Actualitate
Statul a cheltuit 12 milioane de euro pe un portal online care nu funcționează
Statul român a cheltuit 12 milioane de euro (adică aproape 53 de milioane de lei) pentru a crea și întreține e-România, un portal care, timp de patru ani, a trezit interesul a doar 1% dintre români. Deși nu mai e online deja de jumătate de an din cauza unor disfuncționalități tehnice, portalul continuă să fie întreținut din bani publici.
Portalul e-România, pe care statul a cheltuit 12 milioane de euro, este inaccesibil de luni de zile. Contactați de HotNews.ro, oficialii Ministerului Comunicațiilor, condus de Petru Cojocaru (PSD), susțin că ”portalul este unul performant însă, în același timp, nu este utilizat la capacitatea lui maximă din cauza lipsei de interes a cetățenilor și autorităților locale, motiv pentru care ministerul se preocupă să actualizeze o serie de funcționalități în concordanță cu nevoile actuale ale cetățenilor”.
Potrivit informațiilor ministerului, în aproape 4 ani, e-Romania a avut doar 284.958 de vizitatori (adică puțin peste 1% dintre români) dintre care numai 900 și-au făcut conturi.
„Nu a fost schimbată adresa web a portalului, însă explorăm în momentul de față posibilitatea utilizării și extinderii capabilității acestuia, inclusiv pentru evenimentele dedicate Centenarului Marii uniri, motiv pentru care nu putem aprecia cu exactitate data la care platforma e-România va permite din nou accesarea din exterior, fiind în momentul de față funcțională doar la nivel local”, a precizat pentru HotNews.ro Ministerul Comunicațiilor.
Ce planuri are Ministerul Comunicațiilor cu acest portal care ar fi trebuit să ofere informatii actualizate despre toate unitatile administrativ-teritoriale din Romania (3.188 de localitati) sau stadiul unor proiecte legislative?
„Portalul e-România este un instrument important întrucât acesta poate oferi informații actualizate despre toate unitățile administrativ-teritoariale din România și stadiul unor proiecte legislative actuale. Principalul avantaj al acestei platforme constă în menținerea securității datelor, susținând astfel noile reglementări privind GDPR care vor intra în vigoare începând cu luna mai a anului 2018.
Având în vedere complexitatea unui astfel de proiect, menționăm faptul că portalul este unul performant însă, în același timp, nu este utilizat la capacitatea lui maximă din cauza lipsei de interes a cetățenilor și autorităților locale. Acesta este motivul pentru care ministerul se preocupă pe de o parte să actualizeze o serie de funcționalități în concordanță cu nevoile actuale ale cetățenilor și, pe de altă parte, să stârnească interesul acestora în așa fel încât să existe un engagement cât mai vizibil și productiv în viitor, fără costuri suplimentare în acest sens”, se mai arată în răspunsul transmis HotNews.ro de către biroul de presă al Ministerului Comunicațiilor.
Portalul eRomania a fost dezvoltat de firma Omnilogic, condusă de Gabriel Marin, în baza unui contract încheiat în anul 2010, când la conducerea Ministerului Comunicațiilor era Gabriel Sandu (PDL), condamnat în prezent la 3 ani de închisoare cu executare în dosarul Microsoft.
După ani de întârzieri, portalul eRomania, care ar fi trebuit să ofere informații actualizate despre toate unitățile administrativ-teritoriale din România (3.188 de localitati) sau stadiul unor proiecte legislative, a devenit accesibil online în primăvara anului 2014 și a înghețat la acel stadiu, fiind plin de informații neactualizate.
Procurorii DNA au adus în luna februarie 2015 noi capete de acuzare la adresa lui Dorin Cocos și a Elenei Udrea susținând că aceștia au făcut presiuni pentru a cere 3 milioane de euro ca să deblocheze plățile în contractul e-România.
sursa: hotnews.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News