Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

SRI dat în judecată de un angajat din Alba Iulia care vrea să fie trecut în rezervă. Acuză un ”caz veritabil de exces de putere”

Publicat

sri

Un angajat din Alba Iulia al Serviciului Român de Informații a dat în judecată SRI și Unitatea Militară 0645 Sibiu și cere în instanță să fie trecut în rezervă, din cauza faptului că are o afecțiune medicală și a fost clasat ca fiind ”apt limitat pe timp de pace și război”.

Decizia de trimitere în judecată a fost luată de bărbat după ce i-a fost refuzată de către comandatul unității cererea de trecere în rezervă.

Mai mult de atât, acesta a precizat că prin refuzul cererii se află în fața unui ”caz veritabil de exces de putere”. 

Locotentent colonelul a acționat în instanță în luna mai unitatea militară și SRI-ul, iar o primă decizie a fost dată de Tribunalul Alba, miercuri, 9 septembrie.

De asemenea motivarea instanței a fost făcută public. 

În motivarea instanței este descris motivul pentru care ofițerul a acționat în instanță Serviciul de Informații și ce cerințe are.

Mai exact, potrivit motivării instanței, în luna martie a fost clasat de comisia medicală ca fiind ”apt limitat pe timp de pace și război” din cauza faptului că suferă de o discopatie vertebrală, faza III, stadiul I, adică în grila de încadrarea a bolii înseamnă: ”iritaţie radiculară, bolnavul prezintă dureri la tuse, strănut sau eforturi, semne de elongaţie pozitive”.

Acesta a cerut să fie trecut în rezervă cu o pensie de serviciu anticipată parțială.

Cum ajunge o cerere la directorul SRI

În acest sens a formulat o cerere către directorul SRI, Eduard Raul Hellvig, prin care a cerut trecerea în rezervă, acesta fiind singura persoană care poate soluționa sau nu cererile de genul.

Însă, trebuie să respecte ordinea ierarhică și prima dată cererea a fost înaintată către comandatul unității militare, care a refuzat să o înainteze mai departe către directorul SRI.

” În data de 06.04.2021 comandantul a refuzat întocmirea propunerii de trecere în rezervă și înaintarea acesteia Directorului SRI pentru emiterea ordinului de trecere în rezervă cu drept de pensie de serviciu anticipată parțială rezoluționând că „în conformitate cu art. 85, alin 2 din Legea 80 trecerea în rezervă se face la propunerea comandantului unității după realizarea unei analize detaliate pentru a stabili concordanța dintre atribuțiile prevăzute în fișa postului și capacitatea de muncă așa cum rezultă din concluziile Deciziei medicale (…)” se arată în motivarea instanței.

Pe lângă cerere, ofițerul a adăugat și o serie de documente justificative prin care arată că afecțiunea medicală de care suferă îl face ca ”fiind incompatibil cu vreo altă funcție militară pe care ar intenționa să o identifice/creeze ca urmare a analizei detaliate la nivelul unității”, se mai arată în motivare.

”Arată că acest aspect l-a precizat în raport deoarece în urma discuțiilor, reprezentanții serviciului de resurse umane din cadrul UM  au lăsat să se înțeleagă că dacă nu îi convine situația vor proceda la mutarea sa pe o altă funcție din zona neoperativă a SRI, dacă nu găsesc la nivel de unitate îl vor muta în altă unitate a SRI fără consimțământul său sau vor crea o funcție astfel încât să fie nevoit să rămână pe cea pe care o ocupă acum”, mai scrie în documentul citat.

”Caz veritabil de exces de putere”

În urma refuzului comandatului unității de a înainta cererea către directorul SRI, ofițerul a precizat că:

”Consideră că refuzul comandantului exprimat anterior a anulat abuziv toate investigațiile și documentele medicale ale sale inclusiv clasarea sa medicală ca apt limitat pe timp de pace și război de către CEMM și a anulat dreptul meu de a fi trecut în rezervă cu drept de pensie de serviciu anticipată parțială.

Mai mult, arată că se află în situația în care comandantul UM s-a pronunțat în locul Directorului SRI și a respins raportul personal prin rezoluționarea abuzivă cum că își pot îndeplini atribuțiile de serviciu în continuare, anulând practic toate actele subsecvente certificate de CEMM.

Consideră că se află în fața unui caz veritabil de exces de putere constând în exercitarea drepturilor de apreciere a pârâtului prin încălcarea limitelor competenței prevăzute de lege”, se arată în motivarea instanței.

Ce au precizat reprezentații SRI și ai Unității Militare

În primul rând aceștia au invocat că Tribunalul Alba nu are competența de a judeca cazul. Curtea de Apel ar fi instanța competentă de judecată.

Referitor la trecerea în rezervă, aceștia au susținut că ”nu este condiționată de existența vreunei cereri a cadrului militar, ci depinde, așa cum impune textul legii, de propunerea motivată a comandantului unității din care face parte cadrul militar.

Subliniază din nou faptul că inițiativa trecerii în rezervă în temeiul indicat de reclamant aparține în exclusivitate instituției militare reprezentată prin comandantul unității (nu poate face obiectul solicitării de către un cadru militar).

Astfel, arată că cadrul militar declarat „apt limitat” își poate manifesta opțiunea personală de a continua activitatea doar în cazul si ulterior înaintării de către comandantul unității a propunerii de trecere în rezervă și, oricum, chiar si în această situație, menținerea sau rechemarea în activitate în funcții militare ori încadrarea în funcții civile fără examen sau concurs, este prevăzută de lege doar ca o posibilitate a cărei concretizare depinde de asemenea de existența în structura instituție a unor posturi care să corespundă cerințelor/restricțiilor impuse de starea de sănătate a celui în cauză.”, se mai arată în motivarea instanței.

De asemenea, au mai precizat că potrivit analizei medicale, ofițerul are o afecțiune ușoară.

” În acest context, susține că după stabilirea prin decizie a capacității de muncă, precum și a scutirilor/interdicțiilor aferente, comandantul unității a realizat (cu sprijinul compartimentelor subordonate specializate) o analiză detaliată pentru stabilirea concordanța dintre atribuțiile prevăzute în fișa postului și aspectele menționate/prevăzute în respectiva decizie medicală.

Mai susține că, în urma acestei analize a rezultat că reclamantul este încadrat „apt limitat”, cu reevaluare de către comisie peste 3 luni în funcție de evoluția bolii, ceea ce presupune ca posibilitate o îmbunătățire a stării de sănătate ce se poate traduce într-o recuperare a capacității de muncă, situația medicală prezentă a acestuia fiind una temporară, nicidecum definitivă.

Totodată, arată că analiza a evidențiat că reclamantul are următoarele recomandări: „va evita ridicarea și purtarea de greutăți, efortul fizic intens, ortostatismul prelungit; scutire de aplicații, tabere de instrucție, serviciu de zi pe unitate, ședințe de tragere, alte forme de pregătire specifică, probe sportive”, se mai arată în documentul citat.

Ce au decis magistrații Tribunalului Alba

În primul rând judecătorii Tribunalului au decis că instanța de contencios administrativ şi fiscal nu are puterea de a judecată o cauză cu personal militar.

Drept urmare au decis să trasfere cauza către secția I Civilă a Tribunalului Alba.

Noul dosar a fost înregistrat pe secția respectivă, însă nu a fost stabilit un prim termen de judecată.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

6 Comentarii

6 Comentarii

 1. EU

  vineri, 10.09.2021 at 19:55

  Art. 18, lit. B) din Legea 223/2015 privind pensiile militare ,, Au dreptul la pensie de serviciu anticipată parțială militarii, polițiștii și funcționarii publici cu statut special, în activitate, care au o vechime efectivă de minimum 20 de ani, dintre care cel puțin 10 ani vechime în serviciu, și care se află în una dintre următoarele situații: …. b) sunt trecuți în rezervă sau direct în retragere ori au încetat raporturile de serviciu ca urmare a clasării ca inapt sau apt limitat pentru serviciul militar/serviciu de către comisiile de expertiză medico-militară.’’
  Se pare ca SRI nu respecta legea si incalca drepturile militarilor………

 2. Marius

  vineri, 10.09.2021 at 20:17

  Pai daca nici serviciile nu respecta legea atunci ce sa mai zicem de tara asta?

  E clar ca bună ziua ca drepturile sunt drepturi
  Nu trebuie sa umbli în instanta sa le ceri.
  Aloooooo

 3. Ana Mihai

  vineri, 10.09.2021 at 20:38

  Am avut un prieten la pompieri și asa este. Dacă se îmbolnăvesc din oficiu sunt trecuți la pensie anticipata parțială. Doar dacă solicita în scris se poate rămâne în sistem.
  Din păcate nu poți lupta cu militari care sunt clasați la comisiile de expertiza.
  Dar întreb și eu procurorii ce fac? De ce nu se sesizează din oficiu?
  Abuzul în serviciu este și pt militari cu funcții de comanda

 4. Cătălin Mirea

  vineri, 10.09.2021 at 20:54

  Pai dacă cu drepturile militarilor nu respecta legea atunci cu ce respecta legea? Cu salariile fac la fel nu le acorda conform legii și sunt plafonate și acum la anul 2009.

 5. Nicolae albu

  vineri, 10.09.2021 at 21:01

  Domnule Corcoz poate ar trebui sa solicitați SRI sa va comunice câte cadre au ieșit la pensie apt limitat și inapt datorita condițiilor de munca!!!!!!!!
  Ar fi un articol extraordinar. Sa vedeți ce și cum……….

 6. Ghita marginean

  sâmbătă, 11.09.2021 at 15:49

  Poate nu se respecta legea și din alta perspectiva……
  La ce sa ne așteptăm de la o instituție care a făcut doar abuzuri sancționate de CCR?
  Urat dacă se cearta între ei
  Dar aste e democratia

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

EVENIMENT

Întâmplări din Alba Iulia interbelică: Agentul secret care a violat trei hoațe într-o gara CFR și le-a dat boli venerice

Publicat

Perioada interbelică care a marcat Alba Iulia nu a fost străină de fapte groaznice, săvârșite chiar de către cei care trebuiau să păzească cetățenii. Este și cazul lui Petre Achim, care cel mai proabil lucra sub acoperire, a fost arestat preventiv după ce a violat trei femei într-un loc mai retras din gara CFR, din Vințu de Jos. 

Faptele pe care le-a comis bărbatul au fost detaliate de jurnaliștii vremii, jurnaliști ai ziarului ”Alba-Iulia”, în ediția din data de 16 septembrie 1926. Acum reporterii alba24.ro au cercetat în ziarele păstrate în depozitul Arhivelor Alba și au descoperit ce a făcut bărbatul.

Potrivit ziarului din 1926, la rubrica noutăți, stătea scris:

”Petru Achim, agent secret la siguranța din localitate, care a făcut mai înainte serviciu la gara Teiuș, a fost arestat și depus în arestul preventiv al Parchetului Alba-Iulia.

Petru Achim este acuzat cu multe nelegiuiri, ca abuz de putere, siluire, etc. Făcând urmăriri în Vurpări pentru descoperirea hoațelor de târg, a arestat, sub bănuială de furt, femeile Bugariu Paraschiva, Canija Ioana și Zdranc Maria.

Una dintre ele, o femeie bătrână de 52 de ani s-a plâns împotriva agentului că amenințând-o a siluito. Celelalte două s-au plâns de asemenea că în timpul, când i-a condus la siguranța din Alba Iulia amenințându-le, le-a siluit într-un loc mai ferit din gara Vințu de Jos.

Tus trele au primit boli lumești dela agentul nerușinat. Agentul Petru Achim a tăgăduit faptele, cu care este învinuit, dar femeile au știut să arate dovezi, așa încât judecătorul de instrucție a crezut arestarea agentului secret. Tribunalul a confirmat mandatul de arestare”, scriau ziarele vremii.

Un alt caz care a fost găsit de reporterii alba24.ro, în ziarele din perioada interbelică este și ”Crima dela Teiuș”.

CITEȘTE ȘI: Crima care a zguduit Alba Iulia și Teiușul, în perioada interbelică: De ce a fost ucis un jurnalist în clădirea unei bănci

O crimă macabră zgudia opinia publică, în anul 1921, în Teiuș și în Alba Iulia. Un funcționar al băncii ”Isvorul”, dar și redactor al ziarului ”Alba-Iulia”, era ucis cu sânge rece de o bandă de tâlhari care voiau să fure aproape 200.000 de franci dintr-o casă de marcat.

Este vorba despre ”Crima dela Teiuș”, cum au numit-o ziarele vremii, căreia victimă a căzut I. Sima. Acesta a fost ucis într-o încăpere dintr-o clădire în care funcționa banca ”Isvorul”, pe lângă hotelul „Leul”. Hoții credeau că bărbatul avea asupra sa cheia de la casa de marcat în care se aflau banii.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Aplauze și emoție la premiera spectacolului ”Ciobanul și Domnița”, de la Teatrul de Păpuși ”Prichindel” din Alba Iulia

Publicat

Teatrul de Păpuși „Prichindel” a găzduit sâmbătă seară premiera națională a spectacolului ”Ciobanul și Domnița”, care are la bază basmul cu același nume scris de Regina Maria. 

Spectacolul a fost dedicat împlinirii a 100 de ani de la încoronarea primilor regi ai României: Regele Ferdinand și Regina Maria.

„Ciobanul și Domnița” este o povestea romantică a unei iubiri neîmplinite și se adresează atât copiilor (prin costumele impresionante, muzică, efecte vizuale) cât și părinților (prin text și nuanțele din jocul actorilor).

Dacă Faust își vinde sufletul pentru nemurire, în povestea scrisă de Regina Maria, ciobanul renunță la suflet și la credință pentru iubire, pentru domniță.

Este transformat în privighetoare, care îi luminează domniței cea mai grea perioadă a existenței ei. Dar ea nu înțelege despre ce este vorba și îl închide într-o colivie de aur inutil și pietre prețioase fără valoare.

Primul pas în crearea acestui spectacol a fost adaptarea scenică a textului, încercând să aduc la rampă tema poveștii: a iubirii și a sacrificiului.

Valoarea literară a poveștii, încărcată de metafore și simboluri, a deschis sufletul și imaginația creatorilor: regizor, scenograf, compozitor și, evident,actorilor, spre o mare provocare și inedită transpunere scenică.

Toma Hogea este regizorul artistic al spectacolului, realizând una dintre cele mai interesante și moderne puneri în scenă din istoria teatrului de păpuși de la Alba Iulia.

Toma Hogea și Ioana Bogățan

De remarcat scenografia Alinei Dincă Pușcașu, cu multe inovații rar văzute la Alba Iulia.

Managerul teatrului, Ioan Bogățan, a spus că ”Ciobanul și domnița” a fost unul dintre cele mai importante proiecte ale instituției.

”S-a muncit foarte mult la acest spectacol, am lucrat la acest spectacol vreo 4-5 luni ca text, ca dramatizare, la costume, ați văzut că sunt parte din decor, e un spectacol special și la repetiții s-a lucrat o lună.

E un spectacol cu foarte multă melancolie, foarte mult romantism, e un spectacol liric, e un spectacol pe care noi nu l-am mai avut în repertoriu, acest tip de spectacol.

Asta mă bucură foarte mult pentru că e foarte important pentru echipă, să schimbăm tot timpul modul de a lucra, tipul de spectacol, regizorii sunt foarte importanți pentru că amprentează într-un mod pozitiv trupa artistică dar și echipa tehnică” a spus Ioana Bogățan.

Echipa spectacolului „Ciobanul și Domnița”:

 • dramatizarea, versuri și regia artistică – Toma Hogea
 • scenografia – Alina Dincă Pușcașu
 • muzica – Cári Tibor
 • light-design și proiecție – Lucian Moga
 • distribuția – Tudor Cristian Popa, Teodora Popa, Laura Boboc, Irina Melnic, Mădălin Costea, Adam Boboc, Iulian Costea, Ramona Benchea Mincu, Viorica Boda
 • regia tehnică – Elena Madaras
 • sculptură păpuși și decor – Constantin Butoi
 • pictură – Alina Dincă Pușcașu
 • realizare costume – Mirela Tămășan
 • lumini – Ovidiu Tămășan, Călin Popa
 • sunet – Florin Andrea
 • mașiniști – Florin Badiu, Gheorghe Hațegan
 • Manager Ioana Bogățan

Foto: Teatrul de Păpuși ”Prichindel”

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Cum se conduce Renault Megane E-Tech pe străzile din Alba Iulia. Ce dotări are mașina electrică de 50.000 de euro

Publicat

Atinge suta de kilometri în 7,4 secunde, are o autonomie de până la 450 de kilometri și o putere a motorului de 160 kilowați sau 220 de cai putere. Este modelul sută la sută electric al celor de la Renault, Megane E-Tech. 

Vârful de gamă cu toate dotările incluse ajunge și până la 50.000 de euro, dar prin Programul Rabla, o variantă de bază poate fi achiziționată la suma de 23.000 de euro. 

Citește și ALBA GREEN ENERGY: Târg de panouri solare, soluții pentru eficiență energetică, test drive cu mașini electrice. PROGRAM

Am vrut să vedem cum se comportă pe străzile din Alba Iulia și am avut această ocazie sâmbătă, 1 octombrie, la „Alba Green Energy”, un târg pentru soluții în energie verde și eficiență energetică.

Andrei, reprezentantul Renault Alba Iulia ne-a prezentat dotările mașinii dar și cum se comportă pe străzile din Alba Iulia într-un scurt test drive.

Mașina care poate fi testată în aceste zile este vârful de gamă, ”iconic”. Din fața Casei de Cultură a Sindicatelor și până în centrul orașului, Andrei ne-a vorbit despre mașină.

Automobilul are peste 26 de sisteme inteligente de asistență la condus și un portbagaj de 440 de litri. De asemenea are și asistent Google integrat.

Sistemul de navigație este unul în timp real, fiind vorba despre un parteneriat dintre Google și Renault, iar hărțile se actualizează automat. De asemenea, pot fi instalate și programe de trafic, gen Waze.

Un alt aspect important al asistentului Google este acela că doar printr-o comandă vocală se pot schimba funcțiile de condus. De asemenea, îți poate arăta stațiile de încărcare de pe traseu, constul stației, dacă sunt ocupate sau nu stațiile, dar și timpul de încărcare la stația respectivă.

Spre exemplu, cu o autonomie de 450 de kilometri, un drum Alba Iulia – București poate fi făcut fără nici o încărcare, iar un drum până la mare Alba Iulia – Constanța poate fi realizat cu o singură încărcare de 30 de minute.

Potrivit renault.ro, versiunea EQUILIBRE E-TECH 40, 130 cp, are în echipare: proiectoare ceață (LED), airbag-uri tip cortină fată și spate, alertă oboseală șofer (Driver Drowsiness Alert), Automatic Emergency Braking  (AEB) cu protecție pietoni și ciclisti, geamuri electrice față și spate, cu impuls, sistem multimedia OpenR Link cu sistem audio Arkamys Classic, 4 difuzoare (2Bo 2Twi); afișaj de bord 12,3” high spec și ecran multimedia 9”.

Versiunea TECHNO are un preț de pornire de 40.900 de euro, TVA inclus și are în plus aer condiționat automat (două zone) cu senzor de umiditate, ciclu purificare aer, scaun șofer reglabil pe înălțime cu ajustare lombară electrică, sistem multimedia OpenR Link, navigație, servicii Google, sistem audio Arkamys 6 difuzoare (2Bo 2Twi 2Bi), afisaj de bord high spec 12,3”, ecran multimedia 12”, lumină ambientală MultiSense: 48 lumini ambientale, adaptive, tapițerie mixtă piele/material textil reciclat ELZA REC Mottled Grey.

Cu un  preț de pornire de  45.400 de euro, TVA inclus, versiunea ICONIC, vârf de gamă, are scaune ajustabile electric pentru șofer și pasager, cu reglaj lombar, masaj și memorarea pozitiei, sistem multimedia OpenR Link 12″: navigație, servicii Google, sistem audio premium Harman Kardon 9 difuzoare (4 Bo + 4 Twi + 1 SW) și tapițerie piele Riviera Titanium Black.

Noul Megane E-TECH Electric este disponibil în șase culori: Rafale Grey, Schist Grey, Midnight Blue, Flame Red, Dymond Black și Glacier White. Pentru o notă mai personală, poate avea și un finisaj în două tonuri, având acoperișul, montanții și – în funcție de finisajul ales – protecția oglinzii laterale în: Schist Grey, Diamond Black, Glacier White sau Warm Titanium.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO Atenție șoferi: Începând de luni, mașinile parcate neregulamentar în Alba Iulia vor fi ridicate de polițiștii locali

Publicat

Polițiștii locali din Alba Iulia vor începe de luni, 3 octombrie, să ridice mașinile parcate ilegal în oraș, a precizat pentru Alba24 viceprimarul Emil Popescu. 

Pentru această operațiune, administrația locală a achiziționat recent o autospecială în valoare de 700.000 de lei. De asemenea, pentru a putea ridica mașinile, mai mulți angajați ai Poliției Locale au urmat cursuri de macaragii.

Vezi și VIDEO: Polițiștii locali din Alba Iulia s-au antrenat pentru ridicarea mașinilor parcate greșit. Cum lucrează agenții macaragii

Reamintim faptul că mașinile parcate ilegal pe străzile din Alba Iulia nu se mai ridică de peste un an de zile. Contractul cu firma care se ocupa de ridicări a fost reziliat la data de 1 septembrie 2021.

Ridicarea mașinilor parcate ilegal în oraș a generat nemulțumiri în rândul oamenilor, din cauza prețurilor foarte mari pentru recuperarea lor, dar și a modului aleatoriu și selectiv în care se derula  această operațiune.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax