Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Start Up Nation 2024. Noutățile programului de finanțare. Categoriile de români care vor putea primi 250.000 de lei de la stat

Publicat

impozite bani taxe

Start Up Nation 2024: Ministerul Economiei pregătește condițiile de desfășurare a programului de acordare a sprijinului financiar de minimis pentru înființarea și dezvoltarea de întreprinderi mici și mijlocii. Finanțările sunt adresate tinerilor antreprenori.

Comparativ cu edițiile anterioare, programul este orientat în special către susținerea categoriilor devaforizate de persoane. Cea mai mare parte a bugetului este rezervată regiunilor din țară, în afara zonei București-Ilfov.

Se facilitează accesul la finanțare pentru antreprenori cu vârsta de până la 35 de ani. Facilitățile sunt și pentru persoane șomeri, persoane inactive, persoane din zone rurale, persoane eliberate din detenție sau tineri postinstituționalizați. Nu vor fi eligibili cei care au deja loc de muncă stabil sau sunt implicați în activități economice.

Bugetul programului este de 446.185.295 euro. Start Up Nation este împărțit în două subprograme.

Start Up Nation 2024. Finanțări pentru tineri antreprenori

Pilonul I de finanțare este pentru ”Activarea potențialului anteprenorial al tinerilor”. Bugetul este de 295.750.000 euro (238.000.000 euro contribuția UE).

  • pentru regiunile mai puțin dezvoltate (Nord Est, Sud Est, Sud Muntenia, Sud Vest Oltenia, Vest, Nord-Vest, Centru) – 266.000.000 euro (226.100.000 euro contribuția UE)
  • pentru regiunea mai dezvoltată (Ilfov-București)  – 29.750.000 euro (11.900.000 euro contribuția UE).

Grup țintă îl reprezintă tineri cu vârsta între 18 și 30 de ani.

Se finanțează:

  • 5.250 de întreprinderi nou înființate (10.500 de locuri de muncă) – număr estimat
  • acces la cursuri de formare în vederea dobândirii de competențe anteprenoriale pentru 25.000 de persoane fizice (minim 10% persoane de etnie romă)

Start Up Nation 2024. Finanțări pentru persoane dezavantajate

Pilonul II, ”Sprijin pentru dezvoltarea anteprenoriatului în rândul persoanelor din grupul țintă”, are un buget de 150.435.295 euro (127.870.001 euro contribuție UE)

Se adresează exclusiv regiunilor mai puțin dezvoltate (Nord Est, Sud Est, Sud Muntenia, Sud Vest Oltenia, Vest, Nord-Vest, Centru).

Grup țintă: tineri cu vârsta de 30-35 de ani (neîmpliniți), persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, șomeri, persoane inactive, persoane din grupuri dezavantajate pe piața muncii (nivel scăzut de instruire, cu dizabilități, din comunități supuse riscului de excluziune socială, din zone rurale, eliberate din detenție, tineri postinstituționalizați)

Se finanțează:

  • 2.500 de întreprinderi nou înființate (5000 locuri de muncă) – număr estimat
  • cursuri de formare în vederea dobândirii de competențe anteprenoriale pentru un număr estimat de 4.600 de persoane fizice din regiuni mai puțin dezvoltate

Start Up Nation 2024. Valoarea sprijinului financiar

Sprijinul financiar pentru beneficiarii de ajutor de minimis este de maxim 250.000 lei/beneficiar. Această sumă este pentru acoperirea costurilor eligibile ale firmelor nou-înființate.

Reprezintă maxim 90% din valoarea totală eligibilă a proiectului. Beneficiarul asigură o cofinanțare de minim 10% din valoarea proiectului.

Start Up Nation 2024. Condiții pentru firme

  • sunt înființate de către persoane din grupul țintă eligibil
  • sunt IMM-uri, cu sediul social în regiunea de dezvoltare în care are domiciliul persoana eligibilă în cadrul programului
  • au obligația de a menține ocupate locurile de muncă asumate prin formularul de finanțare pentru o perioadă de minim 24 de luni de la finalizarea perioadei de implementare
  • nu au dreptul de a înstrăina acțiunile/părțile sociale pe perioada implementării sau sustenabilității afacerii

Start Up Nation 2024 se implementează pe o perioadă de maximum 5 ani, în limita bugetului disponibil.

Start Up Nation 2024. Beneficiile programului

Ministerul Economiei amintește, ca beneficiu al programului, iniţierea unor programe de formare profesională în corelare cu cerinţele pieţei muncii, cu accent pe segmentele tinere ale populaţiei. Prin aceste cursuri, se face mai uşoară trecerea tinerilor de la sistemul de educaţie pe piaţa muncii.

Cursurile vor determina înființarea unor noi societăți care vor contribui, pe de o parte, la realizarea veniturilor bugetare, prin creșterea și diversificarea activităților economice

Totodată, aceste inițiative vor determina reducerea șomajului, ca urmare a obligativității fiecărei societăți finanțate de a crea și ocupa minim 2 locuri de muncă cu normă întreagă pentru cel puțin 24 luni.

Potrivit statisticilor, în trimestrul II 2023 rata de ocupare a tinerilor a fost de 18,5%. Rata şomajului a atins nivelul cel mai ridicat (21,2%) în rândul tinerilor.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax