Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Situațiile transferului de asigurări sociale pentru persoanele scutite de impozit. Ce prevede legea


Publicat

business

În urmă cu câteva zile a fost publicată OUG nr. 3/2018 care corectează situațiile transferului de asigurări sociale pentru persoanele scutite de impozit (programatori, persoane cu handicap, etc.), pentru contractele de muncă cu timp parțial și pentru contribuția la pensii pentru concediile medicale. OUG nr. 3/2018 reglementează trei situații fiscale a căror efect este negativ, generate de transferul asigurărilor sociale de la angajator la salariat.

Cum se aplică

Cele trei situații fiscale reglementate sunt:

A. Recalculul contribuției la sănătate în sensul reducerii sumei de plată pentru persoanele scutite de impozitul pe venit (programatori, cercetători, persoane cu handicap) astfel încât să nu scadă salariul net;

B. Modificarea obligației de plată pentru asigurările sociale pentru contractele de muncă cu timp parțial astfel încât să nu se mai ajungă la salarii nete negative;

C. Un nou mod de calcul a contribuției la pensii pentru persoanele aflate în concediu medical astfel încât să nu mai existe situația prin care contribuția la pensie este mai mare decât indemnizația pentru concediu medical.

A. Diminuare contribuție la sănătate pentru persoanele angajate ca programatori, cercetători, persoanele cu handicap și muncitori sezonieri

Prezentele prevederi normative se aplică persoanelor fizice ce realizează venituri din salarii aflate în desfășurare la data de 31 decembrie 2017, beneficiază de scutire la impozitul pe venitul din salarii conform art. 60 din Codul fiscal al căror salariu brut este majorat cu minim 20% în anul 2018 față de nivelul lunii decembrie 2017.

Pentru aceste persoane, contribuția la asigurările de sănătate reținută la sursă și plătită la buget se calculează după următoarea formulă:

CASS reținută = Venit brut 2018 – CAS datorată în 2018 – Salariu net decembrie 2017

Simbolurile utilizate au următoarele înțelesuri:

 • CASS reținută = contribuția de asigurări sociale de sănătate reținută de către angajatori/plătitori din salariul brut în luna, care nu poate fi mai mare decât contribuția calculată și datorată conform dispozițiilor Legii nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioare;
 • venit brut 2018 = venitul bază de calcul al CASS, realizat în anul 2018;
 • CAS datorată în 2018 = contribuția de asigurări sociale, calculată și reținută de către angajatori/plătitori, potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioare;
 • salariu net decembrie 2017 = salariul net, determinat prin deducerea din salariul brut a contribuțiilor sociale individuale obligatorii, potrivit legii, în luna decembrie 2017, corespunzător salariului brut prevăzut în contractul individual de muncă, aflat în derulare la data de 31 decembrie 2017.

Exemplu de calcul

Presupunem că salariu brut al unui programator în decembrie 2017 a fost de 10.000 lei. Presupunem că această persoană a avut normă întreagă și nu beneficiază de deduceri suplimentare. În acest caz, reținerile din salariu și salariu net în decembrie 2017 se determina astfel:

 • Salariu Brut = 10.000 lei;
 • Asigurări Sociale (CAS) 10.5% = 1.050 lei;
 • Asigurări Sociale de Sănătate (CASS) 5.5% = 550 lei;
 • Fondul de Șomaj (CFS) 0.5% = 50 lei;
 • Salariu Net = 8.350 lei;

În anul 2018 s-a efectuat transferul asigurărilor sociale și s-a majorat salariu brut cu 20% la suma de 12.000 lei.

Înainte de apariția acestei ordonanțe, reținerile din salariu și salariu net sunt:

 • Asigurări Sociale (CAS) 25% = 3.000 lei;
 • Asigurări Sociale de Sănătate (CASS) 10% = 1.200 lei;
 • Salariu net = 7.800 lei.

După apariția acestei ordonanțe:

CASS reținută = venit brut2018 (12.000) – CAS datorată în 2018 (3.000) – salariu net decembrie 2017 (8.350) = 650 lei.

Salariu net = 12.000 – 3.000 (CAS) – 650 = 8.350 lei.

Salariu net după intrarea în vigoare a aceste ordonanțe este 8.350 lei.

Practic, se păstrează același net prin reducerea la plată a contribuției la sănătate. Această reducere (deducere) va fi declarată prin Declarația 112, iar suma va fi transferată din bugetul de stat către Fondul de Sănătate.

Această procedură nu se aplică pentru personalul bugetar, pe perioada în care contractul de muncă este suspendat și dacă părtile agrează reducerea salariului brut sub procentul de 20% amintit anterior.

B. Asigurările sociale pentru contractele de muncă cu timp parțial pentru care se recalculează asigurările sociale la nivelul salariului minim pe economie.

Ordonanța stabilește că bază de calcul a asigurărilor sociale rămâne tot salariul minim pe economie atunci când salariul persoanei fizice este mai mic decât salariul minim pe economie și nici nu poate fi aplicată vreo excepție prevazută de lege.

Ordonanța se adresează cu precădere la acele situații în care salariul net este unul negativ, dar și la acele salarii pozitive unde salariul net a scăzut ca urmare a transferului asigurărilor sociale.

În esență, ordonanța stabilește:

a) Persoana fizică suportă din venitul brut salarial contribuția la pensii în procent de 25% și contribuția la sănătate în procent de 10% calculate la venitul brut salarial;

b) diferența de asigurări sociale recalculată până la nivelul salariului minim pe economie este suportată de angajator;

Exemplu de calcul pentru un salariu brut de 500 lei.

Presupunem că acest salariu este încasat de o persoană fizică rezidentă ce nu beneficiază de o excepție la recalculul asigurărilor sociale. Pentru această valoare a salariului nu se pune problema impozitului pe venitul din salarii întrucât deducerea personală este de 510 lei.

Înainte de apariția ordonanței, contribuțiile și salariu net se prezintă astfel:

 • Contribuție la pensii = 1.900 X 25% = 475 lei;
 • Contribuție la sănătate = 1.900 X 10% = 190 lei;
 • Total contribuții = 665 lei;
 • Salariu net =  – 165 lei.

Practic, persoana fizică trebuie să vină cu bani de acasă pentru plata asigurărilor sociale.

După intrarea în vigoare a ordonanței, asigurările sociale suportate de persoana fizică sunt:

 • Contribuția la pensii = 500 X 25% = 125 lei;
 • Contribuția la sănătate = 500 X 10% = 50 lei;
 • Total contribuții suportate de persoana fizică = 175 lei;
 • Salariu net = 500 – 175 = 325 lei.

Diferența la contribuțiile sociale (665 – 175 = 490 lei) va fi suportată pe cheltuiala angajatorului.

C. Contribuția la pensii pentru concedii medicale.

Legiuitorul reformulează mai multe prevederi corelate privind contribuția la asigurările sociale pentru concedii medicale prevăzute de art. 139, art. 143, art. 144 din Codul fiscal.

„Pe perioada în care persoanele fizice prevăzute la art. 1 alin. (2), art. 23 alin. (2) și la art. 32 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările și completările ulterioare, beneficiază de concedii medicale și de indemnizații de asigurări sociale de sănătate, baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale datorate bugetului asigurărilor sociale de stat este suma reprezentând indemnizația de asigurări sociale de sănătate de care beneficiază conform prevederilor legale, iar contribuția de asigurări sociale se suportă la nivelul cotei prevăzute la art. 138 lit. a) și se reține din indemnizația de asigurări sociale de sănătate.”, prevede Art. 144 din lege.

Dacă au existat situații în care s-au făcut calcule de salarii și s-a efectuat depunerea Declarației 112 conform situațiilor anterioare, legiuitorul permite recalculul acestor sume și depunerea unor declarații rectificative pe întreaga perioadă a anului 2018. Material realizat cu sprijinul consultantului fiscal Adrian Benta.

sursa: hotnews.roȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Cuplurile de cetățeni din Teiuș care au împlinit 50 de ani de căsătorie, premiate de primărie și consiliul local

Publicat

Primăria din Teiuș a fost alături de cuplurile de cetățeni care au împlinit 50 de ani de căsătorie neîntreruptă. 

Chiar dacă de obicei toți sărbătoriții petreceau împreună momentul fericit, anul acesta, din cauza pandemiei de coronavirus, petrecerea nu a mai fost posibilă. 

Totuși, administrația locală i-a celebrat pe cei care în 2020 au împlinit 50 de ani de căsătorie. Mai exact, primarul din Teiuș, Mirel Hălălai s-a deplasat la locuințele acestora și le-a oferit un cadou din partea primăriei.

”De cațiva ani a devenit o tradiție să fim alături de cei care împlinesc 50 de ani de căsatorie neîntreruptă, respectiv cele mai longevive cupluri.

Primaria Teiuș si Consiliul Local au venit în întâmpinarea acestui frumos moment, susținând material un eveniment deosebit din viața acestor familii teiușene, modele de urmat în viață pentru fiecare dintre noi.

În acest an din cauza condițiilor nu a fost posibilă o întalnire a tuturor așa cum eram obișnuiți, Primaria a venit, prin reprezentanții săi în casele familiilor ce sărbătoresc aceste fericit eveniment”, au transmis reprezentanții primăriei Teiuș într-un comunicat de presă.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Consiliul Județean Alba a făcut un site pentru sprijinirea producătorilor locali. Poți să vezi, dar nu poți cumpara online

Publicat

Produse lactate, preparate din carne, pește, uleiuri, produse de panificație, legume, fructe, băuturi și răsaduri, toate produse în județul Alba: asta pot găsi cei care accesează platforma madeinalba.ro.

Totuși, site-ul promovat de Ion Dumitrel pe pagina sa de Facebook are o singură utilitate: cea de vizualizare a produselor. 

Cei care accesează o categorie de produse și mai apoi un preparat anume nu îl pot comanda, pot doar să vadă de cine este produs și au la dispoziție un număr de telefon și o adresă de contact.

Restul intercațiunii se face clasic, clientul sună și îl întrebă pe producător dacă mai are produsul disponibil sau nu. 

De asemenea, în timp ce în alte județe, platforme asemănătoare au fost puse în funcțiune încă de la începutul pandemiei de coronavirus, la Alba, aceasta a apărut după aproape trei luni.

Ce spun reprezentanții Consiliului Județean Alba despre site

”Platforma www.madeinalba.ro promovează produsele autentice locale, iar Consiliul Județean Alba își propune, pe această cale, să creeze legătura dintre micii fermieri, agricultori sau întreprinzători locali și cei interesați atât o alimentație sănătoasă, cât și de o experiență culinară inedită.

Vizitarea acestui site de prezentare este și un prilej de a cunoaște nu doar produsele – autentice, gustoase și sănătoase, ci și poveștile din spatele efortului și pasiunii unor oameni care respectă și perpetuează tradițiile, promovând gastronomia și specificul zonei.

Proiectul a fost realizat cu sprijinul Grupurilor de acţiune locală din judeţul Alba: „Pe Mureş şi pe Târnave”, Valea Ampoiului – Valea Mureşului” se arată într-un comunicat de presă.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Provocările pentru ”pitici și tătici” ale unui tânăr din Alba Iulia. Un mod inedit de a petrece timpul liber cu cei mici

Publicat

Un tânăr din Alba Iulia, cu multă imaginație și talent la ”meșterit”, și-a transformat pasiunea într-o provocare pentru ”tătici și pitici”, din dorința de a petrece cât mai mult timp alături de băiatul său și a-l implica în cât mai multe activități creative. 

Radu Oprița, alături de Patrick, băiatul și ajutorul său de nădejde, au creat în sufrageria casei, din toate jucăriile celui mic ”o reacție în lanț” pe care au postat-o pe YouTube.

Deloc surprinzător, video-ul de pe YouTube chiar a generat o reacție în lanț și a fost vizualizat de peste 1.000 de persoane.

Atunci, Radu s-a gândit să facă mai multe activități alături de cel mic și să le filmeze, pentru a le da idei și altor tătici.

Radu a povestit, pentru Alba24.ro, cum i-a venit ideea.

Potrivit acestuia, totul a început în perioada sărbătorilor de Crăciun din 2019, când cel mic a primit foarte multe cadouri, iar Radu s-a gândit cum poate să le folosească pe toate odată.

În prima filmare de pe YouTube, cei doi au folosit peste 50 de jucării, iar după 70 de încercări eșuate și șase ore de distracție, sistemul de reacție în lanț ”a mers ca uns”.

Radu a dat provocarea mai departe și prietenilor tătici, dar s-a hotărât să continue activitățile și să le filmeze.

Așa a apărut mini-seria ”Provocări pentru pitici și tătici”. O altă activitate a fost construirea unei ”plăci de activități”, cu mai multe elemente, cu care cel mic se poate juca și interacționa.

Dar, poate cel mai ambițios proiect de până acum și în urma căruia Radu a fost contactat și de alți părinți, pentru detalii și instrucțiuni, este un turnuleț cu tobogan, construit în aer liber.

Construit din lemn și vopsit în culori vii, turnulețul s-a dovedit a fi un element de joacă interactiv pentru cel mic, dar și un prilej de a petrece cât mai mult timp cu acesta.

Tânărul tătic din Alba Iulia nu se oprește doar la videoclipurile postate până acum și ne-a declarat că următoarele două proiecte vor fi cu siguranță tot în aer liber.

 

 

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

VIDEO REPORTAJ: Cum s-a pregătit Colegiul HCC din Alba Iulia pentru reluarea orelor cu elevii claselor a XII-a. Măsurile luate

Publicat

Elevii de clasa a XII-a și a VIII-a se întorc din 2 iunie la școală pentru aproape două săptămâni de pregătire înaintea examenelor de Bacalaureat și Evaluare Națională. 

Pentru ca orele de pregătire să se desfășoare în condiții de siguranță, în ceea ce privește limitarea răspândirii noului coronavirus, autoritățile au impus unităților de învățământ o serie de reguli stricte. 

Marți, 26 mai, alături de Valeriu Cerbu, directorul Colegiului „Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia, reporterii Alba24.ro au luat la pas curtea și clădirea colegiului pentru a vedea cum au fost puse în practică regulile impuse de autorități. 

De la marcaje vopsite pe asfalt în curte, la scanarea temperaturii, asigurarea de măști de protecție și până la circuite diferite pentru intrarea și ieșirea elevilor din clădire, conducerea celui mai prestigios liceu din Alba s-a asigurat că a bifat toate regulile impuse de autorități.

Intrarea în curtea unității de învățământ și așteptarea pentru luarea temperaturii

Intrarea elevilor în Colegiul Național „Horea, Cloșca și Crișan” se va realiza pe două circuite: un circuit pentru intrarea laterală și unul pentru intrarea de la sala de sport.

În curtea unității de învățământ, circuitul pentru intrarea laterală este marcat cu săgeți și linii vopsite pe asfalt din doi în doi metri, pentru ca elevii să păstreze distanța între ei. La fel este marcat și cel de-al doilea circuit, cu intrarea în zona sălii de sport sala de sport.

În curtea colegiului vor fi prezenți profesori care îi vor direcționa pe elevi spre cele două intrări și se vor asigura că aceștia păstrează distanțarea fizică.

Măsurile de siguranță și de prevenire a îmbolnăvirii cu COVID-19 sunt afișate încă de la intrare, la avizierul din curtea liceului. De asemenea, pe panou este afișată și oglinda fiecărei clase – respectiv locul elevilor în bănci, distanța dintre acestea și spațiul, în metri pătrați, care îi revine fiecărui elev.

La intrările în clădirea colegiului încep și marcajele prin care li se reamintește elevilor să păstreze distanța. De asemenea sunt amplasate covoare cu material dezinfectant pe care elevii își vor putea șterge tălpile încălțărilor.

Procedura de la intrarea în clădirea colegiului 

După ce au pășit în clădire, elevii vor fi întâmpinați de un cadru medical care le va lua temperatura prin termoscanare. După termoscanare aceștia își vor dezinfecta mâinile, iar apoi se vor îndrepta către clasele la care sunt repartizați.

„La intrarea în școală elevul se dezinfectează pe mâini, îi facem un examen sumar, îl întrebăm: aveți dureri în gât, tușiți, aveți dureri de cap?

Dacă copilul neagă, îi măsurăm temperatura. Dacă temperatura este mai mică de 37,3 grade, îi înmânăm o mască și îl îndrumăm spre sala de clasă.

În cazul în care se întâmplă ca temperatura să fie 37,3 – 37,4 grade, deci peste 37,3, îl ținem deoparte 5 minute, după care repetăm măsurarea temperaturii.

Dacă după cele 5 minute temperatura persistă, îi recomandăm să meargă la medicul de familie, deci copilul acela nu va intra în școală”, a precizat unul dintre cadrele medicale prezente în unitatea de învățământ.

Lângă fiecare clasă de curs există o masă pe care se află dezinfectant și cutii cu măști de protecție, măști pe care elevii sunt obligați să le poarte pe tot parcursul orelor.

Salile de clasă

Pe ușa fiecărei săli de clasă sunt afișate regulile care trebuie respectate de elevi și o reprezentare grafică a repartiției adolescenților în bănci.

„În fiecare sală de curs, mobilierul este pozitiționat în așa fel încât să se păstreze distanța de doi metri, deci cei patru metri pătrați pentru fiecare elev, scaunele au fost eliminate și  a rămas doar scaunul pentru elevul din bancă.

Mai mult, fiecare loc al elevilor din bănci este marcat de un set de reguli lipit pe bancă. 

Intrarea în sălile de curs se va face în ordinea sosirii, iar aceștia se vor așeza în bănci, începând cu ultima bancă și până la prima. În acest fel elevii nu vor trece unii pe lângă alții când își vor ocupa locurile în bănci”, a declarat Valer Cerbu, în timp ce inspecta o sală de clasă.

Pauzele

În pauză profesorul care lucrează cu elevii va rămâne alături de ei în sala de clasă, iar la sfârșitul programului, profesorul va fi acela care îi va conduce pe elevi la ieșire.

Elevii vor ieși din colegiu pe o ușă diferită față de cea pe care au intrat, a mai menționat Valeriu Cerbu.

La finalul turului prin Colegiul Național „Horea, Cloșca și Crișan”, Valeriu Cerbu a spus că profesorii dar și personalul auxiliar al unității de învățământ sunt pregătiți pentru ai primi pe elevi în condiții de siguranță.

Un reportaj realizat de Cristian Panu și Raul Baciu – Alba24.ro.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate