Actualitate
Studiu: La fiecare trei ore, o femeie moare de cancer la sân în România
Coaliţia pentru Sănătatea Femeii arată, într-un studiu, că anul acesta au fost înregistrate 7.449 de cazuri noi de cancer la sân. Asta înseamnă că 21 de cazuri noi în fiecare zi. Potrivit studiului, la fiecare trei ore, o femeie moare din cauza acestei maladii.
Potrivit studiului, anual, aproximativ 3.500 de femei îşi pierd viaţa din cauza cancerului la sân.
„90% din cazurile noi de cancer la sân în România sunt diagnosticate foarte târziu, aceastea fiind deja în stadiile II,III şi IV. Jumătate din femeile diagnosticate cu cancer de sân în România sunt sub vârsta de pensionare. În România, o femeie supraviețuiește în medie 5 ani după diagnosticul de cancer de sân”, se arată în studiul Coaliţiei pentru Sănătatea Femeii.
Conform sursei citate, mortalitatea cauzată de cancerul la sân, la femeile de peste 65 de ani, a crescut cu 28%, în România, în timp ce, în Uniunea Europeană, s-a înregistrat o scădere de 14 procente pe acelaşi segment de vârstă.
În ceea ce priveşte sistemul de sănătate şi cheltuielile pentru cancerul la sân, studiul arată că doar 30% dintre costurile anuale pentru cancerul la sân sunt costuri directe. Peste 50% din costurile indirecte sunt cauzate de pierderi de productivitatea prin deces prematur, iar peste 40% sunt cauzate de invaliditatea temporară sau permanentă.
„Serviciile medicale specializate de ginecologie, radiologie şi oncologie sunt disponibile doar în zonele urbane. Doar unul din cele trei centre oncologice regionale din România are un departament dedicat cancerului la sân”, se mai precizează în studiu.
Coaliţia pentru Sănătatea Femeii arată că dacă ar exista un program naţional de screening pentru cancerul de sân, cele mai multe dintre cazuri ar fi descoperite în faze incipiente, iar costul mediul individual de tratament oncologic ar scădea cu 22%. În schimb, fără aceste program naţional de screening, până în prezent, doat 5% dintre femeile din România şi-au făcut o mamografie în ultimii doi ani, iar până în 2027, costurile directe vor crește cu 12 % față de 2017 şi costurile indirecte se vor majora constat cu până la 51% față de 2017.
sursa: coalitiapentrusanatateafemeii.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News