Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Soprana Lorena Puican: de la Liceul de Arte, la marile scene ale lumii. ”Alba Iulia se potrivește cu Mozart”


Publicat

Lorena V. Puican este o tânără artistă din Alba Iulia, cu o carieră extraordinară în domeniul muzicii clasice, despre care aici, în orașul ei natal, se știe prea puțin. Dincolo de clișee, povestea ei este una despre muncă multă, pasiune și talent.

Modestă și amabilă, Lorena a acceptat un dialog cu reporterul Alba24. O discuție despre drumul ei de la Liceul de Arte ”Regina Maria”, până pe marile scene din Italia, Elveția, China și Hong Kong, din care aflăm, printre altele, care este bucata muzicală care se potrivește cel mai bine orașului Alba Iulia, dar și ce-i lipsește acestuia din punct de vedere cultural.

Reporter: Când ați început să înțelegeți că muzica se leagă definitiv de destinul dumneavoastră? Cum ați început?

Lorena V. Puican: Am fost din clasa întâi la muzică, iar meritul pentru asta este al părinților mei, în special al tatei. El a avut dorința ca atât eu, cât și soara mea, să studiem muzica. Am studiat pianul, dar părinții mei nefiind în domeniu, nu au prea fost conștienți de importanța achiziției unui pian sau a unei pianine pentru studiu, însă, așa a fost să fie.

În clasa a VII-a m-a auzit un profesor de canto cântând pe hol și mi-a spus că ar trebui să vin la canto. Înainte să încep clasa a IX-a a trebuit să mă decid la ce liceu să merg mai departe, îmi plăcea pianul, dar știam că nu o să fac o carieră din asta… însă dragostea pentru muzică m-a împins să rămân totuși la Liceul de Muzică și mi-am amintit de întâmplarea din clasa a VII-a, așa că, am ales să merg la canto.

Încă de la prima oră, a fost dragoste la prima vedere, dacă se poate spune așa, toată ființa mea parcă a venit în acord și a rezonat. Am știut din acel moment că asta vreau să fac toată viața, chiar dacă eram puțin inconștientă pe atunci și nu știam ce presupune opera, belcanto-ul sau câte obstacole trebuie să depășești, aceeași părere o am și acum, nu s-a schimbat sau modificat deloc pasiunea mea pentru a cânta operă.

R.: Ați avut întâlniri profesionale care v-au marcat? Profesori care care v-au ajutat în carieră, oameni pe care îi prețuiți în mod deosebit?

L.P.: În clasa a XI-a m-am mutat la Liceul de Muzică Sigismund Toduță din Cluj Napoca, unde am studiat cu soprana Daniela Păcurar, la care țin să-i menționez numele pentru că m-a ajutat foarte mult în evoluția mea de atunci. La conservator am studiat 4 ani cu soprana Elena Moldovan Andrieș, acum fiind în anul I de masterat, la aceeași facultate, la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj Napoca și studiez cu Bas-baritonul Cristian Hodrea.

În prezent, pe lângă facultate, colaborez și sunt parte din studioul de operă al Operei Naționale Române Cluj-Napoca, primul studio de operă din România, iar pe lângă asta, mai am și alte proiecte.

Nu a fost ușor să ajung aici, dar alt loc nu am, decât pe scenă; așa că nu am avut încotro și cu talent de la Dumnezeu, pentru care nu am niciun merit, cu multă muncă și pasiune, oricine poate reuși.

R.: În ultimii ani, cariera extraordinară v-a oferit prilejul să urcați pe scenă în fața unui public divers, în toată lumea. Iubitorii de muzică de pe mai multe continente au avut ocazia să asculte o voce extraordinară, ”made in Alba Iulia”. Cum sunteți primită?

L..P.: Muzica mi-a adus multe beneficii, printre care și ocazia de a vizita și cânta în țări precum Germania, Franța, Italia, Elveția, iar cea mai recentă fiind China, Hong Kong. O experiență care merită trăită din plin.

Este un adevărat deliciu să vezi oameni atât de diferiți de tine și cu o total altă cultură, să guști o mâncare cu o aromă total diferită de ceea ce ești obișnuit să mănânci. Există peste tot în Europa restaurante chinezești, dar totuși, nu se compară. Am mâncat alimente pe care nici nu le pot denumi, pentru că noi nu obișnuim să le mâncăm, și deci, nu le avem.

 

lorena puican

Pentru mine fiecare concert și fiecare apariție pe scenă este unică și specială, fiecare oportunitate de a mă exprima prin muzică și de a transmite mai departe, este o bucurie. Recunosc, că deși am foarte mari emoții înainte de a intra pe scenă, în momentul în care încep să cânt, totul se transformă, se deschide o lume nouă.

Îmi place foarte mult și actoria. Cu siguranță dacă nu aveam voce mă făceam actriță, dar cu ajutorul operei pot să combin cele două mari pasiuni, muzica și actoria.

R.: Ce autori preferați?

L.P.: În muzica clasică îmi place mult fiecare etapă stilistică, având fiecare nota ei specială, dar trebuie să recunosc că am o anumită afinitate pentru compozitorii secolelor 19 și 20. Giacomo Puccini este compozitorul meu preferat în materie de operă. Fiecare celulă din mine iubește să cânte Puccini. Deși Puccini se cântă de obicei la maturitate, sunt și roluri mai lirice de care te poți bucura și la început de carieră, cum ar fi Mimi, din opera „La Boheme”.

R.: Cum vă raportați la Alba Iulia?

L.P.: Alba Iulia rămâne orașul meu de suflet și din păcate nu ajung atât de des pe cât mi-aș dori, din cauza programului aglomerat… dar vin întotdeuna cu mult dor și drag, pentru că familia și cei mai buni prieteni au rămas tot aici.

Însă, trebuie să îmi vărs oful și să spun că lipsa unui teatru, a unei filarmonici, că de operă nici nu îndrăznesc să spun ceva, este un mare minus și o mare nemulțumire de a mea. În rest, am numai cuvinte de laudă la adresa orașului Alba Iulia, acesta fiind un loc unde oamenii vin să-și reîncarce bateriile, un oraș unde te simți eliberat.

R.: Dacă ar fi să asociați orașul cu o bucată muzicală, care ar fi aceea?

L.P.: Dacă ar fi să asociez o piesă muzicală cu orașul, aceea ar fi duetul „Canzonetta sull’aria”, din opera „Nunta lui Figaro” de W. A. Mozart. Nu pentru că textul sau acțiunea ar avea vreo legătură, ci pentru că acea muzică scrisă de Mozart are efectul pe care îl are și orașul asupra oamenilor, acela de eliberare de tot ceea ce este apăsător, fiind aducător de pace. Acest duet este folosit și în filmul „închisoarea îngerilor” (The Shawshank Redemption), cu același efect pentru deținuți, care au o revelație și trăiesc o experiență unică la auzul acelei muzici diafane.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Aleșii locali nu își pierd pensiile speciale. Comisia juridică a Camerei Deputaților, aviz negativ proiectului de desființare

Publicat

Primarii și președinții de consilii județene vor rămâne cu pensiile speciale, cel puțin deocamdată.

Proiectul de desființare a pensiilor speciale pentru aleșii locali a primit raport de respingere în Comisia juridică a Camerei Deputaților. PNL, PSD și UDMR au votat împreună în acest sens.

Se pare că partidele abandonează încă un proiect îndelung dezbătut în campania electorală.

România este în acest moment împărțită între două categorii de pensionari: una care primește pensie pe măsura contributivității, formată în general din ”oameni simpli” și una care primește așa-numita pensie specială, formată în general din răsfățați ai sistemului, politicieni, membrii ai administrației superioare, servicii secrete, armată, justiție și nu numai.

Toți aceștia au un regim special și beneficiază de sume enorme din bani publici, pe lângă restul beneficiilor de care au beneficiat anterior (pensionare la vârstă ”fragedă”, salarii foarte mari, sporuri și alte beneficii).

Eliminarea lor nu este agreeată nici de Curtea Constituțională, care consideră, culmea, că ar fi neconstituțional și nedrept ca toți românii să beneficieze de tratament egal din partea statului. De menționat că și membrii CCR beneficiază de pensii speciale și de diferite sporuri.

Vezi detalii aici – VIDEO: Judecătorii CCR primesc spor „de risc” și spor de „suprasolicitare neuropsihică”. În total, peste 10.000 de lei

Revenind, pentru raportul de respingere a proiectului de lege au votat 15 deputaţi, şase s-au exprimat împotrivă şi doi s-au abţinut, potrivit Digi24.

Proiectul de lege, iniţiat de USR, se referă la abrogarea articolului 210 din OUG nr. 57/2019 care prevede acordarea de pensii speciale pentru primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de consilii judeţene.

Acum urmează ca el să fie discutat în plenul Camerei Deputaților și apoi în Senat.

Ce valoare au pensiile speciale

Potrivit actului normativ, un primar de comună cu un singur mandat ar primi 1.600 de lei pensie specială și 5.000 de lei, după trei mandate.

Articolul 210 precizează:

„Indemnizaţia pentru limită de vârstă pentru primar, viceprimar, preşedinte al Consiliului judeţean şi vicepreşedinte al Consiliului judeţean, din OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ, publicată în Monitorul Oficial (…) se acordă, începând cu data de 1 ianuarie 2020, o indemnizaţie lunară pentru limită de vârstă – cunoscută sub denumirea de pensie specială – pentru persoanele care începând cu anul 1992 au deţinut calitatea de primar, viceprimar, preşedinte sau vicepreşedinte al consiliului judeţean”.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Fraude pe TikTok cu jocuri „gratis”. Conținuturi asociate cu ”malvertising”

Publicat

Cercetătorii de la Malwarebytes Labs atrag atenția cu privire la conturile de pe TikTok care promovează conținut în domeniul gaming și oferă adesea jocuri sau alte aplicații gratis.

Un exemplu este un cont ce promovează un site care ar trebui să ofere gratis jocul „Among Us” pe Steam, dar și o versiune „hacked”, prin care utilizatorul ar avea avantaje în joc.

Conform verificărilor cercetătorilor conținutul de pe site este, în realitate, asociat cu malvertising.

Sursă: CERT.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

UPU, în prag de colaps. Medic: ”Virusul este mult mai agresiv în rândul celor nevaccinați. Am obosit să le spun că se vaccineze”

Publicat

Sunt zile de mare încercare, atât pentru medici, cât şi pentru familiile care au pe cineva bolnav. În aceste momente unităţile de primiri urgențe sunt în prag de colaps.

Ambulanțele sosesc fără pauză, una după alta, şi nu dau semne că se vor opri curând în condiţiile în care numai astăzi, peste 16 mii de oameni au aflat că au Covid-19. Vecinii unguri încep să ne preia din bolnavi.

Bogdan Oprița, medic-șef UPU-SMURD la Spitalul de Urgență Floreasca, susține că pacienții vaccinați fac forme ușoare, nu necesită internare sau au nevoie de oxigen doar în cantitate mică.

”Sunt 38 de pacienți în UPU, dintre care 18 sunt intubați și ventilați, mai avem un număr de 8 care sunt pe ventilație non-invazivă și pe oxigen în flux mare. Un singur pacient este vaccinat, dar acesta a fost prezentat la noi în urmă cu șapte zile. Alți doi au mai venit în acest interval de timp”.

Medic: Am obosit să le spun să se vaccineze

”În momentul de față, nici nu mai pot să comentez acest lucru. Am obosit. Oamenii ar trebui să se vaccineze. Toată lumea adresează acuzații că valul acesta nu a fost pregătit, dar trebuie spus, totuși, că există o limită fizică a paturilor peste care nu mai poți să crești, efectiv. Pe de altă parte, personalul este același. Noi am crescut de la 14 locuri la Terapie Intesivă, iar acum avem 23 de pacienți internați”.

Modele de DECLARAȚIE pe propria răspundere și ADEVERINȚĂ de angajator. Documente obligatorii pentru nevaccinați, după ora 20,00

”Este dovedit, însă, că cei care sunt vaccinați cu schema completă sunt purtători de virus timp de cinci zile, în sensul că ei pot fi contagiosi numai cinci zile, în timp ce ceilalți sunt 14… 28 de zile.

Iar agresivitatea virusului la cei vaccinați este mai mică decât la persoanele vaccinate.

De asemenea, s-a demonstrat că o persoană care este nevaccinată este de opt ori mai agresivă în a transmite virusul decât în cazul unei persoane vaccinate.

Acestea sunt studii științifice, se pot găsi pe site-ul CNCAV-ului, peste tot. Orice argument în a da acum vina pe cei vaccinați este o absurditate și un nonsens”.

Bogdan Oprița: ”Am avut pacienţi cea mai mică vârsta 22 de ani, cea mai mare 96. Noi am transformat toată UPU în zona roşie, pentru a avea cât mai multe pături.

În condiţii obişnuite 31 de paturi, dar în momentul de față avem 38 pentru că atâţia pacienţi avem. Putem să mărim, cel mai mult am avut 40 de pacienţi”.

Potrivit medicilor cei mai mulţi dintre pacienţi nu sunt imunizaţi. Pe de altă parte, dacă o persoană vaccinată ia virusul nu ajunge în stare gravă dacă nu are şi alte probleme de sănătate.

Bogdan Oprița: ”Cei vaccinaţi sunt purtători de virus 5 zile, pe când ceilalţi 30 de zile, iar agresivitatea virusului la cei vaccinaţi este mai mică. O persoană nevaccinată este de 8 ori mai agresivă în a transmite virusul″.

Sursa: Știrileprotv.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Investiții în infrastructura educațională, la Zlatna. Școala Gimnazială „Avram Iancu” va fi reabilitată și modernizată

Publicat

Școala Gimnazială „Avram Iancu” din Zlatna urmează să fie reabilitată și modernizată printr-o investiție de peste 7,6 milioane de lei. 

Primăria Zlatna a lansat vineri, 15 octombrie, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru execuția lucrărilor pentru obiectivul de investiţii „Reabilitare și modernizare Școală Gimnazială Avram Iancu”.

Valoarea totală este estimată la 7.628.452,73 de lei, fără TVA. 

Potrivit documentației, clădirea este amplasată în zona centrală a localității, alipită clădirii Primăriei. Zona este închegată din punct de vedere urbanistic.

Clădirea școlii este poziționată cu fațada principală paralelă cu limita terenului la strada Valea Morilor, retras față de aceasta cu aproximativ 24 m. Clădirea ocupă aproape tot de la frontul la stradă, rămânând liber doar un acces auto și pietonal în partea dreaptă. Forma în plan a terenului este neregulată, cu front la strada Valea Morilor.

Proprietatea școlii cuprinde:

 • corp C1 – Clădire școală, regim de înălțime Parter și 2 etaje (P+2E);
 • corp C2 – Clădire Anexă, regim de înălțime Parter (P);
 • curte amenajată în fața școlii (între clădire școală și strada) cu acces pietonal direct din strada Valea Morilor și alee de legătură cu intrarea principală în școală;
 • curtea școlii, situată în spatele clădirii școlii, cu acces auto și pietonal din strada Valea Morilor.

Intervenţiile propuse sunt menite să refuncţionalizeze spațiul de învățământ existent, astfel încât să fie atins standardul impus de normele şi legislaţia în vigoare.

În vederea reabilitării și modernizării construcțiilor școlii, se propun următoarele măsuri structurale de consolidare clădiri existente (conform expertizei tehnice), dar și de realizare a extinderii:

Lucrări de intervenție cu caracter general propuse:

 • Amenajare a două săli pentru clasa pregătitoare;
 • Amenajarea a 16 săli de clasă, câte două săli pentru fiecare nivel de școlarizare;
 • Amenajarea unor laboratoare de fizică/chimie, biologie, calculatoare, CDI;
 • Amenajarea unei săli de mese pe sistem „catering” cu anexele aferente, cu capacitate de aproximativ 30 de locuri la masă;
 • Amenajarea unor cabinete pentru medicină generală, logoped și consiliere;
 • Asigurarea unor spații pentru cadre didactice: 2 săli profesorale, director, secretariat și contabilitate;
 • Asigurarea spațiilor pentru depozitare (manuale, cărți, arhivă, materiale didactice);
 • Spații conexe: centrala termică, spații întreținere;
 • Refuncționalizarea clădirii anexe (mărirea sălii de sport);
 • Realizarea termoizolației clădirilor;
 • Asigurarea condițiilor de funcționare în conformitate cu legislația actuală;
 • Refacerea instalațiilor interioare noi;
 • Reparații capitale la ambele clădiri (înlocuirea finisajelor interioare și exterioare), la școală se vor păstra doar tâmplăriile exterioare, care sunt din PVC cu barieră termică și geam termopan;
 • Refacerea fațadei, inclusiv înlocuirea învelitorilor;
 • Echipamente și dotări noi;
 • Reparații la împrejmuirea școlii;
 • Amenajarea incintei școlii.

Parametrii propuși:

 • Suprafață teren CF 72615 = 5.147 mp
 • Suprafață construită totală SC1+SC2 = 1.230,05 mp
 • Suprafață desfășurată totală SC1+SC2 = 3.324,15 mp
 • Suprafață construită școală propus = 1.047,05 mp
 • Suprafață desfășurată școală propus = 3.141,15 mp
 • Regimul de înălțime școală propus: = P + 2 E
 • Suprafață construită clădire atelier C2 = 183 mp
 • Suprafață desfășurată clădire atelier C2 = 183 mp
 • Regimul de înălțime clădire atelier C2 = P
 • Spații verzi = 1.307,88 mp;
 • Suprafață rampe și scări exterioare școală = 43,34 mp;
 • Suprafață căi pietonale = 272,62 mp;
 • Suprafață platformă gospodărească = 12,38 mp;
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate