Actualitate
SONDAJ INSCOP: Aproape 90% dintre români ar alege un președinte bărbat. Vezi cine sunt candidații preferați pentru funcția de șef al statului
În urma unui sondaj INSCOP, la alegerile prezidențiale, 88,1% dintre români ar prefera un șef al statului bărbat, în timp ce 11,9% dintre ei ar opta pentru o femeie. Candidații preferați din interiorul partidelor politice, pentru funcția de președinte al României, sunt Victor Ponta, Crin Antonescu și Mihai Răzvan Ungureanu.
În calitate de candidat al USL pentru alegerile prezidențiale, românii îl indică pe Victor Ponta pe primul loc cu 24% dintre opțiuni. Următorii în clasament sunt Crin Antonescu (18,8%), Sorin Oprescu (16,2%) și Călin Popescu Tăriceanu (10,4%). Cei mai mulți însă nu preferă niciuna dintre personalitățile menționate în întrebarea de tip listă închisă de opțiuni (25,6%), în timp ce 4,9% nu știu sau nu au răspuns la această întrebare.
În privința unui candidat din partea PSD la alegerile prezidențiale, cei mai mulți respondenți l-au indicat tot pe Victor Ponta pe primul loc. Astfel, Ponta este cotat 32,1% din opțiunile românilor în acest caz. Liderul PSD este urmat de Sorin Oprescu (19,8% din totalul respondenților) și Mircea Geoană, care ar fi candidatul cel mai potrivit pentru funcția de președinte al României din partea PSD în viziunea a 12% dintre români. Pe de altă parte, 31,5% dintre români cred că niciuna dintre personalitățile menționate nu ar fi potrivită pentru funcția de președinte, în timp ce 4,6% nu știu sau nu au răspund la întrebare.
Întrebați pe cine ar prefera în calitate de candidat la prezidențiale din partea PNL, 27,2% dintre respondenți au spus Crin Antonescu. Liderul PNL este urmat în topul preferințelor de Klaus Iohannis (20,9%), Călin Popescu-Tăriceanu (19,7%). 27,7% dintre români cred că niciunul dintre cei menționați nu ar fi potrivit pentru funcția de președinte din partea PNL, în timp ce 4,5% nu știu sau nu au răspuns în această chestiune.
Sondajul a inclus și întrebări referitoare la preferințele pentru un candidat la prezidențiale din partea partidelor de dreapta. Cele mai multe opțiuni favorabile se îndreaptă înspre Mihai-Răzvan Ungureanu (22,9%), urmat de Cătălin Predoiu (13,4%), Emil Boc (8%), Elena Udrea (6,1%). Cea mai mare parte dintre respondenți (45,6%) afirmă că niciunul dintre aceștia nu ar fi potrivit pentru funcția de președinte al României, iar 4,1% nu știu sau nu au răspuns la această întrebare.
Cercetarea INSCOP arată că în privința profilului șefului statului, 51,1% dintre români ar prefera un independent în funcția de președinte, în timp ce 48,9% preferă un membru al unui partid politic. De asemenea, 51,4% preferă un președinte de dreapta, în timp ce 48,6% — un președinte de stânga. 75,1% dintre români ar prefera un președinte mai tânăr, față de 24,9% care optează pentru un președinte mai bătrân. Dacă ar trebui să aleagă între un bărbat și o femeie, 88,1% dintre români ar prefera un bărbat, în timp ce 11,9% optează pentru o femeie. 69,8% dintre respondenți preferă o persoană echilibrată și echidistantă pentru funcția de președinte, în timp ce 30,2% ar dori un președinte implicat activ în viața politică.
„Locuitorii din Transilvania, Banat și vestul țării sunt mai degrabă adepții unui președinte independent, în timp ce locuitorii din sud preferă mai mult președintele membru de partid. Moldovenii sunt echilibrați. Locuitorii din Transilvania sunt orientați către un președinte de dreapta, în timp ce locuitorii din Moldova, Bucovina preferă un președinte de stânga. Locuitorii din sudul țării, din Banat, Crișana și Maramureș au opinii echilibrate în ceea ce privește culoarea ideologică a președintelui, evident cu limitele legate de înțelegerea efectivă a ceea ce înseamnă stânga și dreapta politică. Transilvănenii sunt, într-o proporție mai mare decât media populației, adepții unui președinte mai bătrân. Locuitorii din sud se pronunță net în favoarea unui președinte mai tânăr. Românii din Transilvania, din Banat, Crișana, Maramureș ar alege într-o proporție semnificativ mai mare decât cei din Sud sau din Moldova, o femeie pentru funcția de președinte al țării”, susține Remus Ștefureac, director INSCOP Research.
INSCOP prezintă și rezultatele unei corelații între opțiunea pentru un președinte de stânga sau dreapta și intenția de vot pentru președinte. Astfel, INSCOP arată că Victor Ponta adună cele mai multe dintre opțiunile celor care preferă un președinte de stânga (45%), urmat de Crin Antonescu (22,9%), Mihai-Răzvan Ungureanu și Corneliu Vadim Tudor (fiecare cu 4% dintre opțiuni). În clasament urmează Cătălin Predoiu (3,7%), Kelemen Hunor (2%) și Dan Diaconescu (2%). 16,4 optează pentru altcineva. Opțiunile celor care preferă un candidat de dreapta se îndreaptă către Crin Antonescu (22,3%), Mihai-Răzvan Ungureanu (17,7%), Victor Ponta (16,2%), Cătălin Predoiu (7,2%), Kelemen Hunor (6,6%), Vadim Tudor (5%) și Dan Diaconescu (1,8%). Pentru o altă persoană optează 23,2%. Victor Ponta adună preponderent electorat de stânga, Mihai-Răzvan Ungureanu electorat de dreapta, în timp ce Crin Antonescu adună în proporții relativ egale și electorat care preferă un președinte de dreapta și electorat care își dorește un președinte de stânga.
Sondajul a fost realizat de INSCOP Research la comanda cotidianului „Adevărul” în perioada 16 — 21 ianuarie. Volumul eșantionului a fost de 1.054 persoane și este reprezentativ pentru populația României de 18 ani și peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de ą 3%, la un grad de încredere de 95%, eșantionul fiind de tip multi-stratificat, probabilistic.
Sursa: Agerpres
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News