Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Spitalul din Zlatna va fi modernizat printr-o investiţie de 5,7 milioane lei. Parteneriat între primărie și Consiliul Judeţean Alba

Publicat

Zlatna Consilierii județeni din Alba vor avea de aprobat, în ședința de vineri, 8 septembrie, un acord de parteneriat între UAT oraşul Zlatna şi UAT judeţul Alba în vederea implementării proiectului „Reabilitare şi modernizare clădire Spital oraş Zlatna”. De asemenea, se va vota documentaţia tehnico-economică faza D.A.L.I. şi indicatorii tehnico-economici pentru obiectivul de investiţii.

Activităţile ce vor fi realizate de către Consiliul Judeţean Alba vizează elaborarea de documente necesare pregătirii şi depunerii cererii de finanţare, participarea la recepţia finală a obiectivului de investiţie, promovarea obiectivelor, activităţilor şi rezultatelor proiectului pe site-ul oficial al CJ, respectiv asigurarea cofinanţării cheltuielilor neeligibile ale proiectului.

Valoarea totală estimată a investiţiei este de 5.734.742,74 lei cu TVA inclus, durata de execuţie a lucrărilor fiind estimată de către proiectant la 24 luni.

În Strategia de dezvoltare a Judeţului Alba pe perioada 2014-2020, infrastructura de sănătate publică ocupă un loc prioritar şi în consecinţă, pentru Consiliul Judeţean Alba este o prioritate asigurarea serviciilor medicale de calitate, dar și de echiparea cu utilități și servicii publice de interes general la nivelul întregului județ în cadrul parteneriatelor teritoriale realizate. În acest context, în lista de priorităţi a Consiliului Judeţean Alba figurează şi reabilitarea, modernizarea, dotarea unităţilor medicale din oraşul Zlatna.

Astfel, pentru reabilitarea şi modernizarea clădirii spitalului oraşului Zlatna, se consideră oportună accesarea unei finanţări din fonduri structurale prin depunerea unei cereri de finanţare în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 3 Sprijinirea tranziţiei către o economie cu emisii scăzute de carbon, Prioritatea de investiţii 3.1. Sprijinirea eficienţei energetice, a gestionării inteligente a energiei şi a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice, inclusiv în clădirile publice, şi în sectorul locuinţelor, Operaţiunea B – Clădiri publice, Apel de proiecte POR/2016/3/3.1/B/1/7REGIUNI.

Obiectivul general al investiţiei propuse „Reabilitare şi modernizare clădire Spital oraş Zlatna” îl reprezintă reabilitarea şi modernizarea obiectivului clădire spital oraş Zlatna, inclusiv o reabilitare structurală a clădirii.

Astfel, clădirea spitalului din oraşul Zlatna (C1: spital P+1E), edificată în anul 1731, poate fi exploatată condiţii de siguranţă structurală şi confort dacă sunt realizate măsurile de intervenție dezvoltate în cadrul documentației de avizare a lucrărilor de intervenție. De asemenea, pentru aducerea clădirii cel puţin la nivelul performanţei energetice a clădirii de referinţă, este necesară reabilitarea termică a acesteia prin majorarea semnificativă a protecției termice a anvelopei clădirii și realizarea unui sistem de încălzire adecvat, se motivează în documentaţia de proiect.

În spațiile consolidate/reabilitate /reparate se propune amenajarea la parter a unor spații pentru personal și cabinete, zonă pentru vizitatori, încăperi pentru radiologie, spații administrative și spații tehnice. La etaj se vor amenaja saloane pentru 32 de pacienți, încăperi pentru personal, farmacie, sală de mese și grupuri sanitare.

Conform prevederilor Ghidului solicitantului – Condiţii specifice de accesare a fondurilor în cadrul apelului de proiecte cu titlul POR/2016/3/3.1/B/1/7REGIUNI depunerea cererii de finanţare se poate realiza în cadrul unui parteneriat încheiat între entităţi eligibile, în cazul de faţă UAT Oraşul Zlatna – proprietar al clădirii obiect al proiectului, în calitate de solicitant şi UAT Judeţul Alba – promotor al investiţiilor de interes judeţean – în calitate de partener.

Conform prevederilor din Acordul de parteneriat, activităţile ce vor fi realizate de către UAT Judeţul Alba în cadrul proiectului „Reabilitare şi modernizare clădire spital oraş Zlatna” vizează elaborarea de documente necesare pregătirii şi depunerii cererii de finanţare, participarea la recepţia finală a obiectivului de investiţie, promovarea obiectivelor, activităţilor şi rezultatelor proiectului pe site-ul oficial al Consiliului Judeţean Alba, respectiv asigurarea cofinanţării
cheltuielilor neeligibile ale proiectului în valoare de 1.410.980,33 lei inclusiv TVA, pe bază de documente justificative, transferând sumele aferente liderului de parteneriat, UAT Oraşul Zlatna, care va gestiona direct fluxurile financiare în conformitate cu reglementările legale în vigoare.

Lider de parteneriat (Partener 1) – UAT Oraşul Zlatna
Valoarea contribuţiei la total cheltuieli eligibile (inclusiv TVA) – 84.210,65 lei – 2,00%
Valoarea contribuţiei la total cheltuieli neeligibile (inclusiv TVA) – 113.229,87 lei – 7,43%
Valoarea contribuţiei la valoarea totală a proiectului (inclusiv TVA) – 197.440,55 lei – 3,44 %

Partener 2 – UAT Judeţul Alba
Valoarea contribuţiei la total cheltuieli eligibile (inclusiv TVA) – 0,00 lei – 0,00%
Valoarea contribuţiei la total cheltuieli neeligibile (inclusiv TVA) – 1.410.980,33 lei – 92,57%
Valoarea contribuţiei la valoarea totală a proiectului (inclusiv TVA) – 1.410.980,33 lei – 24,60%

Clădirea spitalului din oraşul Zlatna, situată în Zlatna, str. Horea, nr. 1, este proprietatea UAT Oraşul Zlatna, nefiind monument istoric. Domeniul sănătăţii publice ocupă un loc prioritar în Strategia de dezvoltare a Judeţului Alba pe perioada 2014-2020. Prin urmare, reabilitarea, modernizarea, dotarea unităţilor medicale aflate în judeţul Alba, în cazul de faţă reabilitarea şi modernizarea clădirii spitalului din oraşul Zlatna poate fi considerată o prioritate în ceea ce priveşte îmbunătăţirea sistemului medical în judeţul Alba.

Având în vedere că, clădirea propusă pentru creşterea eficienţei energetice este clădirea C1 – spital P+1E, edificată în anul 1731, iar degradarea ei este evidentă, exploatarea ei în condiţii de siguranţă structurală şi confort este posibilă dacă sunt realizate măsurile de intervenţie dezvoltate în cadrul documentaţiei de avizare a lucrărilor de intervenţii. De asemenea, pentru aducerea clădirii cel puţin la nivelul performanţei energetice a clădirii de referinţă, este necesară reabilitarea termică a acesteia prin majorarea semnificativă a protecţiei termice a anvelopei clădirii şi realizarea unui sistem de încălzire adecvat.

Prin documentaţia tehnică elaborată de către Pro Arcad Grup SRL privind “Reabilitare şi modernizare clădire spital oraş Zlatna”, se propun a fi executate următoarele tipuri de lucrări:

  • se va realiza o hidroizolaţie orizontală la baza pereţilor prin refacerea zidăriei pe tronsoane;
  • tencuielile degradate se vor îndepărta şi se vor reface cu mortar de var hidraulic, care să permită “aerisirea” pereţilor afectaţi;
  • se vor îndepărta zidăriile degradate şi se vor reface zonele respective;
  • se vor injecta fisurile existente în pereţi cu răşini epoxidice;
  • se vor trata suprafeţele afectate de acţiunea sărurilor din teren cu soluţii care să neutralizeze efectul acestora;
  • se va realiza o cămăşuire armată perimetrală a elevaţiei până la o adâncime de 50 cm sub cota trotuarului;
  • se va realiza o cămăşuire armată locală a colţurilor şi intersecţiilor structurale ale clădirii, pe toată înălţimea, pe o lăţime de cca 70 cm, de o parte şi de alta a colţului;
  • se va asigura continuitatea armăturii verticale, respectiv ancorarea acesteia în cămăşuiala elevaţiei şi centura de la partea superioară a pereţilor de la etaj;
  • se vor înlocui grinzile de lemn ale planşeului peste parter afectate de infiltraţiile de la acoperiş;
  • şarpanta şi planşeul peste etaj se vor desface. La nivelul planşeului peste etaj se vor realiza centuri în care se vor îngloba plăcuţe pentru prinderea tiranţilor diagonali în vederea asigurării parţiale a efectului de şaibă rigidă iar noul planşeu se va realiza în soluţie uşoară (lemn). Se va realiza o nouă şarpantă şi o nouă învelitoare;
  • se va monta un lift pe o structură realizată din stâlpi şi grinzi de beton armat;
  • se vor realiza lucrări de izolare termică a faţadei – partea opacă, inclusiv termo-hidroizolarea planşeelor peste ultimul nivel;
  • se va reface sistemul de colectare a apelor de pe acoperiş şi se va asigura îndepărtarea acestora de clădire prin rigole, iar terenul din jurul clădirii se va amenaja prin refacerea trotuarelor şi a zonelor verzi.
  • se vor reface instalaţiile interioare (instalaţii electrice, instalaţii termice, instalaţii de climatizare, instalaţii de ventilare, instalaţii sanitare);
  • se vor reface instalaţiile exterioare;
  • se vor achiziţiona dotări specifice activităţii.

Pentru îmbunătăţirea considerabilă a eficienţei energetice a clădirii cuprinse în prezentul proiect, pe lângă lucrările arătate mai sus sunt propuse lucrări de majorare a protecţiei termice a anvelopei clădirii, prin:

  • înlocuirea tâmplăriei exterioare existente cu tâmplărie nouă, din termopan, cu geam termoizolant triplu;
  • montarea unui strat termoizolant vată minerală de 20 cm grosime la planşeul peste etaj, sub podul neîncălzit;
  • montarea unui strat termoizolant orizontal, continuu la placa pe sol (spumă poliuretanică 8 cm grosime);
  • termoizolarea pereţilor exteriori cu un strat de vată minerală bazaltică, montat pe partea exterioară a pereţilor;
  • şpaleţii se vor izola cu polistiren expandat de 2 cm; soclul până la cota ±0,00 se va izola cu polistiren de 3 cm grosime.

Valoarea totală estimată a investiţiei este de 5.734.742,74 lei cu TVA inclus, din care C+M este 3.546.927,47 lei cu TVA inclus. Durata de execuţie a lucrărilor estimată de către proiectant este de 24 luni.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. iooo

    joi, 07.09.2017 at 17:50

    bine,bine,dar cine va lucra acolo??? adicaȘmedici,asistentete….ca degeaba avem cladiri frumoase ,daca nu avem personal

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax