Uncategorized
Stăpânul medieval vs stăpânul modern
De-ar fi ştiut Avram Iancu…
În sfârşit, Alba Iulia are o Cetate. Până acum, avea doar nişte ruine dintr-o epocă pe care naţionalismul din noi o repudia, isteric. Oare Avram Iancu ar fi putut să-şi imagineze că, pe locul unde altădată se plimbau şi chefuiau principi şi nobili austro-ungari, Veta Biriş va cânta „Noi suntem români, noi suntem aici pe veci stăpâni”, în direct, la emisiunea Marinei Almăşan? Sau că, în foişorul palatului din incinta Traseului celor trei fortificaţii, în locul unui general maghiar de secolul XVIII, va servi masa un mareşal român al Prioratului de Transilvania din secolul XXI? Nu avea cum, mai ales că nici noi, cei care am trăit aici, acum, nu am avut cum să ne imaginăm lucrul ăsta. Dar, iată, s-a întâmplat. Avem Cetate, avem traseu, avem valoare.
Cetăţile şi economia
Pe vremuri, comunităţile rurale sau urbane se construiau în jurul cetăţilor. Comunitatea creştea numeric, dacă stăpânul era băiat deştept şi nu era hapsân. Se pare că înaintaşii noştri n-au avut noroc. Am fi avut şi noi un oraş, măcar cât Clujul. Pe vremea comuniştilor, au stricat cetăţile şi au construit uzinele, pe care le-au numit „cetăţi ale economiei socialiste”. Comunităţile s-au adunat în jurul uzinelor. După Revoluţie, a venit tranziţia, care a distrus o parte din uzine. Apoi a venit criza, care a ras şi ce mai rămăsese. Dar, stupoare!… Au reînviat cetăţile. Vedeţi? E ciclic…
Accesul
În evul mediu, în funcţie de cine era stăpân, accesul prostimii în cetate era făcut după anumite criterii. Dacă n-aveai şansa să fii nobil, aveai acces liber în palat doar dacă erai măscărici, fierar, croitor sau dacă erai vreo ţărancă frumoasă foc şi stăpânul punea ochii pe tine. Acum, în cetate, accesul localnicilor nu este limitat, decât partial, pe trasee. Prin taxe sau prin program, de la 9.00 la 17.00. Evoluţia comunităţii se vede prin însăşi forma de guvernare a cetăţii. Faţă de evul mediu, unde stăpânul era STĂPÂN şi nu punea nimeni asta la îndoială, acum avem o formă mai modernă: stăpân – asociat prin contract cu reprezentanţii comunităţii. Stăpânul-asociat este un stăpân modern. Nu biciuieşte şi nu întemniţează pe nimeni. Nu are oficial un măscărici, pentru că postul respectiv nu are cod în nomenclatorul de meserii şi, în concluzie, nu-l poate introduce în organigramă. Stăpânul-asociat nu are zapciu. Pentru că nu ia bani cu japca de la comunitate. El îi primeşte şi îi cheltuieşte în interesul comunităţii. Bineînteles, pentru întreţinerea cetăţii. Şi are grijă ca, atunci când membrii comunităţii vin în vizită în cetate, să nu plângă după taxa de intrare. Ei trebuie să se mire, trebuie să fie încântaţi că stăpânul a făcut ceva frumos cu banii primiţi de la reprezentantul comunităţii. Apoi, să plece liniştiţi şi mulţumiţi la casele lor, dinafara cetăţii, hotărâţi să suporte cel puţin încă o zi asediul cu facturi, lansat de hoardele migratoare de la E.ON, Electrica, Apă-Canal.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Marina Almasan
miercuri, 27.10.2010 at 21:31
Domnule Corcoz eu va citeam articolele cand erati la Romania Libera dar imi pare rau sa spun ca probabil v-ati iesit din mana. Am citit ce-ati scris aici de vreo trei ori si pe cuvant de onoare daca am ramas cu ceva. O fi bine sau o fi rau ca avem Cetate? O fi bun sau o fi rau primarul Hava? Problema cred ca e ca nici dvs nu stiti. Poate o sa va lamuriti (sau o sa va lamureasca cineva) si o sa scrieti un viitor articol care sa va reprezinte intr-adevar. Curaj!!!!!!!!!
Florin Corcoz
miercuri, 27.10.2010 at 23:34
Aceleasi intrebari mi le pun si eu. Atata vreme cat situatia Cetatii este neclara cel putin dintr-un punct de vedere. Neclaritatile astea, daca nu vor fi limpezite, vor fi hrana de baza a opozitiei lui Hava. Ar fi pacat ca din aceasta cauza, Cetatea si demersul lui Mircea Hava de a lasa ceva comunitatii sa devina subiectul principal al speculatiilor si atacurilor politice, care nu vizeaza decat un banal transfer de putere, o impartire a sferelor de influenta la nivelul judetului. De aceea primarul Mircea Hava va trebui sa clarifice toate problemele legate de Cetate incepand cu contractul de asociere cu Grup Corint, pana la beneficiile si explicarea tuturor costurilor care s-au facut in Cetate. Pentru ca, acum, nu este clar cine este adevaratul stapan al Cetatii: comunitatea prin Mircea Hava ca reprezentant al acesteia sau Grup Corint in baza acelui contract de asociere? Aceste probleme nu trebuie sa fie explicate intr-o fraza, nici intr-o conferinta de presa ci printr-un lung sir de intrebari pe care noi toti va trebui sa le punem. Numai asa ne clarificam si nu ascultand dezvaluirile razlete ale opozitiei care ne dau numai ce le convine si numai ce cred ca-l incrimineaza pe Hava. Sunt sigur ca niciun locuitor al orasului nu vrea ca aceasta Cetate, doar pentru faptul ca o firma a administrat niste bani primiti si nu banii proprii, sa fie transformata intr-o scena in care cativa joaca rolul de printi, iar ceilalti, restul, de cersetori. Cat despre scriitura mea, ce sa va spun, poate ca este lipsa de exercitiu sau poate ca am devenit mai complicat in gandire decat atunci cand scriam la RL.
GHEORGHE
joi, 28.10.2010 at 23:52
Domnule Corcoz, mai mult curaj nu va strica. E bine ca aveti o parere, dar vedeti sa nu il suparati pe stapan, oricare ar fi el. Nu e grav ca nu va-ti decis daca sunteti in cetate sau inafara zidurilor, important e ca aveti un strop de curaj. Majoritatii ne lipseste. Diferenta vremurilor de acum, fata de secolul XVII, este lipsa de respect: in rest totul este neschimbat. Bafta.
Florin Corcoz
sâmbătă, 30.10.2010 at 02:50
De ce trebuie ca eu sa am curaj pentru ca majoritatea nu are..? De ce sa fiu eu cel care se lupta pentru altii care stau si ma incurajeaza cu..” mai mult curaj domnule Corcoz..” Pentru ce? Pentru mine? N-am nevoie de nimic de la nimeni. Stau unde vreau eu. Si in cetate si in afara ei. Pana la urma nici nu conteaza unde te afli, ci conteaza cat de corect abordezi problema. Oricare ar fi ea. Ceea ce ma framanta pe mine nu poate fi asimilat cu ceea ce isi doresc unii sa se intample. Asa cum, dumneavoastra vi s-a parut ca am un strop de curaj, poate ca, altora li s-a parut ca sunt las. Va spun, sincer, ca nu am nici un motiv sa fiu curajos pentru dumneavoastra asa cum nu am nici un motiv sa fiu las pentru altii. Pana la urma daca va multumeste o atitudine mai curajoasa decat a mea, atunci va invit sa o aveti, in scris, aici. Cu nume si prenume, cu argumente care nu pot fi combatute ci doar comentate. Aici este liber. Nu suntem sub papucul nimanui. Alba24.ro nu este nici o miscare de rezistenta si nici o trupa de comando. Este doar un proiect media care nu poate suplini constiinta comunitatii. In schimb, o poate stimula. Nu modela, pentru ca asta inseamna manipulare. Doar stimula. Dar nu prin cei 5-6 tineri care scriu stiri si nici prin opiniile celor cativa editorialisti printre care ma aflu si eu. Ci prin contributia dumneavoastra si a tuturor celor care le pasa de oameni, de oras, de judet.
Anca
sâmbătă, 30.10.2010 at 09:43
Frumos raspuns.
vauban
duminică, 31.10.2010 at 10:23
Articol interesant prin maniera de abordare. Dar mai interesante mi se par comentariile (desi cam putine-deocamdata!): “Marina Almasan” vede lucrurile in alb si negru; prefera sa lase pe altcineva sa gandeasca in locul ei, cineva care sa-i spuna clar si odata pentru totdeauna cum e cu Primarul si Cetatea. Daca primarul e bun, il pastram, daca e rau, il aruncam. Daca Cetatea e buna, o tinem, daca nu, o dinamitam! Pentru Dumnezeu, domnule Corcoz, hotarati-va odata, si asa doamna are destule probleme!
“Gheorghe” va cere mai mult curaj. Pe care el recunoaste sincer ca nu-l are! Curaj sa ce? Nici sub anonimatul pseudonimului, “Gheorghe” nu pare dispus sa spuna lucrurilor pe nume si sa zica macar, ce are de zis! Asaca domule Corcoz, gasiti-va de urgenta un cal alb! Dar ca unul care cunoaste bine realitatile secolului XVII (oare dece nu XV-XVI sau XVIII?) “Gheorghe” isi seama imediat de marea diferenta dintre moravurile si moralitatea de atunci si de acum… (O, tempora, o mores… ar mai completa latinul din mine). Oare mai avem scapare?
Iar “Anca” pare adepta lucrurilor simple si clare, cazuta fiind intr-o admiratie in care cuvintele aproape ca nu-si au rostul. E si asta o atitudine! Inteleapta chiar!
Dar ceea-si uneste pe toti, (cu exceptia lui Anca, poate) este nevoia de a sti exact cine e stapanul, si cum poate fi el mazilit. Aferim!
Bungust
luni, 01.11.2010 at 09:52
Albaiulienii se impart in doua: cei care il admira (a se intelege idolatrizeaza pe M. Hava, cu toate implicatiile politice) si cei care il urasc (a se intelege opozitia care „lucreaza” doar in conferinte de presa, unde, sub cortine fumului de tigara, se ponegreste ce face Hava si de boceste starea orasului).
Ca albaiulian onest, nu te poti ploconi in admiratie totala fata de proiectul ce vizeaza cetatea, dat fiind faptul ca doar pana acum a mancat o burta de bani si va mai manca destui. Din nefericire, Cetatea a cam luat fara ORICARUI alt proiect istorico-cultural din oras.
Trebuie admirat ce s-a facut, dar nu idolatrizam. Mai asteptam si mai contribuim ca Alba Iulia sa devina orasul care se vrea, nu „Orasul cu Mall” (fara cinema, ceea ce e penibil), „Orasul Cetatii si al celor Trei Fortificatii” care nu au niciun banner de promovare pe soselele de acces spre Alba Iulia, „Orasul care viseaza la mii de turisti”, dar care se multumeste cu o mana de oameni la schimbarea garzii sau „Orasul in care se iau initiative” – provinciale, atat de provinciale.
Din punctul de vedere al unui albaiulian neorbit de admiratia politizata fata de Hava si fara vreun pact cu opozitia care zice si… zice, orasul acesta isi pastreaza calmul istoric sub apanajul echilibrului celor care-l locuiesc.
Atata timp cat ne pastram punctele de vedere intr-un echilibru decent, vedem si partile bune, dar si pe cele rele.
Poate vom inclina spre cele buna cand Alba Iulia va avea ECONOMIE. Pana atunci suntem echilibrati.
admin
luni, 01.11.2010 at 10:23
Ai dreptate… apropo de Mall si de cinema. Din cate stiu, cei de la Alba Mall au incercat in nenumarate randuri sa faca un cinematograf, dar firmele respective au refuzat pe motiv ca populatia este prea mica pentru a-si acoperi investitia. Aceeasi situatie a fost si cu McDonalds, care a facut masuratori si a ajuns la concluzia ca nu renteaza investitia. Asta este problema oraselor mici. In loc de Carefour si Real avem Kaufland si Penny, in loc de teatru avem miniteatru. Totul este „mini”. Mini investitii, mini cultura, mini universitate… Ca pentru o mini-resedinta de judet. Poate ca daca nu ar fi fost atatea orgolii la mijloc, atatea interese mici, sau mai bine zis de grupuri mici, poate ca solutia unificarii oraselor Alba Iulia, Sebes, Aiud, Teius si acomunelor din zona, intr-o forma administrativa compacta ( un fel de zona metropolitana) ar fi rezolvat o parte din aceste probleme.
eu
luni, 01.11.2010 at 19:20
daca e sa vorbim despre mcdonalds nu numai noi nu avem. daca intri pe site-ul lor mai mult de jumatate din judetele tarii nu au. in plus sunt orase muuuult mai mari decat deva sau valcea ( care au mc) de ex botosani resita sau braila cei care locuiesc acolo ce sa mai zica? nu cred ca e vorba doar de populatie cand deschid mc donaldsuri . . .altceva e la mijloc doar suntem in romania
Bungust
luni, 01.11.2010 at 14:47
Eu zic ca exista un monopol la Kauflandului. Nu cred ca nu s-ar fi bagat Carefour sau Bila, daca n-ar fi fost ceva la mijloc.
axinte
marți, 02.11.2010 at 23:48
Da, intr-adevar e mare jalea si durerea in oras! Ca n-avem cinema in mall si nici mcdonalds sau billa in oras! Trist, foarte trist!
admin
miercuri, 03.11.2010 at 02:19
Daca ai zis de cine-mall si Billa, te inteleg. Daca ziceai ca nu avem un teatru, chiar ma pufnea rasul si te intrebam ce sa faca albaiulienii cu el? Un club, o dicoteca, o sala de jocuri?
Bungust
miercuri, 03.11.2010 at 08:45
@ axinte, du-te la Cluj sa vezi un film. Asa te mai bucuri de autostrada, de cocalarii din Polus si de fufele din Iulius. Tipic.