Actualitate
ŞTIREA TA pe ALBA 24: La Bazinul Olimpic din Alba Iulia, te „călesc” până te-mbolnăvesc. Apă rece, aer şi mai rece, la dușuri doar apă fierbinte
Părinţii care-şi duc copiii la Bazinul Olimpic din Alba Iulia, bucuroşi că în sfârşit există o locaţie în care aceştia pot să înoate se plâng de apa rece, aerul şi mai rece şi duşurile „doar fierbinţi” de care au parte în complexul proaspăt reabilitat. Astfel, după o experienţă în apa bazinului, copiii riscă să fie „opăriţi” la duşuri. Dacă totuşi scapă, mai degrabă decât să se „călească” prin mişcare şi sport în condiţii bune, pot ajunge la doctor, cu răceli.
Un cititor Alba24 ne-a descris experienţa de care a avut parte zilele trecute.
“Am fost cu copilul la bazin. Apa este foarte rece, eu spun că mult sub cei 24 de grade, cât ar trebui să fie într-un bazin olimpic. În plus, este foarte rece şi aerul din încăpere, care, în mod normal, ar trebui să fie mai cald decât apa. Ne-am bucurat că avem unde duce copiii la înot, dar acum îmi fac griji că oricând pot să se îmbolnăvească. Nu o spun doar eu, sunt mai mulţi părinţi care se plâng de situaţie.
Cu siguranţă cei care se ocupă de bazin nu se pricep sau nu fac cum trebuie.
La duşuri, joi, nu era apă rece, doar fierbinte. Cum să faci duş doar cu apă fierbinte? Am fost îndeajuns de inspirat să-mi iau copilul de sub duş, înainte să se opărească. Dacă nu eram atent, ce se putea întâmpla? Data trecută când am fost la bazin, nu era apă caldă ci doar apă rece. Facem dușuri scoțiene, cu apă rece și caldă, fiecare, la interval de trei zile.
Majoritatea celor care merg la bazin sunt copii şi riscă să ajungă la spital. Mai mult, sunt aeroterme care ventilează aer rece.
Am încercat să văd la faţa locului dacă oamenii care se ocupă de bazin ştiu ce fac. L-am întrebat pe un <supraveghetor> dacă ştie ce temperaturi trebuie să fie înăuntru. A zis că nu ştie, face cum crede…. Am rămas fără cuvinte”.
La Bazinul Olimpic din Alba Iulia, asigurarea mediului de confort se face cu ajutorul sistemelor de încălzire cu centrală termică şi panouri solare.
În comparaţie faţă de situaţia relatată, vă prezentăm care sunt standardele de funcţionare a bazinelor olimpice din surse oficiale.
Potrivit Ordinului nr. 119/2014 pentru aprobarea Normelor de igienă şi sănătate publică privind mediul de viaţă al populaţiei, temperatura apei din bazine de înot trebuie să fie între 22-24 grade Celsius.
Nu se recomandă folosirea pentru îmbăiere a apei cu temperatura sub 22 grade C.
Bazinele de înot vor fi prevăzute cu instalaţii de încălzire a apei în aşa fel încât apa de îmbăiere să aibă o temperatură de 22-24 grade C
Concentraţia clorului rezidual liber în bazinele de înot/piscine acoperite trebuie să fie între 0,5 – 1 mg/l, iar în bazinele/piscinele descoperite între 0,5 mg/l şi 1,5mg/l.
Operatorul are obligaţia de a pune la dispoziţia publicului, la solicitare, rezultatele monitorizării apei de îmbăiere.
Potrivit Ghidului pentru supraveghere şi monitorrizare a calităţii apei de piscine şi bazine de înot publicat de Centrul National de Monitorizare a Riscurilor din Mediul Comunitar din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, “în cazul bazinelor de înot acoperite, calitatea aerului are o mare importanţă atât pentru confortul şi sănătatea utilizatorilor, cât şi pentru personalul angajat.
Factorii de confort ca temperatura aerului, temperatura suprafeţelor, umiditatea aerului, schimbul de aer contribuie la formarea unui climat adecvat pentru activităţile sportive şi de recreere.
Temperatura aerului înconjurător trebuie să fie cu 2–4 grade C mai mare faţă de temperatura apei din bazin.
Temperatura suprafeţelor spaţiului înconjurător este importantă, deoarece scăderea temperaturii sub punctul de rouă duce la condensarea vaporilor de apă pe suprafeţele spaţiului înconjurător.
O umiditate crescută a aerului limitează de asemenea evaporarea apei, poate duce la scăderea temperaturii sub punctul de rouă, vaporii de apă se condensează, provocând astfel formarea de mucegai, coroziuni etc.
Valoarea limită pentru umiditatea relativă este de 70%.
Schimbul de aer: Clorul din apa reacţionează cu substanţe organice (transpiraţia etc) formând „clor legat“ (în special cloramina si trihalometani) cu un miros intens, cunoscut sub denumirea de ,,mirosul de piscină“. Cloroformul (face parte din trihalometani) este mai greu decât aerul şi se concentrează pe suprafaţa apei, este periculos mai ales pentru copii şi adolescenţi care petrec mult timp în mod frecvent în apă. Eliminarea acestor substanţe se face prin alimentarea regulată cu aer din exterior.
Trebuie asigurat un schimb de aer de cel puţin 20 mc/ h/mp suprafaţă de apă.
Pentru crearea unui confort, spaţiile interioare trebuie dotate cu centrală multifuncţională pentru tratarea aerului, care reglează temperatura, umiditatea aerului şi schimbul de aer dintre interior şi exterior, cu eliminarea substanţelor cu miros (cloroform).
Se vor controla subprodusele de dezinfecţie în aer pentru a reduce expunerea la aceste substanţe prin inhalare care este calea dominantă de expunere în timpul utilizării apei din bazinele de înot.
Pentru piscinele închise, conform ASHRAE (American Society of Heating, Refrigerating and Air – Conditioning Enginee) 1995, temperatura aerului este de maxim 27°C, iar umiditatea relativă a aerului este de cca. 60%. Viteza de circulaţie a aerului este de cca. 0,1m/s.
Autoritatea de Sănătate Locală este responsabilă pentru parametrii determinaţi din apa bazinului de înot în cadrul controalelor analitice; pentru supravegherea documentelor de auto-control; pentru supraveghere cu privire la oportunitatea acţiunilor corective adaptat în cazul depăşirii valorilor critice a parametrilor probei de apă.
Aproape patru ani, albaiulienii au aşteptat, cu costumele de baie şi colacii de înot pregătiţi, să facă o baie în singurul bazin olimpic din oraș, intrat în renovare în septembrie 2010. Deşi ar fi trebuit să fie finalizat în 2011, lucrările s-au prelungit până în 2014, iar inaugurarea oficială a fost în iulie. După patru ani de discuţii, lucrări şi restabiliri ale termenelor de finalizare, lucrările au fost terminate. Bazinul a costat 13 milioane de lei, adică 11 milioane de lei de la Compania Naţională de Investiţii şi restul din bugetul local. Capacitatea maximă este de 152 de persoane.
Bazinul Olimpic are, pe lângă sala propriu-zisă, cu piscină acoperită, şi saună umedă şi uscată, vestiare, duşuri utilate cu uscătoare, cabinet medical.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
yo
vineri, 19.09.2014 at 16:16
a fost unul exact ca stiristul asta care a contestat temperatura apei.au venit angajatii cu termometrul i-au masurat temperatura si surpiza. temperatura apei era 26 de grade. asa ca hai sa nu mai vb ceea ce ni se pare. bazinul este totusi de inot nu de balacit si de jucat in apa. pentru toate astea exista piscinele. dusurile intr-adevar cateodata sunt prea calde, dar asta se datoreaza propabil si instalatiei care nu are nici o posibilitate de reglaj, apa venind din centrala la o anumita temperatura. nu au fost montate separat conducte pentru apa rece si apa calda. o ineptie, dar asta e. sunt alte hibe ale fastuoasei renovari. block-starturile au ruginit deja, s-a dezlipit materialul aderent de deasupra, usile vestiarelor s-au lasat si se mai inchid doar cu greu, etc. . . Cred ca ar putea fi revizuit si programul având în vedere că se călăresc profesorii cu, cu copii și cu elevii pe 6-7 culoare si ramane un singur culoar pentru restul. probabil o anumita programare ar fi binevenita. anumite ore pentru copii, anumite ore pentru antrenamente, anumite ore pentru agrement.
bella alba
vineri, 19.09.2014 at 21:07
Hai sa nu mai vorbim de uscatoarele de par care nu usuca. Trebuie sa stai o jumatate de ora buna cu 2 astfel de uscatoare care sufla aer prea rece si prea incet…si tot ajungi cu capul ud in frig. Sunt multe neajunsuri. Dar da, si eu am simtit aerul mult prea rece de la bazin. E drept..la apa nu ma pronunt, poate din cauza aerului mi sa parut si apa la fel de rece.
Cornel
sâmbătă, 20.09.2014 at 00:14
Chiar nu pricepeti ca acesta este bazin de innot si nu piscina bai fratilor !!! e foarte usor sa fii carcotas !!! Cat ai parul Bella de nu ti se usuca ??? Cred ca daca-l ai mare , trebuie sa porti casca si n-ai decat sa te speli acasa pe cap si sa te usuci cu feonul tau personal , care are ventilatie de elicopter . Yo…!!! are dreptate cu block-starturile la cati bani a costat renovarea trebuiau facute neaparat din inox …dar poate ca lucrarea este totusi in garantie si va trebuii sa mai stam cativa ani fara bazin pana cand se remediaza anumite neconformitati … sa le fie clar la unii parinti …ai caror copii se plang de apa rece … caci acestia se duc sa sara de trei ori in apa si apoi se plang ca este apa rece …. si se grabesc sa fuga la pizza !!!
Parinte
miercuri, 24.09.2014 at 21:28
Mai Cornel se pare ca tu nu pricepi !!!! Copii sunt dusi la bazinul olimpic pentru initiere, nu pentru balacit. Noi parintii nu spunem ca este apa rece, ci ca temperatura din interior trebuie sa fie cu vreo 4-5 grade mai ridicata. Atunci cand copiii sunt scosi din apa nu trebuie sa dardaie de frig si sa fie cu buzele vinete. De dusuri nu mai vorbim, ca uneori se blocheaza pe apa fierbinte. In legatura cu casca de bazin, stai linistit ca toata lumea cu parul lung o foloseste, dar asta nu inseamna ca parul nu se uda si binenteles apoi trebuie sa folosim uscatoarele de par, care, dupa parerea mea sunt jalnice, asta daca nu iti aduci propriul uscator. Asa ca, daca nu stii, gura mica.
andra
sâmbătă, 20.09.2014 at 11:58
Rusine!!!! Am stat cu bazinul olimpic inchis 5-6 ani ca apoi cand cica e gata renovat, este mai rau ca inainte.Cati bani au bagat in buzunare „mogulii” Albei -Iulii nu va intrebati? Afaceri pe banii nostri.Rusine!!!Treziti-va romani ca ajungem la sapa de lemn de tot!
radu
miercuri, 11.02.2015 at 14:29
confirm si eu ca temperatura mediului ambiant este cam mica…baiatul meu de 7 ani daca sta mai mult de 2 min afara i se invinetesc buzele.sunt multe lipsuri dar la 5 lei intrarea nu te poti astepta la altceva:))