminează puternic si intermitent pe timpul noptii.
Aceste lumini nu au nici o funcționalitate în afară de personalizarea respectivului autovehicul de mare tonaj și pot reprezenta un pericol în traficul rutier pe timp de noapte, când conducătorii auto aflați la volanul autoturismelor pot resimți senzații de orbire de moment și pot avea reacții instantanee ce pot conduce la derapajul mașinii de pe carosabil și pierderea controlului asupra acesteia.
În cazuri speciale, sistemele luminoase neautorizate pot declanșa crize de epilepsie fotosensibilă, o afecțiune tot mai frecventă, asociată cu boli metabolice (diabet) sau traumatisme cranio-cerebrale mai vechi”, se precizează în expunerea de motive.
Inițiatorii proiectului legislativ aduc ca argumente cifrele îngrijorătoare care arată că România este pe locul II (după Letonia) în topul celor care au cele mai multe persoane decedate în accidente rutiere. O parte semnificativă din aceste accidente se produc ca urmare a coliziunilor dintre autovehiculele mici și mașinile de mare tonaj, TIR-urile.
Documentul prevede interzicerea deținerii la vedere, montarea și folosirea sistemelor de lumini suplimentare personalizate, nestandardizate care luminează puternic și intermitent pe timpul nopții.
„În circulația pe drumurile publice se interzice deținerea la vedere, montarea și folosirea mijloacelor speciale de avertizare sonoră și sistemelor de lumini suplimentare personalizate, nestandardizate, care luminează puternic și intermitent pe timpul nopții, pe și în alte autovehicule decât cele prevăzute la art. 32, alin. 2, precum și deținerea, montarea sau folosire pe autovehicule a sistemelor care perturbă buna funcționare a dispozitivelor de supraveghere a traficului”, se precizează în proiect.
De asemenea, proiectul prevede reținerea certificatului de înmatriculare de către poliția rutieră, în cazul în care șoferii folosesc pe autovehicule lumini suplimentare personalizate, nestandardizate.
sursa: senat.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News