Connect with us
Advertisement

Eveniment

SRI dat în judecată de un angajat din Alba Iulia care vrea să fie trecut în rezervă. Acuză un ”caz veritabil de exces de putere”

sri

Publicat

Un angajat din Alba Iulia al Serviciului Român de Informații a dat în judecată SRI și Unitatea Militară 0645 Sibiu și cere în instanță să fie trecut în rezervă, din cauza faptului că are o afecțiune medicală și a fost clasat ca fiind ”apt limitat pe timp de pace și război”.

Decizia de trimitere în judecată a fost luată de bărbat după ce i-a fost refuzată de către comandatul unității cererea de trecere în rezervă.

Mai mult de atât, acesta a precizat că prin refuzul cererii se află în fața unui ”caz veritabil de exces de putere”. 

Locotentent colonelul a acționat în instanță în luna mai unitatea militară și SRI-ul, iar o primă decizie a fost dată de Tribunalul Alba, miercuri, 9 septembrie.

De asemenea motivarea instanței a fost făcută public. 

În motivarea instanței este descris motivul pentru care ofițerul a acționat în instanță Serviciul de Informații și ce cerințe are.

Mai exact, potrivit motivării instanței, în luna martie a fost clasat de comisia medicală ca fiind ”apt limitat pe timp de pace și război” din cauza faptului că suferă de o discopatie vertebrală, faza III, stadiul I, adică în grila de încadrarea a bolii înseamnă: ”iritaţie radiculară, bolnavul prezintă dureri la tuse, strănut sau eforturi, semne de elongaţie pozitive”.

Acesta a cerut să fie trecut în rezervă cu o pensie de serviciu anticipată parțială.

Cum ajunge o cerere la directorul SRI

În acest sens a formulat o cerere către directorul SRI, Eduard Raul Hellvig, prin care a cerut trecerea în rezervă, acesta fiind singura persoană care poate soluționa sau nu cererile de genul.

Însă, trebuie să respecte ordinea ierarhică și prima dată cererea a fost înaintată către comandatul unității militare, care a refuzat să o înainteze mai departe către directorul SRI.

” În data de 06.04.2021 comandantul a refuzat întocmirea propunerii de trecere în rezervă și înaintarea acesteia Directorului SRI pentru emiterea ordinului de trecere în rezervă cu drept de pensie de serviciu anticipată parțială rezoluționând că „în conformitate cu art. 85, alin 2 din Legea 80 trecerea în rezervă se face la propunerea comandantului unității după realizarea unei analize detaliate pentru a stabili concordanța dintre atribuțiile prevăzute în fișa postului și capacitatea de muncă așa cum rezultă din concluziile Deciziei medicale (…)” se arată în motivarea instanței.

Pe lângă cerere, ofițerul a adăugat și o serie de documente justificative prin care arată că afecțiunea medicală de care suferă îl face ca ”fiind incompatibil cu vreo altă funcție militară pe care ar intenționa să o identifice/creeze ca urmare a analizei detaliate la nivelul unității”, se mai arată în motivare.

”Arată că acest aspect l-a precizat în raport deoarece în urma discuțiilor, reprezentanții serviciului de resurse umane din cadrul UM  au lăsat să se înțeleagă că dacă nu îi convine situația vor proceda la mutarea sa pe o altă funcție din zona neoperativă a SRI, dacă nu găsesc la nivel de unitate îl vor muta în altă unitate a SRI fără consimțământul său sau vor crea o funcție astfel încât să fie nevoit să rămână pe cea pe care o ocupă acum”, mai scrie în documentul citat.

”Caz veritabil de exces de putere”

În urma refuzului comandatului unității de a înainta cererea către directorul SRI, ofițerul a precizat că:

”Consideră că refuzul comandantului exprimat anterior a anulat abuziv toate investigațiile și documentele medicale ale sale inclusiv clasarea sa medicală ca apt limitat pe timp de pace și război de către CEMM și a anulat dreptul meu de a fi trecut în rezervă cu drept de pensie de serviciu anticipată parțială.

Mai mult, arată că se află în situația în care comandantul UM s-a pronunțat în locul Directorului SRI și a respins raportul personal prin rezoluționarea abuzivă cum că își pot îndeplini atribuțiile de serviciu în continuare, anulând practic toate actele subsecvente certificate de CEMM.

Consideră că se află în fața unui caz veritabil de exces de putere constând în exercitarea drepturilor de apreciere a pârâtului prin încălcarea limitelor competenței prevăzute de lege”, se arată în motivarea instanței.

Ce au precizat reprezentații SRI și ai Unității Militare

În primul rând aceștia au invocat că Tribunalul Alba nu are competența de a judeca cazul. Curtea de Apel ar fi instanța competentă de judecată.

Referitor la trecerea în rezervă, aceștia au susținut că ”nu este condiționată de existența vreunei cereri a cadrului militar, ci depinde, așa cum impune textul legii, de propunerea motivată a comandantului unității din care face parte cadrul militar.

Subliniază din nou faptul că inițiativa trecerii în rezervă în temeiul indicat de reclamant aparține în exclusivitate instituției militare reprezentată prin comandantul unității (nu poate face obiectul solicitării de către un cadru militar).

Astfel, arată că cadrul militar declarat „apt limitat” își poate manifesta opțiunea personală de a continua activitatea doar în cazul si ulterior înaintării de către comandantul unității a propunerii de trecere în rezervă și, oricum, chiar si în această situație, menținerea sau rechemarea în activitate în funcții militare ori încadrarea în funcții civile fără examen sau concurs, este prevăzută de lege doar ca o posibilitate a cărei concretizare depinde de asemenea de existența în structura instituție a unor posturi care să corespundă cerințelor/restricțiilor impuse de starea de sănătate a celui în cauză.”, se mai arată în motivarea instanței.

De asemenea, au mai precizat că potrivit analizei medicale, ofițerul are o afecțiune ușoară.

” În acest context, susține că după stabilirea prin decizie a capacității de muncă, precum și a scutirilor/interdicțiilor aferente, comandantul unității a realizat (cu sprijinul compartimentelor subordonate specializate) o analiză detaliată pentru stabilirea concordanța dintre atribuțiile prevăzute în fișa postului și aspectele menționate/prevăzute în respectiva decizie medicală.

Mai susține că, în urma acestei analize a rezultat că reclamantul este încadrat „apt limitat”, cu reevaluare de către comisie peste 3 luni în funcție de evoluția bolii, ceea ce presupune ca posibilitate o îmbunătățire a stării de sănătate ce se poate traduce într-o recuperare a capacității de muncă, situația medicală prezentă a acestuia fiind una temporară, nicidecum definitivă.

Totodată, arată că analiza a evidențiat că reclamantul are următoarele recomandări: „va evita ridicarea și purtarea de greutăți, efortul fizic intens, ortostatismul prelungit; scutire de aplicații, tabere de instrucție, serviciu de zi pe unitate, ședințe de tragere, alte forme de pregătire specifică, probe sportive”, se mai arată în documentul citat.

Ce au decis magistrații Tribunalului Alba

În primul rând judecătorii Tribunalului au decis că instanța de contencios administrativ şi fiscal nu are puterea de a judecată o cauză cu personal militar.

Drept urmare au decis să trasfere cauza către secția I Civilă a Tribunalului Alba.

Noul dosar a fost înregistrat pe secția respectivă, însă nu a fost stabilit un prim termen de judecată.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

6 Comentarii

6 Comentarii

  1. EU

    vineri, 10.09.2021 at 19:55

    Art. 18, lit. B) din Legea 223/2015 privind pensiile militare ,, Au dreptul la pensie de serviciu anticipată parțială militarii, polițiștii și funcționarii publici cu statut special, în activitate, care au o vechime efectivă de minimum 20 de ani, dintre care cel puțin 10 ani vechime în serviciu, și care se află în una dintre următoarele situații: …. b) sunt trecuți în rezervă sau direct în retragere ori au încetat raporturile de serviciu ca urmare a clasării ca inapt sau apt limitat pentru serviciul militar/serviciu de către comisiile de expertiză medico-militară.’’
    Se pare ca SRI nu respecta legea si incalca drepturile militarilor………

  2. Marius

    vineri, 10.09.2021 at 20:17

    Pai daca nici serviciile nu respecta legea atunci ce sa mai zicem de tara asta?

    E clar ca bună ziua ca drepturile sunt drepturi
    Nu trebuie sa umbli în instanta sa le ceri.
    Aloooooo

  3. Ana Mihai

    vineri, 10.09.2021 at 20:38

    Am avut un prieten la pompieri și asa este. Dacă se îmbolnăvesc din oficiu sunt trecuți la pensie anticipata parțială. Doar dacă solicita în scris se poate rămâne în sistem.
    Din păcate nu poți lupta cu militari care sunt clasați la comisiile de expertiza.
    Dar întreb și eu procurorii ce fac? De ce nu se sesizează din oficiu?
    Abuzul în serviciu este și pt militari cu funcții de comanda

  4. Cătălin Mirea

    vineri, 10.09.2021 at 20:54

    Pai dacă cu drepturile militarilor nu respecta legea atunci cu ce respecta legea? Cu salariile fac la fel nu le acorda conform legii și sunt plafonate și acum la anul 2009.

  5. Nicolae albu

    vineri, 10.09.2021 at 21:01

    Domnule Corcoz poate ar trebui sa solicitați SRI sa va comunice câte cadre au ieșit la pensie apt limitat și inapt datorita condițiilor de munca!!!!!!!!
    Ar fi un articol extraordinar. Sa vedeți ce și cum……….

  6. Ghita marginean

    sâmbătă, 11.09.2021 at 15:49

    Poate nu se respecta legea și din alta perspectiva……
    La ce sa ne așteptăm de la o instituție care a făcut doar abuzuri sancționate de CCR?
    Urat dacă se cearta între ei
    Dar aste e democratia

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement